ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δρομολογήθηκε η νομιμοποίηση της κάνναβης «για ψυχαγωγικούς σκοπούς»

Την «κακή εμπειρία της Ολλανδίας» παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας, ωστόσο η κάνναβη δεν θεωρείται πλέον ναρκωτική ουσία...

Ως «πρότυπο για την Ευρώπη» λανσάρισε ο Γερμανός υπουργός Υγείας το σχέδιο για τη νομιμοποίηση της κάνναβης...

(c) Copyright 2022, dpa (www.d

Ως «πρότυπο για την Ευρώπη» λανσάρισε ο Γερμανός υπουργός Υγείας το σχέδιο για τη νομιμοποίηση της κάνναβης...
Τα βασικά σημεία της νομοθεσίας για τη νομιμοποίηση της κάνναβης «για ψυχαγωγικούς σκοπούς» στη Γερμανία ενέκρινε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αναφέροντας προκλητικά ότι στόχος είναι «η καλύτερη προστασία για τα παιδιά και τους νέους», ενώ στην πραγματικότητα το κράτος υπολογίζει στα έσοδα από την «πολλά υποσχόμενη» αγορά, μαζί με τα πολλαπλά οφέλη του συστήματος από την παραπέρα ενίσχυση της ναρκω-κουλτούρας. Η απόφαση περιλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP).

Χαρακτηριστικά, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Κ. Λάουτερμπαχ, παραδέχτηκε την «κακή εμπειρία» από την Ολλανδία, ισχυρίστηκε αυθαίρετα ότι «δεν θα υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης».

Στο εξής η κάνναβη με την ψυχοτρόπο δραστική ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC) δεν θα χαρακτηρίζεται ναρκωτικό από τον νόμο, ενώ σύννομες θα θεωρούνται η αγορά και η κατοχή έως 20 ή 30 γραμμαρίων «κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς» από ενηλίκους, όπως και η ιδιωτική καλλιέργεια έως τριών φυτών κάνναβης, στα οποία υποτίθεται ότι δεν θα έχουν πρόσβαση ανήλικοι. Η πώληση θα γίνεται σε άτομα άνω των 18 ετών, μόνο από «εξειδικευμένα καταστήματα» και ενδεχομένως και από φαρμακεία.

Το εμπόριο χωρίς ειδική άδεια θα παραμείνει αξιόποινη πράξη, ανέφερε ο Κ. Λάουτερμπαχ και διευκρίνισε ότι ο «φόρος κάνναβης» θα βασίζεται στην περιεκτικότητα σε THC, με στόχο «μια τιμή που θα πλησιάζει αυτή της μαύρης αγοράς». Περσινή έρευνα ανέφερε ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης θα απέφερε στο γερμανικό κράτος φορολογικά έσοδα και «εξοικονομήσεις» ύψους 4,7 δισ. ευρώ...

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά θέματα, όπως οι σχετικοί περιορισμοί της ΕΕ, οι οποίοι δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να ξεπεραστούν. «Πιστεύω ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι και (...) το γερμανικό σχέδιο θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου να αποτελέσει πρότυπο για την Ευρώπη», δήλωσε ο Λάουτερμπαχ, ενώ χαρακτήρισε τη μετάβαση εφικτή για το 2024.

Ο ίδιος πάντως, ως γιατρός, τοποθετούνταν παλαιότερα κατά της αποποινικοποίησης της κάνναβης, ενώ χτες ισχυρίστηκε κατ' επανάληψη ότι η σχεδιαζόμενη νομοθεσία δεν θα αποτελέσει «μια καμπή για την πολιτική σχετικά με τα ναρκωτικά».

Παραδέχτηκε ότι η χρήση της κάνναβης στη Γερμανία έχει αυξηθεί, «όπως έχει αυξηθεί και η προβληματική συμπεριφορά εθισμού μεταξύ των ενηλίκων. Η τάση πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση». Ωστόσο, αντί για κοινωνικά και άλλα οργανωμένα μέτρα πρόληψης, ο υπουργός Υγείας εντελώς αντιεπιστημονικά συνέδεσε την αύξηση της χρήσης «με την τρέχουσα απαγόρευση»...

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν ήδη από τους φαρμακοποιούς. «Η Επιτροπή Φαρμάκων των Γερμανών Φαρμακοποιών έχει μιλήσει ξεκάθαρα κατά της νομιμοποίησης της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς και έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους στην υγεία από την κατανάλωση κάνναβης», δήλωσε ο Τ. Πράις, επικεφαλής της Ενωσης Φαρμακοποιών της Βόρειας Ρηνανίας.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Σήμερα η υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ μόνιμο «διαιτητή»

Για τη μερική διευθέτηση σχετικά με διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές με κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη, στη λιβανέζικη μεθοριακή πόλη Νακούρα, όπου έχει την έδρα της η αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ, η υπογραφή της συμφωνίας μερικής διευθέτησης θαλάσσιων συνοριακών διαφορών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, σε διαφιλονικούμενες περιοχές με κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Συγκεκριμένα, οι δύο χώρες θα υπογράψουν ξεχωριστά κείμενα με τις ΗΠΑ, οι οποίες ανέλαβαν και με τη «βούλα» (μέσω των διαπραγματεύσεων του ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ενέργειας, Ε. Χοκστάιν) ρόλο μεσολαβητή και μόνιμου διαιτητή σε μια νευραλγική θέση της Ανατολικής Μεσογείου με σημαντικά κοιτάσματα, επιχειρώντας να εξασφαλίσουν τα αμερικανικά μονοπωλιακά συμφέροντα, στο φόντο της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στον τομέα της Ενέργειας.

Η νέα συμφωνία απροκάλυπτα καθιστά τα ενεργειακά μονοπώλια, εν προκειμένω τη γαλλική «Total Energies», «κράτος εν κράτει» στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής, αναθέτοντάς τους ακόμα και τη «μοιρασιά» ποσοστών από τα προβλεπόμενα κέρδη στα εμπλεκόμενα κράτη.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, προγραμματίζεται να εκφωνήσει σήμερα ομιλία στο Κογκρέσο. Είναι ο δεύτερος Ισραηλινός υψηλόβαθμος αξιωματούχος που θα έχει αυτήν τη δυνατότητα, μετά τον πρώην πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου.

Αρχισε ο επαναπατρισμός Σύρων προσφύγων από τον Λίβανο

Χτες, πάντως, στον Λίβανο ξεκίνησε ο επαναπατρισμός εκατοντάδων Σύρων προσφύγων. Το σχέδιο επαναπατρισμού οργανώθηκε από τις αρχές του Λιβάνου, ενώ διατυπώνονται ανησυχίες ότι πιθανόν να ενέχει εξαναγκασμό.

Σέρνοντας τα όποια υπάρχοντά τους, περίπου 700 Σύροι που όπως ανακοινώθηκε είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, συγκεντρώθηκαν από νωρίς χτες το πρωί σε ακατοίκητη συνοριακή περιοχή στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι αρχές του Λιβάνου υποστηρίζουν ότι οι επαναπατρισμοί, που πραγματοποιούνται με βάση ένα πρόγραμμα το οποίο συντονίζει η υπηρεσία Γενικής Ασφαλείας της χώρας, είναι εθελοντικοί.

Παρά όμως τη σχετική «ηρεμία» σε ορισμένες περιοχές της Συρίας μετά από 11 χρόνια πολέμου, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε άλλες περιοχές και το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης και γενίκευσής τους εγκυμονούν κινδύνους για τις επιστροφές προσφύγων. Στον Λίβανο ζουν πάνω από 800.000 Σύροι, που είναι καταγεγραμμένοι από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Προ ημερών, εξάλλου, η αμερικανική ΜΚΟ «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» είχε καταγγείλει βίαιο επαναπατρισμό εκατοντάδων Σύρων ανδρών και εφήβων από την Τουρκία. Σύμφωνα με την καταγγελία της εν λόγω ΜΚΟ, τα εκατοντάδες άτομα είχαν συλληφθεί βίαια, δίχως αφορμή, από τις τουρκικές αρχές μέσα στους τελευταίους έξι μήνες και αφού υπέστησαν κακομεταχείριση και ξυλοδαρμούς μέσα σε κέντρα κράτησης, τους ανάγκασαν να υπογράψουν «οικειοθελή» επιστροφή στη Συρία.

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία

Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους στη Γαλλία, μετά την πρόσφατη πανεθνική απεργία της 18ης Οκτώβρη και τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στα διυλιστήρια.

Η νέα κινητοποίηση, με εφόδιο τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, θέτει κι αυτή στο επίκεντρο την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ενάντια στην τεράστια ακρίβεια, τον αγώνα ενάντια στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν και την πάλη για την υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος.

Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της Γαλλίας και τις νέες απεργιακές τους κινητοποιήσεις εκφράζει το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας σε μήνυμά του προς τα συνδικάτα της χώρας:

«Στις 18 Οκτώβρη δώσατε μια περήφανη απάντηση ενάντια στην επιστράτευση! Συνάδελφοι, είστε ήδη νικητές! Το δίκιο είναι με το μέρος σας. Για αυτό οι εργάτες όλου του κόσμου, τα αγωνιστικά συνδικάτα σε όλη την Ευρώπη, οι δυνάμεις της ΠΣΟ, όλοι, είμαστε στο πλευρό σας.

ΕΕ και κυβερνήσεις στην υπηρεσία των μονοπωλίων μάς οδηγούν σε συνθήκες Μεσαίωνα, στο σκοτάδι και στο κρύο. Στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στον πόλεμο. Καλλιεργούν την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, στηρίζουν νεοναζί φασίστες, επιτίθενται στα συνδικάτα που αγωνίζονται, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Θέλουν τους εργαζόμενους φοβισμένους, απογοητευμένους, απομονωμένους.

Ομως δεν τους κάνουμε τη χάρη, ούτε στη Γαλλία ούτε στην Ελλάδα! Και στην Ελλάδα προχωράμε με κινητοποιήσεις σε πολλούς κλάδους για ΣΣΕ, σε λαϊκές γειτονιές με αιτήματα ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία. Προετοιμάζουμε μια μεγάλη απεργία για τις 9 Νοέμβρη για να δώσει και η εργατική τάξη της Ελλάδας τη δική της απάντηση.

Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη, μπορούμε να τους ανατρέψουμε. Με οργάνωση, με αλληλεγγύη, με ταξικούς αγώνες και συντονισμό στη Γαλλία, στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη!».

ΙΡΑΝ
Διαδηλώσεις με αφορμή τις 40 μέρες από τον θάνατο της Αμινί

Διαδηλώσεις και εκδηλώσεις μνήμης για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί πραγματοποιήθηκαν χτες σε διάφορες πόλεις του Ιράν (Τεχεράνη, Ταμπρίζ, Ρασχτ κ.ά.), με αφορμή τις 40 μέρες από τον θάνατό της στις 16 Σεπτέμβρη, τρεις μέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία «ήθους», επειδή δεν φορούσε σωστά την ισλαμική μαντίλα.

Παρά τα δρακόντεια μέτρα καταστολής των ιρανικών αρχών και την απόφαση της οικογένειας να μην πραγματοποιήσει τελετή στον τάφο της 22χρονης, σε νεκροταφείο της πόλης Σακέζ, εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο σημείο που έχει ταφεί η Αμινί, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των γυναικών και κατά του Σιίτη ανώτατου ιερωμένου Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Στο ιρανικό Κουρδιστάν, από όπου καταγόταν η Αμινί, ήταν χτες κλειστά όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Επίσης, στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν χτες και εργάτες από διυλιστήριο της Τεχεράνης.

Η εντεινόμενη κρατική καταστολή δεν έχει καταφέρει να καταπνίξει τις συνεχιζόμενες λαϊκές διαμαρτυρίες. Χτες ανακοινώθηκε πως απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος άλλων 300 συλληφθέντων διαδηλωτών, οι οποίοι κατηγορούνται για βίαια γεγονότα σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Ετσι, ανέρχεται σε πάνω από 1.000 ο αριθμός των συλληφθέντων σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε σχέση με τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Ιράν μετά τον θάνατο της Αμινί.

Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν στη διάρκεια των κινητοποιήσεων και εκατοντάδες άλλοι, μεταξύ των οποίων πολλές μαθήτριες σχολείου και φοιτήτριες, συνελήφθησαν.

Πολύνεκρη επίθεση ενόπλων στο Σιράζ

Στο μεταξύ, αιματηρή επίθεση πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στην πόλη Σιράζ του Ιράν, στο ιστορικό μαυσωλείο Σεχ Σεράγ, τρεις ένοπλοι, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 άτομα, ενώ άλλα 27 άτομα μεταφέρθηκαν αιμόφυρτα σε νοσοκομεία της περιοχής.

Ιρανοί αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο από τους τρεις ενόπλους.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε πως οι δράστες ενήργησαν ως «τρομοκράτες Τακφίρι», όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους τζιχαντιστές, όπως εκείνοι του «Ισλαμικού Κράτους».

Αραβικά ΜΜΕ μετέδωσαν αργότερα ότι το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Κυρώσεις σε αξιωματούχους της ΕΕ

Το ίδιο 24ωρο οι ιρανικές αρχές επέβαλαν κυρώσεις σε αξιωματούχους και οργανώσεις της ΕΕ, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει κατά του Ιράν και οι Βρυξέλλες, επικαλούμενες υποκριτικά την κρατική καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Οι ιρανικές κυρώσεις στρέφονται κατά 12 αξιωματούχων της ΕΕ, 8 ΜΚΟ και δύο ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου. Στο στόχαστρο των ιρανικών κυρώσεων μπήκαν επίσης το γερμανικό δίκτυο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης «Deutsche Welle» και το γαλλικό δίκτυο RFI.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ