ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αποζημιωθούν στο 100% οι πλημμυροπαθείς της Κρήτης

Από τις μεγάλες καταστροφές στην Κρήτη

Eurokinissi

Από τις μεγάλες καταστροφές στην Κρήτη
Ακόμα δύο άνθρωποι προστέθηκαν στον μαύρο κατάλογο όσων έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια από τις πλημμύρες, με το Λασίθι και το Ηράκλειο να βρίσκονται αυτήν τη φορά στο επίκεντρο των τεράστιων καταστροφών, υπογραμμίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτός από τους δύο νεκρούς, η κακοκαιρία άφησε πίσω της εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις πλημμυρισμένα, ενώ για ώρες διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε διάφορες περιοχές.

Είναι η πολλοστή φορά που τέτοιες καταστροφές πλήττουν το νησί της Κρήτης, που σε λιγότερο από μία τετραετία έχει θρηνήσει 6 ανθρώπους μόνο από πλημμύρες, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται έχουν χάσει κόπους μιας ολόκληρης ζωής.

Αποτελεί πρόκληση η επίρριψη των ευθυνών εκ μέρους των κυβερνητικών επιτελείων στα «ακραία καιρικά φαινόμενα», στις μετεωρολογικές προγνώσεις ή την «κλιματική αλλαγή».

Και σε αυτήν την κακοκαιρία, όπως και στις προηγούμενες, οι αιτίες των καταστροφών είναι οι ίδιες: Παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, υποδομών, απαραίτητων έργων συντήρησης. Ενώ ακόμα και οι σχετικές μελέτες βρίσκονται σε πολλές περιπτώσεις στα συρτάρια, αφού δεν ιεραρχούνται - όπως παραδέχτηκαν και δήμαρχοι των πληγεισών περιοχών - βάσει της «πράσινης στρατηγικής μετάβασης» και της λογικής κόστους - οφέλους που διαπνέει τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά και την ίδια την ΕΕ, όπως και τις χρηματοδοτήσεις της.

Παράλληλα, τα μέτρα άμεσης ανακούφισης που διεκδικούν οι πληγέντες, όπως οι αποζημιώσεις, δεν είναι... επιλέξιμα για την ΕΕ, όπως κυνικά απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε φορά στις αντίστοιχες παρεμβάσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ενώ οι ελληνικές κυβερνήσεις δίνουν αποζημιώσεις - ψίχουλα, και αυτά με καθυστέρηση ετών, εμπαίζοντας τους πληγέντες.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

- Στο αίτημα να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τους πληγέντες της Κρήτης αίροντας τους απαράδεκτους όρους που αφορούν στην κινητοποίησή του.

- Στο αίτημα για 100% αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες άμεσα, χωρίς χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία για την απώλεια ή τις καταστροφές περιουσιών, οικιακού εξοπλισμού, τη στήριξη κι αποζημίωση αυτοαπασχολούμενων, μικροεπαγγελματιών και βιοπαλαιστών αγροτών.

- Στην ανάγκη να υπάρξουν άμεσα έκτακτες χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση οδοποιίας, δημόσιων κτιρίων, μεταξύ άλλων του νοσοκομείου και της σχολικής στέγης, τοιχίων, φρακτών κι άλλων αναγκαίων υποδομών με γρήγορες διαδικασίες».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διγλωσσία σε βάρος των εργαζομένων

Αποφασιστική απάντηση από την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας

Διγλωσσία σε βάρος των εργαζομένων αποκαλύφτηκε από τη διοίκηση Γ. Πατούλη (ΝΔ) στην Περιφέρεια Αττικής. Συγκεκριμένα, σε προχτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα των εργαζομένων που προσλήφθηκαν λόγω Covid και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά. Η διοίκηση, από τη μια, ψήφισε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) για νομική στήριξη των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) που καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες, ενώ πριν από λίγους μήνες είχε προσφύγει, μέσω της Περιφέρειας, κατά της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης που δικαίωνε τους εργαζόμενους γι' αυτό το θέμα. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να επιτεθεί με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς κατά της Βέτας Πανουτσάκου, προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, κατηγορώντας την και για... λαϊκισμό, όταν ζήτησε το ψήφισμα να συμπληρωθεί και με όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους. Η σχετική απόφαση, στην ουσία, αποτελεί ευχολόγιο αφού δεν είναι δεσμευτική για οποιοδήποτε δικαστήριο.

Στη διαδικασία της ψηφοφορίας ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, Γ. Πρωτούλης, δήλωσε ότι η παράταξη ψηφίζει λευκό διότι «στηρίζουμε την πρόταση του Σωματείου και θεωρούμε απαράδεκτο ότι δεν διευρύνεται για όλους τους εργαζόμενους». Χαρακτήρισε δε απαράδεκτη την τοποθέτηση του περιφερειάρχη, με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προς την πρόεδρο της Ομοσπονδίας.

Απαντώντας, η Β. Πανουτσάκου είπε, μεταξύ άλλων: «Καταλαβαίνουμε ότι τα θεσμικά όργανα που είναι ενοχλητικά, για κάποιους δεν αναγνωρίζονται. Σε όλη μας τη θητεία έχουμε συναντήσει πολλές φορές αντίστοιχες συμπεριφορές, δεν μας είναι πρωτόγνωρο. Εμείς απολογούμαστε στους εργαζόμενους, οι εργαζόμενοι που μας έδωσαν πλειοψηφία για τρίτη φορά μας αναγνωρίζουν στο πλάι τους και σε αυτούς απολογούμαστε.(...) Είναι συκοφαντίες πράγματα που ακούστηκαν. Εμείς έχουμε βγάλει άπειρες ανακοινώσεις για να σταματήσει αυτή η ομηρία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ποτέ δεν μιλήσαμε για απολύσεις. Ισα ίσα, να θυμίσουμε την ανακολουθία πριν από έναν χρόνο όταν καλούσαμε το ΠΣ να μην ασκήσει έφεση και στην Οικονομική Επιτροπή. Είχε αυτό το δικαίωμα. Οταν κάναμε παραστάσεις διαμαρτυρίας και ζητούσαμε να μην ασκηθεί έφεση, αντ' αυτού η περιφερειακή αρχή άσκησε έφεση σε θετική απόφαση. Ακολούθησε η τροπολογία της κυβέρνησης ότι πρέπει να ασκηθούν τα ένδικα μέσα μέχρι τέλους».

Υπενθυμίζεται πως, λόγω της πανδημίας, οι πρώτες προσλήψεις συμβασιούχων (ΙΔΟΧ) υπαλλήλων έγιναν τον Μάη του 2020. Ακολούθησαν προσλήψεις τον Φλεβάρη του 2021, από τις οποίες αποκλείστηκαν αρκετοί που είχαν προσληφθεί στην προηγούμενη «φουρνιά», ενώ οι 3.000 αιτήσεις εξετάστηκαν σε... αστραπιαίο χρονικό διάστημα, στην ουσία μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου προσέφυγαν στα δικαστήρια όπου δικαιώθηκαν. Αξιοσημείωτο είναι πως η Περιφέρεια προσέβαλε τις σχετικές αποφάσεις όταν αυτή η άσκηση των ένδικων μέσων δεν ήταν υποχρεωτική από τον νόμο. Λίγο μετά, κατά... μαγικό τρόπο, αυτό κατέστη υποχρεωτικό με σχετική ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης. Ετσι, σήμερα αυτοί οι εργαζόμενοι δουλεύουν με προσωρινές διαταγές.

Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε αστυνομικός που συνελήφθη με την κατηγορία της συμμετοχής του σε σπείρα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχές της Αργολίδας. Παράλληλα, διατάχθηκε η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του.

Το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών εξαρθρώθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, ενώ έγιναν συνολικά έξι συλλήψεις. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης καθώς και για τα κατά περίπτωση αδικήματα παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα. Σημειώνεται, τέλος, ότι κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από 13,5 κιλά κάνναβης.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΚΑΜΠΑΝΟΥ
Στις 18 Γενάρη η δίκη στη Θεσσαλονίκη

Η δίκη για τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού με κατηγορούμενους δώδεκα νεαρούς προφυλακισμένους ορίστηκε να γίνει ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, στις 18 Γενάρη. Μετά την απόρριψη, από τον Αρειο Πάγο, του αιτήματος που είχε υποβάλει η οικογένεια του 19χρονου να διεξαχθεί το δικαστήριο για λόγους ασφαλείας στην Αθήνα, η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης προέβη στον προσδιορισμό της δίκης. Η δίκη θα διεξαχθεί λίγες μέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονική επίθεση (1/2/2022), με οπαδικά χαρακτηριστικά. Οι δώδεκα κατηγορούμενοι διώκονται για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη (στην περίπτωση του 19χρονου) και σε απόπειρα (στην περίπτωση ενός εκ των τραυματισμένων φίλων του), από κοινού, όπως επίσης για επίθεση και κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Αθλητικού Νόμου, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Επιπλέον, ένας εξ αυτών κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην περίπτωση του δεύτερου τραυματισμένου νεαρού - φίλου του δολοφονηθέντος, και οι υπόλοιποι 11 ως απλοί συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Κακοποίηση 4χρονου από 28χρονο

Δεν έχει τελειωμό η σαπίλα με την κακοποίηση μικρών παιδιών. Αλλη μια υπόθεση φρίκης για τη σεξουαλική κακοποίηση 4χρονου αγοριού έγινε γνωστή στο Αγρίνιο, όπου έχει συλληφθεί και διώκεται ο 28χρονος ποδοσφαιριστής της Γ' Εθνικής Δ. Κραβαρίτης, τα στοιχεία του οποίου δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2021, ο πατέρας του 4χρονου παιδιού κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγρινίου μια 52χρονη γυναίκα και τον γιο της, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν φαντάρος, ότι κακοποίησαν τον 4χρονο γιο του. Η γυναίκα ήταν εργαζόμενη ως baby siter, και γι' αυτόν τον λόγο ο γιος της είχε εύκολη πρόσβαση στο αγοράκι. Ο πατέρας του τετράχρονου κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν παρατήρησε αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού, σε συνδυασμό με κάποιες ζωγραφιές του που τον ανησύχησαν. Το παιδί εξετάστηκε από παιδοψυχολόγο και άρχισε να «ξετυλίγεται το κουβάρι».

Για την υπόθεση ενημερώθηκε η Εισαγγελία Αγρινίου και έδωσε εντολή για έρευνα. Μητέρα και γιος έδωσαν ανωμοτί καταθέσεις στην Αστυνομία και υπέβαλαν υπόμνημα με τη δική τους εκδοχή. Η περίπτωση του νεαρού εξετάστηκε από το Στρατοδικείο, καθώς όσα καταγγέλθηκαν συνέβησαν όταν εκείνος υπηρετούσε τη θητεία του.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ Σ. ΒΑΛΥΡΑΚΗ
Ζητά να δικαστούν οι δύο κατηγορούμενοι

Την παραπομπή σε δίκη των δύο κατηγορουμένων για την υπόθεση θανάτου του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη ζητά η εισαγγελέας Βαρβάρα Γνεσούλη, με πρότασή της προς το Δικαστικό Συμβούλιο.

Σε αυτή, ζητά να παραπεμφθούν στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο για ανθρωποκτονία από πρόθεση και να διατηρηθούν οι περιοριστικοί όροι που έχουν επιβληθεί στους κατηγορούμενους. Παράλληλα, η εισαγγελέας περιγράφει τη συνάντηση των δύο σκαφών καθώς και τις κινήσεις των δύο ανδρών που οδήγησαν στο θάνατο του πρώην υπουργού.

Επίσης, σημειώνει πως οι κατηγορούμενοι διέπραξαν την πράξη με πλήρη νηφαλιότητα, με υπολογισμό και εκτίμηση της διαμορφωθείσας κατάστασης και ενήργησαν ευρισκόμενοι σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και όχι εν βρασμώ ψυχικής ορμής, ενώ απομακρύνθηκαν από το σημείο, εγκαταλείποντας αβοήθητο το θύμα, χωρίς να παράσχουν οποιαδήποτε πληροφορία, παρεμποδίζοντας έτσι οποιαδήποτε έγκαιρη σωστική ενέργεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ