Τρίτη 8 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
«Κόφτες» και συμφωνίες με ακόμη ένα πολύτιμο επίτευγμα της επιστήμης

Μόνο ότι «κακομαθαίνει» τον λαό δεν ισχυρίστηκε η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την ενσωμάτωση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ για τις «Διαγνωστικές Εξετάσεις Ογκολογικών Βιοδεικτών για τον έλεγχο παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1/2».

Σημειώνεται ότι μόλις 3.000 γυναίκες θα μπορούν να κάνουν μέσω ΕΟΠΥΥ (δηλαδή, πάλι με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων) μια πολύτιμη γονιδιακή εξέταση για τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Μάλιστα, θα πληρώνουν και συμμετοχή 78,75 ευρώ, ενώ οι ανασφάλιστες γυναίκες και όσες ασφαλισμένες έχουν ενδεχομένως πρόβλημα αλλά δεν εμπίπτουν στα κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσουν από την τσέπη τους τουλάχιστον 700 ευρώ προκειμένου να κάνουν τη συγκεκριμένη εξέταση, ποσό απαγορευτικό για την πλειοψηφία των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα.

«Για πρώτη φορά οι ασφαλισμένες θα μπορούν να κάνουν όλες τις εξετάσεις για την αντιμετώπιση του κληρονομούμενου καρκίνου με μικρότερη συμμετοχή. Η νέα εξέταση αποτελεί εργαλείο για την πρόληψη του καρκίνου», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.

Οπως ανακοινώθηκε, ο έλεγχος και η παρακολούθηση μέσω αυτών των εξετάσεων αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες γυναικών, και εκτός από τη συμμετοχή των 78,75 ευρώ έναντι, όταν απαιτείται και η εκτέλεση της συμπληρωματικής μεθόδου MLPA αυτή θα προσαυξάνεται κατά 7,5 ευρώ!

Ετσι, ένα ακόμη σημαντικό επίτευγμα της επιστήμης που θα έπρεπε να είναι δωρεάν, για όλες τις γυναίκες που το χρειάζονται χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους εργαζόμενους, είτε άμεσα από την τσέπη τους είτε έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Η κυβέρνηση και σ' αυτήν την περίπτωση κάνει τον ντίλερ των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς οι παραπάνω εξετάσεις θα γίνονται σε συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια, ενώ και για το επόμενο βήμα μετά τις εξετάσεις (δηλαδή συστηματική παρακολούθηση, θεραπείες, χειρουργεία κ.ά.) οι ασφαλισμένες θα πρέπει να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη, εξαναγκάζοντας ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα ή στα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία του «δημοσίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ