Οσον αφορά τους συνταξιούχους οι σχετικές διατάξεις εφαρμόζουν στο ακέραιο τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου του 2016, όπως και το σύνολο των μνημονιακών περικοπών, που επισφραγίζουν την άρνηση της κυβέρνησης για απόδοση της 13ης και της 14ης σύνταξης, όπως απαιτούν οι συνταξιούχοι. Το επίδομα, αντί σύνταξης, θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι έχουν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις: Ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το 2022 μέχρι 9.600 ευρώ, ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 16.800 ευρώ και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού μέχρι 300.000 ευρώ.
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση μονιμοποιεί, από την 1.1.2023, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών - εργαζομένων) κατά 3 μονάδες και με άλλοθι μια μικρή αύξηση στους εξευτελιστικούς μισθούς των μισθωτών, εξασφαλίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τις επιχειρήσεις και μάλιστα στο διηνεκές.
Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο επιφέρει σοβαρές ανατροπές στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) καθώς διατάξεις του προβλέπουν την αρπαγή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του. Σημειώνεται ότι για τις συγκεκριμένες διατάξεις, που οδηγούν την ακίνητη και κινητή περιουσία ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Δημοσίου στα χέρια «εταιρειών αξιοποίησης», τα συνδικάτα απαιτούν την απόσυρσή τους, ενώ ήδη πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις.
Με άλλη διάταξη καταργείται στο τέλος του έτους, για όσους δημόσιους υπαλλήλους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2010, 2011 και 2012 (άρα είχαν ήδη 25 χρόνια συμπληρωμένης υπηρεσίας μέχρι τότε), το δικαίωμα για λήψη μειωμένης σύνταξης σύμφωνα με τα όρια ηλικίας που προέβλεπε ο νόμος 4336/2015. Στην πράξη, αυτό οδηγεί ορισμένους δημόσιους υπαλλήλους σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι και 7 έτη.
Πλατιά σύσκεψη - συζήτηση για την Υγεία πραγματοποιεί η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) τη Δευτέρα 21 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος), και καλεί σε συμμετοχή όλα τα εργατικά σωματεία, τις μαζικές οργανώσεις και φορείς, μεμονωμένους συνδικαλιστές.
Στη σύσκεψη θα γίνει ενημέρωση σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που βάζει ταφόπλακα στο ΕΣΥ, καθώς και σχετικά με τα οξυμένα προβλήματα στο ΕΣΥ, με την τεράστια υποστελέχωση και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την οργάνωση της απάντησης των εργαζομένων απέναντι στο νομοσχέδιο και για τη διεκδίκηση υψηλού επιπέδου, σύγχρονου, καθολικού, αποκλειστικά κρατικού και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας.
Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη είναι σε βάρος των ασθενών, του ΕΣΥ και της μεγάλης πλειοψηφίας των ίδιων των νοσοκομειακών γιατρών, αναδείχθηκε μέσα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου, ενώ εκφράστηκε και το αίτημα για άμεση απόσυρσή του.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, η Ενωση Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, τα Σωματεία Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δ. Θεοτοκόπουλος», η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού των Κέντρων Υγείας, ο Φοιτητικός Σύλλογος ΣΕΥΠ, η ΟΓΕ.
Επισημάνθηκαν τα τεράστια προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας, με τους φορείς να προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, καθώς θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο το κόστος λειτουργίας τους.
Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε ότι το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη έρχεται ουσιαστικά να κλείσει την πόρτα του νοσοκομείου σε μια μεγάλη μάζα ασθενών, να θεσμοθετήσει και επίσημα ότι η Υγεία θα είναι προσβάσιμη ανάλογα με την τσέπη του κάθε πολίτη. Οι αλλαγές που προτείνονται είναι συνέχεια αυτών που έχουν προωθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις: Νοσοκομεία - επιχειρήσεις, είσοδος ασφαλιστικών εταιρειών με παράδοση κρεβατιών, απογευματινά ιατρεία, απογευματινά χειρουργεία, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που τείνουν να γίνουν κυρίαρχες, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, τη μετατροπή της Υγείας σε ένα όλο και πιο δυσπρόσιτο και ακριβό εμπόρευμα.
Το επόμενο διάστημα σωματεία και φορείς σε συνεργασία με τους αγωνιστές υγειονομικούς θα προχωρήσουν σε περιοδείες στους χώρους δουλειάς, προκειμένου να ενημερωθεί ο λαός του Ηρακλείου για τον εγκληματικό χαρακτήρα των όσων προβλέπει το νομοσχέδιο στην πρόσβαση και στην περίθαλψη.
Απαιτούν εδώ και τώρα ενίσχυση του ΕΣΥ με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, με κατάργηση κάθε εισφοράς, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Και προειδοποιούν ότι τη μέρα εισαγωγής του νέου νομοσχεδίου στη Βουλή θα υπάρξουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Τους εργαζόμενους που στήριξαν το ψηφοδέλτιό της στις εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου, στις οποίες συμμετείχε για πρώτη φορά, χαιρετίζει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) των εργαζομένων «ΜΕΤΡΟ - My Market». Παράλληλα, αναδεικνύει τις μεθόδους που επιστράτευσε ο εργοδοτικός μηχανισμός της εταιρείας, κρατώντας μακριά από την ουσιαστική συμμετοχή τους εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα, η Γενική Συνέλευση έγινε πρωί καθημερινής, σε εργάσιμες ώρες (!), «ώστε να αποκλειστεί η συμμετοχή των εργαζομένων από τα καταστήματα και τις αποθήκες, δηλαδή των εργαζομένων που αποτελούν το κακοπληρωμένο κομμάτι της επιχείρησης». Στις αρχαιρεσίες επιστρατεύτηκε διήμερη ηλεκτρονική ψηφοφορία «για σωματεία καθ' ομοίωση του νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ» και με τις «ευλογίες της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ και των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ». Στη διαδικασία της διά ζώσης ψηφοφορίας, οι εκλογές έγιναν «κάτω από τον έλεγχο της επιχείρησης και του τμήματος προσωπικού της, με τον ΗR να κανονίζει τα πάντα, με τη συμμετοχή διευθυντών, περιφερειακών στελεχών και προϊσταμένων», οι οποίοι «προσπαθούσαν να φέρουν αγκαζέ τους εργαζόμενους ως την κάλπη».
«Οι σάπιες διαδικασίες μάς κάνουν πιο δυνατούς για να αντιμετωπίσουμε την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, ώστε το σωματείο να περάσει στα χέρια των εργαζομένων, να δυναμώσει η δική μας φωνή, κόντρα σε όσους μας βλέπουν αναλώσιμους», τονίζει η ΔΑΣ. «Μας δίνουν δύναμη η πετυχημένη απεργία στις 9 Νοέμβρη και οι τεράστιες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Μας δίνει κουράγιο η συμμετοχή στην απεργία εργαζομένων από την επιχείρηση που σε πολλές περιπτώσεις έκαναν για πρώτη φορά το βήμα να συγκρουστούν με την εργοδοσία, με τον φόβο, με απειλές. Συνεχίζουμε αγωνιστικά δίνοντας τη μάχη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στο εμπόριο, με αυξήσεις στους μισθούς μας, για την κατάργηση των "ελαστικών" μορφών απασχόλησης, την πληρωμή όλων των υπερωριών, για μέτρα υγείας και προστασίας της ζωής μας μέσα στους χώρους δουλειάς», καταλήγει.
Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία, ενώ η εταιρεία δεν έχει κάνει τίποτα για την προστασία των εργαζομένων
Συμβολική στάση εργασίας, κατά την οποία οι συρμοί του Ηλεκτρικού (γραμμή 1) παρέμειναν στις αποβάθρες των σταθμών για 10 λεπτά, πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ χτες, μέρα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το εργατικό δυστύχημα στο οποίο ειδική μηχανή που εκτελούσε εργασίες, μετά από βλάβη στα φρένα, επιτάχυνε ανεξέλεγκτα και προκάλεσε τον θάνατο του εργαζόμενου στον ΗΣΑΠ Πέτρου Γιάμαλη.
Την ώρα της στάσης, συνάδελφοι του αδικοχαμένου εργαζόμενου μετέβησαν στον τόπο του δυστυχήματος, κοντά στον σταθμό «Νέο Ηράκλειο» της γραμμής 1, όπου φύτεψαν ένα κυπαρίσσι ώστε να αποδώσουν φόρο τιμής.
Το Σωματείο διαπιστώνει και καταγγέλλει την ολιγωρία στην πορεία των ερευνών, «με αποτέλεσμα έναν χρόνο μετά το θανατηφόρο δυστύχημα να μην έχει ξεκινήσει καν η δικαστική διαδικασία!». Ακόμα καταγγέλλει την πολιτική που ξεχαρβάλωσε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Τονίζει δε πως η ΣΤΑΣΥ έναν χρόνο μετά «όχι μόνο δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια ώστε να διαφυλάξει τους εργαζομένους της, όχι μόνο δεν έχει διαμορφώσει τις απαραίτητες διαδικασίες αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών, όχι μόνο κωφεύει στις εκκλήσεις των συνδικάτων για να μην ξαναζήσουμε παρόμοιο γεγονός, αλλά έχει θέσει το θέμα της ασφάλειας χαμηλά στην ατζέντα της».
Χτες σημειώθηκε ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα», με σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου στο χέρι, στο εργοστάσιο της «Unipak Hellas» (πρώην ΠΑΚΟ) στην Πελασγία Φθιώτιδας.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το επιχειρησιακό Σωματείο, ο άτυχος εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά όταν το χέρι του πιάστηκε από κινούμενα μέρη της μηχανής όπου δούλευε κατά τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας.
Αρχικά μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Λαμίας και στη συνέχεια στην Αθήνα, στο ΚΑΤ.
Το Σωματείο με παρέμβασή του προς την εργοδοσία απαίτησε τη διασφάλιση και την κάλυψη των εξόδων της περίθαλψης του εργαζόμενου, καθώς και τη διερεύνηση, από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, των συνθηκών κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το «ατύχημα».
«Δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε να βγαίνουμε τσακισμένοι από τη δουλειά εν ώρα εργασίας για να βγάλουμε ένα μεροκάματο, απαιτούμε να παίρνονται όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας, για την προστασία όλων των εργαζομένων σε όλα τα πόστα», τονίζει μεταξύ άλλων το Σωματείο Εργαζομένων «Unipak Hellas».
Τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοέμβρη αποφάσισε η κυβέρνηση με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης. Η νέα τροπολογία αφορά τη μετάθεση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, η οποία είχε αρχικά αποφασιστεί για τις 6 Νοέμβρη αλλά είχε την τελευταία στιγμή ανασταλεί λόγω της κακοκαιρίας «Eva». Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση του αριθμού των Κυριακών κατά τις οποίες επιτρέπεται να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη ήταν μια από τις Κυριακές του έτους για τις οποίες προβλεπόταν η λειτουργία των καταστημάτων στο πλαίσιο των «ενδιάμεσων εκπτώσεων». Μετά την κατάργηση του θεσμού των «ενδιάμεσων περιόδων εκπτώσεων», η κυβέρνηση και το υπουργείο είχαν σπεύσει να νομοθετήσουν ώστε να μη χάσουν τη δυνατότητα οι μεγάλες επιχειρήσεις του Εμπορίου να ανεβάσουν τα ρολά των καταστημάτων τους. Η επιλογή της 27ης Νοέμβρη συνδέεται με τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων να λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή που μεσολαβεί ανάμεσα στην «Black Friday» (25 Νοέμβρη) και την «Cyber Monday» (28 Νοέμβρη), προκειμένου να αυξήσουν την επισκεψιμότητα στα καταστήματα και τα κέρδη τους, με τους εργαζόμενους να γίνονται «λάστιχο» αφού θα είναι στη δουλειά ατέλειωτες ώρες σερί.
Στο έδαφος αυτό, ήδη εργατικά σωματεία και φορείς επαγγελματιών έχουν προαναγγείλει παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις διεκδικώντας τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.