ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΣΟΛΤΣ
Διάλογος με την Τουρκία, όπλα στην Ουκρανία και ανταγωνισμοί για Ενέργεια και υποδομές

INTIME NEWS

Διάλογος με την Τουρκία που οδηγεί σε επώδυνο συμβιβασμό. Βαθύτερη εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας με αποστολές όπλων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης. Και ουδέν νεώτερον για την ακρίβεια στην Ενέργεια σε επίπεδο ΕΕ.

Αυτά ήταν τα βασικά σημεία που προέκυψαν από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, και του Γερμανού καγκελάριου, Ολαφ Σολτς, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη. Αναλυτικά:

Για τα Ελληνοτουρκικά ο Σολτς επανέλαβε ό,τι είχε δηλώσει νωρίτερα και στην εφημερίδα «ΝΕΑ», προτρέποντας σε διάλογο, λέγοντας ότι «τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», ρίχνοντας κι αυτός νερό στον μύλο διευθετήσεων, στον βωμό των οποίων θυσιάζονται ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, στο όνομα της συνοχής του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα, ζήτημα κρίσιμο στον ανταγωνισμό με Κίνα και Ρωσία για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τις αγορές και τους διαύλους.

Αλλωστε στις κοινές τους δηλώσεις με τον Μητσοτάκη, ο Σολτς έκανε απόλυτα καθαρό ότι οι συμβιβασμοί πρέπει να προχωρήσουν για να διευκολυνθούν και οι μπίζνες των μονοπωλίων. Τόνισε χαρακτηριστικά, ειδικά για την Ανατολική Μεσόγειο, ότι είναι «γεμάτη δυνατότητες σε οικονομικό επίπεδο» και ότι «είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες».

Εσπευσε άλλωστε να «αδειάσει» και ένα από τα βασικά «επιχειρήματα» της ελληνικής κυβέρνησης, ότι Αγκυρα και Μόσχα έχουν την ίδια επιθετική πολιτική, λέγοντας πως άλλο η Τουρκία κι άλλο η Ρωσία.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε διατύπωση ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει παρόμοιες εδαφικές διεκδικήσεις από την Τουρκία, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας» ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι «οι συνθήκες, κατά την άποψή μας, δεν μπορούν να συγκριθούν και θα συνιστούσα να αποφεύγονται τέτοιες συγκρίσεις»...

Στο μεταξύ, για να κρατήσει κάπως ισορροπίες, ο Σολτς έκανε στη συνέντευξή του μια γενική αναφορά, χωρίς να κατονομάσει καν την Τουρκία, ότι «δεν είναι αποδεκτό ένας εταίρος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί την κυριαρχία ενός άλλου» και πρόσθεσε πως «αυτό ισχύει και για περισσότερο ή λιγότερο συγκαλυμμένες στρατιωτικές απειλές».

«Ομοφωνία» εμπλοκής...

Για το ίδιο θέμα, τα Ελληνοτουρκικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι πάντα έτοιμος να τείνει χείρα φιλίας στην Τουρκία, την οποία κάλεσε να επιλέξει την αποκλιμάκωση στο όνομα της «ΝΑΤΟικής συνοχής» λέγοντας ότι «δεν έχουμε περιθώρια για άλλες αχρείαστες εστίες έντασης».

Παραπέρα, επιβεβαίωσε ότι δεν θα σταλούν στα νησιά του Αιγαίου αλλά στον Εβρο τα γερμανικά τεθωρακισμένα «Marder» που θα αντικαταστήσουν τα ελληνικά τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1, τα οποία από τα νησιά στάλθηκαν στην Ουκρανία. Κίνηση που αντικειμενικά μειώνει εκεί την αμυντική θωράκιση, καθώς το αρματικό δυναμικό μεταπίπτει (για να μην πούμε ευθέως ότι υποβαθμίζεται) από Μάχης σε Μεταφοράς Προσωπικού και Οχήματα Αναγνώρισης, με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει πολύ σοβαρές ευθύνες, την ώρα μάλιστα που η Τουρκία θέτει ζήτημα αποστρατικοποίησής τους.

Για την Ουκρανία, ο Σολτς προανήγγειλε την αποστολή και επιπλέον αρμάτων μάχης στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, λέγοντας ότι το Κίεβο θα προμηθευτεί τον αναγκαίο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων και τέτοιων αρμάτων. Στην ίδια κατεύθυνση, ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε έτοιμος να βαθύνει την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία δηλώνοντας την ικανοποίησή του για την «κυκλική ανταλλαγή» τεθωρακισμένων με τη Γερμανία, μέσω της οποίας το Κίεβο παίρνει ελληνικά BMP-1.

...αντιθέσεις σε Ενέργεια και υποδομές

Για την ακρίβεια στην Ενέργεια οι δύο άνδρες δεν είπαν τίποτα νεότερο, απλά επιβεβαίωσαν ότι παραμένουν οι σφοδρές αντιθέσεις στην ΕΕ για τη διαχείριση του προβλήματος, προς όφελος των μονοπωλίων του κάθε κράτους, παρά την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής για έναν «οδικό χάρτη».

«Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικά ο Σολτς όσον αφορά τις συζητήσεις σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, καταδεικνύοντας ότι οι διαφορές παραμένουν μεγάλες. Η γερμανική κυβέρνηση αντιτίθεται στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, όπως θέλουν άλλες - και η ελληνική - με τον ισχυρισμό ότι θα προκληθεί κερδοσκοπία και οι προμηθευτές θα στραφούν σε άλλες αγορές για να πουλήσουν το φυσικό αέριο, κατά συνέπεια θα υπάρξει πρόβλημα με τα ευρωπαϊκά, στην προκειμένη περίπτωση τα γερμανικά μονοπώλια.

«Δεν θέλουμε να ξαναγυρίσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε, εν είδει ευχολογίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει αδιέξοδο σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας. Θυμίζουμε ότι παρά τις πανηγυρικές αναφορές σε αστικά Μέσα Ενημέρωσης, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης βδομάδας, περί προσέγγισης για εξεύρεση λύσης στα ζητήματα της Ενέργειας, οι αντιθέσεις ανάμεσα στα μεγάλα καπιταλιστικά κράτη «βγάζουν μάτι». Αυτό, άλλωστε, προέκυψε και από το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, την Τρίτη, όπου παρέπεμψαν για αποφάσεις σε ένα ακόμα ...επόμενο συμβούλιο, της 24ης Νοέμβρη.

Εξάλλου, ακριβώς στο πλαίσιο των ανταγωνισμών των μονοπωλίων για τις μερίδες της καπιταλιστικής λείας, Μητσοτάκης και Σολτς ρωτήθηκαν και για τις σχέσεις με την Κίνα και για το αν υπάρχει ανησυχία για την είσοδο της COSCO σε ευρωπαϊκά λιμάνια. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Κίνα «είναι αντίπαλος και εταίρος» και ότι η ΕΕ δεν πρέπει να είναι εξαρτημένη από κανέναν «σε επίπεδο μοναδικού προμηθευτή». Για την είσοδο της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά περίπου απολογήθηκε ότι η «επένδυση» αυτή ολοκληρώθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις. Πρόσθεσε ωστόσο ότι πλέον «υπάρχει ένα φίλτρο γεωπολιτικό για σημαντικές υποδομές που γίνονται στην Ευρώπη», υπονοώντας ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα για τη συμμετοχή της Κίνας σε επόμενες επενδύσεις, με βάση και τη ΝΑΤΟική κατεύθυνση να μην παραδίδονται κρίσιμες υποδομές σε επιχειρηματικούς ομίλους αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ως επιβεβαίωση, παρέπεμψε σε σημαντικές «επενδύσεις» που έγιναν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, και καμία δεν αφορούσε κινεζική τοποθέτηση.

Από την πλευρά του, ο Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει μονομερής εξάρτηση» και ειδικά για το λιμάνι του Αμβούργου που ενδιαφέρει την COSCO είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να παραχωρήσει το 35% αλλά ένα ποσοστό 24,5%, προσθέτοντας ότι η επένδυση του κινεζικού ομίλου θα είναι σε «ένα τερματικό ενός πολύ μεγάλου λιμανιού με πολλές εταιρείες».

Τέλος, για το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, ο Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το θέμα «δεν σκιάζει το επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων», στη γραμμή δηλαδή όλων των κυβερνήσεων που παραπέμπουν στις ελληνικές καλένδες τη διεκδίκησή τους για να μη διαταραχτούν οι συμμαχίες της αστικής τάξης. Προηγουμένως, ο Σολτς επαναλάμβανε στα «ΝΕΑ» τη γερμανική θέση ότι «νομικά και πολιτικά το ζήτημα των επανορθώσεων έχει κλείσει».

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΗ
Αντιμέτωπα με ακρίβεια και περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος τα νοικοκυριά

Τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον μήνα Νοέμβρη ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση, με στόχο να περιορίσει δραστικά τους δικαιούχους του κρατικού βοηθήματος, το οποίο εκτός του ότι δεν επαρκεί για να ανακουφίσει τα λαϊκά νοικοκυριά, καταλήγει να γίνεται επιδότηση για τους παρόχους Ενέργειας, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να εισπράξουν τους υπέρογκους λογαριασμούς. Επιπλέον, έκανε παραινέσεις για μειώσεις στην κατανάλωση στη χρήση ενεργοβόρων συσκευών από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας, το συνολικό πακέτο κρατικής στήριξης ανέρχεται για τον Νοέμβρη στα 430 εκατ. ευρώ, «μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από τον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων στην ηλεκτροπαραγωγή». Επιπλέον, ανέφερε εκ νέου ότι τις επόμενες μέρες αναμένονται οι ανακοινώσεις για τον νέο μηχανισμό ανάκτησης και στην προμήθεια. Η αλήθεια είναι ότι τα 2,3 δισ. ευρώ που αναφέρει η κυβέρνηση ως επιδότηση στα νοικοκυριά, είναι χρήματα που έχουν ήδη πληρώσει τα λαϊκά νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών και τώρα ξαναγυρίζουν στις εταιρείες από την «πίσω πόρτα».

Οσον αφορά τα ποσά των επιδοτήσεων σε ρεύμα και αέριο, ανά κατηγορία οικιακού τιμολογίου προβλέπεται: Εως 500 KWh, επιδότηση 238 ευρώ/MWh. Από 501 έως 1.000 KWh, 188 ευρώ/MWh, με αύξηση 50 ευρώ/MWh, εφόσον επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης κατά 15%. Από 1.001 KWh και πάνω, 98 ευρώ/MWh, με αντίστοιχη αύξηση όπως παραπάνω. Για το κοινωνικό τιμολόγιο προβλέπεται οριζόντια επιδότηση στα 286 ευρώ/MWh.

Η κρατική επιδότηση που δίνει η κυβέρνηση και τα ίδιας κοπής μέτρα που εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να δώσουν ουσιαστικές ανάσες στον λαό, αφού οι αιτίες της πανάκριβης Ενέργειας είναι εδώ και οξύνονται από την πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της για τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Κι αυτές δεν είναι άλλες από τη στρατηγική της «πράσινης» ανάπτυξης, της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και της «ολοκλήρωσης» της «ενιαίας αγοράς», στο πλαίσιο της οποίας αναπτύσσονται μηχανισμοί όπως το Χρηματιστήριο Ενέργειας και το εμπόριο ρύπων, οι ρήτρες αναπροσαρμογής κ.τ.λ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στους «ισχυρούς συμμάχους» της κυβέρνησης

Σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη του Ολαφ Σολτς το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Αν κάτι μένει απ' την επίσκεψη Σολτς, είναι οι γλυκανάλατες και γενικόλογες αναφορές για "διάλογο με την Τουρκία", η επιβεβαίωση των μεγάλων αντιθέσεων της ΕΕ για την ενεργειακή πολιτική, τις οποίες πληρώνουν οι λαοί, καθώς επίσης και οι δοσοληψίες οπλικών συστημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, που σηματοδοτούν την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να δηλώσει - χωρίς μάλιστα να ερωτηθεί - ότι τα γερμανικά τεθωρακισμένα δεν θα επιστρέψουν στα νησιά, αλλά θα τοποθετηθούν στον Εβρο!

Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά απ' τη στιγμή που επιδίωξη και της γερμανικής κυβέρνησης είναι αφενός η διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής, αφετέρου η προάσπιση των συμφερόντων των γερμανικών μονοπωλίων, αντιμετωπίζοντας την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο.

Το συμπέρασμα που βγαίνει και από αυτή τη συνάντηση είναι ότι ο λαός δεν μπορεί να έχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη σ' αυτούς που η κυβέρνηση εμφανίζει ως "ισχυρούς συμμάχους"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ