Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέα «απογείωση» του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Στο 9,9% έφτασε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβρη, από 9,1% που ήταν τον Αύγουστο, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός στην ΕΕ διαμορφώθηκε στο 10,9% τον Σεπτέμβρη, από 10,1% τον Αύγουστο, με τα αστικά επιτελεία να αναζητούν τρόπους διαχείρισης, καθώς εντείνονται οι προβλέψεις για επικείμενη εκδήλωση νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, τον «λογαριασμό» πληρώνουν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, με την τεράστια ακρίβεια που «εξαφανίζει» το εισόδημά τους, αλλά και με τις συνέπειες που τους φορτώνουν όλες οι «παραλλαγές» στα «μείγματα» για τη διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Τα υψηλότερα ποσοστά ετήσιου πληθωρισμού καταγράφηκαν στην Εσθονία (24,1%), στη Λιθουανία (22,5%) και στη Λετονία (22,0%), ενώ τα χαμηλότερα (που είναι και αυτά πολύ υψηλά) καταγράφηκαν στη Γαλλία (6,2%), στη Μάλτα (7,4%) και στη Φινλανδία (8,4%).

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έξι κράτη - μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε είκοσι.

Στην Ελλάδα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 12,1% τον Σεπτέμβρη του 2022, από 11,2% τον Αύγουστο.

Παράλληλα, και εκτός ΕΕ, ο πληθωρισμός στη Βρετανία κατέγραψε ξανά ρεκόρ 40ετίας: Τον Σεπτέμβρη, ο ετήσιος πληθωρισμός έφθασε στο 10,1%, επιστρέφοντας στο υψηλό 40 ετών που κατέγραψε και τον Ιούλη. Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, ο βασικός κινητήριος παράγοντας για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβρη ήταν η αύξηση των τιμών των τροφίμων που έφθασε στο 14,6% σε έναν χρόνο. Το κόστος ενοικίου αυξήθηκε κατά 9,3% και το κόστος μεταφοράς και συγκοινωνιών κατά 10,9%.

Στο επίκεντρο και της γαλλογερμανικής υπουργικής τηλεδιάσκεψης

Οι επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού για τις καπιταλιστικές οικονομίες της Ευρωζώνης συζητήθηκαν χτες σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Γερμανίας και Γαλλίας.

«Ο υψηλός πληθωρισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί με όλα τα μέσα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την τηλεδιάσκεψη του γερμανογαλλικού Οικονομικού Συμβουλίου.

Ο Λε Μερ αναφέρθηκε στη «σωστή ισορροπία» μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, ισχυριζόμενος ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να έχει ως στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις υψηλές τιμές της Ενέργειας. Ζήτησε επίσης η ΕΕ να κινηθεί «ταχύτερα και εκτενέστερα» στον ενεργειακό τομέα.

Αποτυπώνοντας την ενίσχυση αντιθέσεων μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, χαρακτήρισε τη νέα νομοθεσία της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού «λόγο ανησυχίας για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» και - ενώ εντείνονται οι ανταγωνισμοί εντός ΕΕ - αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια «ευρωπαϊκή απάντηση» προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι συνθήκες του «θεμιτού ανταγωνισμού» μεταξύ των δύο ηπείρων. Προειδοποίησε εντούτοις ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί πολιτική «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» αλλά να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών.

«Δεν πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ», τόνισε ο Λε Μερ, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, Ρ. Χάμπεκ, να εκφράζει τη συμφωνία του.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρ. Λίντντερ, δήλωσε πάντως ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να φοβάται τις συνέπειες από τον αντιπληθωριστικό νόμο των ΗΠΑ, εφόσον αξιοποιεί τα δικά της εργαλεία και κυρίως την ενιαία αγορά.

Και οι τρεις υπουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία της προώθησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κεφαλαιαγορών.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της Ενέργειας, ο Ρ. Χάμπεκ επανέλαβε ότι για να μειωθούν πρέπει να ακολουθηθούν δύο δρόμοι, με την κοινή πλατφόρμα αγοράς Ενέργειας και τον περιορισμό της ζήτησης (κομβικό κομμάτι του οποίου είναι οι περικοπές στην κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών). Ο δε Λίντντερ ανέδειξε για μία ακόμη φορά τη σημασία των «υγιών δημοσιονομικών» και ανέφερε ότι η οικονομία πρέπει να στηριχθεί, χωρίς όμως να ενισχυθεί η ζήτηση (επιχείρημα που χρησιμοποιείται για να μη δίνονται ουσιαστικές αυξήσεις μισθών). «Μετά την κρίση, πρέπει να επιστρέψουμε στη δημοσιονομική σταθερότητα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει «να ξεκλειδώσουμε τις υπάρχουσες πηγές πόρων», αναφερόμενος στο Ταμείο Ανασυγκρότησης.

Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σημείωσε ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να συνδυάζει αξιόπιστη μείωση υπάρχοντος χρέους και πιο «ρεαλιστική» προσέγγιση για τις δημόσιες επενδύσεις, ειδικά στην ψηφιακή και την «πράσινη» οικονομία.

Σε ερώτηση δε σχετικά με τους λόγους της αναβολής της Συνόδου Κορυφής του Γερμανογαλλικού Συμβουλίου, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 26/10 στη Γαλλία, ο Λε Μερ έκανε λόγο μόνο για «δυσκολίες με τα προγράμματα κάποιων υπουργών». Δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα, ισχυρίστηκε, με φόντο τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί μεταξύ των δύο πλευρών, ειδικά για το πακέτο των 200 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε το Βερολίνο για την ενίσχυση της γερμανικής καπιταλιστικής οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ