ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παραδόθηκαν 338 ψηφιοποιημένα φύλλα της «Φωνής του Λαού» του ΕΑΜ Κέρκυρας

Η πρώτη σελίδα του φύλλου 292 της «Φωνής του Λαού», 28/7/1946, που αναγγέλλει τον θάνατο του Αλ. Πρίφτη
Η πρώτη σελίδα του φύλλου 292 της «Φωνής του Λαού», 28/7/1946, που αναγγέλλει τον θάνατο του Αλ. Πρίφτη
Για τα 80 χρόνια του ΕΛΑΣ και στη μνήμη του Κερκυραίου κομμουνιστή αξιωματικού Αλέκου Πρίφτη (1911-1946), μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και άλλοι συναγωνιστές στην Κέρκυρα συνεργάστηκαν για την ανεύρεση, ψηφιακή διάσωση και παράδοση στο Αρχείο του Κόμματος, σε μορφή ψηφιακού αρχείου, άγνωστων σήμερα φύλλων της εφημερίδας του ΕΑΜ Κέρκυρας «Η Φωνή του Λαού».

Επίσης, η προσπάθεια απέβλεπε στην ανεύρεση και ανάλογη διάσωση στο Αρχείο του ΚΚΕ άλλων έντυπων υλικών της δράσης του εργατικού - λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος στην Κέρκυρα, τη χρονική περίοδο 1940-1950.

Βρέθηκαν, αποδελτιώθηκαν στα βασικά τους σημεία και ψηφιοποιήθηκαν μέχρι τώρα 338 φύλλα της «Φωνής του Λαού» των ετών 1944-1947, με πλούσια και άγνωστα υλικά, μεταξύ άλλων, για τη δράση του ΕΛΑΣ της Κέρκυρας. Συγχρόνως, βρέθηκαν και ψηφιοποιήθηκαν άλλο συναφές έντυπο υλικό του ΕΑΜ Κέρκυρας από την κατοχική περίοδο, αρκετά φύλλα της εφημερίδας της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Κέρκυρας του ΚΚΕ «Νέα Ζωή», φύλλα εφημερίδων της ΕΠΟΝ Κέρκυρας και της Εθνικής Αλληλεγγύης της Κέρκυρας, καθώς και ποικίλα άλλα υλικά που αφορούν την περίοδο της Κατοχής και των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων στο νησί.

Την πρωτοβουλία είχε ο Χρ. Κορφιάτης, ο οποίος παρέδωσε στο Αρχείο του Κόμματος, στην Αθήνα, ψηφιακό αρχείο με 338 ψηφιοποιημένα φύλλα (η έρευνα συνεχίζεται και ήδη έχουν ανευρεθεί και νέα φύλλα) της «Φωνής του Λαού» του ΕΑΜ Κέρκυρας. Στο Αρχείο του ΚΚΕ θα παραδοθούν ψηφιοποιημένα και τα υπόλοιπα μέχρι τώρα ευρήματα της έρευνας, καθώς τα σχετικά υλικά ταξινομούνται. Ενώ στην προσπάθεια συνέδραμαν με κόπο, επιμονή, βοήθεια ή/και με χρηματικές εισφορές δεκάδες (αναλυτικά στο 902.gr).

Ο Αλέκος Πρίφτης
Ο Αλέκος Πρίφτης
Τα ήδη διαθέσιμα υλικά αναδεικνύουν, μια συγκλονιστική και σε πολλά σημεία της άγνωστη ηρωική δράση του εργατικού - λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος στην Κέρκυρα τη χρονική περίοδο 1940-1950, με νέα, άγνωστα στοιχεία, μεταξύ άλλων, ακόμη και για τις συνθήκες παράδοσης των όπλων του ΕΛΑΣ Κέρκυρας, σε συνθήκες κυριαρχίας του ΕΑΜ στο νησί, τον Οκτώβρη του 1944, εν ονόματι της Συμφωνίας της Καζέρτας.

Ο Αλέκος Πρίφτης ήταν ο στερνός διοικητής του ΕΛΑΣ Κέρκυρας και διευθυντής της εφημερίδας του ΕΑΜ Κέρκυρας επί δώδεκα και πλέον μήνες. Επεσε νεκρός στις 21 Ιούλη 1946 από κρατικά πυρά στο Κοκκινόχωμα Ιωαννίνων, μαχόμενος, λίγες ημέρες αφότου ηγήθηκε στρατιωτικά μιας από τις πρώτες αντάρτικες ομάδες καταδιωγμένων του κατοπινού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στην Ηπειρο. Τις 14 Μάη 1946, σε συνέχεια πολλών άλλων δικαστικών και λοιπών διώξεων που είχε αντιμετωπίσει ευρισκόμενος στο νησί, δικαστήριο της Κέρκυρας τον είχε καταδικάσει ερήμην του σε κάθειρξη 5,5 ετών για «προσβολή» της βασιλικής δυναστείας των Γλύξμπουργκ μέσω της «Φωνής του Λαού». Τις 28 Φλεβάρη 1949 η «Κυβέρνηση του Βουνού» με διάταγμά της ανακήρυξε τον Αλέκο Πρίφτη ταγματάρχη πεζικού - τιμημένο νεκρό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ την προσεχή Κυριακή στη μαρτυρική κερκυραϊκή νησίδα Λαζαρέτο θα γίνει μία πρώτη παρουσίαση ενός δείγματος των νέων υλικών που φέρνει στο φως η πρόσφατη έρευνα, σχετικά με τον ΕΛΑΣ της Κέρκυρας.

Η αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης

Περιοδεία στην ΕΥΑΘ με το Κάλεσμα της ΚΕ πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ

Στους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ περιόδευσε χτες κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή του ΚΚΕ, και τον Βασίλη Τομπουλίδη, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα στελέχη του ΚΚΕ μετέφεραν στους εργαζόμενους το Κάλεσμα για αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ. Συζήτησαν και ανέδειξαν τις θέσεις του ΚΚΕ γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και τις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που επιχειρεί να περάσει από την πίσω πόρτα το σχέδιο παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Ξεκαθάρισαν ότι η υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα του νερού δεν χωράει στις υποκριτικές προτάσεις όσων αποδέχονται τη λειτουργία της ΕΥΑΘ ΑΕ.

Κάλεσαν τους εργαζόμενους να αναρωτηθούν αν αυτό που βιώνουν σήμερα είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής στην οποία συμφώνησαν όλοι όσοι κυβέρνησαν μέχρι τώρα. Αν μπορεί να υπάρξει υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης και της απόφασης του ΣτΕ χωρίς πάλη ενάντια στους μετόχους, στους εργολάβους και το τζογάρισμα στο Χρηματιστήριο. Αν αρκεί να είναι δημόσιο το 50,01% χωρίς ριζικές αλλαγές στο κριτήριο και τον σκοπό της λειτουργίας της επιχείρησης, την ώρα που βασιλεύουν η ανταποδοτικότητα και η λογική «κόστους - οφέλους».

Σημείωσαν ότι το νερό στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα, ανεξαρτήτως μορφής. Ο λαός το πληρώνει ακριβά με τα τέλη σύνδεσης, ύδρευσης και αποχέτευσης που εντάσσονται μέσα στη λογική διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Γι' αυτό χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά σήμερα αδυνατούν να το πληρώσουν και απειλούνται με εντολές διακοπής νερού ή αφαίρεσης μετρητή.

Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και άλλα κόμματα αποδέχονται την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων που μιλάει για εμπορευματοποίηση, για σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα και ιδιωτικοποίηση.

Στον αντίποδα βρίσκεται η πρόταση του ΚΚΕ που είναι επίκαιρη και αναγκαία όσο ποτέ. Οπως είπαν, η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει την απαλλαγή του από τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους. Απαιτεί γραμμή σύγκρουσης με την καπιταλιστική ιδιοκτησία στον κλάδο του νερού και συνολικά στην οικονομία. Οι αγώνες ενάντια σε κάθε μορφή άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, οι αγώνες για φθηνό, ποιοτικό νερό για όλους τους εργαζόμενους, για πλήρη σταθερή εργασία των εργαζομένων στον κλάδο, με διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, πρέπει να στοχεύουν στην ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού και του καπιταλιστικού συστήματος που την παράγει.

Η αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Ετσι θα διασφαλίζονται η συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών και στον τομέα της ύδρευσης - αποχέτευσης, η συντήρηση και ανάπτυξη όλων των απαραίτητων υποδομών.

Τα στελέχη του ΚΚΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα από συλλογικούς φορείς, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, την πολιτική της ΝΔ και όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, που αντιμετωπίζει και το νερό ως κερδοφόρα επένδυση για τους επιχειρηματίες.

Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, στον δρόμο της ανατροπής, για μια διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, όπου τα κοινωνικά αγαθά θα είναι πραγματικά δημόσια και δωρεάν, γιατί δεν θα λογίζονται ως εμπορεύματα αλλά ως κοινωνικές ανάγκες.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή

-- Η ΚΟΒ Ιου καλεί σε εκδήλωση στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Παπαπέτρου (δίπλα στο δημαρχείο), με θέμα «3η χρονιά πανδημίας στα νησιά, η κατάσταση στον χώρο της Υγείας, οι θέσεις του ΚΚΕ» και ομιλήτρια την Δ. Σταματέλου, στέλεχος του ΚΚΕ και οργανωτική γραμματέα της ΟΕΝΓΕ.

Αύριο Σάββατο

-- Η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου πραγματοποιεί εκδήλωση στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της Παλιάς Λαχαναγοράς, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους επαγγελματίες» και ομιλητή τον Δημήτρη Βιτάλη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Σύρου πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, με αφορμή την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «1922 - Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή». Θα μιλήσει ο Στρατής Δουνιάς, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, και θα ακολουθήσει συζήτηση.

-- Η ΚΟΒ Σαντορίνης καλεί σε εκδήλωση στις 6.30 μ.μ., στο σινεμά «Villagio» (Μακεδονίας 5, Καμάρι), με θέμα «3η χρονιά πανδημία, η κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τι μπορούμε να κάνουμε» και ομιλήτρια την Δ. Σταματέλου.

-- Η ΚΟΒ Μεσολογγίου πραγματοποιεί εκδήλωση - σύσκεψη με θέμα «Καμία αναμονή! Αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής», στις 7 μ.μ. στη μικρή αίθουσα της Περιφέρειας Αιτωλοακαρνανίας. Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Αμφιλοχίας πραγματοποιεί λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική στις 8.30 μ.μ. στην ψαροταβέρνα «Αμβρακία».

Κυριακή 23 Οκτώβρη

-- Οι Κλαδικές Οργανώσεις Αρτας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση - σύσκεψη για «Καμία αναμονή! Αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής», στις 7 μ.μ. στην «Κασέτα, Μουσικό Καφενείο» (Αγ. Κωνσταντίνου 4).

-- Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες αγωνιστές του ΕΛΑΝ στην επιχείρηση κατάληψης του γερμανικού ρυμουλκού πλοίου «Μαρία Αντουανέτα», που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη του 1944, θα πραγματοποιήσουν στις Φρίκες στις 5.30 μ.μ. η ΚΟΒ Ιθάκης της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Νόντας Μαυροκέφαλος, μέλος της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

-- Η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιούν εκδήλωση για τους 59 εκτελεσθένους από τους ναζί στα Καλύβια Αγρινίου τον Ιούλη του 1944, στις 10.30 π.μ. στον χώρο του Μνημείου. Θα γίνει χαιρετισμός εκ μέρους του Παραρτήματος Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και θα ακολουθήσει ομιλία εκ μέρους της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση μνήμης και τιμής στους εκτελεσθέντες στο Λαζαρέτο

Η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Κέρκυρας της ΚΝΕ διοργανώνουν την Κυριακή 23 Οκτώβρη εκδήλωση μνήμης και τιμής στους εκτελεσθέντες στο Λαζαρέτο αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία από την Γραμματέα του ΤΣ Κέρκυρας της ΚΝΕ, Μαριλένα Σαϊτά, αφιέρωμα, έκθεση υλικών στον χώρο του κτιρίου και έκθεση βιβλίων. Η μετάβαση στον χώρο των εκτελέσεων, στο Λαζαρέτο, θα γίνει από το λιμάνι, με σημείο συνάντησης τα εκδοτήρια στις 10 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ