Τρίτη 8 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
Σε απεργιακούς ρυθμούς από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη

Εξόρμηση μετά μουσικής στη Χαλκίδα με τη συνδρομή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου
Εξόρμηση μετά μουσικής στη Χαλκίδα με τη συνδρομή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου
Το κάλεσμα του πανεργατικού ξεσηκωμού μεταφέρουν μέχρι και την τελευταία ώρα, στους χώρους δουλειάς, τα εργατικά σωματεία σε όλη τη χώρα, σε κάθε πόλη.

Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ σε όλες τις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, Πέλλα, Σέρρες, Κατερίνη, Βέροια και Νάουσα, Χαλκιδική, Κιλκίς, εργατικά σωματεία, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, μαζί με τους Συλλόγους Γυναικών, άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος, καθημερινά αλωνίζουν χώρους δουλειάς και γειτονιές, λαϊκές αγορές, καλώντας σε συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίστηκαν και χτες οι εξορμήσεις σε εργοστάσια και υπηρεσίες, σε εργοτάξια (ΤΕΡΝΑ, λιμάνι, κ.α.), σε σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα, σε νοσοκομεία και σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Από τα ξημερώματα στη «Μαλαματίνα»

Σε συγκέντρωση από τις 6 το πρωί στην πύλη του εργοστασίου «Μαλαματίνα» στο Καλοχώρι, στο πλαίσιο της αυριανής απεργίας, καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση, που συνεχίζει τον αγώνα για την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι απεργοί στέκονται μαχητικά και αποφασισμένοι κόντρα σε κυβέρνηση και εργοδοσία που έχουν εγκαταστήσει τις δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ κ.λπ.) στον χώρο του εργοστασίου προσπαθώντας να ποινικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους με αλλεπάλληλες προσφυγές στη Δικαιοσύνη, και δηλώνουν ότι «η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

Σε όλη την Πάτρα εξορμούν τα σωματεία για την απεργία
Σε όλη την Πάτρα εξορμούν τα σωματεία για την απεργία
Στο κάλεσμά του το Σωματείο σημειώνει: «Απεργούμε αγωνιστικά και δυναμικά στις 9 Νοέμβρη για να μην περάσει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, για να στείλουμε το μήνυμα προς την εργοδοσία ότι δεν θα περάσει η πολιτική που γεννάει ανεργία, φτώχεια και ανέχεια και πριμοδοτεί τους πολέμους για να κερδίζουν ακόμη περισσότερα οι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Ούτε ώρα χαμένη στη Δυτική Ελλάδα

«Ούτε μια ώρα, ούτε ένα λεπτό χαμένο για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας!»: Με αυτό το πνεύμα συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και τα σωματεία της πόλης «οργώνουν» όλη την πόλη, τα εργοστάσια, τα γιαπιά, τα σούπερ μάρκετ, όλους τους χώρους δουλειάς, για να φτάσει όσο πιο πλατιά γίνεται το κάλεσμα για την απεργία.

Το κάλεσμα για την απεργία και εργατικά τραγούδια ηχούν δυνατά από τα μεγάφωνα του Εργατικού Κέντρου, ενώ χτες αναρτήθηκε και γιγαντοπανό από τους εργαζόμενους που έχουν κατακλύσει το κτίριο και κατά ομάδες εξορμούν για αφισοκόλληση και διακίνηση ανακοινώσεων των σωματείων τους.

«Δεν δίνουμε άλλο χρόνο στην κυβέρνηση να βομβαρδίσει τα δικαιώματά μας. Δεν περιμένουμε κανέναν σωτήρα που με ένα άρθρο και ένα νόμο θα μας πάει στη "γη της επαγγελίας". Δεν περιμένουμε τίποτα από τις εργοδοτικές ενώσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρης Μαρμούτας, επισημαίνοντας: «Μόνο ο συλλογικός αγώνας των εργαζομένων μπορεί να δώσει θετική έκφραση στις διεκδικήσεις, στη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας».

Πανό στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας
Πανό στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας
Συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΕΚ Πάτρας, εκτός των δεκάδων εργατικών σωματείων, έχουν δηλώσει η αγωνιστική δημοτική αρχή, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών, η ΟΕΒΕΣΝΑ, η Συντεχνία Αρτοποιών, οι κομμωτές, φοιτητικοί σύλλογοι.

Ολες τις προηγούμενες μέρες είχε ξεδιπλωθεί ένα πλούσιο πρόγραμμα παρεμβάσεων σε όλη τη γύρω περιοχή. Από τα φραουλοχώραφα της Δυτικής Αχαΐας, όπου κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας περιόδευσαν και τα εργοτάξια της Πατρών - Πύργου, μέχρι τη βιομηχανία τσιμέντου ΤΙΤΑΝ στο Δρέπανο, οι εργαζόμενοι συζητάνε για την απεργία και δίνουν τη μάχη ώστε αύριο να «νεκρώσουν» τα πάντα.

Τη δική τους μάχη δίνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι με τις πάνω από 16 αποφάσεις που καλούν στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, ενώνοντας τις φωνές τους με τα δεκάδες σωματεία, συνδικάτα και φορείς της πόλης, τους χιλιάδες εργάτες απεργούς που αύριο θα είναι στους δρόμους. Σε αγωνιστική ετοιμότητα είναι και οι μαθητές της Πάτρας που δίνουν τη μάχη μέσα στα σχολεία τους προκειμένου αύριο να σταθούν πλάι στους απεργούς γονείς τους και καθηγητές.

Αντίστοιχες είναι οι απεργιακές προετοιμασίες σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.

Στην Αιτωλοακαρνανία, στις συγκεντρώσεις του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία) και των σωματείων σε Μεσολόγγι (12 μ. Νοσοκομείο) και Ναύπακτο (10 π.μ. πλατεία Λιμανιού), καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, όπως και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων του νομού, θέτοντας στο διεκδικητικό πλαίσιο και τα μεγάλα προβλήματα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Στο νυχτερινό ΕΠΑΛ βρέθηκε το ΕΚ Ιωαννίνων
Στο νυχτερινό ΕΠΑΛ βρέθηκε το ΕΚ Ιωαννίνων
Στην Ηλεία, μπροστά στις συγκεντρώσεις του ΕΚ Αμαλιάδας και των σωματείων στον Πύργο, συνεχίζεται η μάχη της ενημέρωσης ως την τελευταία στιγμή. Στη Ζάκυνθο, εκτός του Εργατικού Κέντρου και σωματείων του ιδιωτικού τομέα, στην απεργιακή συγκέντρωση του συνδικαλιστικού φορέα (10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου) καλούν η ΕΛΜΕΖ, η ΕΝΙΖ, ο Εμπορικός Σύλλογος. Στην Κεφαλονιά στην απεργία και τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου) καλούν επίσης το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕΚ-Ι, οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οι Σύλλογοι Εργαζομένων Νοσοκομείου, Αγροτών και Υδραυλικών.

Σε Στερεά και Εύβοια

Στους ρυθμούς της αυριανής απεργίας κινούνται τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι της Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας, καλώντας σε ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνονται σε 11 σημεία της περιφέρειας.

Από τα ορεινά Αγραφα μέχρι την Κάρυστο και από τη Βόρεια Εύβοια μέχρι τη Φωκίδα, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες και νέοι απευθύνουν αγωνιστικό κάλεσμα κλιμάκωσης του αγώνα, ώστε «να μην πεινάσουν οι πολλοί για να χορτάσουν λίγοι».

Στην Εύβοια το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της περιοχής προετοιμάζοντας την απεργία οργάνωσαν συσκέψεις σε Χαλκίδα, Αλιβέρι, Λίμνη και Λουτρά Αιδηψού, περιοδείες, ομιλίες και εξορμήσεις σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, στα εμπορικά καταστήματα της Χαλκίδας, του Αλιβερίου, στο Μαντούδι, στη Λίμνη, στα Λουτρά Αιδηψού, στην Ιστιαία, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στο κέντρο της Χαλκίδας, με μέλη του παραρτήματος Χαλκίδας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου να συνοδεύουν μουσικά την εξόρμηση.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες στη Φθιώτιδα, με το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, μαζί με το πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς, να πραγματοποιεί κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την εκτίναξη της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Αντίστοιχη δραστηριότητα ανέπτυξαν τα συνδικάτα στη Θήβα και τη Λιβαδειά, στη Φωκίδα αλλά και στην ορεινή Ευρυτανία, «οργώνοντας» τους χώρους δουλειάς και απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις, για ξεσηκωμό και αγώνα ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Στα Γιάννενα

Στα Γιάννενα, παράλληλα με τις εξορμήσεις των εργατικών σωματείων που «τρέχουν» στους μεγάλους χώρους δουλειάς, το Εργατικό Κέντρο παρεμβαίνει με σχέδιο μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε το απεργιακό μήνυμα να φτάσει παντού.

Στο πλαίσιο αυτό, με τους σπουδαστές του νυχτερινού ΕΠΑΛ, συνομίλησε χτες το απόγευμα ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Οι σπουδαστές, στη μεγάλη τους πλειοψηφία ενήλικοι εργαζόμενοι από όλες τις ειδικότητες, που τρέχουν μετά τη δουλειά να πάρουν ένα χαρτί για να διασφαλίσουν τη συμμετοχή τους σε μία προκήρυξη για μία θέση εργασίας ορισμένου χρόνου, αναφέρθηκαν στο άγχος για να εξασφαλίσουν ένα «σκάρτο» μεροκάματο, την ώρα που το κόστος ζωής έχει πάρει «φωτιά». «Στις 9 Νοέμβρη μπορούμε να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν κάνουμε πίσω από τις δικές μας ανάγκες», υπογράμμισε ο Ν. Εξαρχος, και συνέχισε λέγοντας ότι «η επιτυχία της απεργίας κρίνεται και στο αν θα μετρήσουμε βήματα οργάνωσης των εργαζομένων στον χώρο δουλειάς. Μόνο τότε ο αγώνας αυτός μπορεί να έχει συνέχεια, αντοχή και κλιμάκωση».

Παράλληλα συνεχίζεται η δουλειά «μυρμηγκιού», εργαζόμενο τον εργαζόμενο, με το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων να υποστηρίζει ότι ήδη οι συμμετοχές στην απεργία σε ορισμένα καταστήματα σούπερ μάρκετ ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Ενδεικτική του απεργιακού κλίματος η απόφαση συμμετοχής στην απεργία από τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών με την οποία δόθηκε μαχητική απάντηση στις δυνάμεις που υποστηρίζουν όλο αυτό το διάστημα ότι «οι εργαζόμενες είναι εργολάβοι και δεν μπορούν να απεργήσουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ