ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σχέδια των ΗΠΑ για ανάπτυξη στρατηγικών βομβαρδιστικών στην Αυστραλία

Το Πεκίνο «προειδοποιεί» για «πυροδότηση κούρσας εξοπλισμών»

Αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52, συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών

Copyright 2022 The Associated

Αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52, συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών
Την αποφασιστική αναβάθμιση των στρατιωτικών τους δυνάμεων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και τη στρατιωτική ενίσχυση των συμμάχων τους στην ίδια περιοχή ιεραρχούν οι ΗΠΑ, με το βλέμμα στην αντιπαράθεση με την Κίνα αλλά και τη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο ενδεικτικά είναι τα σχέδια για ανάπτυξη μέχρι και 6 στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών τύπου B-52 των ΗΠΑ - τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνική κεφαλή - στην αεροπορική βάση Τίνταλ στη βόρεια Αυστραλία, 300 χιλιόμετρα νότια του Ντάργουιν.

Οπως μετέδωσε το αυστραλιανό δίκτυο ABC επικαλούμενο αμερικανικά έγγραφα, οι ΗΠΑ έχουν καταρτίσει λεπτομερειακά σχέδια γι' αυτό που χαρακτηρίζουν «υποδομή επιχειρήσεων στο επίπεδο της πολεμικής μοίρας» σχετικά με επιχειρησιακή χρήση, καθώς επίσης για ένα παρακείμενο κέντρο συντήρησης των αεροσκαφών και για μια περιοχή στάθμευσης των B-52.

Η συγκεκριμένη περιοχή της Αυστραλίας συχνά φιλοξενεί σώματα Αμερικανών στρατιωτών, στο πλαίσιο διμερών γυμνασίων κ.λπ., που έχουν πυκνώσει μετά και τη συγκρότηση της τριμερούς συμμαχίας AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία).

Αμεση ήταν η αντίδραση της Κίνας, με το Πεκίνο να προειδοποιεί για «κούρσα εξοπλισμών». Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την εξέλιξη ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν είπε ότι η αμυντική συνεργασία χωρών «δεν θα έπρεπε να στοχοποιεί τρίτες χώρες» και ότι «αυτές οι συμπεριφορές των ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή, έχουν υπονομεύσει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και μπορεί να πυροδοτήσουν μια κούρσα εξοπλισμών».

Ιαπωνία: Σχέδια αγοράς αμερικανικών πυραύλων «Tomahawk»

Την ίδια στιγμή επιταχύνονται γοργά και τα σχέδια για την ενίσχυση των στρατιωτικών εξοπλισμών της Ιαπωνίας, μετά και τις δραστικές αλλαγές στο μεταπολεμικό «αμυντικό δόγμα» του Τόκιο, στο όνομα της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας».

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Χιροκάζου Ματσούνο, εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία εξετάζεται η αγορά αμερικανικών πυραύλων «Tomahawk», τύπου Κρουζ, αναφέροντας σχετικά ότι «η κυβέρνηση εξετάζει την απόκτηση δυνατοτήτων αντεπίθεσης». Ο συγκεκριμένος τύπος πυραύλων μπορεί να πλήξει στόχους έως και 1.000 χιλιόμετρα μακριά, καθιστώντας «προσβάσιμες» περιοχές της Κίνας αλλά και της Ρωσίας.

Με φόντο εξάλλου τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας - οι οποίες πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με νέα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ με Νότια Κορέα και Ιαπωνία - καταγράφεται και η παρέμβαση του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ, Ρ. Γκρόσι, ο οποίος έκανε λόγο για αυξανόμενες «ενδείξεις» ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να κάνει νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου και χαρακτήρισε «ανησυχητική» την πορεία των βορειοκορεατικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο Μπάιντεν στην Ασία, ο Σολτς στην Κίνα

Τις αποσκευές τους για Ασία - Ειρηνικό ετοιμάζουν στο μεταξύ οι ηγέτες ΗΠΑ και Γερμανίας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα βρεθεί σε Καμπότζη (12-13/11) και Ινδονησία (13-16/11), για να πάρει μέρος αρχικά στην ετήσια Σύνοδο ΗΠΑ - ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας) και στη Διάσκεψη Κορυφής της Ανατολικής Ασίας (East Asia Summit), και μετά στη Σύνοδο του G20, σε μια περίοδο που η Ουάσιγκτον επιζητεί επίμονα την εμβάθυνση συμμαχιών στη Νοτιοανατολική Ασία. Νωρίτερα (11/11) ο Μπάιντεν θα βρεθεί στο Κάιρο, όπου θα γίνει η 27η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP27).

Από τη μεριά του ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, φτάνει την Παρασκευή 4/11 στο Πεκίνο, όπου συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών θα συναντηθεί με την κινεζική ηγεσία. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στ. Χεμπεστράιτ δήλωσε ότι θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, διεθνή θέματα, η κλιματική αλλαγή, η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ασία.

Την περασμένη Κυριακή, στο μεταξύ, οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, και της Κίνας, Ουάνγκ Γι, είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία, με τον πρώτο να επισημαίνει - σύμφωνα με την Ουάσιγκτον - «την ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας και να γίνει διαχείριση των σχέσεων με υπεύθυνο τρόπο». Από τη μεριά του ο Ουάνγκ ανέφερε ότι «η επαναφορά της σινο-αμερικανικής σχέσης στον δρόμο μιας σταθερής ανάπτυξης είναι όχι μόνο προς το συμφέρον των δύο πλευρών, αλλά και κάτι που αναμένεται παγκοσμίως από τη διεθνή κοινότητα». Οι δύο ΥΠΕΞ μίλησαν και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Μπλίνκεν να τονίζει «τις απειλές που θέτει η Ρωσία στην παγκόσμια ασφάλεια και στην οικονομική σταθερότητα». Ο δε Ουάνγκ κάλεσε «όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», αλλά και «να εντατικοποιηθούν οι διπλωματικές προσπάθειες, για να αποφευχθεί το να επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση».

Επαφές του Ινδού ΥΠΕΞ με ΗΠΑ και Ρωσία

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον συνεχίζει τις προσπάθειες να ενισχύσει τη συνεργασία με την Ινδία - με κοινό παρονομαστή την αντιπαράθεση με την Κίνα - ασκώντας παράλληλα πιέσεις να αλλάξει η στάση του Νέου Δελχί, που επιμένει στη σύσφιξη των σχέσεων με τη Μόσχα.

Ο Μπλίνκεν είχε νέα σχετική τηλεφωνική συνομιλία με τον Ινδό ομόλογό του, Σ. Τζαϊσανκάρ, συζητώντας μαζί του «περιφερειακά και διεθνή θέματα, μεταξύ των οποίων τη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας και τη συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Στις 8 Νοέμβρη, πάντως, ο Τζαϊσανκάρ θα συναντήσει στη Μόσχα τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, με τον οποίο «θα συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση των διμερών σχέσεων και τη διεθνή ατζέντα».

Νέες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ

Βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα στο Ισραήλ, για πέμπτη φορά μέσα σε 43 μήνες.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ (για 12 χρόνια) Μπ. Νετανιάχου, που ηγείται του κόμματος Λικούντ και δικάζεται με την κατηγορία της διαφθοράς, προσπαθεί να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 61 εδρών από τις 120 της ισραηλινής Βουλής (Κνεσέτ) συνεργαζόμενος με υπερορθόδοξα και ακροδεξιά κόμματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, «ο συνασπισμός της δεξιάς» υπό τον Νετανιάχου συγκεντρώνει 60 έδρες, έναντι 56 για τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γ. Λαπίντ και τους συμμάχους του. Καθώς κλιμακώνονται τα ενδοαστικά παζάρια, ο Νετανιάχου άφησε χτες ανοικτό το ενδεχόμενο να δώσει τα υπουργεία Δημόσιας Ασφάλειας και Αμυνας στους ηγέτες του ανερχόμενου ακροδεξιού κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», που τάσσονται, μεταξύ άλλων, υπέρ της προσάρτησης της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης και της αύξησης των εβραϊκών εποικισμών.

Ο Γ. Λαπίντ, επικεφαλής του κόμματος Γες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον»), ηγήθηκε τον Ιούνη του 2021 ενός «κυβερνητικού συνασπισμού της αλλαγής», στον οποίο συμμετείχαν κόμματα από όλο το αστικό πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ, με στόχο να εκδιώξουν από την πρωθυπουργία τον Νετανιάχου. Το νέο κυβερνητικό σχήμα, μέχρι και το «παρά πέντε» των σημερινών εκλογών, συνέχισε την κλιμάκωση της κατοχικής βίας εναντίον των Παλαιστινίων. Κρίσιμο για τον εν λόγω συνασπισμό θεωρείται το αν κόμματα Μέρετζ και Εργατικοί θα καταφέρουν να περάσουν το πλαφόν του 3,25% ώστε να εκλεγούν ξανά στη βουλή.

Σημαντικός παράγοντας αναμένεται να είναι επίσης το ποσοστό της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις εκλογές, και δη των Αράβων που αποτελούν το 20% των πολιτών του Ισραήλ. Σημειώνεται ότι σε αυτές τις εκλογές τα αραβικά κόμματα κατεβαίνουν σε τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια (Ράαμ, Χαντάς και Μπάλαντ). Το δε Ράαμ είχε συμμετάσχει μετά τις προηγούμενες εκλογές στον «κυβερνητικό συνασπισμό της αλλαγής».

Το Σαββατοκύριακο πάντως διατηρήθηκε η ένταση της βίας του ισραηλινού κατοχικού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη. Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε την Κυριακή από ισραηλινά πυρά κοντά στην Ιεριχώ, ενώ διατηρήθηκε ο στενός αποκλεισμός της Ναμπλούς από τον ισραηλινό στρατό. Σε ένα τέτοιο εκρηκτικό κλίμα, το Σάββατο από τα πυρά ενός Παλαιστίνιου δασκάλου σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας Εβραίος έποικος και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις έποικοι κοντά στον εποικισμό Κιριάτ Αρμπά, κοντά στη Χεβρώνα.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Χωρίς νέο Πρόεδρο η χώρα, παραιτήθηκε η κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, αποχώρησε από το αξίωμά του την περασμένη Κυριακή, μια μέρα πριν από την επίσημη ολοκλήρωση της θητείας του, χωρίς να έχει εγκριθεί αντικαταστάτης του από το Κοινοβούλιο, μετά από τουλάχιστον τέσσερις άκαρπες ψηφοφορίες σε έναν μήνα.

Ο Αούν πριν από την αποχώρησή του έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης του δισεκατομμυριούχου υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ν. Μικάτι, ο οποίος ωστόσο θα παραμείνει σε αυτήν τη θέση μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης του. Προς το παρόν ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Μπέρι, ανακοίνωσε νέα συνεδρίαση του Σώματος την ερχόμενη Πέμπτη.

Μέχρι στιγμής, ούτε η πλευρά της «Χεζμπολάχ» και οι σύμμαχοί της αλλά ούτε και οι αντίπαλοί της έχουν κατορθώσει να σχηματίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να επιβάλουν τον δικό τους υποψήφιο Πρόεδρο.

Ξεκίνησε η παραγωγή στο κοίτασμα «Καρίς»

Συνολικότερα η «ρευστότητα» των εξελίξεων αποτυπώνει τις ενδοαστικές αντιθέσεις στον Λίβανο, που εκδηλώνονται με ιδιαίτερη ένταση από το 2019.

Τις αντιθέσεις αυτές δεν άμβλυνε ούτε η λεγόμενη «ιστορική συμφωνία» με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για τη μερική διευθέτηση θαλάσσιων συνόρων, προκειμένου να προχωρήσει η εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από ενεργειακά μονοπώλια.

Με τη συμφωνία να «τρέχει» ήδη πάντως, η εταιρεία «Energean» ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την παραγωγή των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το ισραηλινό κοίτασμα «Καρίς» (η συμφωνία αναγνωρίζει ότι το κοίτασμα βρίσκεται αποκλειστικά στην ΑΟΖ του Ισραήλ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας προς τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, η παραγωγή των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου ξεκίνησε «με ασφάλεια, με τη ροή να ενισχύεται σταθερά».

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η προετοιμασία για τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι οι πωλήσεις προς τους πελάτες της «Energean» στο Ισραήλ αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες μέρες.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραμένει η αντιπαράθεση για τη Λιβύη

Τις εντεινόμενες γεωπολιτικές αντιθέσεις Αιγύπτου - Τουρκίας επιβεβαίωσε το Σάββατο ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σ. Σούκρι. Μιλώντας στο «Αλ Τζαζίρα» ξεκαθάρισε ότι οι δύο διερευνητικοί κύκλοι διαλόγου με την Τουρκία που ξεκίνησαν το 2021 σταμάτησαν επειδή η Αγκυρα δεν άλλαξε σε τίποτε την πολιτική της στη Λιβύη, ιδιαίτερα μετά το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο που υπέγραψε η κυβέρνηση Ερντογάν με την κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη. Ο Σούκρι πρόσθεσε ότι ο διάλογος Αγκυρας - Καΐρου αφορούσε τρόπους εξομάλυνσης των τεταμένων σχέσεων «σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο».

Παράλληλα, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε τις πληροφορίες λιβυκών ΜΜΕ ότι στη διήμερη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Αραβικής Συνόδου που ξεκινά σήμερα στην Αλγερία δίνεται τάχα ρόλος στην παράλληλη λιβυκή κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά στη διαχείριση της λεγόμενης «πολιτικής μεταβατικής φάσης» της Λιβύης και στη διοργάνωση διεξαγωγής των επόμενων εκλογών.

Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Αχμεντ Αμπού Ζέιντ, δήλωσε στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Γιουμ 7» ότι στο σχέδιο της απόφασης της συνόδου δεν υπάρχει καμία αναφορά στην κυβέρνηση Ντμπεϊμπά για ρόλο στη διοργάνωση των επόμενων εκλογών (όπως επιχείρησαν κάποιες άλλες πλευρές αλλά απέτρεψε το Κάιρο). Συμφωνήθηκαν αντίθετα η διεξαγωγή εκλογών «το συντομότερο δυνατόν», η αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων, η υποστήριξη ενδολιβυκής λύσης σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ