ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΡΤΑ
Κινητοποίηση για τη «ΔΩΔΩΝΗ»

Κλιμακώνουν οι κομμουνιστές τις πολιτικές τους δραστηριότητες για την αποτροπή ξεπουλήματος της συνεταιριστικής οργάνωσης «ΔΩΔΩΝΗ». Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρτας του Κόμματος, από χτες μέχρι και τις 19 του Ιούνη, έχει προγραμματίσει περιοδείες - ομιλίες - συγκεντρώσεις στα χωριά και την πόλη της Αρτας, με στόχο να αποδείξει τη σοβαρότητα και τους κινδύνους από το ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ», που μεθοδεύουν ΕΕ - κυβέρνηση - ΑΤΕ και η πλειοψηφία στο ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας - Φιλιππιάδας.

Στόχος της ΝΕ είναι να κάνει γνωστό και να αποδείξει στους εργαζόμενους τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη στον αγροτικό κόσμο, αλλά και στους εργαζόμενους και τους εμποροβιοτέχνες της περιοχής. Μέσα από μια τέτοια ενημέρωση, θα αναδειχτεί η ανάγκη, οι αγρότες μαζί με τους εργαζόμενους και τους ΕΒΕ να σταθούν από κοινού εμπόδιο στα σχέδια ξεπουλήματος της, ακόμα και σήμερα, κερδοφόρας συνεταιριστικής επιχείρησης «ΔΩΔΩΝΗ».


ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Υπουλο «ξεπούλημα» από την κυβέρνηση

Ο Γ. Ανωμερίτης προτείνει από μόνος στην ΕΕ τη μείωση της καπνοκαλλιέργειας και των επιδοτήσεων!

Στο ξεπούλημα των συμφερόντων των Ελλήνων καπνοπαραγωγών προχώρησε προκαταβολικά ο υπουργός Γεωργίας. Στην καταστροφική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σταδιακή κατάργηση της επιδότησης καπνού από το 2002 στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, ο Γ. Ανωμερίτης χάραξε ήδη πολιτική υποταγής και αφανισμού των καπνοπαραγωγών.

Ο «Ρ» αποκαλύπτει σήμερα τις θέσεις του υπουργού Γεωργίας στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καπνό, όπως αυτές αναφέρονται σε σχετικό κείμενο που φέρει ημερομηνία 1η του Ιούνη και το οποίο βέβαια δε δόθηκε στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, ο άμεσος στόχος που θέτει ο υπουργός Γεωργίας είναι η «η διατήρηση του ισχύοντος συστήματος ενισχύσεων τουλάχιστον μέχρι και το 2006». Οι μελλοντικοί στόχοι που θέτει ο υπουργός Γεωργίας, οι οποίοι δεν είναι και τόσο μακρινοί (μετά το 2006) είναι:

  • «Μείωση της παραγωγής καπνού ανάλογη της μείωσης της κατανάλωσης καπνιστικών προϊόντων και της μείωσης των εισαγωγών καπνού στις χώρες της ΕΕ».
  • «Εθελούσια έξοδο των παραγωγών από τον τομέα με πλήρη αποζημίωσή τους για μεγάλη χρονική περίοδο».
  • «Για τους παραγωγούς που θα παραμείνουν στον τομέα, σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων με παράλληλη μερική αποζημίωση για την απώλεια του εισοδήματός τους».
  • «Στήριξη της μεταποιητικής βιομηχανίας καπνού».

Πρόκειται δηλαδή για ανομολόγητη υποκρισία από πλευράς υπουργού Γεωργίας, ο οποίος χτες συγκάλεσε σύσκεψη για το θέμα του καπνού, ώστε μαζί με τις ξεπουλημένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ να κοροϊδέψουν και να αποπροσανατολίσουν τους καπνοπαραγωγούς, που αυτό το διάστημα ζούνε μέρες αγωνίας και αγανάκτησης. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι στη χτεσινή σύσκεψη δεν κλήθηκαν οι εκπρόσωποι της «Καπνικής» και των ομάδων παραγωγών, με επιδίωξη να γίνει η κουβεντούλα σε κλειστό κύκλο. Ομως πολλές δεκάδες καπνοπαραγωγοί από όλη την Ελλάδα κατέβηκαν στην Αθήνα και πήραν μέρος τελικά στη σύσκεψη.

Εκεί άρχισε η δεύτερη πράξη κοροϊδίας, όπου ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης με τον υπουργό Γεωργίας εναλλάξ επιχειρούσαν να ξεγελάσουν τους καπνοπαραγωγούς, έχοντας τη στήριξη των προέδρων των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Το βασικό «επιχείρημα» ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέσυρε από την πρότασή της για την αειφόρο ανάπτυξη το σχετικό σημείο που αναφέρεται στα καπνά. Κι όταν κάποιοι καπνοπαραγωγοί ρώτησαν τι θα γίνει στη συνέχεια, αφού το 2002 συζητιέται το θέμα της αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς στα καπνά, συγκεκριμένη και ξεκάθαρη απάντηση δε δόθηκε από τους αρμοδίους.

Το πονηρό όμως της υπόθεσης είναι ότι στη σύσκεψη ειπώθηκε πως αποσύρεται από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη Σύνοδο Κορυφής η αναφορά για τα καπνά, αλλά σε σχετική ανακοίνωση που έβγαλε στη συνέχεια ο υπουργός Γεωργίας δεν αναφέρεται, ούτε υπονοείται πουθενά κάτι τέτοιο. Τι έγινε; Γιατί ο υπουργός Γεωργίας έκρινε πως δεν πρέπει να το ανακοινώσει κι επισήμως σε όλους τους καπνοπαραγωγούς; Του διέφυγε... ή μήπως πρόκειται για άλλο ένα μεγάλο ψέμα;


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Τα λόγια... νερό δε γίνονται

Στην πολιτική δημιουργίας εντυπώσεων κατέφυγε για άλλη μια φορά χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, συνδυάζοντας τις προγραμματισμένες φιέστες για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ερημοποίησης (Κυριακή 17 Ιούνη) με τις σχεδιαζόμενες δράσεις του υπουργείου Γεωργίας στον τομέα των υδατικών πόρων για την τρέχουσα δεκαετία.

Κι ενώ το πρόβλημα της έλλειψης νερού - που δεν οφείλεται τόσο στη μείωση των βροχοπτώσεων, αλλά στην ανυπαρξία των απαραίτητων έργων υποδομής και της «αειφόρου» καταστροφής των δασών - ταλανίζει από πέρσι τους αγρότες, ο υπουργός Γεωργίας στην ουσία εγγυήθηκε τη χειροτέρευση της υπάρχουσας κατάστασης. Στα λόγια που είναι τζάμπα, ο υπουργός Γεωργίας υποσχέθηκε ότι στην επόμενη διετία «θα» κατασκευαστούν σε επίπεδο δήμων ή νομαρχιών 4.000 περίπου έργα, μικρού μεγέθους ή μικρού προϋπολογισμού. Πρόσθεσε, επίσης, πως μέσα στη δεκαετία «θα» κατασκευαστούν 250 έργα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Ο υπουργός βρήκε... και τα σχετικά κονδύλια, λέγοντας πως οι συνολικές προβλέψεις πόρων για έργα θα ανέλθουν σε 970 δισ. δρχ. μέσα στη δεκαετία.

Ομως η κοροϊδία του υπουργού σε βάρος των αγροτών αποκαλύπτεται από τα ίδια τα χαρτιά που μοίρασε χτες στους δημοσιογράφους. Οπως φαίνεται, στα 970 δισ. ο Γ. Ανωμερίτης υπολόγισε και «πόρους οι οποίοι θα προέλθουν από το Δ` ΚΠΣ για έργα και γέφυρες», όπως επί λέξει αναφέρεται στο σχετικό χωρίο για τις πηγές χρηματοδότησης. Ετσι, ενώ ακόμα δε δόθηκε ούτε φράγκο από το Γ` ΚΠΣ για έργα υποδομής, ο Γ. Ανωμερίτης «καπάρωσε» και λεφτά από το Δ` ΚΠΣ... που θα πάνε για γέφυρες! Κι αυτό ο υπουργός το αναφέρει χωρίς ίχνος ντροπής, τη στιγμή που είναι αμφίβολο αν και από το Γ` ΚΠΣ θα δοθούν χρήματα για κατασκευή έργων υποδομής, ώστε να έχουν νερό να ποτίσουν τα χωράφια τους οι αγρότες. Αλλωστε η ΕΕ είναι σαφής ότι δε δίνει χρήματα για δράσεις ανάπτυξης της γεωργίας και η κυβέρνηση άρχισε από φέτος κιόλας τις περικοπές: Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2001 μειώθηκαν οι δαπάνες για τις έγγειες βελτιώσεις κατά 23%. Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί πως προχτές έγινε γνωστό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η εκτροπή του Αχελώου δεν αποτελεί τμήμα του Γ` ΚΠΣ, αφού δεν έγινε καμία πρόταση συγχρηματοδότησης από την ελληνική κυβέρνηση.

Πάντως όπως αναφέρεται επίσης στα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Γ. Ανωμερίτης, τα αποθέματα νερού στους φυσικούς και τεχνητούς ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ ήταν την 1/6/2001 μειωμένα κατά 18% σε σχέση με το 2000 και κατά 28% σε σχέση με το 1999.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ