ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οι σφοδρές ενδοαστικές αντιπαραθέσεις έφεραν παραίτηση της Τρας

Από τη χτεσινή ανακοίνωση της παραίτησης της Λιζ Τρας

alberto pezzali

Από τη χτεσινή ανακοίνωση της παραίτησης της Λιζ Τρας
Εντείνονται οι σφοδρές ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά και από τη χτεσινή (αναμενόμενη) παραίτηση της Λιζ Τρας από την πρωθυπουργία και την ηγεσία των Συντηρητικών, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να διεκπεραιώσει την εντολή διακυβέρνησης που της δόθηκε από την πλειοψηφία των μελών του κόμματός της.

«Αναγνωρίζω, δεδομένης της κατάστασης, ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με βάση την οποία εκλέχτηκα από το Συντηρητικό Κόμμα. Ως εκ τούτου μίλησα στον βασιλιά, για να τον ενημερώσω ότι παραιτούμαι από τη θέση του επικεφαλής του», δήλωσε η Τρας σε σύντομο διάγγελμα που έκανε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

Η παραίτηση της Τρας σχετίζεται με τις σοβαρές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της βρετανικής αστικής τάξης (που εκφράστηκαν και με το Brexit) και αφορούν σε μια σειρά ζητήματα όπως το μείγμα της οικονομικής πολιτικής, το ζήτημα της φορολογίας, τα εντεινόμενα προβλήματα της καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά και τις πολεμικές προετοιμασίες για την ευρύτερη αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η εξέλιξη προκάλεσε την άμεση απάντηση σχεδόν όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με πρώτους τους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ, που απαίτησαν την άμεση προσφυγή στις κάλπες, εν μέσω δηκτικών σχολίων για το χάος που προκαλούν στη χώρα οι διαδοχικές κυβερνήσεις των Συντηρητικών.

Ο νέος ηγέτης των «Τόρις» αναμένεται να γίνει γνωστός έως τις 28 Οκτώβρη, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η εσωκομματική διαδικασία, που θα απαιτήσει και τη διεξαγωγή ψηφοφορίας μεταξύ των μελών του κόμματος σε περίπτωση που οι διεκδικητές είναι πολλοί.

Η ηγεσία των Συντηρητικών μεθοδεύει επίσπευση των διαδικασιών, αυξάνοντας το όριο υποστήριξης από τους βουλευτές που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι. Ετσι, χτες βράδυ, ο Γκράχαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της λεγόμενης «Επιτροπής 1922» που επιβλέπει τη διαδικασία, ανακοίνωσε ότι οι διεκδικητές της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος και, κατά συνέπεια, και του πρωθυπουργικού θώκου θα χρειαστεί να λάβουν τη στήριξη τουλάχιστον 100 Συντηρητικών βουλευτών, ώστε να θέσουν υποψηφιότητα, με στόχο να μειωθούν οι υποψήφιοι (υπολογίζονται το ανώτερο σε 3 αφού οι «Τόρις» έχουν 357 βουλευτές).

Στους πιθανούς διεκδικητές επανεμφανίστηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που (σύμφωνα με τους «Τάιμς») δήλωσε «παρών» επικαλούμενος περίπου λόγους... εθνικής ασφάλειας.

Αντιδράσεις στο εξωτερικό

Ενας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που σχολίασε τη νέα ρευστή κατάσταση στο βρετανικό πολιτικό σκηνικό ήταν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που δήλωσε πως είναι σημαντικό το Ηνωμένο Βασίλειο να βρει «σταθερότητα το συντομότερο δυνατό».

Ακολούθησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, που χαιρέτισε χτες την παραίτηση της Λιζ Τρας, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη πολιτικός θα μείνει στην ιστορία για την «καταστροφική αγραμματοσύνη» της.

ΧΙΛΗ
Καταστολή από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση

Με καταστολή αντιμετώπισε την περασμένη Τρίτη στη Χιλή η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Μπόριτς χιλιάδες πολίτες που πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις για την 3η επέτειο του λαϊκού ξεσηκωμού στις 18 Οκτώβρη του 2019, που εξελίχτηκε σε ένα κύμα διαμαρτυριών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της προηγούμενης νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Πινιέρα, που κράτησε αρκετούς μήνες, με διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, απεργίες με 30 νεκρούς, πολλούς συλληφθέντες, εκατοντάδες τραυματίες και γύρω στους 400 με μόνιμα προβλήματα όρασης από τις πλαστικές σφαίρες.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, την Τρίτη η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση έστειλε τη στρατιωτικοποιημένη αστυνομία των Καραμπινέρος, 25.000 άντρες, και έριξε ξανά δακρυγόνα, χημικά και χρησιμοποίησε κανόνια νερού με το πρόσχημα της κοινωνικής αναταραχής και της διαφύλαξης της τάξης. Στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο έγιναν γύρω στις 50 συλλήψεις διαδηλωτών και υπάρχουν καταγγελίες ότι περιλαμβάνονται και δημοσιογράφοι που κάλυπταν την συγκέντρωση.

Την προηγούμενη μέρα, ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος είχε στο διάγγελμά του υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις και ...περισσότερη δημοκρατία, καλώντας σε «κοινωνική συναίνεση, ενώ χαρακτηριστικά είπε «η εξέγερση του 2019 δεν ήταν αντικαπιταλιστική επανάσταση, αλλά έκφραση της οδύνης και των ρηγμάτων στην κοινωνία μας». Και πράγματι οι μεγάλες διαμαρτυρίες πριν από 3 χρόνια δεν ήταν επανάσταση, γι΄ αυτό και η λαϊκή οργή αξιοποιήθηκε από τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις για την εναλλαγή στη διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ωστόσο τα αιτήματα του λαού και της νεολαίας για αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα, δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία, κοινωνικές παροχές και υποδομές ήταν δίκαια και οι λαϊκές δυνάμεις θα συνεχίσουν να τα διεκδικούν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις «βομβάρδισαν» χτες με δακρυγόνα χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν στην εμπορική «πρωτεύουσα» της Νιγηρίας, Λάγκος, για την αστυνομική βία.

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Για τις 27 Οκτώβρη αναβλήθηκε η υπογραφή της συμφωνίας Ισραήλ - Λιβάνου για τη διευθέτηση θαλάσσιων περιοχών ανακοίνωσαν χτες πηγές της λιβανέζικης προεδρίας σύμφωνα με την αραβική ιστοσελίδα «The New Arab». Τότε θα υπογραφούν ξεχωριστά έγγραφα από τις δύο χώρες, αντίγραφα των οποίων θα δοθούν στις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ στην έδρα της αποστολής κυανοκράνων στον Λίβανο, στη μεθοριακή πόλη Νακούρα, παρουσία του Αμερικανού μεσολαβητή Εϊμος Χοκστάιν.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Εξι κενυατικές κομητείες, ανάμεσά τους αυτή στην οποία υπάγεται η πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, είναι αντιμέτωπες με επιδημία χολέρας, με συνολικά εξήντα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ερευνες για δεκάδες θανάτους παιδιών

Πάνω από εβδομήντα παιδιά (κάτω των 5 ετών) έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας οξείας νεφρικής ανεπάρκειας μέχρι στιγμής φέτος στην Ινδονησία, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, σχετικά με έρευνες που άρχισαν για τη ραγδαία αύξηση περιπτώσεων παιδιών με σοβαρές νευρικές βλάβες.

Οι έρευνες ανακοινώθηκαν λίγο μετά την καταγραφή δεκάδων θανάτων παιδιών στην Γκάμπια, αφού τους είχε χορηγηθεί σιρόπι παρακεταμόλης για βήχα και καταρροή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε πως τέσσερα σιρόπια της ινδικής εταιρείας «Maiden Pharmaceuticals Ltd» που πωλούνταν στη Ζάμπια περιείχαν «απαράδεκτα» υψηλά επίπεδα διαιθυλαινογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, ουσιών που χρησιμοποιούνται ως αντιψυκτικά και η κατάποσή τους μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Γενική απεργία διαμαρτυρίας

Ενας 16χρονος Παλαιστίνιος άφησε χτες την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Δυτικής Οχθης, έναν μήνα μετά τον σοβαρό τραυματισμό του από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια συγκρούσεων. Η είδηση προκάλεσε αγανάκτηση στους Παλαιστίνιους, που προχώρησαν άμεσα στην κήρυξη νέας γενικής απεργίας σε όλη τη Δυτική Οχθη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κλιμακούμενη βία των κατοχικών αρχών.

ΙΝΔΟ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Τέταρτη επίσκεψη Σέρμαν σε ένα 5μηνο

Νέα επίσκεψη στον Ινδο-Ειρηνικό πραγματοποιεί η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν, που μόνο από τον Μάη έχει βρεθεί στην περιοχή ...4 φορές!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αυτό δείχνει τη «συνεχιζόμενη αφοσίωση των ΗΠΑ στην περιοχή και τους συμμάχους μας Ιαπωνία και Νότια Κορέα».

Οι επαφές της ξεκινούν στις 24 Οκτώβρη και περιλαμβάνουν συναντήσεις στο Τόκιο, μεταξύ άλλων με τον Ιάπωνα ΥΠΕΞ Χαγιάσι Γιοσιμάσα, αλλά και τον γενικό διευθυντή της Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας της ιαπωνικής κυβέρνησης Ακίμπα Τακέο.

Ακόμα, η Σέρμαν θα πάρει μέρος και σε συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών των ΥΠΕΞ Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, σε μια περίοδο που συζητιέται έντονα πώς θα αναβαθμιστεί η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Δεν είναι τυχαία η αντιπαράθεση για τα οφέλη και τη συγκυρία μιας επανεμφάνισης των αμερικανικών πυρηνικών στην περιοχή, σε ιαπωνικό ή κορεατικό έδαφος. Θυμίζουμε ότι εδώ και χρόνια, τα παζάρια για τους όρους νέων εξοπλισμών αλλά και νέων στρατιωτικών συνεργασιών τροφοδοτούν και οι διεργασίες για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD στη Χερσόνησο, για την οποία εκφράζονται επιφυλάξεις (π.χ. στη Σεούλ), εξαιτίας της ανησυχίας για την αντίδραση της Κίνας.

ΤΣΑΝΤ
Αιματηρές συγκρούσεις μετά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Εκρυθμη και τεταμένη κατάσταση επικρατεί το τελευταίο 24ωρο στην πρωτεύουσα του Τσαντ, Ντζαμένα, μετά την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από τον Πρόεδρο Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί, με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα, προκαλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο πλημμυροπαθείς (οι περισσότεροι άστεγοι...).

Χτες νωρίς το μεσημέρι ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών στην πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 100.

Οι διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης, διαδηλώνουν κατά της νέας παράτασης της μεταβατικής περιόδου από την κυβέρνηση του Προέδρου, Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ιτνο, απαιτώντας τη διεξαγωγή εκλογών που καθυστερούν πάνω από δύο χρόνια.

Φωτιά σημειώθηκε και στην έδρα του κόμματος του πρωθυπουργού Σάλεχ Κεμπζαμπό, «Εθνική Ενωση για την Ανάπτυξη και την Ανανέωση», καθώς έγινε στόχος των διαδηλωτών και «εν μέρει πυρπολήθηκε».

Ο Σάλεχ Κεμπζαμπό ήταν ιστορικός αντίπαλος του πατέρα του νυν Προέδρου, Ιτνρίς Ντεμπί, που κυβέρνησε 30 χρόνια. Ο Κεμπζαμπό συντάχθηκε πριν από 18 μήνες με την κυβέρνηση που διορίστηκε από τη στρατιωτική χούντα και της οποίας ηγείται ο γιος του πρώην αρχηγού του κράτους. Διορίστηκε επικεφαλής της κυβέρνησης στις 12 Οκτωβρίου.

Η Γαλλία, διά του υπουργείου Εξωτερικών, «καταδίκασε» τις βιαιότητες, διευκρινίζοντας πως οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα δεν διαδραματίζουν «κανένα ρόλο σ' αυτά τα γεγονότα».

ΙΡΑΝ
Διαδηλώσεις για θανάσιμο ξυλοδαρμό 16χρονης

Νέο «λάδι στη φωτιά» των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν ρίχνει τις τελευταίες μέρες ο θάνατος μιας ακόμη έφηβης, της 16χρονης μαθήτριας Λυκείου Ασρα Παναχί.

Το κορίτσι πέθανε στις 13 Οκτώβρη στο σχολείο τής, στην πόλη Αρνταμπίλ, μετά τον φερόμενο ξυλοδαρμό της από δυνάμεις ασφαλείας, επειδή αρνήθηκε να τραγουδήσει ένα εμβατήριο υπέρ του Σιίτη ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Εκτός από την Παναχί υπέστησαν ξυλοδαρμό και άλλες μαθήτριες, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να συλληφθούν και άλλες να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Η είδηση ήταν αρκετή, για να φουντώσει εκ νέου τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν υπέρ της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών μετά τον αποτρόπαιο θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτέμβρη στη διάρκεια κράτησής της από τη λεγόμενη «αστυνομία ήθους» επειδή δεν φορούσε σωστά την ισλαμική μαντίλα (χιτζάμπ).

Στο μεταξύ, χτες, οι γονείς της Αμινί απέρριψαν την επίσημη ιατροδικαστική έκθεση, σύμφωνα με την οποία ο θάνατος της 22χρονης που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών δεν οφειλόταν σε «χτυπήματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ