Τρίτη 1 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραμένει η αντιπαράθεση για τη Λιβύη

Τις εντεινόμενες γεωπολιτικές αντιθέσεις Αιγύπτου - Τουρκίας επιβεβαίωσε το Σάββατο ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σ. Σούκρι. Μιλώντας στο «Αλ Τζαζίρα» ξεκαθάρισε ότι οι δύο διερευνητικοί κύκλοι διαλόγου με την Τουρκία που ξεκίνησαν το 2021 σταμάτησαν επειδή η Αγκυρα δεν άλλαξε σε τίποτε την πολιτική της στη Λιβύη, ιδιαίτερα μετά το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο που υπέγραψε η κυβέρνηση Ερντογάν με την κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη. Ο Σούκρι πρόσθεσε ότι ο διάλογος Αγκυρας - Καΐρου αφορούσε τρόπους εξομάλυνσης των τεταμένων σχέσεων «σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο».

Παράλληλα, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε τις πληροφορίες λιβυκών ΜΜΕ ότι στη διήμερη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Αραβικής Συνόδου που ξεκινά σήμερα στην Αλγερία δίνεται τάχα ρόλος στην παράλληλη λιβυκή κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά στη διαχείριση της λεγόμενης «πολιτικής μεταβατικής φάσης» της Λιβύης και στη διοργάνωση διεξαγωγής των επόμενων εκλογών.

Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Αχμεντ Αμπού Ζέιντ, δήλωσε στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Γιουμ 7» ότι στο σχέδιο της απόφασης της συνόδου δεν υπάρχει καμία αναφορά στην κυβέρνηση Ντμπεϊμπά για ρόλο στη διοργάνωση των επόμενων εκλογών (όπως επιχείρησαν κάποιες άλλες πλευρές αλλά απέτρεψε το Κάιρο). Συμφωνήθηκαν αντίθετα η διεξαγωγή εκλογών «το συντομότερο δυνατόν», η αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων, η υποστήριξη ενδολιβυκής λύσης σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ