ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΟΕΝΓΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη - Ολοι στην απεργία

Με γιγαντοπανό στόλισαν χτες τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής

ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
«Τζάνειο», «Μεταξά», «Θριάσιο», Γενικό Κρατικό Νίκαιας, «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ, «Λαϊκό», «Αττικόν»: Με γιγαντοπανό στολίστηκαν χτες τα παραπάνω μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής από την ΟΕΝΓΕ και τα Σωματεία, με το απεργιακό κάλεσμα να μεταφέρεται δυνατά τόσο στους υγειονομικούς όσο και στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Νοσοκομειακοί γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι σε όλα τα πόστα των νοσοκομείων έστειλαν και χτες το μήνυμα ότι «η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα» και διατράνωσαν την απαίτηση «να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη».

«Οχι στο νομοσχέδιο νεκροθάφτη της δημόσιας περίθαλψης. Οχι στο πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών. Υγεία λαϊκό δικαίωμα, όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους. Ολοι στην απεργία στις 9 Νοέμβρη», ανέγραφε το πανό της Ομοσπονδίας, δίνοντας το αγωνιστικό στίγμα μπροστά στην απεργία.

«Κάτω τα χέρια απ' τα νοσοκομεία, δικαίωμά μας είναι η δωρεάν Υγεία», ήταν το σύνθημα που φώναξαν οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» κατά την ανάρτηση του πανό στο νοσοκομείο.

«Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Ολοι στην απεργία στις 9 Νοέμβρη», διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Μεταξά».

«ΤΖΑΝΕΙΟ»
«ΤΖΑΝΕΙΟ»
Την ίδια ώρα πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις σωματείων εργαζομένων σε νοσοκομεία και Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών για το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, απαιτώντας την απόσυρσή του.

Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει ενάντια στο νομοσχέδιο η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά, η ΕΝΙ Θεσσαλονίκης, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας Λάρισας, η ΕΙΝ Αχαΐας, η ΕΙΝ Ν. Σερρών, το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας Αρτας και η 3μελής των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Αρτας, η ΕΝΙ Ζακύνθου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, το ΔΣ του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ - Ειδικευομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Βοιωτίας, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας καλώντας στην αυριανή απεργία επαναφέρει τις διεκδικήσεις για:

  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Αμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων. Αμεση στελέχωση όλων των κλινικών!
  • Αμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτοτελή φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Αμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.
  • Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί - καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης - βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.
  • Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
Να αποπληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα!

«ΜΕΤΑΞΑ»
«ΜΕΤΑΞΑ»
Να εκταμιευθούν τα κονδύλια για την πληρωμή των δεδουλευμένων του 4ου τριμήνου 2022 στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας συμπεριλαμβανομένων των απλήρωτων πρόσθετων εφημεριών και να αυξηθεί η αποζημίωση για τις εφημερίες, τις υπερωρίες και τη νυχτερινή εργασία και σε αργίες και Κυριακές, να αποκατασταθεί η μισθολογική αδικία σε βάρος των εργαζομένων μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) απαιτούν επίσης οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Σημειώνεται ότι χιλιάδες νοσοκομειακοί γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για τις πρόσθετες εφημερίες τους από τον Ιούλη 2021 και σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και στην καταβολή της πρόσθετης αποζημίωσης για εφημερίες των γιατρών σε κλινικές και ΜΕΘ COVID.

Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να παραμένει απαράδεκτα χαμηλή η αποζημίωση για τις εφημερίες και τη νυχτερινή εργασία και σε αργίες και Κυριακές των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, που εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με πολλές χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικών αδειών.

Ενώ συνεχίζεται η αδικία σε βάρος των εργαζομένων του Προγράμματος Προεργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών καθώς και των εργαζομένων του Προγράμματος «4.000 στην Υγεία».

Το θέμα αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, υπογραμμίζοντας την αγανάκτηση την οποία «φουντώνουν» οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι ο κρατικός προϋπολογισμός «δεν αντέχει» ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ενώ στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 προβλέπονται νέες επιδοτήσεις 8,3 δισ. (και επιπλέον 5,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης) για τους επιχειρηματικούς ομίλους.


«ΘΡΙΑΣΙΟ»
«ΘΡΙΑΣΙΟ»

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»

«Κόφτες» και συμφωνίες με ακόμη ένα πολύτιμο επίτευγμα της επιστήμης

Μόνο ότι «κακομαθαίνει» τον λαό δεν ισχυρίστηκε η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την ενσωμάτωση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ για τις «Διαγνωστικές Εξετάσεις Ογκολογικών Βιοδεικτών για τον έλεγχο παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1/2».

Σημειώνεται ότι μόλις 3.000 γυναίκες θα μπορούν να κάνουν μέσω ΕΟΠΥΥ (δηλαδή, πάλι με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων) μια πολύτιμη γονιδιακή εξέταση για τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Μάλιστα, θα πληρώνουν και συμμετοχή 78,75 ευρώ, ενώ οι ανασφάλιστες γυναίκες και όσες ασφαλισμένες έχουν ενδεχομένως πρόβλημα αλλά δεν εμπίπτουν στα κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσουν από την τσέπη τους τουλάχιστον 700 ευρώ προκειμένου να κάνουν τη συγκεκριμένη εξέταση, ποσό απαγορευτικό για την πλειοψηφία των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα.

«Για πρώτη φορά οι ασφαλισμένες θα μπορούν να κάνουν όλες τις εξετάσεις για την αντιμετώπιση του κληρονομούμενου καρκίνου με μικρότερη συμμετοχή. Η νέα εξέταση αποτελεί εργαλείο για την πρόληψη του καρκίνου», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.

Οπως ανακοινώθηκε, ο έλεγχος και η παρακολούθηση μέσω αυτών των εξετάσεων αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες γυναικών, και εκτός από τη συμμετοχή των 78,75 ευρώ έναντι, όταν απαιτείται και η εκτέλεση της συμπληρωματικής μεθόδου MLPA αυτή θα προσαυξάνεται κατά 7,5 ευρώ!

Ετσι, ένα ακόμη σημαντικό επίτευγμα της επιστήμης που θα έπρεπε να είναι δωρεάν, για όλες τις γυναίκες που το χρειάζονται χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους εργαζόμενους, είτε άμεσα από την τσέπη τους είτε έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Η κυβέρνηση και σ' αυτήν την περίπτωση κάνει τον ντίλερ των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς οι παραπάνω εξετάσεις θα γίνονται σε συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια, ενώ και για το επόμενο βήμα μετά τις εξετάσεις (δηλαδή συστηματική παρακολούθηση, θεραπείες, χειρουργεία κ.ά.) οι ασφαλισμένες θα πρέπει να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη, εξαναγκάζοντας ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα ή στα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία του «δημοσίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ