Μεγάλο συγκρότημα του Τύπου εκθείαζε χτες την ...οργάνωση του γερμανικού κράτους, που ετοιμάζεται ακόμα και για capital control σε περίπτωση που για λόγους «εξοικονόμησης» αποφασιστούν εκτεταμένες διακοπές του ρεύματος. Θυμίζουμε ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του γερμανικού κράτους προβλέπει την παροχή χρήματος με το σταγονόμετρο από τις τράπεζες, αν σταματήσουν να λειτουργούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, προκειμένου να μην υπάρξει έλλειψη στην αγορά από νομίσματα στη φυσική τους μορφή (κέρματα και χαρτονομίσματα) λόγω της αυξημένης ζήτησης. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι με τέτοιες συγκρίσεις, το συγκρότημα αδικεί το κράτος και την κυβέρνηση στην Ελλάδα. Το επιβεβαιώνει περίτρανα το έγγραφο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), που ζητάει από τις υπηρεσίες στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» στην Κηφισιά να ρυθμίσουν τους θερμοστάτες στους 19 (!) βαθμούς Κελσίου στο όνομα της εξοικονόμησης Ενέργειας. Πέρα από το ότι μιλάμε για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το ερώτημα είναι: Αν κι αυτό το μέτρο δεν αποδειχτεί αρκετό για την εξοικονόμηση, με δεδομένους τους πετσοκομμένους κρατικούς προϋπολογισμούς για την Υγεία, πόσο πιο ...πολικό σκοπεύουν να κάνουν το κλίμα στα νοσοκομεία με την επόμενη εγκύκλιο; Κι αν η πρόθεσή τους είναι απλά να ...δροσίσουν τους ογκολογικούς ασθενείς, από πού αλλού θα κόψουν για να υπάρξει «εξοικονόμηση»; Μήπως από τα σχολεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες; Ενα είναι σίγουρο: Αν ο σβέρκος τους δεν αισθανθεί την «καυτή» ανάσα των αγωνιστικών διεκδικήσεων, οι συνέπειες για τον λαό δεν θα 'χουν πάτο.
Με αφορμή τη δημοσίευση κάποιων στοιχείων για τα τρόφιμα που καταλήγουν στον σκουπιδοτενεκέ των νοικοκυριών όταν δεν καταναλώνονται, ορισμένοι «φωστήρες» των ΜΜΕ δεν έχασαν την ευκαιρία να φορτώσουν στον λαό ακόμα και την ...«επισιτιστική κρίση» που απειλεί μια σειρά περιοχές του πλανήτη. Ανασύροντας την προπαγάνδα της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, ότι «οι σπατάλες μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού», γράφουν πως τα 191 κιλά τροφίμων που πετάει κάθε χρόνο ένα νοικοκυριό στην Ελλάδα, οδηγούν σε ετήσια απώλεια εισοδήματος 800 - 1.000 ευρώ και είναι χειρότερα από την ακρίβεια! Με άλλα λόγια, η απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική που «ταΐζει» την ακρίβεια, δεν είναι ο αγώνας να καταργηθεί ο ΦΠΑ και τα άλλα χαράτσια στα βασικά αγαθά, δεν είναι να αυξηθούν οι μισθοί, αλλά να μειώσουν τα νοικοκυριά τις σπατάλες τροφίμων! Το πραγματικό πρόβλημα βέβαια είναι άλλο: Οτι με τις ανατιμήσεις αυξάνονται τα άδεια ψυγεία και όχι οι γεμάτοι κάδοι, ενώ δεν λένε κουβέντα για την ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, ώστε αυτά να αξιοποιούνται και σε άλλες χρήσεις (π.χ. οργανικά λιπάσματα).
Με τον ίδιο μανδύα προωθείται από τα μονοπώλια και η άρση στοιχειωδών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως η αναγραφή στα τρόφιμα της ένδειξης «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από...», που αφήνει πολλά προϊόντα απούλητα στο ράφι όταν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης και τους στερεί κέρδη. Οσο για την «αγωνία» τους ότι υπάρχουν λαοί που πεινάνε, η υποκρισία χτυπάει ταβάνι! Τα μονοπώλια των τροφίμων, οι ανταγωνισμοί και το κυνήγι του κέρδους, σε συνδυασμό με τη φτώχεια που γιγαντώνεται, είναι αυτά που στερούν από δισεκατομμύρια νοικοκυριά τα αναγκαία για τη διατροφή τους, ακόμα και σε χώρες που κατατάσσονται στις υψηλότερες θέσεις του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος. Στην τελική, θα τους βόλευε ο λαός να καταναλώνει το ...κουτόχορτο που του σερβίρουν με την οκά, για να πιάνει τόπο η άθλια προπαγάνδα τους. Οσο κι αν προσπαθούν όμως, στο τέλος θα μείνουν με την όρεξη.
1852 Διαλύεται η Ενωση των Κομμουνιστών, που ιδρύθηκε το 1847 στο Λονδίνο και το πρόγραμμά της, το γνωστό Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος, υπήρξε το πρώτο προγραμματικό ντοκουμέντο του επιστημονικού κομμουνισμού.
1869 Εγκαινιάζεται η Διώρυγα του Σουέζ. Η κατασκευή της διήρκεσε πάνω από 10 χρόνια και στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες εργάτες.
1895 Ο Β. Ι. Λένιν ιδρύει στην Πετρούπολη την «Ενωση του αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης», που παρότι στην παρανομία, εξελίχθηκε γρήγορα σε μια από τις πιο σημαντικές μαρξιστικές - επαναστατικές οργανώσεις στη Ρωσία.
1917 Πεθαίνει ο Γάλλος γλύπτης Φρανσουά Ογκίστ Ρενέ Ροντέν.
1918 Από τις 17 έως τις 23 του Νοέμβρη συνέρχεται στον Πειραιά, στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμόπλοιων, το Α' Πανελλαδικό Σοσιαλιστικό Συνέδριο, ιδρυτικό του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος (ΣΕΚΕ), που το 1924 μετονομάστηκε σε ΚΚΕ (για την επέτειο ίδρυσης του Κόμματος δες και σελίδα 9).
1934 Φασίστες της εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης «Τρίαινα» επιτίθενται στα γραφεία του «Ριζοσπάστη», αλλά αποκρούονται ηρωικά από την εργατική φρουρά των γραφείων. Τελικά σπεύδει η αστυνομία, σπάζει τις πόρτες και τραυματίζει με σφαίρες τριάντα υπερασπιστές του «Ριζοσπάστη». Σε απάντηση, στις 23 Νοέμβρη, η εργατιά της Αθήνας πραγματοποιεί 24ωρη απεργία.
1949 Ολοκληρώνεται η μεταφορά με σοβιετικά πλοία όλων των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού από τη ΛΔ της Αλβανίας στη Σοβιετική Ενωση.
1962 Πεθαίνει η κομμουνίστρια συγγραφέας Γαλάτεια Καζαντζάκη, που συνέδεσε τη ζωή και το έργο της με τα κομμουνιστικά ιδανικά και το ΚΚΕ.
1968 Ο Αλέκος Παναγούλης καταδικάζεται δις εις θάνατον για την απόπειρα εναντίον του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Αρνήθηκε να ζητήσει χάρη.
1973 Κατά τη 1 τα ξημερώματα τα τανκς έχουν ζώσει το Πολυτεχνείο. Η Συντονιστική Επιτροπή προσπαθεί να διαπραγματευτεί την ασφαλή έξοδο του κόσμου. Πριν εκπνεύσει η διορία, ένα τανκ σπάει την κεντρική πύλη και μαζί του εισβάλλουν ασφαλίτες και άντρες των ΛΟΚ. Πέφτουν πυροβολισμοί. Η μετάδοση του σταθμού θα συνεχίσει για λίγη ώρα ακόμη, ωσότου τελικά σιγήσει και αυτός... Οι συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τα όργανα της χούντας συνεχίζονται από τις πρώτες πρωινές ώρες καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας. Απέναντι στον άοπλο λαό τα όργανα του καθεστώτος δεν θα διστάσουν να πυροβολήσουν στο ψαχνό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί νεκροί και τραυματίες. Ομως, ο λαός δεν γονατίζει. Νέο κύμα διαδηλώσεων θα ξεχυθεί στους δρόμους της στρατοκρατούμενης πρωτεύουσας έως αργά το βράδυ.
1974 Πραγματοποιούνται οι πρώτες μετά τη χούντα βουλευτικές εκλογές.