Πέμπτη 14 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Τα λόγια... νερό δε γίνονται

Στην πολιτική δημιουργίας εντυπώσεων κατέφυγε για άλλη μια φορά χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, συνδυάζοντας τις προγραμματισμένες φιέστες για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ερημοποίησης (Κυριακή 17 Ιούνη) με τις σχεδιαζόμενες δράσεις του υπουργείου Γεωργίας στον τομέα των υδατικών πόρων για την τρέχουσα δεκαετία.

Κι ενώ το πρόβλημα της έλλειψης νερού - που δεν οφείλεται τόσο στη μείωση των βροχοπτώσεων, αλλά στην ανυπαρξία των απαραίτητων έργων υποδομής και της «αειφόρου» καταστροφής των δασών - ταλανίζει από πέρσι τους αγρότες, ο υπουργός Γεωργίας στην ουσία εγγυήθηκε τη χειροτέρευση της υπάρχουσας κατάστασης. Στα λόγια που είναι τζάμπα, ο υπουργός Γεωργίας υποσχέθηκε ότι στην επόμενη διετία «θα» κατασκευαστούν σε επίπεδο δήμων ή νομαρχιών 4.000 περίπου έργα, μικρού μεγέθους ή μικρού προϋπολογισμού. Πρόσθεσε, επίσης, πως μέσα στη δεκαετία «θα» κατασκευαστούν 250 έργα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Ο υπουργός βρήκε... και τα σχετικά κονδύλια, λέγοντας πως οι συνολικές προβλέψεις πόρων για έργα θα ανέλθουν σε 970 δισ. δρχ. μέσα στη δεκαετία.

Ομως η κοροϊδία του υπουργού σε βάρος των αγροτών αποκαλύπτεται από τα ίδια τα χαρτιά που μοίρασε χτες στους δημοσιογράφους. Οπως φαίνεται, στα 970 δισ. ο Γ. Ανωμερίτης υπολόγισε και «πόρους οι οποίοι θα προέλθουν από το Δ` ΚΠΣ για έργα και γέφυρες», όπως επί λέξει αναφέρεται στο σχετικό χωρίο για τις πηγές χρηματοδότησης. Ετσι, ενώ ακόμα δε δόθηκε ούτε φράγκο από το Γ` ΚΠΣ για έργα υποδομής, ο Γ. Ανωμερίτης «καπάρωσε» και λεφτά από το Δ` ΚΠΣ... που θα πάνε για γέφυρες! Κι αυτό ο υπουργός το αναφέρει χωρίς ίχνος ντροπής, τη στιγμή που είναι αμφίβολο αν και από το Γ` ΚΠΣ θα δοθούν χρήματα για κατασκευή έργων υποδομής, ώστε να έχουν νερό να ποτίσουν τα χωράφια τους οι αγρότες. Αλλωστε η ΕΕ είναι σαφής ότι δε δίνει χρήματα για δράσεις ανάπτυξης της γεωργίας και η κυβέρνηση άρχισε από φέτος κιόλας τις περικοπές: Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2001 μειώθηκαν οι δαπάνες για τις έγγειες βελτιώσεις κατά 23%. Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί πως προχτές έγινε γνωστό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η εκτροπή του Αχελώου δεν αποτελεί τμήμα του Γ` ΚΠΣ, αφού δεν έγινε καμία πρόταση συγχρηματοδότησης από την ελληνική κυβέρνηση.

Πάντως όπως αναφέρεται επίσης στα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Γ. Ανωμερίτης, τα αποθέματα νερού στους φυσικούς και τεχνητούς ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ ήταν την 1/6/2001 μειωμένα κατά 18% σε σχέση με το 2000 και κατά 28% σε σχέση με το 1999.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ