ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
Ολοι στην απεργία, όλοι στους δρόμους!

Αντίστροφα μετράνε τα συνδικάτα και η εργατική τάξη της χώρας τον χρόνο για τη μέρα του μεγάλου απεργιακού ξεσηκωμού, για την Τετάρτη 9 Νοέμβρη. Αυτές τις ώρες ακόμα και η «νύχτα γίνεται μέρα», η δράση για την επιτυχία της μεγάλης μάχης δεν γνωρίζει ανάπαυλα, «επιστρατεύονται» όλες οι δυνάμεις προκειμένου να φτάσει το κάλεσμα ακόμα πιο πλατιά, να αντιμετωπιστούν ταλαντεύσεις, να δοθεί απάντηση στις εργοδοτικές πιέσεις.

Συνδικαλιστικά στελέχη περιοδεύουν σε χώρους δουλειάς, συζητούν με τους εργαζόμενους το διεκδικητικό πλαίσιο, το περιεχόμενο της απεργιακής μάχης, τις δυσκολίες που πιθανόν πρέπει να ξεπεραστούν. Εργαζόμενοι σε χώρους δουλειάς κάνουν Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Απεργιακές Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί καταστρώνουν το σχέδιό τους, για να μην αφεθεί «τίποτα στην τύχη του», για να περάσει παντού το μήνυμα: «Ολοι στην απεργία - Ολοι στις συγκεντρώσεις - Στις 9 Νοέμβρη να "βουλιάξουν" οι δρόμοι σε κάθε πόλη».

Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση στην επέλαση που συνεχίζεται στο εισόδημα και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, στην κοροϊδία που πάει κι έρχεται με τα «καλάθια», τα voucher και τα pass, την ίδια στιγμή που η κερδοφορία των ομίλων σε Ενέργεια, τρόφιμα και καύσιμα κάνει ιστορικά ρεκόρ.

Οι διεκδικήσεις που βγάζουν στους δρόμους τους εργαζόμενους κάθε μέρα που περνάει γίνονται και πιο ζωτικές, όπως για αυξήσεις στους μισθούς, για ΣΣΕ, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για μειώσεις στα τιμολόγια της Ενέργειας και στις τιμές βασικών αγαθών, για να μπει τέρμα στους πλειστηριασμούς, για να πάψει να πληρώνει ο λαός τα «σπασμένα» του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της θανάσιμης εμπλοκής της χώρας σ' αυτόν.

Με τέτοιες διεκδικήσεις χτες πραγματοποιήθηκαν στην Αττική ταυτόχρονες κινητοποιήσεις στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας που «γδέρνουν» τα λαϊκά νοικοκυριά είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των επιδοτήσεων που εισπράττουν από το κράτος για να μη θιγούν τα κέρδη τους (βλ. σελ. 11).

Στη Θεσσαλονίκη

Με καθημερινές εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις και άλλες δράσεις μεταφέρεται καθημερινά το κάλεσμα του πανεργατικού ξεσηκωμού στους χώρους δουλειάς της Θεσσαλονίκης. Χτες το απόγευμα, σωματεία και φορείς της Δυτικής Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μαζικές εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ της περιοχής, ενώ τη σκυτάλη παίρνουν οι Σύλλογοι Γυναικών στην Ανατολική Θεσσαλονίκη για εξορμήσεις σήμερα και αύριο, μαζί με την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων.

Στο πλαίσιο αυτό, αυτές τις μέρες οργανώνονται παρεμβάσεις για την ακρίβεια και τα εργατικά «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς, με εξειδικευμένο υλικό μέσα από το οποίο θα προβάλλεται το πλαίσιο πάλης:

Σήμερα, Πέμπτη 3/11, προγραμματίζεται μαζική εξόρμηση στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου για τα εργατικά «ατυχήματα» από κλαδικά σωματεία.

Το Σάββατο 5/11 από το πρωί μαζική παρέμβαση - εξόρμηση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης στα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της πόλης για την απεργία, με αφορμή τη συζήτηση για μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων λόγω του ενεργειακού κόστους.

Το ΣΕΤΕΠΕ, σήμερα, Πέμπτη, οργανώνει σύσκεψη με νέους εργαζόμενους στον Εύοσμο (6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Ευόσμου) και αύριο Παρασκευή σύσκεψη με διανομείς.

Διεθνής αλληλεγγύη στην απεργία της 9ης Νοέμβρη

Και εργάτες του Λος Αντζελες στέλνουν μήνυμα στήριξης
Και εργάτες του Λος Αντζελες στέλνουν μήνυμα στήριξης
Μηνύματα αλληλεγγύης στην εργατική τάξη της χώρας μας έχουν αρχίσει ήδη να καταφτάνουν από μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο για την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη. Για την έκφραση αυτής της σημαντικής στήριξης επιστρατεύονται βίντεο, αφίσες, διαδικτυακά μηνύματα και άλλες μορφές που αποτυπώνουν τη δύναμη της εργατικής τάξης.

Μάλιστα, από την Ιταλία το Συνδικάτο USB δημοσίευσε αφίσα στα Ελληνικά για την απεργία. Αλλες οργανώσεις στέλνουν φωτογραφίες, ενώ οι λιμενεργάτες της Ιταλίας έστειλαν το δικό τους μήνυμα στους λιμενεργάτες της Ελλάδας, με βίντεο κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

Μέχρι στιγμής στο ΠΑΜΕ έχουν φτάσει μηνύματα αλληλεγγύης από τις εξής οργανώσεις:

Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Ιταλία - USB. Ινδία - AITUC. ΗΠΑ - Συνδικάτο Οικοδόμων Λος Αντζελες United Union of Roofers 36. Κονγκό - Intersyndicale Nationale du Congo. Πακιστάν - APFUTU. Συρία - GFTU. Τουρκία - Συνδικάτο Nakliyat.

Η αφίσα αλληλεγγύης του ιταλικού συνδικάτου USB
Η αφίσα αλληλεγγύης του ιταλικού συνδικάτου USB
Ξεπέρασαν τις 60 οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Αποφάσεις για απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν ληφθεί μέχρι τώρα:

-- Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια

-- Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

-- Πειραιάς, 11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

-- Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Αίγιο, 10.30 π.μ., Τρίγωνη Πλατεία

-- Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

-- Αμαλιάδα, 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Αλιβέρι, 10.30 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου

-- Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

-- Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

-- Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

-- Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

-- Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Γιαννιτσά, 10.30 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος)

-- Γρεβενά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Εδεσσα, 10.30 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

-- Ελευσίνα, 10.30 π.μ., Νικολαΐδου και Ηρώων Πολυτεχνείου

-- Ελασσόνα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου

-- Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

-- Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Θήβα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου

-- Ιστιαία, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Καβάλα, 11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη

-- Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

-- Καλλονή, 11 π.μ., διασταύρωση Κέντρου Υγείας και Σκάλας Καλλονής

-- Καρδίτσα, 12 μ., κεντρική πλατεία

-- Καστοριά, 10.30 π.μ., έναντι παλιάς Νομαρχίας

-- Κάρυστος, 10.30 π.μ., πλατεία Καρύστου

-- Κατερίνη, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου

-- Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

-- Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

-- Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Κορωπί, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Λέσβος, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

-- Λευκάδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

-- Λήμνος, 10 π.μ., λιμάνι Μύρινας

-- Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

-- Μαντούδι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Ναύπακτος, 10 π.μ., πλατεία Λιμανιού

-- Πολύγυρος, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

-- Πρέβεζα, 10.30 π.μ., πρώην ΚΤΕΛ

-- Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο

-- Πύργος, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Σάμος, 10 π.μ., Βαθύ (Εργατικό Κέντρο)

-- Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Σκόπελος, 10.30 π.μ., παραλία

-- Τρίκαλα, 10 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

-- Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

-- Τύρναβος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Φλώρινα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Χανιά, 10 π.μ., Δημοτική Αγορά

-- Χίος, 11 π.μ., πλατεία Βουνακίου

Δεμένα τα βαπόρια, στους καταπέλτες οι ναυτεργάτες

Σε απεργιακή προσυγκέντρωση στον Πειραιά καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΠΡΝ, στις 5.30 το πρωί, στον Ηλεκτρικό (πλοία BLUESTAR), τη μέρα της πανεργατικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Νοέμβρη, με απόφαση της Ομοσπονδίας και των ναυτεργατικών σωματείων, απεργούν οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία στο κάλεσμά τους τονίζουν: «ΟΛΟΙ στους καταπέλτες των πλοίων για την περιφρούρηση της απεργίας. Προετοιμάζουμε τις ταξικές αναμετρήσεις για κάθε πρόβλημα. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, διεκδικούμε τις δικές μας ανάγκες».

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
«Σταματάμε κάθε εργασία και κατεβαίνουμε στην απεργιακή συγκέντρωση»

Κάλεσμα για κλειστά μαγαζιά από την ΟΒΣΑ

«9 Νοεμβρίου κλείνουμε τα μαγαζιά μας μέχρι το μεσημέρι. Σταματάμε κάθε εργασία και κατεβαίνουμε στη συγκέντρωση, στις 10 π.μ. στα Χαυτεία»: Με το κάλεσμα αυτό απευθύνεται η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) στους αυτοαπασχολούμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους στην Αττική, για να κατέβουν μαζικά στους δρόμους την Τετάρτη.

Το ΔΣ της ΟΒΣΑ χαιρετίζει τις δεκάδες Ομοσπονδίες και Σωματεία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων που έχουν ήδη πάρει αποφάσεις συμμετοχής στη συγκέντρωση και ιδιαίτερα εκείνα τα σωματεία που για πρώτη φορά συμπορεύονται στον δρόμο του αγώνα και των διεκδικήσεων για τα οξυμένα προβλήματα.

«Αρνούμαστε να πληρώσουμε ξανά, αγώνας μαζικός για την επαγγελματική μας επιβίωση και τη ζωή μας», τονίζει η ΟΒΣΑ, καλώντας όσα σωματεία δεν έχουν πάρει ακόμα θέση στον αγώνα, να το πάρουν απόφαση: «Καλούμε τους εμπόρους, τους βιοτέχνες, τους επαγγελματίες της Αττικής να πλημμυρίσουν το κέντρο της Αθηνάς. Να βροντοφωνάξουμε ότι δεν αντέχουμε άλλο το άγχος, την ανασφάλεια που μας προκαλούν η ακρίβεια, οι υποχρεώσεις, η θηλιά των χρεών. Καλούμε όλους τους συναδέλφους της Αττικής να σταματήσουν κάθε επαγγελματική εργασία, να κλείσουν το μαγαζί τους και να συμμετέχουν στη συγκέντρωση».

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση στις 9 Νοέμβρη στα Προπύλαια θα είναι στις 9.45 π.μ. στα εξής σημεία:

Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Πλατεία Κοραή: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Ομόνοια: Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς δήμων της Αττικής.

Χαυτεία: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη έχουν οριστεί οι εξής προσυγκεντρώσεις:

-- Τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Μισθωτών Τεχνικών και της Βιομηχανίας στην πλατεία Αθωνος στις 10 π.μ.

-- Το ΣΕΤΕΠΕ, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και η Ενωση Λογιστών στη συμβολή Τσιμισκή και Αριστοτέλους στις 10 π.μ.

-- Το ΣΕΤΗΠ, στις 10 π.μ., στον ΟΤΕ της Καρόλου Ντηλ.

-- Τα σωματεία του Δημοσίου, στις 9.45 π.μ., στην πλατεία Αγίας Σοφίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ