Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Διήμερη Σύνοδος Κορυφής στο Ουζμπεκιστάν

Στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν θα βρεθεί αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, προκειμένου να παρευρεθεί στη Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), όπως ονομάζεται πλέον η διακρατική ένωση που απαρτίζουν Τουρκία, Ουζμπεκιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν και Κιργιστάν.

Στη Σύνοδο της Σαμαρκάνδης αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η ένταξη του Τουρκμενιστάν στον Οργανισμό, στον οποίο συμμετέχει μέχρι τώρα ως παρατηρητής. Καθεστώς παρατηρητή έχει και η Ουγγαρία.

Ο ΟΤΚ αποτελεί έναν από τους μοχλούς με τους οποίους η τουρκική πλουτοκρατία - αξιοποιώντας ιστορικούς και γλωσσικούς δεσμούς - επιδιώκει να αναβαθμίσει τον ρόλο της συνολικά στην περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, σε μια περίοδο που αυτή αποκτά ολοένα και σημαντικότερη θέση στις κόντρες ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων και ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Σημειωτέον, μεταξύ άλλων συζητιέται έντονα και η αξιοποίηση του ΟΤΚ στις προσπάθειες διεθνούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κύπρο, με την Αγκυρα να λανσάρει επίμονα την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» ως «υποψήφια προς ένταξη χώρα».

Μετά τη Σαμαρκάνδη ο Ρ. Τ. Ερντογάν θα μεταβεί στην Ινδονησία, όπου στις 15 και 16 του μήνα έχει προγραμματιστεί Σύνοδος του G20.

  • Ενας 30χρονος Βούλγαρος συνοριοφύλακας σκοτώθηκε το βράδυ της Δευτέρας κοντά στο χωριό Golyam Dervent στα σύνορα με την Τουρκία, αφού δέχτηκε πυρά αγνώστων που φέρονται να διέφυγαν προς την τουρκική πλευρά. Με τον 30χρονο περιπολούσε και ένας στρατιώτης, που ωστόσο δεν έπαθε κάτι. Την εξέλιξη ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι τουρκικές αρχές έδωσαν εντολή για τον εντοπισμό των ενόχων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ