ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Στο επίκεντρο η διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής

Εφ' όλης της ύλης - συμπεριλαμβανομένων και των Ελληνοτουρκικών - το ιμπεριαλιστικό παζάρι

Από τη χτεσινή συνάντηση Στόλτενμπεργκ - Τσαβούσογλου

Copyright 2022 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση Στόλτενμπεργκ - Τσαβούσογλου
Την αποφασιστική συμβολή της Τουρκίας στην αναβάθμιση του ΝΑΤΟ και της συνοχής του έναντι αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων ζήτησε, χτες, ο επικεφαλής της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ξεκίνησε τριήμερη επίσκεψη στην γείτονα. Στις δηλώσεις του ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η ένταξη των Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, «ως πλήρων μελών», επειδή «σε αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς είναι ακόμα πιο σημαντικό να ολοκληρωθεί η πορεία τους, για να παρεμποδιστεί κάθε παρεξήγηση ή κακός υπολογισμός από την πλευρά της Μόσχας».

Το πρόγραμμα του Στόλτενμπεργκ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Σε ανακοίνωσή της η λυκοσυμμαχία διευκρίνισε ότι οι Τσαβούσογλου - Στόλτενμπεργκ συζήτησαν για «ένα εύρος θεμάτων, περιλαμβανομένων της συμβολής της Τουρκίας στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ, της κατάστασης στο Αιγαίο, της κοινής πάλης κατά της τρομοκρατίας, της ένταξης των Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και της στήριξης των συμμάχων στην Ουκρανία». Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι το παζάρι είναι εφ' όλης της ύλης, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε χτες ότι ο Ελληνας ομόλογός του, «αύριο εάν πει "έρχομαι", είναι καλοδεχούμενος. Αύριο να με καλέσει είμαι έτοιμος να πάω αμέσως. Δεν έχουμε πρόβλημα με τον διάλογο», αλλά και ότι «είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συνομιλίες», καταλήγοντας ότι «η Τουρκία είναι ένας δυνατός, έμπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος (...) Με αυτήν την έννοια, ο διάλογος θα έχει όφελος προς όλες τις πλευρές, και η δίκαιη μοιρασιά του πλούτου του Αιγαίου είναι σημαντική και επωφελής για την Τουρκία και την Ελλάδα».

Ολα αυτά ενώ «τρέχουν» οι διεργασίες για την ανάδειξη της περιοχής σε κόμβο μεταφοράς υδρογονανθράκων, με την Τουρκία μάλιστα έτοιμη να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν δήλωσε: «Εμείς θα κάνουμε τις γεωτρήσεις μας σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο, αλλά έχουμε τις δυνατότητες με τα πλοία μας να πάμε σε τρίτες χώρες που διαθέτουν κοιτάσματα αερίου να κάνουμε γεωτρήσεις, να εξορύξουμε το αέριο και μαζί να το πουλήσουμε σε άλλες χώρες». Πρόσθεσε ότι «έρχονται προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση από διάφορες χώρες. Πρώτη στη σειρά είναι η Λιβύη. Μας λένε πως μπορούμε να μπούμε σε μια τέτοιου είδους συνεργασία». Αναφέρθηκε δε στο «εκτεταμένο έργο» που ήδη γίνεται, επανερχόμενος και στην «περιοχή της Θράκης» που - όπως είπε - «θεωρείται ως το πλησιέστερο μέρος για τη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου για παραγωγή και διανομή φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Ολα αυτά ενώ συνεχίζονται και οι προκλήσεις. Ο μεν Ερντογάν προειδοποίησε ότι θα αυξηθεί η εμβέλεια του νέου (τουρκικής κατασκευής) πυραύλου «Tayfun», παρατηρώντας ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση» της Ελλάδας και ότι «η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις».

Ο δε ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από προχτές είχε δηλώσει ότι «δεν θα επιτρέψουμε την μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων (της Ελλάδας) πέραν των 6 μιλίων, ούτε ένα μίλι», αλλά και ότι «δεν δεχόμαστε ένα τετελεσμένο που θα μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη, θα μας εγκλωβίσει στις ακτές μας, θα προκαλέσει ζημιά στα νόμιμα και ζωτικά μας συμφέροντα». Υπερασπιζόμενος μάλιστα το «casus belli» που βρίσκεται σε ισχύ από τον Ιούνη του 1995, είπε ότι «αυτή η απόφαση δεν είναι απειλή πολέμου (!) αλλά η διακήρυξη της αποφασιστικότητάς μας πως θα υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο».

Στο μεταξύ, σε 81 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο προχώρησε χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία (46 από UAV, 32 από κατασκοπευτικά και 3 από μαχητικά), ενώ έγινε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Συνεχίζει τον επικίνδυνο εφησυχασμό η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, συνεχίζοντας τον επικίνδυνο εφησυχασμό, ο Κυρ. Μητσοτάκης από το Βερολίνο έσπευσε να αποδώσει στην προεκλογική αγωνία του Ερντογάν και σε εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας τις νέες απειλές για τον βαλλιστικό πύραυλο «Tayfun» και τις προαναγγελίες για γεωτρήσεις στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός είπε: «Αν απαντούσα στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων κάθε φορά που προκαλούν την Ελλάδα στα λόγια, νομίζω ότι δεν θα έκανα άλλη δουλειά. Εχω πει πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να μπούμε σε έναν ανέξοδο ανταγωνισμό δηλώσεων. Οι θέσεις της Ελλάδος είναι πάρα πολύ ξεκάθαρες. Εχουν διατυπωθεί πολλές φορές και δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο σε αυτό». Παραπέμπει βασικά στα μηνύματα της ελληνικής κυβέρνησης για παζάρι για τις μοιρασιές του κεφαλαίου εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Παρακάμπτοντας τις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης, ακριβώς όπως εγείρονται εντός αμερικανοΝΑΤΟικού πλαισίου και των σχεδιασμών του για την Ανατ. Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός είπε χτες ότι «αν και η Ελλάδα είχε παραπάνω από 85% πληθωρισμό, ίσως θα ήθελα κι εγώ να αλλάζω συνέχεια τη συζήτηση και να την κατευθύνω σε άλλους τομείς και σε άλλη θεματολογία».

Πολυεθνική «Νέμεσις» στην Κύπρο

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες έγινε στα ανοιχτά της Κύπρου η στρατιωτική άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ» με τη συμμετοχή δυνάμεων από Κύπρο, Ελλάδα, Αίγυπτο, Γαλλία, Ιταλία, Ισραήλ, ΗΠΑ, Βρετανία. Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, δήλωσε ότι για πρώτη φορά δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και «με αυτή την άσκηση δείχνουμε τη διακρατικότητα, αλλά και την πολυεθνική συνεργασία μεταξύ των χωρών και την ετοιμότητά μας για έκτακτες ανάγκες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης». Μεταξύ άλλων χαιρέτισε τη συμφωνία των ΗΠΑ με Ισραήλ και Λίβανο εκτιμώντας ότι θα δώσει νέα δυναμική στο ζήτημα των φυσικών πόρων της περιοχής.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, θα κάνει νέα επίσκεψη στα Κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 8/11 θα βρεθεί στο ψευδοκράτος για να επιθεωρήσει την ανέγερση του «προεδρικού» συγκροτήματος, ενώ θα έχει επαφές και στην κατεχόμενη Μόρφου.

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σήμερα Παρασκευή στις 10 π.μ. θα παρευρεθεί στην κινητοποίηση που διοργανώνουν σωματεία και φορείς της Νέας Ιωνίας στο Κέντρο Υγείας (Αλέκου Παναγούλη 91).

Επίσης σήμερα, στις 12 μ., θα συναντηθεί με την Ομοσπονδία Πολυμελών Οικογενειών με τρία τέκνα. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ