Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Σήμερα η υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ μόνιμο «διαιτητή»

Για τη μερική διευθέτηση σχετικά με διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές με κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη, στη λιβανέζικη μεθοριακή πόλη Νακούρα, όπου έχει την έδρα της η αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ, η υπογραφή της συμφωνίας μερικής διευθέτησης θαλάσσιων συνοριακών διαφορών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, σε διαφιλονικούμενες περιοχές με κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Συγκεκριμένα, οι δύο χώρες θα υπογράψουν ξεχωριστά κείμενα με τις ΗΠΑ, οι οποίες ανέλαβαν και με τη «βούλα» (μέσω των διαπραγματεύσεων του ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ενέργειας, Ε. Χοκστάιν) ρόλο μεσολαβητή και μόνιμου διαιτητή σε μια νευραλγική θέση της Ανατολικής Μεσογείου με σημαντικά κοιτάσματα, επιχειρώντας να εξασφαλίσουν τα αμερικανικά μονοπωλιακά συμφέροντα, στο φόντο της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στον τομέα της Ενέργειας.

Η νέα συμφωνία απροκάλυπτα καθιστά τα ενεργειακά μονοπώλια, εν προκειμένω τη γαλλική «Total Energies», «κράτος εν κράτει» στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής, αναθέτοντάς τους ακόμα και τη «μοιρασιά» ποσοστών από τα προβλεπόμενα κέρδη στα εμπλεκόμενα κράτη.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, προγραμματίζεται να εκφωνήσει σήμερα ομιλία στο Κογκρέσο. Είναι ο δεύτερος Ισραηλινός υψηλόβαθμος αξιωματούχος που θα έχει αυτήν τη δυνατότητα, μετά τον πρώην πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου.

Αρχισε ο επαναπατρισμός Σύρων προσφύγων από τον Λίβανο

Χτες, πάντως, στον Λίβανο ξεκίνησε ο επαναπατρισμός εκατοντάδων Σύρων προσφύγων. Το σχέδιο επαναπατρισμού οργανώθηκε από τις αρχές του Λιβάνου, ενώ διατυπώνονται ανησυχίες ότι πιθανόν να ενέχει εξαναγκασμό.

Σέρνοντας τα όποια υπάρχοντά τους, περίπου 700 Σύροι που όπως ανακοινώθηκε είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, συγκεντρώθηκαν από νωρίς χτες το πρωί σε ακατοίκητη συνοριακή περιοχή στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι αρχές του Λιβάνου υποστηρίζουν ότι οι επαναπατρισμοί, που πραγματοποιούνται με βάση ένα πρόγραμμα το οποίο συντονίζει η υπηρεσία Γενικής Ασφαλείας της χώρας, είναι εθελοντικοί.

Παρά όμως τη σχετική «ηρεμία» σε ορισμένες περιοχές της Συρίας μετά από 11 χρόνια πολέμου, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε άλλες περιοχές και το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης και γενίκευσής τους εγκυμονούν κινδύνους για τις επιστροφές προσφύγων. Στον Λίβανο ζουν πάνω από 800.000 Σύροι, που είναι καταγεγραμμένοι από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Προ ημερών, εξάλλου, η αμερικανική ΜΚΟ «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» είχε καταγγείλει βίαιο επαναπατρισμό εκατοντάδων Σύρων ανδρών και εφήβων από την Τουρκία. Σύμφωνα με την καταγγελία της εν λόγω ΜΚΟ, τα εκατοντάδες άτομα είχαν συλληφθεί βίαια, δίχως αφορμή, από τις τουρκικές αρχές μέσα στους τελευταίους έξι μήνες και αφού υπέστησαν κακομεταχείριση και ξυλοδαρμούς μέσα σε κέντρα κράτησης, τους ανάγκασαν να υπογράψουν «οικειοθελή» επιστροφή στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ