ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σφίγγει η θηλιά του χρέους στα λαϊκά νοικοκυριά

RIZOSPASTIS

Τη «θηλιά» στον λαιμό των λαϊκών νοικοκυριών ετοιμάζεται να σφίξει η κυβέρνηση της ΝΔ για την αποπληρωμή των χρεών τους προς τις τράπεζες και τα διάφορα αρπακτικά funds, με στόχο να μπει ανάχωμα στη διόγκωση των «κόκκινων» δανείων η οποία αναμένεται την επόμενη περίοδο λόγω της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας και της καθήλωσης του εισοδήματος, όλα προκειμένου να εξασφαλίσει τη ρευστότητα που απαιτεί η χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας χτες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στοιχεία για την πορεία και την αποτελεσματικότητα του «εξωδικαστικού μηχανισμού» ρύθμισης των χρεών του νόμου 4738/2020, δήλωσε ότι «δεδομένων και των νέων προκλήσεων που αναδύονται για όλους μας, όλοι οι χρηματοδοτικοί φορείς οφείλουν να ευθυγραμμιστούν με την πολιτεία για την αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους».

Υπογράμμισε ακόμα ότι παρά την «εξυγίανση» που επιτυγχάνεται στους ισολογισμούς των τραπεζών, το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων παραμένει υψηλό. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που διατηρούνται στις τράπεζες ανέρχονται στα 15 δισ. ευρώ και σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στα 87 δισ. ευρώ. «Κάτι που καταδεικνύει ότι το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων δεν εξαφανίζεται μέσω της μεταφοράς του από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις εταιρείες διαχείρισης», όπως σημείωσε.

Ο Β. Ράπανος, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, επεσήμανε ότι με τα μέχρι τώρα μέτρα των κυβερνήσεων - με τελευταία αυτά της κυβέρνησης της ΝΔ, με τον «Ηρακλή» 1 και 2 και τα προγράμματα «Γέφυρα» και «Δεύτερη Ευκαιρία» - «τιτλοποιήθηκαν και αποχωρίστηκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών περίπου 80 δισ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Αυτό εξυπηρετεί τις τράπεζες στο ότι «οι χορηγήσεις φέτος όχι μόνο θα φτάσουν τα 20 δισ. που είχαμε το 2020 και το 2021, αλλά θα τα ξεπεράσουν, αφού όλες οι τράπεζες - μέλη μας έχουν υπερκαλύψει τους στόχους πιστωτικής επέκτασης του 2022. Αν λοιπόν στους 8 πρώτους μήνες του 2022 φτάσαμε τα 17,5 δισ. χρηματοδοτήσεις, είναι σαφές ότι μέχρι το τέλος του έτους οι χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν σημαντικά το ποσό των 20 δισ., των δύο προηγούμενων ετών».

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό σημείωσε ότι «με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία που συλλέγει η σύμβουλος εταιρεία, ενδιαφέρον για τον εξωδικαστικό φαίνεται να έχουν εκδηλώσει περίπου 55.000 δανειολήπτες, αλλά μόλις 18.000 έχουν υποβάλει οριστική αίτηση. Τα 2/3 περίπου των αιτήσεων αυτών αφορούν φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις».

Το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται γιατί τσακίσατε τα λαϊκά εισοδήματα

Τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που έχουν οδηγήσει τα λαϊκά στρώματα σε διόγκωση των χρεών και αδυναμία να τα πληρώσουν, κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Οπως τόνισε, το ιδιωτικό χρέος και το ληξιπρόθεσμο συνεχώς αυξάνονται εξαιτίας της ασκούμενης πολιτικής.

Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται «γιατί οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τσάκισαν τα λαϊκά εισοδήματα, γιατί οι ίδιες κυβερνήσεις στο εναπομείναν λαϊκό εισόδημα έβαλαν τρομακτικούς φόρους και γιατί με τον νόμο Κατρούγκαλου υπήρξε εισφοροεπιδρομή στα εισοδήματα επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, με αποτέλεσμα να διογκωθούν τα χρέη τους».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επεσήμανε ότι τα παραπάνω αποδεικνύονται και από τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, με βάση τα οποία «η συντριπτική πλειοψηφία από τους 2.300.000 οφειλέτες προς τον ΕΦΚΑ, δηλαδή 1.900.000, χρωστάνε μέχρι 15.000 ευρώ, με μέσο όρο οφειλής τα 3.000 ευρώ, που αν τα είχαν θα τα ξεπλήρωναν, αλλά δεν τα έχουν».

Η ίδια εικόνα - πρόσθεσε - επικρατεί και στις οφειλές προς την Εφορία, όπου το 86% χρωστά μέχρι 5.000 ευρώ, που στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι μόλις το 2% του χρέους. «Γιατί δεν πληρώνουν; Γιατί δεν θέλουν, θέλουν να τα κάνουν αποταμίευση, θα αγοράσουν σπίτια, αυτοκίνητα, θα φτιάξουν offshore εταιρείες, θα πάρουν πλοία;» διερωτήθηκε σκωπτικά και πρόσθεσε: «Δεν πληρώνουν γιατί δεν μπορούν, εκεί τους έχετε οδηγήσει με τις πολιτικές που ακολουθήσατε».

Καταλήγοντας επεσήμανε ότι λύση δεν μπορούν να δώσουν ούτε οι περισσότερες δόσεις - «δηλαδή θα εργάζεται έχοντας το κράτος και τις τράπεζες όχι μόνο συνέταιρο αλλά ιδιοκτήτη των πόρων που αυτός παράγει με την εργασία του» - ούτε ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης των οφειλών και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, τα οποία όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ διαμορφώνουν ένα συνολικό πλαίσιο που τελικά «θα εξελιχθεί σε κυνήγι μαγισσών, όπου θα επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη των πλειστηριασμών, και θα δούμε ακόμα και για μικρά χρέη προς την Εφορία να βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα των λαϊκών στρωμάτων».

Οι μεγάλοι δεν θα πληρώσουν γιατί τα δάνεια που έχουν πάρει, είναι στο όνομα ανώνυμων εταιρειών που πολλά από αυτά έχουν μείνει κουφάρια, οπότε η κυβέρνηση θα κυνηγήσει τους πολύ μικρούς, υπογράμμισε και ζήτησε για άλλη μία φορά, από την κυβέρνηση να δώσει στοιχεία σχετικά με το πόσα δάνεια έχουν διαγραφεί από το 2010 έως σήμερα, τί είδους δανείων είναι αυτά, αν είναι επιχειρηματικά, στεγαστικά ή καταναλωτικά, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση χαρίζει τα χρέη στους μεγάλους οφειλέτες και κυνηγά τους πολύ μικρούς που προφανώς δεν μπορούν να αξιοποιήσουν ούτε την «ελευθερία κίνησης κεφαλαίων» ούτε τις οφ σορ εταιρείες.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαράδεκτη η απόφαση της ΕΕ για τα διαβατήρια σε κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές

«Λάδι στη φωτιά» της σύγκρουσης με τη Ρωσία ρίχνει η ΕΕ μετά την απόφαση του Συμβουλίου, την οποία αποδέχτηκε χτες και το Ευρωκοινοβούλιο, να μην αναγνωρίζονται εφεξής από την ΕΕ τα διαβατήρια που εκδίδονται από τη Ρωσία για κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, καθώς επίσης της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση, που καταδεικνύει την υποκρισία της ΕΕ και τις επιλεκτικές της ευαισθησίες, καθώς την ίδια ώρα κλείνει τα μάτια στην επί δεκαετίες κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία και αναγνωρίζει το προτεκτοράτο του Κοσόβου.

Την απόφαση καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της: «Η απόφαση του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου για τη μη αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση των διαβατηρίων που εκδίδονται από τη Ρωσία σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ή για κατοίκους αυτών των περιοχών, καθώς και των περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, στις οποίες τα διαβατήρια εκδίδονται από πολλά χρόνια πριν, συνιστά απαράδεκτη επέμβαση και καταπατά αρμοδιότητες των κρατών - μελών. Προκαλεί μεγάλα προβλήματα στη μετακίνηση του πληθυσμού αυτών των περιοχών και αποτελεί ένα ακόμα βήμα επικίνδυνης κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Μάλιστα η προκλητική αρχική πρόταση της Κομισιόν, που έδινε το δικαίωμα στην ΕΕ για "μη αναγνώριση" αυτών των ταξιδιωτικών εγγράφων, αντικαταστάθηκε από τον όρο "μη αποδοχή", για να ξεπεραστούν αντιδράσεις και να αποκρυφτεί ο επικίνδυνος χαρακτήρας της.

Με τέτοια τεχνάσματα όμως δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι η αυθαίρετη αυτή απόφαση θέτει σε ανοιχτή αμφισβήτηση το αποκλειστικό και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους να αναγνωρίζει και να κρίνει την ισχύ ή μη ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων χωρών (και κατά συνέπεια των κρατικών οντοτήτων απ' όπου προέρχονται). Ανοίγει τον επικίνδυνο δρόμο να αποδοθεί στην ιμπεριαλιστική συμμαχία της ΕΕ η δικαιοδοσία και αρμοδιότητα - που δεν έχει - να αναγνωρίζει ή να αμφισβητεί κρατικές οντότητες, με βάση τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και τα συμφέροντά της.

Το ΚΚΕ ως γνωστόν έχει καταδικάσει τόσο την εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας στην Ουκρανία όσο και τις απαράδεκτες ρωσικές προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών, που ρίχνουν "λάδι στη φωτιά" του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Στην ίδια κατεύθυνση όξυνσης κινείται και η απόφαση αυτή της ΕΕ. Οι προφάσεις που τη συνοδεύουν, δήθεν για "προστασία του λαού της Ουκρανίας", είναι έωλες και υποκριτικές.

Πού είναι άραγε η "ευαισθησία" της ΕΕ για την Κύπρο (κράτος - μέλος της ΕΕ, θυμίζουμε), που το βόρειο τμήμα της επί 48 χρόνια στενάζει από τη βάναυση τουρκική στρατιωτική κατοχή και την ανακήρυξη από την Τουρκία, το 1983, του απαράδεκτου ψευδοκράτους που αξιοποιείται για τη δημιουργία τετελεσμένων; Είναι η ΕΕ που σε εκθέσεις της αναφερόμενη στο Κυπριακό κάνει λόγο για "ανεπίλυτη σύγκρουση" και αρκείται σε ανακοινώσεις "ρουτίνας" όταν πρόκειται για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων της Αμμοχώστου...

Ανάλογο ζήλο για το απαραβίαστο των συνόρων η ΕΕ δεν επέδειξε ούτε στην περίπτωση του ευρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσόβου, προϊόν του βρώμικου ιμπεριαλιστικού πολέμου ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας, που αιματοκύλισε τους λαούς. Αντίθετα, μάλιστα, η ΕΕ προχώρησε στην έμμεση αναγνώριση του Κοσόβου, προωθώντας προτάσεις για απαλλαγή του από την υποχρέωση βίζας για τα κράτη - μέλη της ΕΕ, για "ενταξιακή πορεία" του στην ΕΕ κ.ά.

Επιπλέον, με την ενεργοποίηση των μηχανισμών της Συνθήκης Σένγκεν για την υλοποίησή της, η απόφαση αποκαλύπτει και την υποκρισία της ΕΕ για την περιβόητη "ελευθερία μετακίνησης", που τελικά επιτρέπεται ή περιστέλλεται ανάλογα με τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου.

Επιβεβαιώνεται ότι αυτό το κατασκεύασμα, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες κυρώσεις, στρέφεται ενάντια στους λαούς και της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που υποφέρουν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους, που στρέφονται σε βάρος των αναφαίρετων κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε χώρας, και πρέπει να σημάνει την καθολική απόρριψή τους και το δυνάμωμα της αυτοτελούς πάλης των λαών ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στην πολεμική κλιμάκωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ