ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ ΣΕ ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Σε «επαγρύπνηση» η ΝΑΤΟική δύναμη KFOR

Copyright 2022 The Associated

«Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και συνεχίζουμε να ασκούμε την εντολή μας για ένα ασφαλές και βέβαιο περιβάλλον και για την ελευθερία των μετακινήσεων» διαμήνυε αργά προχτές μέσω Twittter η NATOική δύναμη KFOR, που εγκαταστάθηκε στο προτεκτοράτο του Κοσόβου μετά τη δολοφονική ΝΑΤΟική επέμβαση το 1999 στη Γιουγκοσλαβία, «σχολιάζοντας» με τον τρόπο αυτό την κατάσταση στη μεθόριο Σερβίας - Κοσόβου, μετά τη νέα όξυνση των εντάσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι η μεν Πρίστινα έθεσε σε εφαρμογή κλιμακούμενες κυρώσεις για όσους δεν αντικαθιστούν τις σερβικές πινακίδες οχημάτων με άλλες που εκδίδουν οι κοσοβάρικες αρχές, το δε Βελιγράδι εξέφρασε ολόπλευρη στήριξη στους Σέρβους του Κοσόβου που ανακοίνωσαν αποχώρηση από όλους τους θεσμούς του προτεκτοράτου.

Να σημειωθεί ότι ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς, μεταξύ άλλων, συνέστησε στους Αμερικανούς να «δείξουν δικαιοσύνη» και κάλεσε τις KFOR και EULEX (η αντίστοιχη ευρωενωσιακή δύναμη) να «κάνουν τη δουλειά της αστυνομίας στον βορρά (του Κοσόβου)», προσθέτοντας μάλιστα ότι «οι Αμερικανοί δεν έχουν ανάγκη μια (παραπάνω) αντιπαράθεση αυτήν την περίοδο. Συμπεριφέρθηκαν πιο σωστά από (πολλούς) άλλους Ευρωπαίους».

Μεγάλη επιχειρηματική αποστολή των ΗΠΑ στο Βελιγράδι

Στο μεταξύ, πριν λίγες μέρες βρέθηκε στο Βελιγράδι - για πρώτη φορά μετά από 20 ολόκληρα χρόνια όπως σχολίαζαν σερβικά ΜΜΕ - πολυμελής επιχειρηματική αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ με τη συμμετοχή μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ο Βούτσιτς φέρεται να υποδέχτηκε τα μεγαλοστελέχη, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψή τους «ιστορικής σημασίας για τη χώρα μας» και την καλύτερη απόδειξη για το ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Βελιγραδίου αναθερμαίνονται, όπως και για τον ρόλο - κλειδί που οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν στη Σερβία, για όλη την περιοχή.

Στην πραγματικότητα, πέρα από ευκαιρίες για κερδοφόρες μπίζνες για αμερικανικά μονοπώλια, οι ΗΠΑ επιζητούν τρόπους να μπουν «σφήνα» σε επιχειρηματικές συνεργασίες της Σερβίας με τη Ρωσία και με την Κίνα.

Γαλλικά άρματα μάχης στη Ρουμανία

Την ίδια στιγμή, ενδεικτική της ολοένα και βαθύτερης εμπλοκής συνολικά των Βαλκανίων στην αναμέτρηση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία είναι η είδηση ότι 13 γαλλικά άρματα μάχης Leclerc μεταφέρονται σιδηροδρομικώς από το Μουρμελόν-λε-Γκραν της βορειοανατολικής Γαλλίας στη βάση Τσίνκου της Ρουμανίας, στο πλαίσιο των σχεδίων παραπέρα ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, στη συνοριογραμμή με τη Μόσχα.

Το φορτίο αυτό είναι «η τελευταία πράξη μιας περίπλοκης επιμελητειακής επιχείρησης, που συνίστατο στη μεταφορά οδικώς και σιδηροδρομικώς μιας επιλαρχίας τεθωρακισμένων με προορισμό τη Ρουμανία», όπως δήλωσαν στελέχη των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η συγκεκριμένη αποστολή, υπό γαλλική διοίκηση, άρχισε στις 28 Φεβρουαρίου 2022, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα 13 άρματα μάχης θα διασχίσουν «λίγο περισσότερα από 2.000 χλμ.», δηλαδή «διαδρομή μιας βδομάδας, σιδηροδρομικώς, περνώντας από πέντε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης», δήλωσε η ίδια πηγή που υποστήριξε ότι «είναι ισχυρά πολεμικά όπλα, αλλά τοποθετούνται σε αμυντική θέση».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι συνολικά η διαδικασία αφορά τη μεταφορά περίπου 150 οχημάτων μάχης, με όλο τον εξοπλισμό τους και πυρομαχικά, που «δείχνει τη θέση της Γαλλίας στο πλευρό των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ».

ΗΠΑ - ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σε κλίμα ενδοαστικής πόλωσης και αποπροσανατολισμού

Σε κλίμα έντονης ενδοαστικής πόλωσης και με αυξημένες προσπάθειες αποπροσανατολισμού του αμερικανικού λαού από τις αιτίες των προβλημάτων του, ολοκληρώθηκαν χθες οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Στις εκλογές αυτές ανανεώνονται το σύνολο των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας, ενώ εκλέγονται επίσης κυβερνήτες και γενικοί εισαγγελείς σε μερικές δεκάδες Πολιτείες, μερικές εκ των οποίων μπορεί να παίξουν ιδιαίτερο ρόλο στις προεδρικές εκλογές του 2024, όπως η Πενσιλβάνια, η Τζόρτζια, η Νεβάδα και η Αριζόνα.

Σύμφωνα με το US Elections Project, ήδη πριν στηθούν χθες το πρωί οι κάλπες είχαν ψηφίσει από τις προηγούμενες μέρες πάνω από 45 εκατομμύρια ψηφοφόροι, μέσα από τα συστήματα «πρόωρης ψηφοφορίας» (early voting).

Λόγω των διαφορετικών τρόπων ψηφοφορίας (επιστολική ψήφος, διά ζώσης πρόωρη ψηφοφορία σε εκλογικά τμήματα, αλλά και η χθεσινή ψηφοφορία), όπως και των διαφορετικών όρων και προθεσμιών που τίθενται από Πολιτεία σε Πολιτεία (π.χ. μέχρι πότε μπορεί να κατατεθεί η επιστολική ψήφος), σε περίπτωση οριακών αποτελεσμάτων σε Πολιτείες - κλειδιά ενδέχεται να μην υπάρχει καθαρή εικόνα σήμερα, αλλά να χρειαστούν ακόμα και αρκετές μέρες, όπως είχε γίνει και στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Μέχρι την τελευταία στιγμή τα προγνωστικά έδιναν το προβάδισμα στους Ρεπουμπλικάνους για να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς, ενώ αμφίρροπη προβλεπόταν η μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας.

Με φόντο καταγγελίες στελεχών των Ρεπουμπλικάνων - και ειδικά από τον τέως Πρόεδρο Ντ. Τραμπ - για το αδιάβλητο μιας σειράς διαδικασιών, αλλά και προηγούμενες αναφορές για «κακόβουλες» επιρροές από τη Ρωσία κ.λπ., Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να καθησυχάσουν ότι δεν υπάρχουν «ιδιαίτερες ή αξιόπιστες απειλές διατάραξης των εκλογικών υποδομών», μεταξύ άλλων μέσω κυβερνοεπιθέσεων. Σύμφωνα με το δίκτυο CNN, τις εκλογικές διαδικασίες σε όλες τις Πολιτείες παρακολουθούσαν στενά μεταξύ άλλων η Διοίκηση του Πενταγώνου για τον Κυβερνοχώρο και η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Εκτιμήσεις για «πράσινες» μπίζνες 2,4 τρισ. δολαρίων στις «αναπτυσσόμενες» χώρες

Οι «αναπτυσσόμενες» χώρες θα χρειαστούν 2,4 τρισ. δολάρια έως το 2030 για να χρηματοδοτήσουν την «κλιματική δράση», εκ των οποίων τα μισά θα προέρχονται από εξωτερική χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, υποστηρίζει έκθεση που παρουσιάστηκε χτες στην 27η Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ (COP27) που πραγματοποιείται στην Αίγυπτο.

Στο παραπάνω ιλιγγιώδες ποσό αποτυπώνονται στην πραγματικότητα τα τεράστια πεδία νέας κερδοφόρας επιχειρηματικής δράσης με άφθονη κρατική «στήριξη» που προσδοκούν τα κάθε λογής μονοπώλια στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης».

Καθόλου τυχαία, οι «πλούσιες» χώρες καλούνται «να αναγνωρίσουν ότι είναι προς το δικό τους ζωτικό συμφέρον (...) να επενδύσουν στην κλιματική δράση».

Ο οικονομολόγος Νίκολας Στερν, που ήταν ένας από τους ειδικούς που συνυπέγραψε την έκθεση, προτείνει μια «μεταρρύθμιση» του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος προκειμένου να μπορέσει «να απαντήσει στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».

Τα παραπάνω - που σχετίζονται άμεσα με τον τεράστιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τις «πράσινες» υποδομές - λανσάρονται υπό το πρίσμα της δήθεν «αλληλεγγύης» και της «δικαιοσύνης» προς τις αναπτυσσόμενες και λιγότερο ρυπογόνες χώρες. Ετσι, και ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, υποστήριξε ότι μία μεταρρύθμιση τέτοιου είδους είναι απαραίτητη για χώρες όπως το Πακιστάν, που μολονότι δεν συνέβαλε στη ρύπανση του πλανήτη όπως οι δυτικές βιομηχανικές οικονομίες, «πληρώνει βαρύ τίμημα» αντιμετωπίζοντας τεράστιες καταστροφές και απώλειες σε ανθρώπους και ζώα λόγω πλημμυρών.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη, ανέφερε ότι «η παγκόσμια κρίση των ορυκτών καυσίμων πρέπει να αποτελέσει ορόσημο αλλαγής», και κάλεσε σε επίσπευση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (όπως «βαφτίζεται» η «ενεργειακή μετάβαση» για τη διασφάλιση μεγαλύτερων κερδών για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια).

Ο δε Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, τάχθηκε υπέρ της «απαγόρευσης κάθε εκμετάλλευσης του βυθού των ωκεανών», ισχυριζόμενος ότι αυτοί αποτελούν «ένα νέο σύνορο για τη συνεργασία και την πολυμέρεια»... την ώρα που εντείνονται οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί σε όλα τα επίπεδα.

«Η κλιματική ασφάλεια συμβαδίζει με την ενεργειακή ασφάλεια», είπε από τη μεριά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, στην ομιλία του, ενώ στην πραγματικότητα η «πράσινη ενεργειακή μετάβαση» και η εμπορευματοποίηση της Ενέργειας εντείνουν και βαθαίνουν την ενεργειακή φτώχεια για τους λαούς.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Διήμερη Σύνοδος Κορυφής στο Ουζμπεκιστάν

Στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν θα βρεθεί αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, προκειμένου να παρευρεθεί στη Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), όπως ονομάζεται πλέον η διακρατική ένωση που απαρτίζουν Τουρκία, Ουζμπεκιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν και Κιργιστάν.

Στη Σύνοδο της Σαμαρκάνδης αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η ένταξη του Τουρκμενιστάν στον Οργανισμό, στον οποίο συμμετέχει μέχρι τώρα ως παρατηρητής. Καθεστώς παρατηρητή έχει και η Ουγγαρία.

Ο ΟΤΚ αποτελεί έναν από τους μοχλούς με τους οποίους η τουρκική πλουτοκρατία - αξιοποιώντας ιστορικούς και γλωσσικούς δεσμούς - επιδιώκει να αναβαθμίσει τον ρόλο της συνολικά στην περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, σε μια περίοδο που αυτή αποκτά ολοένα και σημαντικότερη θέση στις κόντρες ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων και ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Σημειωτέον, μεταξύ άλλων συζητιέται έντονα και η αξιοποίηση του ΟΤΚ στις προσπάθειες διεθνούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κύπρο, με την Αγκυρα να λανσάρει επίμονα την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» ως «υποψήφια προς ένταξη χώρα».

Μετά τη Σαμαρκάνδη ο Ρ. Τ. Ερντογάν θα μεταβεί στην Ινδονησία, όπου στις 15 και 16 του μήνα έχει προγραμματιστεί Σύνοδος του G20.

  • Ενας 30χρονος Βούλγαρος συνοριοφύλακας σκοτώθηκε το βράδυ της Δευτέρας κοντά στο χωριό Golyam Dervent στα σύνορα με την Τουρκία, αφού δέχτηκε πυρά αγνώστων που φέρονται να διέφυγαν προς την τουρκική πλευρά. Με τον 30χρονο περιπολούσε και ένας στρατιώτης, που ωστόσο δεν έπαθε κάτι. Την εξέλιξη ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι τουρκικές αρχές έδωσαν εντολή για τον εντοπισμό των ενόχων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ