ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ρυθμίσεις προστασίας των ομίλων της Ενέργειας από τους ... καταναλωτές!

Eurokinissi

Ρυθμίσεις που προστατεύουν τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές, δηλαδή τα λαϊκά νοικοκυριά (!), περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που κατέθεσε προχτές το βράδυ στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το οποίο ενσωματώνεται η Κοινοτική Οδηγία 2019/944.

Θυμίζουμε ότι από τον περασμένο Αύγουστο, όταν ανακοινώθηκε πως καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, που όμως ενσωματώθηκε στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση είχε θεσπίσει τη λεγόμενη «ελευθερία επιλογής προμηθευτή από τους καταναλωτές». Το να μπορούν δηλαδή τα νοικοκυριά να αλλάξουν πάροχο από μήνα σε μήνα. Κάτι που, βέβαια, δεν είχε κανένα αντίκρισμα, δεδομένου ότι οι τιμές ήταν το ίδιο υπέρογκες σε όλους. Το χρονικό διάστημα των δύο μηνών ήταν αρκετό για την κυβέρνηση ώστε να παρέμβει νομοθετικά, προκειμένου οι όμιλοι της Ενέργειας να μην έχουν την παραμικρή χασούρα από τις όποιες μετακινήσεις πελατών.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου καθορίζει πως οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να υπαναχωρήσουν αζημίως από τη Σύμβαση Προμήθειας εντός 14 ημερών, εκτός εάν έχει συμφωνηθεί μεγαλύτερη προθεσμία. Και δεν είναι μόνο αυτό. Προβλέπεται ότι οι προμηθευτές ή οι συμμετέχοντες στην αγορά που δραστηριοποιούνται στη σωρευτική εκπροσώπηση μπορούν να επιβάλλουν τέλος τερματισμού σύμβασης στους πελάτες που καταγγέλλουν οικειοθελώς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής ορισμένου χρόνου, πριν από τη λήξη της σύμβασης. Αυτό υπό τον όρο ότι το εν λόγω τέλος προβλέπεται από σύμβαση την οποία έχει συνάψει οικειοθελώς ο πελάτης και ότι το εν λόγω τέλος ανακοινώνεται σαφώς στον πελάτη πριν από τη σύναψη της σύμβασης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το εν λόγω τέλος θα πρέπει να είναι αναλογικό και να μην υπερβαίνει την άμεση οικονομική ζημία του προμηθευτή ή του συμμετέχοντος στην αγορά που δραστηριοποιείται στη σωρευτική εκπροσώπηση, λόγω του τερματισμού της σύμβασης από τον πελάτη, περιλαμβανομένου του κόστους τυχόν δεσμοποιημένων επενδύσεων ή υπηρεσιών, οι οποίες ήδη παρέχονται ως μέρος της σύμβασης.

Με άλλη ρύθμιση του σχεδίου νόμου, υποχρεώνονται οι πάροχοι να ενημερώνουν τους πελάτες τους για το ενεργειακό τους μείγμα. Πιο συγκεκριμένα, οι προμηθευτές πρέπει να παρέχουν στους πελάτες στοιχεία είτε μέσω του λογαριασμού κατανάλωσης και των πληροφοριών τιμολόγησης, απευθείας ή με παραπομπή σε συγκεκριμένη πηγή, είτε σε χωριστό έγγραφο συνημμένο στον λογαριασμό κατανάλωσης, σχετικά με τη συνεισφορά κάθε ενεργειακής πηγής στο συνολικό μείγμα καυσίμων του εκάστοτε προμηθευτή κατά το προηγούμενο έτος, με κατανοητό και σαφώς συγκρίσιμο τρόπο, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο προμηθευτή, εφόσον ο εν λόγω προμηθευτής δραστηριοποιείται σε περισσότερα του ενός κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ανακοινώνονται από σήμερα οι νέες χρεώσεις

Εξάλλου, από σήμερα και τις επόμενες μέρες αναμένεται η ανακοίνωση των χρεώσεων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Νοέμβρη. Ηδη, τα νοικοκυριά εδώ και ένα χρόνο έχουν φορτωθεί με χρέη από ανεξόφλητους υπέρογκους λογαριασμούς, μιας και οι αυξήσεις από τον Σεπτέμβρη του 2021 μέχρι και τώρα έχουν βυθίσει στην ενεργειακή φτώχεια τον λαό. Και είναι τουλάχιστον αισχρή η προπαγάνδα της κυβέρνησης που κάνει λόγο για σημαντικές ελαφρύνσεις, επειδή αναμένεται τα τιμολόγια να είναι χαμηλότερα κατά περίπου 15% με 20% σε σχέση με τον Οκτώβρη.

Επιπλέον, η κυβέρνηση διαρρέει ότι λόγω και της πτώσης των τιμών ρεύματος θα αντλήσει πόρους μόνο για τις επιδοτήσεις των ομίλων της Ενέργειας, μόνο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και όχι και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ομως, όπως και τα προηγούμενα ποσά που αντλούνταν από το ΤΕΜ (2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβρη και 1,136 δισ. τον Αύγουστο), αλλά και τα προηγούμενα, είναι και αυτά χρήματα που προέρχονται κυρίως από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού το λεγόμενο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που δημιουργήθηκε το 2021 και από το οποίο προέρχονται οι ενισχύσεις που δίνονται στους ομίλους της Ενέργειας, τροφοδοτείται και από τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού. Το ΤΕΜ συγκεντρώνει επίσης πόρους από τον λογαριασμό ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών, αλλά και τον λογαριασμό ΑΠΕ, δηλαδή το ΕΤΜΕΑΡ, που και πάλι το πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών.

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Προδιαγράφει νέες «τρύπες στο ζωνάρι» του λαού για την απρόσκοπτη κερδοφορία των ομίλων

Συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, αφού συνέχισε τις κυβερνητικές θριαμβολογίες περί «του πρώτου προϋπολογισμού μετά από 12 χρόνια εκτός πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας και μνημονίων» και περί πολύ υψηλής ανάπτυξης, έκανε σαφές ότι για να συνεχιστεί αυτό χρειάζεται η στήριξη των επενδύσεων: «Αυτήν τη στιγμή, στα επενδυτικά σχέδια των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προσεγγίζουμε τα 7,5 δισ. επενδυτικά σχέδια, τα οποία έχουν κατατεθεί. Οπότε έχουμε ένα τεράστιο κύμα επενδύσεων». Πρόσθεσε δε για το Ταμείο Ανάκαμψης ότι «είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό εργαλείο που έχει υπάρξει στη χώρα από πάντοτε» και ότι «έχουμε περίπου 3 δισ. ευρώ κατατεθειμένα επενδυτικά σχέδια, που είναι υπό έγκριση στα άλλα εργαλεία, τα εργαλεία των επιδοτήσεων».

Ο Θ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού δεν αφορούν το «πριν τις εκλογές ή μετά τις εκλογές», αλλά οι προϋποθέσεις «για να πετύχουμε είναι η πολιτική σταθερότητα και η φιλοεπενδυτική πολιτική» - οι οποίες, βέβαια, είναι εξασφαλισμένες με όποια κυβέρνηση προκύψει την επόμενη μέρα, ανεξαρτήτως χρώματος. Αλλωστε, η αγωνία και της ειδικής εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παπανάτσιου ήταν η στήριξη που χρειάζονται οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και πώς θα μοιραστούν τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο σκοτάδι τα λαϊκά σπίτια για το τρελό φαγοπότι των ομίλων

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρέθεσε η ειδική εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, και τα οποία δείχνουν πόσο ακριβά πληρώνει ο λαός την αντιλαϊκή πολιτική της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Ενδεικτικά παρέθεσε τα ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας που μετράνε οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, φτάνοντας τα 5,3 δισ. το πρώτο εξάμηνο, με πρωταγωνιστές τους ομίλους της Ενέργειας - την ώρα που λαϊκά σπίτια κινδυνεύουν να μείνουν στο σκοτάδι - και τις τράπεζες, που συνεχίζουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε βάρος λαϊκών σπιτιών, με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να έχει μετατρέψει σε «ιδιώνυμο» αδίκημα τις κινητοποιήσεις εναντίον τους.

«Δεν πληρώνουν όλοι τη λεγόμενη ενεργειακή κρίση, όπως και κάθε άλλη κρίση στον καπιταλισμό», συνέχισε η Δ. Μανωλάκου, επισημαίνοντας ενδεικτικά ότι το 2023 προορίζονται για τους ομίλους 8,3 δισ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 5,6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τον δε χειμαζόμενο λαό οι φόροι και τα χαράτσια θα ξεπεράσουν συνολικά τα 60 δισ. ευρώ, ενώ η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα ανοίγει έναν νέο κύκλο αντιλαϊκής επίθεσης και για το 2023.

Δείχνοντας τη διαχρονική αφαίμαξη του λαού από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ώστε να εξασφαλίζεται χρήμα στους ομίλους, έφερε ως παραδείγματα τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας:

- Από το 2009 μέχρι σήμερα η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των κρατικών προϋπολογισμών έφτασε το 63%.

- Η εισφορά των συνταξιούχων από το 2016 μέχρι σήμερα στον κλάδο Υγείας από 4% αυξήθηκε στο 6% στις κύριες συντάξεις και επίσης στο 6% στις επικουρικές.

- Διευρύνθηκε η αρνητική λίστα των φαρμάκων, με αποτέλεσμα η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασθενών, από 9% που έπρεπε να είναι, να έχει εκτιναχθεί σήμερα πάνω από 30%.

- Τα νοσοκομεία μετατρέπονται σταδιακά σε αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρηματικές μονάδες, με τη συνεχή μείωση της χρηματοδότησης. Στο φετινό προσχέδιο αναφέρεται συγκεκριμένα: «Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα νοσοκομείων και Πρωτοβάθμιας Υγείας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, παρουσιάζοντας επιδείνωση σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 130 εκατομμύρια ευρώ».

- Στον τομέα της Παιδείας, τα τελευταία 11 χρόνια οι συνολικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,8 δισεκατομμύρια. Οι γονείς πληρώνουν από την τσέπη τους πάνω από 1,2 δισ. ευρώ. Τα τελευταία 10 χρόνια το κονδύλι για σχολικές υποδομές έχει περικοπεί κατά 70%. Το 30% των σχολείων είναι πάνω από 50 ετών. Χίλιοι μαθητές δεν πάνε σχολείο λόγω προβλημάτων μεταφοράς. «Να μην πω για το τραγικό συμβάν του σοβαρού τραυματισμού φοιτητή από πτώση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, λόγω συνωστισμού και ανεπάρκειας υποδομών», σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, ενώ συνολικά τα σχολεία υποφέρουν από την υποχρηματοδότηση, πρόσθεσε.

Στοιχεία παρέθεσε και για τους ΟΤΑ, τονίζοντας ότι στο προσχέδιο αναφέρεται πως «το ισοζύγιο αναμένεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα 246 εκατομμυρίων». Για το 2023 αναφέρεται ότι «οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι αυξάνονται 120 εκατομμύρια, δηλαδή ούτε το έλλειμμα δεν καλύπτετε, επομένως αυτό σημαίνει συνέχιση της υποχρηματοδότησης και γιγάντωση των λαϊκών προβλημάτων».

Ανέδειξε ότι σήμερα, στον 21ο αιώνα, οι λαοί αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως στην Υγεία, στην Παιδεία, στη δουλειά και στην ικανοποίηση λαϊκών αναγκών τα οποία ήταν λυμένα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, και κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιτάξουν τη δική τους αντεπίθεση, με ξεκίνημα και σταθμό την απεργία στις 9 Νοέμβρη.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι προτάσεις της Κομισιόν εντείνουν την ενεργειακή φτώχεια για τον λαό

Παρέμβαση στη συζήτηση για την «προετοιμασία της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης σημείωσε τα εξής:

«Η νέα δέσμη μέτρων της Κομισιόν προϋποθέτει ο λαός να παγώσει στο όνομα της "μείωσης της μη βασικής κατανάλωσης" για εξασφάλιση επάρκειας στους μεγαλοβιομηχάνους.

Θωρακίζονται περαιτέρω οι μηχανισμοί της "πράσινης μετάβασης" και της απελευθέρωσης, που είναι οι αιτίες της εκτίναξης των τιμών Ενέργειας και καυσίμων.

Παρέχονται νέα κίνητρα στους ομίλους ώστε να τζογάρουν εκ του ασφαλούς στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας και προωθούνται κοινές παραγγελίες φυσικού αερίου με τιμές ανταγωνισμού με την Κίνα και την Ινδία κατά τα "καλά και συμφέροντα" των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και όχι του λαού.

Για τον λαό θα συνεχιστούν οι απρόσιτες τιμές πληρώνοντας από την τσέπη του τις κρατικές επιδοτήσεις για να μη διαταραχτεί η εισπραξιμότητα των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας. "Αλληλεγγύη"... με αποζημιώσεις και με το αζημίωτο μόνο η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα αρπακτικά μονοπώλια της Ενέργειας μπορούσαν να εξαγγείλουν.

Ο εργαζόμενος λαός να δυναμώσει την πάλη του για απεμπλοκή από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ενάντια στην ευρωενωσιακή στρατηγική ακρίβειας, για αυξήσεις στους μισθούς και φθηνή Ενέργεια, για να μην παγώσει καμιά λαϊκή οικογένεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ