ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
Αύριο Πέμπτη η αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

  • Συγκεντρώσεις και πορείες σε πολλές ακόμα πόλεις
  • Ξεκίνησε χτες ο τριήμερος αγωνιστικός εορτασμός του ξεσηκωμού

Με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία κορυφώνεται αύριο Πέμπτη ο αγωνιστικός εορτασμός της 49ης επετείου του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου.

Το ιστορικό κτίριο άνοιξε από χθες τις πύλες του στην Πατησίων, όπου ξαναγράφτηκαν τα συνθήματα «Εξω αι ΗΠΑ» και «Εξω το ΝΑΤΟ», ενώ στην πρόσοψη του κτιρίου Αβέρωφ δεσπόζουν τα γιγαντοπανό της ΚΝΕ και των φοιτητικών συλλόγων, που κρατούν ζωντανά τα διδάγματα της επετείου.

Κόσμος επισκεπτόταν από το πρωί τον χώρο, κατέθετε λουλούδια και στεφάνια στο μνημείο και στην καγκελόπορτα που τσάκισαν οι ερπύστριες, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν τραγούδια του αγώνα. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία μικρών μαθητών που έδιναν το «παρών» με τους δασκάλους ή τους γονείς τους, αλλά και των φοιτητικών συλλόγων που οργανωμένα απότιαν φόρο τιμής.

Υπό το σύνθημα «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών», στεφάνια στο Πολυτεχνείο κατέθεσε αντιπροσωπεία Κουβανών συνδικαλιστών που επισκέπτεται την Ελλάδα.

Επίσης, τραγουδώντας το «Σφαγείο» του Μ. Θεοδωράκη μπήκαν στον χώρο του Πολυτεχνείου αντιπροσωπείες από τα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ στην Αθήνα και στο Μενίδι, από το Στέκι «Ανδρέας Λυκουρίνος» στην Καισαριανή και από το «Τραβέρσο» στον Πειραιά, και κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο.

Το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου παραμένει ανοιχτό για τους επισκέπτες σήμερα και αύριο, μέχρι να κλείσουν οι πύλες και να δοθεί το έναυσμα για τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Στην Αθήνα, οι προσυγκεντρώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ για την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία θα είναι στις 5 μ.μ. στα εξής σημεία:

-- Στη συμβολή των οδών Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου οι κλαδικές Κομματικές Οργανώσεις.

-- Στα Χαυτεία οι εδαφικές Κομματικές Οργανώσεις.

Στη Θεσσαλονίκη, η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο προγραμματίζεται στις 6 μ.μ. στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ.

Στην Πάτρα, στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ολγας). Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, που καλεί στη συγκέντρωση, νωρίτερα, στις 10 π.μ., θα καταθέσει στεφάνια στον χώρο του Παραρτήματος και στο κτίριο της πρώην Ασφάλειας Πατρών (με προσυγκέντρωση έξω από τα γραφεία του).

Με συγκεντρώσεις, πορείες και εκδηλώσεις, λαός και νεολαία, σωματεία, φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι, τιμούν την επέτειο του ξεσηκωμού σε όλη τη χώρα ως εξής:

Αγρίνιο, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Αλεξανδρούπολη, 6 μ.μ., δημαρχείο.

Αρτα, 7 μ.μ., πλατεία Κιλκίς.

Βόλος, 6 μ.μ., Θόλος.

Γιάννενα, 5.30 μ.μ., πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Δόμπολη).

Δράμα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ζάκυνθος, 7 μ.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου.

Ηγουμενίτσα, 7 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου.

Ικαρία, 2 μ.μ., πλατεία Ευδήλου (Μνημείο Ηρώων).

Καβάλα, 6 μ.μ., δημοτικός κήπος.

Καλαμάτα, 6.30 μ.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου.

Καρδίτσα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Κατερίνη, 7 μ.μ., συντριβάνι - πλατάνι.

Κέρκυρα, 6 μ.μ., Εργατικό Κέντρο.

Κεφαλονιά, 6 μ.μ., κτίριο του Εργατικού Κέντρου, παραλία Αργοστολίου. Θα ακολουθήσει συναυλία με θέμα «Τραγουδάμε για το Πολυτεχνείο».

Κιλκίς, 6 μ.μ., πεζόδρομος 25ης Μαρτίου.

Κοζάνη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Κομοτηνή, 4 μ.μ., παλιά Νομική.

Κόρινθος, 6 μ.μ., Πανεπιστήμιο (Φλοίσβο).

Λάρισα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Λέσβος, 6.30 μ.μ., πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη.

Λευκάδα, 6.30 μ.μ., πλατεία Αγίου Μηνά.

Λήμνος, 6.30 μ.μ., λιμάνι Μύρινας.

Λιβαδειά, 7 μ.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Νάουσα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Ναύπλιο, 7 μ.μ., πλατεία Καποδίστρια.

Στεφάνι κατέθεσε η αντιπροσωπεία Κουβανών συνδικαλιστών που επισκέπτεται την Ελλάδα
Στεφάνι κατέθεσε η αντιπροσωπεία Κουβανών συνδικαλιστών που επισκέπτεται την Ελλάδα
Ξάνθη, 6 μ.μ., ΠΡΟΚΑΤ Πολυτεχνείου.

Πρέβεζα, 5 μ.μ., μνημείο Ηρώων στο Κάστρο Αγ. Ανδρέα.

Πτολεμαΐδα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Σάμος, 6.30 μ.μ., πλατεία Καρλοβάσου.

Σέρρες, 5.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Τρίκαλα, 5.30 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Φλώρινα, 7 μ.μ., κανόνια.

Χανιά, 6 μ.μ., πλατεία Μάχης της Κρήτης (Κοτζάμπαση).

Χίος, 5.30 μ.μ., έξω από το Πανεπιστήμιο, από την πλευρά του ΕΠΑΛ (οδός Μιχάλων).

Τα Στέκια της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνια ...μετά μουσικής
Τα Στέκια της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνια ...μετά μουσικής
Τιμούν αγωνιστικά την επέτειο

«Το Πολυτεχνείο είναι μάθημα ζωής: Ολα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς!» τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας στην ανακοίνωσή της για την 49η επέτειο και προσθέτει ότι «οι μαθητές κρατάμε ζωντανά τα δίκαια αιτήματά του όσα χρόνια και αν περάσουν (...) Γι' αυτό και βαδίζουμε στους ίδιους δρόμους, φωνάζουμε δυνατά τα συνθήματά του, αγωνιζόμαστε για τη μόρφωση και τη ζωή μας». Η Συντονιστική ξεχωρίζει τα διδάγματα του Πολυτεχνείου «να μην περιμένουμε να μας χαρίσουν τα δικαιώματά μας αλλά μαχητικά, οργανωμένα και ανυποχώρητα να τα διεκδικούμε» και καλεί σε αγωνιστικές σχολικές γιορτές και δράσεις στα σχολεία, αλλά και σε κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο σήμερα, Τετάρτη, στις 2 μ.μ.

Σε μαζική συμμετοχή στις αυριανές αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις καλεί με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Για την Αττική, καλεί στην προσυγκέντρωση στις 4.30 μ.μ. στα Προπύλαια, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και τους φορείς του λαϊκού κινήματος. Στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει: «Τιμάμε στην πράξη τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, την αντιδικτατορική πάλη του ελληνικού λαού, δυναμώνοντας τον αγώνα για: Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς! Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις! Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις - ούτε σκέψη για δημιουργία νέων! Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών. Να μη σταλούν πολεμικό υλικό και τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Να επιστρέψουν η ελληνική στρατιωτική μονάδα και οι "Πάτριοτ" από τη Σαουδική Αραβία».

Αντίστοιχα, η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) «αποτίει φόρο τιμής στους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της δικτατορίας, που ήρθαν αντιμέτωποι με τη φρίκη των βασανιστηρίων, τις φυλακές και τις εξορίες, που υπέστησαν κάθε μορφή δίωξης. Αποτίει ιδιαίτερο φόρο τιμής στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς που αντιστάθηκαν στη δικτατορία και με τον αγώνα τους έδωσαν αθάνατα μηνύματα». Καλεί τους δημοκράτες αποστράτους να συμμετάσχουν μαζικά στον φετινό εορτασμό και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία.

  • Το ΠΑΜΕ θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου σήμερα, Τετάρτη. Με τόπο συνάντησης το Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος), στις 5 μ.μ., καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα, τους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος. Την ίδια ώρα, σε προσυγκέντρωση για την κατάθεση στεφάνου καλούν η ΟΓΕ και η ΕΕΔΥΕ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά»

Με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου αύριο, Πέμπτη, στις 12 μ. και τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση προς το αμερικάνικο προξενείο που θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη που οργανώνουν από κοινού ο ΣΦΕΑ, φοιτητικοί σύλλογοι και εργατικά σωματεία.

Χτες το απόγευμα, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του Πολυτεχνείου η εκδήλωση που οργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι με τίτλο «Από τους οικοδόμους έξω από τις πύλες του Πολυτεχνείου στους μεγάλους εργατικούς αγώνες του σήμερα. Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά!».

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Ντενίς Κουμανάκου, γραμματέας του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών, και ο Αγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Οπως είπε μεταξύ άλλων ο Α. Γεράκης, «μας γεμίζει περηφάνια το γεγονός ότι συνολικά το εργατικό κίνημα, αλλά και πιο συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στις κατασκευές έχουν γράψει με τους αγώνες τους λαμπρές σελίδες μαχών κόντρα στην αστική τάξη και το πολιτικό της σύστημα, όποια μορφή κι αν πήρε αυτό. Πριν από τη δικτατορία, κατά τη διάρκειά της, αλλά και μετά απ' αυτήν, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των εργατικών αγώνων». Και πρόσθεσε: «Οπως και τότε, έτσι και τώρα το μοναδικό συμπέρασμα είναι ότι κανένας επίδοξος σωτήρας δεν μπορεί να σώσει τον λαό παρά μονάχα ο ίδιος ο λαός!».

Σήμερα, Τετάρτη 16 Νοέμβρη, στις 8.30 μ.μ. οι φοιτητικοί σύλλογοι προγραμματίζουν συναυλία στο φουαγιέ του Πολυτεχνείου με τους «Timeless», «Λόγος Απειλή» και «Σε+Με Πατιρντί».

Σε συμμετοχή στον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, με την κατάθεση στεφάνων και την αντιιμπεριαλιστική πορεία, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης. Παράλληλα καλεί τους μαθητές να οργανώσουν δράσεις και να πάρουν πρωτοβουλίες μέσα στα σχολεία για να τιμήσουν τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Σε μαζική συμμετοχή καλούν και τα δεκάδες εργατικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Καταθέσεις στεφάνων από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ

Αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα καταθέσουν στεφάνια στον χώρο του Πολυτεχνείου σήμερα Τετάρτη στις 10.30 π.μ.

Στη Θεσσαλονίκη

Αύριο Πέμπτη στις 12 μ. αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ θα καταθέσει στεφάνια στον χώρο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ