ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Αναζωπύρωση «αντιτρομοκρατικών» διεργασιών μετά το αιματηρό χτύπημα

Αντιπαράθεση με ΗΠΑ, αιχμές για την Ελλάδα από την κυβέρνηση Ερντογάν

AP

Πολύπλευρες διεργασίες σε ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και παζάρια, με όχημα για μια ακόμα φορά την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αναζωπυρώνει η βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στο τουριστικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, προκαλώντας τον θάνατο 6 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων ακόμα.

Χαρακτηριστικά, μετά την επίθεση η κυβέρνηση Ερντογάν επανέφερε κατηγορίες για «στήριξη τρομοκρατών» από συμμάχους της Αγκυρας, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, ενώ η ηγεσία του ΝΑΤΟ έσπευσε να εκφράσει «στήριξη για τη σύμμαχο Τουρκία», την ώρα που η συνοχή στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αναγορεύεται κρίσιμο ζήτημα για την αντιμετώπιση της Ρωσίας.

Μέχρι αργά χτες οι τουρκικές αρχές είχαν ανακοινώσει 46 κρατήσεις υπόπτων για τη βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, στη συνοικία Μπέγιογλου, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταξίμ, στο πιο κεντρικό και πολυσύχναστο σημείο της Κωνσταντινούπολης.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και η Αχλάμ Αλμπασίρ, από τη Συρία, που φέρεται ως ύποπτη για την τοποθέτηση της βόμβας. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, είχε εκπαιδευτεί από Κούρδους μαχητές στη Συρία και πέρασε στην Τουρκία μέσω της βορειοδυτικής συριακής περιφέρειας Αφρίν.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σ. Σοϊλού, υπέδειξε ως οργανωτή της επίθεσης την κουρδική οργάνωση ΡΚΚ, ενώ υποστήριξε ότι «αν δεν τους έπιαναν, θα είχε (σ.σ. η συλληφθείσα) διαφύγει λαθραία στην Ελλάδα σήμερα». Πρόσθεσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν τηλεφωνικές επικοινωνίες, με βάση τις οποίες «ήθελαν να τη σκοτώσουν (από το PKK) και να μας εμποδίσουν να λύσουμε το περιστατικό». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η γυναίκα ομολόγησε ότι ενήργησε «κατόπιν διαταγής του PKK και έλαβε οδηγίες για την επίθεση στο Κομπάνι, στη βορειοανατολική Συρία».

«Απορρίπτουμε τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ»

Την ίδια στιγμή, καθώς «τρέχουν» τα πολυεπίπεδα παζάρια της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ, με την τουρκική κυβέρνηση να προβάλλει μεταξύ άλλων την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» - με αυτό το πρόσχημα συνεχίζονται άλλωστε και τα παζάρια για την επικύρωση της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - ο Σοϊλού είπε ότι «απορρίπτουμε τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ. Η συμμαχία μας με ένα κράτος που συντηρεί το Κομπάνι και θύλακες τρομοκρατίας (...) πρέπει να συζητηθεί».

Επέμεινε δε ότι η Τουρκία θα απαντήσει «σκληρά» στους δράστες της επίθεσης και ότι «είναι ανειλικρινείς αυτοί που αυτοαποκαλούνται σύμμαχοί μας, που δηλώνουν φίλοι, αλλά που προστατεύουν τους τρομοκράτες στις χώρες τους ή στα εδάφη που έχουν καταλάβει, που δίνουν πνοή στους τρομοκράτες στα μέρη που ελέγχουν, που τους στέλνουν χρήματα από τη Γερουσία τους με επίσημο τρόπο».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος μίλησε για «προδοτική βομβιστική επίθεση». Ο δε αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φ. Οκτάι, αφού τόνισε ότι «η Τουρκία δεν είναι η παλιά Τουρκία, αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι. Είναι μια χώρα που έχει επιτύχει σταθερότητα σε επίπεδο ανάπτυξης, σταθερότητας και ασφάλειας», συνέχισε χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν μπορεί να δώσει μήνυμα στην Τουρκία που έχει λόγο σε πολλά γεγονότα στην περιοχή της και στον κόσμο ή να την απομακρύνει από τον δρόμο της με τέτοια γεγονότα. Η Τουρκία θα συνεχίσει τον δρόμο της με όλη της την αποφασιστικότητα». Προειδοποίησε δε ότι «είμαστε αποφασισμένοι τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της, και όποιος βρίσκεται πίσω από αυτά τα γεγονότα θα φτάσει στην Τουρκία, όπως φτάσαμε στους άλλους τρομοκράτες, ακόμα κι αν πάνε στην άλλη άκρη του κόσμου».

Νέες κατηγορίες περί «υπόθαλψης τρομοκρατών» σε Ελλάδα, ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ είχε επαναφέρει ήδη από το Σάββατο ο Ερντογάν, λέγοντας ότι αυτές «προστατεύουν τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO» (όπως αποκαλεί η Αγκυρα το δίκτυο του Φετ. Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί και για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016).

Πάντως ο Ερντογάν αναχώρησε κανονικά για το Μπαλί της Ινδονησίας, όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος του G20, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Οι προσπάθειες να νικήσουν την Τουρκία και τον τουρκικό λαό μέσω τρομοκρατίας θα αποτύχουν σήμερα όπως και στο παρελθόν, όπως θα αποτύχουν ξανά στο μέλλον».

Απορρίπτει τις κατηγορίες το ΡΚΚ

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι «το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο με τη σύμμαχό μας Τουρκία», μιλώντας για «σοκαριστικές εικόνες από την Κωνσταντινούπολη» και εκφράζοντας «θερμά συλλυπητήρια σε όλους όσοι επλήγησαν».

«Συγκλονισμένος» δήλωσε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας «τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, στον Πρόεδρο Ερντογάν και στον τουρκικό λαό» και αναφέροντας ότι «η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας».

Την ίδια στιγμή, ο Ελληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας στις κατηγορίες για «υπόθαλψη τρομοκρατών» δήλωσε ότι «η Ελλάδα φυλάσσει πάρα πολύ καλά τα σύνορά της και κανένας δεν μπορεί να μπει παράνομα στη χώρα, άρα δεν θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφός της. Είμαστε από θέση αρχών ενάντια σε κάθε τρομοκρατική πράξη».

Στο μεταξύ, το ΡΚΚ φέρεται να εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία διέψευσε ανάμειξη στην επίθεση, υποστηρίζοντας πως «ο λαός μας και το δημοκρατικό κοινό γνωρίζουν καλά ότι δεν συνδεόμαστε με αυτό το περιστατικό, ότι δεν στοχοθετούμε ευθέως αμάχους και ότι δεν αποδεχόμαστε πράξεις που βάζουν στόχο αμάχους». Κατηγόρησε δε την τουρκική κυβέρνηση ότι έχει «σκοτεινά σχέδια» και ότι «δείχνει ως στόχο το Κομπάνι».

Αντιδράσεις και διεργασίες στην τουρκική αντιπολίτευση

Χτες, στο μεταξύ, είχαν νέα προγραμματισμένη, την 8η κατά σειρά, συνάντηση οι ηγέτες των 6 κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης που προετοιμάζουν τη συνεργασία τους ενόψει και των επικείμενων (προεδρικών και βουλευτικών) εκλογών. Αυτήν τη φορά βρέθηκαν στην έδρα του κόμματος DEVA του Αλί Μπαμπατζάν (πρώην στενού συνεργάτη του Ερντογάν που αποχώρησε από το ΑΚΡ). Σε κοινή τους ανακοίνωση καταδίκασαν «τις τρομοκρατικές οργανώσεις και όσους στηρίζονται στην τρομοκρατία», αναφέροντας ότι «δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από την αφοσιωμένη μας στάση ενάντια σε όσους θέλουν να διαμορφώσουν την Τουρκία μέσα από τρομοκρατικές επιθέσεις».

Τα συλλυπητήριά του για την επίθεση εξέφρασε και το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό HDP, του οποίου ο νυν φυλακισμένος και πρώην συμπρόεδρος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, είπε ότι «όποιος και αν την διέπραξε (την επίθεση), όποιοι και αν είναι οι λόγοι του, οποιαδήποτε επίθεση εναντίον αμάχων είναι τρομοκρατία, νομικά, πολιτικά και ηθικά. Δεν θα το δεχτούμε ποτέ».

Τέλος, ας καταγραφεί ότι όλα τα παραπάνω σημειώθηκαν ενώ την περασμένη Παρασκευή, ο εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο την καταδίκη του (αντιπολιτευόμενου) δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, για προσβολή δημόσιων αξιωματούχων και με ποινή τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Ο 52χρονος Ιμάμογλου, που δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, δικάστηκε για μια ομιλία το 2019 για τις δημοτικές εκλογές που ακυρώθηκαν εκείνη τη χρονιά, στην οποία είπε πως εκείνοι που έλαβαν την απόφαση για επανάληψη των εκλογών ήταν «ηλίθιοι». Το δικαστήριο ανέβαλε τη συνεδρίαση προκειμένου να αξιολογήσει το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης για εξαίρεση του δικαστή. Ορισε την επόμενη ακροαματική διαδικασία για τις 14 Δεκέμβρη.

ΙΡΑΚ - ΙΡΑΝ
Ιρανική πυραυλική επίθεση στο Κουρδιστάν

Χαρακτηριστικά κλιμακούμενης έντασης στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ιράν - Ιρακινού αυτόνομου Κουρδιστάν προσδίδει η χτεσινή ιρανική επίθεση με πυραύλους, ρουκέτες και drones σε βάσεις εξόριστων Ιρανών Κούρδων που έχουν την έδρα τους στην περιοχή. Οι πύραυλοι έπεσαν κοντά στην πόλη Κόγε (πλησίον του Ερμπίλ, πρωτεύουσας του Ιρακινού Κουρδιστάν), της επαρχίας Σουλεϊμανίγια, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων οκτώ.

Εκπρόσωπος των «Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης» ανέφερε ότι η επίθεση είχε ως στόχο «τρομοκρατικές ομάδες». Οι επιθέσεις εντάθηκαν μετά τον θάνατο της (κουρδικής καταγωγής) Ιρανής Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν παρά την καταστολή των αρχών που έχει προκαλέσει εδώ και δύο μήνες τον θάνατο δεκάδων ατόμων και έχει οδηγήσει στις φυλακές χιλιάδες. Χτες, το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Mizan» μετέδωσε την επιβολή θανατικής καταδίκης σε έναν διαδηλωτή επειδή θεωρείται πως έβαλε φωτιά σε κυβερνητικό κτίριο. Επιβλήθηκαν άλλες πέντε ποινές που κυμαίνονται από πέντε έως δέκα χρόνια, με την κατηγορία παραβίασης της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης. Επίσης η Γερμανοϊρανή αρχιτέκτονας Νάιντ Ταγκάβι, που τον Ιούλη είχε βγει από τη φυλακή του Ιράν για λόγους υγείας, φυλακίστηκε εκ νέου.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι στις 24 του μήνα θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση για την κατάσταση στο Ιράν.

Την οξυμένη πολιτικά και κοινωνικά κατάσταση στο Ιράν αξιοποίησε την Κυριακή ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που ερωτηθείς από τον σταθμό «France Inter» αν είναι εφικτή η αναβίωση των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δήλωσε πολύ επιφυλακτικός.

Ανακοίνωση του ΚΚ Τουρκίας

Σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τον θυμό μας για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην οδό Istiklal στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 53 τραυματίστηκαν. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας σε όλο τον λαό μας. Είμαστε ενάντια σε αυτήν την απάνθρωπη επίθεση και ενάντια στην πολιτική που νομιμοποιεί τέτοιες επιθέσεις».

«Το ΚΚ Τουρκίας είναι ενάντια στην τυφλή βία και τη βρώμικη πολιτική που αδιαφορεί για τις ανθρώπινες ζωές», συνεχίζει και καταλήγει ότι «δεν θα δεχτεί αυτό το πολιτικό κλίμα, θα σταθεί αποφασιστικά ενάντια σε κάθε είδους επιθέσεις που στοχεύουν ανθρώπους, οδηγούν τον λαό σε απόγνωση, τον απομακρύνουν από την πολιτική και σφετερίζονται τη λαϊκή βούληση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ