Ο Θ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού δεν αφορούν το «πριν τις εκλογές ή μετά τις εκλογές», αλλά οι προϋποθέσεις «για να πετύχουμε είναι η πολιτική σταθερότητα και η φιλοεπενδυτική πολιτική» - οι οποίες, βέβαια, είναι εξασφαλισμένες με όποια κυβέρνηση προκύψει την επόμενη μέρα, ανεξαρτήτως χρώματος. Αλλωστε, η αγωνία και της ειδικής εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παπανάτσιου ήταν η στήριξη που χρειάζονται οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και πώς θα μοιραστούν τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρέθεσε η ειδική εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, και τα οποία δείχνουν πόσο ακριβά πληρώνει ο λαός την αντιλαϊκή πολιτική της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Ενδεικτικά παρέθεσε τα ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας που μετράνε οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, φτάνοντας τα 5,3 δισ. το πρώτο εξάμηνο, με πρωταγωνιστές τους ομίλους της Ενέργειας - την ώρα που λαϊκά σπίτια κινδυνεύουν να μείνουν στο σκοτάδι - και τις τράπεζες, που συνεχίζουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε βάρος λαϊκών σπιτιών, με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να έχει μετατρέψει σε «ιδιώνυμο» αδίκημα τις κινητοποιήσεις εναντίον τους.
«Δεν πληρώνουν όλοι τη λεγόμενη ενεργειακή κρίση, όπως και κάθε άλλη κρίση στον καπιταλισμό», συνέχισε η Δ. Μανωλάκου, επισημαίνοντας ενδεικτικά ότι το 2023 προορίζονται για τους ομίλους 8,3 δισ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 5,6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τον δε χειμαζόμενο λαό οι φόροι και τα χαράτσια θα ξεπεράσουν συνολικά τα 60 δισ. ευρώ, ενώ η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα ανοίγει έναν νέο κύκλο αντιλαϊκής επίθεσης και για το 2023.
Δείχνοντας τη διαχρονική αφαίμαξη του λαού από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ώστε να εξασφαλίζεται χρήμα στους ομίλους, έφερε ως παραδείγματα τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας:
- Από το 2009 μέχρι σήμερα η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των κρατικών προϋπολογισμών έφτασε το 63%.
- Η εισφορά των συνταξιούχων από το 2016 μέχρι σήμερα στον κλάδο Υγείας από 4% αυξήθηκε στο 6% στις κύριες συντάξεις και επίσης στο 6% στις επικουρικές.
- Διευρύνθηκε η αρνητική λίστα των φαρμάκων, με αποτέλεσμα η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασθενών, από 9% που έπρεπε να είναι, να έχει εκτιναχθεί σήμερα πάνω από 30%.
- Τα νοσοκομεία μετατρέπονται σταδιακά σε αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρηματικές μονάδες, με τη συνεχή μείωση της χρηματοδότησης. Στο φετινό προσχέδιο αναφέρεται συγκεκριμένα: «Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα νοσοκομείων και Πρωτοβάθμιας Υγείας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, παρουσιάζοντας επιδείνωση σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 130 εκατομμύρια ευρώ».
- Στον τομέα της Παιδείας, τα τελευταία 11 χρόνια οι συνολικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,8 δισεκατομμύρια. Οι γονείς πληρώνουν από την τσέπη τους πάνω από 1,2 δισ. ευρώ. Τα τελευταία 10 χρόνια το κονδύλι για σχολικές υποδομές έχει περικοπεί κατά 70%. Το 30% των σχολείων είναι πάνω από 50 ετών. Χίλιοι μαθητές δεν πάνε σχολείο λόγω προβλημάτων μεταφοράς. «Να μην πω για το τραγικό συμβάν του σοβαρού τραυματισμού φοιτητή από πτώση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, λόγω συνωστισμού και ανεπάρκειας υποδομών», σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, ενώ συνολικά τα σχολεία υποφέρουν από την υποχρηματοδότηση, πρόσθεσε.
Στοιχεία παρέθεσε και για τους ΟΤΑ, τονίζοντας ότι στο προσχέδιο αναφέρεται πως «το ισοζύγιο αναμένεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα 246 εκατομμυρίων». Για το 2023 αναφέρεται ότι «οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι αυξάνονται 120 εκατομμύρια, δηλαδή ούτε το έλλειμμα δεν καλύπτετε, επομένως αυτό σημαίνει συνέχιση της υποχρηματοδότησης και γιγάντωση των λαϊκών προβλημάτων».
Ανέδειξε ότι σήμερα, στον 21ο αιώνα, οι λαοί αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως στην Υγεία, στην Παιδεία, στη δουλειά και στην ικανοποίηση λαϊκών αναγκών τα οποία ήταν λυμένα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, και κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιτάξουν τη δική τους αντεπίθεση, με ξεκίνημα και σταθμό την απεργία στις 9 Νοέμβρη.