Πέμπτη 14 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Φορο-ληστείας το... ανάγνωσμα

Επίσημα στο 5μηνο τα έσοδα του κράτους, κυρίως από την υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων, εμφανίζουν αύξηση 9%, ποσοστό που είναι πολλαπλάσιο του πληθωρισμού και πάνω από το διακηρυγμένο στόχο (8%) της κυβέρνησης

Η φορολογική επέλαση σε βάρος των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που σηκώνουν το κύριο βάρος της φορολογίας, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Το βεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, προκύπτει ότι στο 5μηνο Γενάρης- Μάης 2001, τα κάθε είδους κρατικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 9%, ενώ για το μήνα Μάη η αύξηση διαμορφώθηκε σε 4,8%.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, τα κρατικά έσοδα, που κατά κύριο λόγο προέρχονται από την άμεση και την έμμεση φορολογία, δηλαδή από τη φορολογική αφαίμαξη των μισθωτών, των συνταξιούχων των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυξάνονται με ρυθμό πολλαπλάσιο του πληθωρισμού. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως το ποσοστό αύξησης των κρατικών εσόδων στο πεντάμηνο, είναι αρκετά πάνω ακόμη και από το στόχο για αύξηση 8% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Το φορολογικό γιουρούσι απέφερε «πλεόνασμα εσόδων», δηλαδή έσοδα πάνω από το στόχο που έχει τεθεί, ύψους 60 δισ. δραχμών, παρά τη σημαντική υστέρηση των εσόδων από τη φορολογία χρηματιστηριακών συναλλαγών. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, γίνεται φανερό ότι τα έσοδα πηγαίνουν πολύ καλά και κατά συνέπεια η όποια παραφιλολογία για περικοπή των δαπανών γίνεται μόνο «εκ του πονηρού» και υπηρετεί τις σκοπιμότητες που επιβάλλονται από την κυβέρνηση και τα μονοπώλια.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έφτασαν σε 5,1 τρισ. δρχ. (αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατά 420 δισ. ή 9%). Τα έσοδα αυτά, προήλθαν από:

  • Τις ΔΟΥ (φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ) που ανήλθαν σε 3,4 τρισ. και αποτελούν το 67,2% των εσόδων της περιόδου. Ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι κατά 8% και ο ΦΠΑ κατά 12%. Πάντως, τους τελευταίους μήνες ο ρυθμός συγκέντρωσης του ΦΠΑ βαίνει μειούμενος, (6,1% για τον Μάη), γεγονός που οφείλεται στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, που πλήττει όλες τις χώρες της ΕΕ. Είναι γνωστό ότι ο ΦΠΑ επιβαρύνει το τελικό προϊόν και κατά συνέπεια πληρώνεται από τα εργαζόμενα νοικοκυριά της χώρας.
  • Τα τελωνεία που διαμορφώθηκαν σε 1,1 τρισ. και αποτελούν το 23% των εσόδων. Η αύξηση που κατέγραψαν σε σχέση με πέρυσι διαμορφώνεται σε 4,2%.

Τέλος, τα έσοδα υπολόγου (πρόκειται για μη φορολογικά έσοδα, όπως μερίσματα από μετοχές κ.ά. που έχει στην κατοχή το Δημόσιο) ανήλθαν σε 502 δισ. δρχ. και αποτελούν το 9,8% των συνολικών εσόδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ