ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
«Ανησυχία» για την κλιμάκωση της πολύπλευρης σύγκρουσης

Οι ενέργειες που οξύνουν τις συγκρούσεις και παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες είναι «πάρα πολύ συχνές» επισήμανε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, που μίλησε στο περιθώριο της Συνόδου της APEC (Οικονομική Συνεργασία Ασίας - Ειρηνικού) στην Μπανγκόκ, με φόντο την πολύπλευρη όξυνση της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, όπως εκφράζεται μέσα και από την αναβάθμιση πολυμερών σχημάτων συνεργασίας που προωθεί η Ουάσιγκτον (αλλά και το Πεκίνο).

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σι υποστήριξε ότι η προώθηση «πολιτικών ομαδοποίησης και αντιπαράθεσης (διαφόρων) μπλοκ μόνο θα διαιρέσει τον κόσμο και θα υπονομεύσει την παγκόσμια ανάπτυξη», καλώντας σε απόρριψη της «μονομέρειας» και της προσπάθειας «να πολιτικοποιηθούν και να μετατραπούν σε όπλο οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις».

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ρέι Ντάλιο σε ανάρτησή του εκτίμησε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα βρίσκονται επί του παρόντος σε εμπορικό πόλεμο, τεχνολογικό πόλεμο, πόλεμο γεωπολιτικής επιρροής, πόλεμο κεφαλαίων/οικονομίας και τώρα βρίσκονται επικίνδυνα κοντά σε έναν στρατιωτικό πόλεμο». Ανέφερε ότι πρόκειται για κάτι που «τρομάζει σχεδόν όλους, κάτι που παραλύει τη δραστηριότητα οδηγώντας σε αναποτελεσματική οικοδόμηση αυτάρκειας από πολλές απόψεις, η οποία είναι οικονομικά δαπανηρή» και μεταφέροντας την ανησυχία για οτιδήποτε περιπλέκει τις επενδύσεις, σημείωσε ότι «η αντίληψη και μόνο ότι ο στρατιωτικός πόλεμος είναι μια πιθανότητα, έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές και την οικονομική δραστηριότητα. Προφανώς, η πραγματοποίησή του θα ήταν καταστροφική». Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι εκλογές του 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ταϊβάν, ο στρατιωτικός επανα-εξοπλισμός της Ιαπωνίας και οι πιθανώς χειρότερες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες την περίοδο αυτή καθιστούν το 2024 έως το 2025 μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο». Συγκρίνοντας δε μια σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας με τη σημερινή αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας, είπε ότι «το ενδεχόμενο και μόνο ενός πιο έντονου πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αρνητικές επιπτώσεις στον κόσμο (...) Φανταστείτε αν οι επενδύσεις ή η παραγωγή στην Κίνα ή η αγορά κινεζικών προϊόντων γινόταν πολιτικά, όπως είναι να κάνεις σήμερα αυτά τα πράγματα με τη Ρωσία (...) Λόγω αυτής της πιθανότητας, οι εταιρείες μεταφέρουν την παραγωγή τους σε άλλες χώρες όπως η Ινδία, το Βιετνάμ και το Μεξικό και οι επενδυτές κάνουν το ίδιο».

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρέσβης στο Πεκίνο, Ιγκόρ Μοργκούλοφ, μίλησε για μεγάλη «δυναμική» στις σχέσεις Κίνας - Ρωσίας, αναφέροντας ότι στο Μπαλί οι δύο ΥΠΕΞ είχαν την 10η για φέτος κατ' ιδίαν συνάντηση και σημειώνοντας: «Αυτή η δυναμική μιλάει από μόνη της: Ο συντονισμός των προσπαθειών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας στη διεθνή σκηνή είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο».

Νέα εκτόξευση από Βόρεια Κορέα

Ολα αυτά ενώ χτες η Βόρεια Κορέα έκανε νέα βαλλιστική δοκιμή, «πυραύλου άγνωστου τύπου», που σύμφωνα με τη Σεούλ ήταν μικρού βεληνεκούς.

Η «κινητικότητα» σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού συνεχίζεται, ενώ σύμφωνα με ΜΜΕ η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ετοιμάζεται στις αρχές της επόμενης βδομάδας να επισκεφτεί στις Φιλιππίνες νησιωτικό σύμπλεγμα για το οποίο διαφιλονικούν Μανίλα και Πεκίνο. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα ότι το ταξίδι θα αναδείξει την «αφοσίωση της κυβέρνησης να σταθεί στο πλευρό των Φιλιππίνων για τη διατήρηση της έννομης, διεθνούς θαλάσσιας τάξης πραγμάτων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα...».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προετοιμασία για απεργίες σε κρίσιμους κλάδους

Από τη στάση εργασίας στον κλάδο του Μετάλλου στη Γερμανία
Από τη στάση εργασίας στον κλάδο του Μετάλλου στη Γερμανία
Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο Μέταλλο πραγματοποιούν και αυτές τις μέρες παγγερμανικά προειδοποιητικές στάσεις εργασίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο. Υστερα από τις επιτυχημένες στάσεις εργασίας της προηγούμενης βδομάδας, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή διαπραγματεύσεις σε τοπικό επίπεδο. Το Συνδικάτο Μετάλλου (IG Metall) επιμένει σε 12μηνη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αύξηση μισθών κατά 8%, πολύ κάτω από την αύξηση του πληθωρισμού που έχει αγγίξει πρωτόγνωρες τιμές για τη μεταπολεμική περίοδο και σίγουρα μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Η εργοδοσία πρότεινε από τη μεριά της 30μηνη Συλλογική Σύμβαση με αύξηση μισθών, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει συγκεκριμένο ποσοστό, καθώς και εφάπαξ αφορολόγητη αποζημίωση για την αύξηση του πληθωρισμού ύψους 3.000 ευρώ. Υστερα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων της Παρασκευής, οι προειδοποιητικές στάσεις εργασίας συνεχίζονται ως τελεσίγραφο αυτή τη βδομάδα σε όλα τα κρατίδια σε εκατοντάδες εργοστάσια και ναυπηγεία, μεταξύ άλλων σε «Airbus», «Audi», «BMW», «Mercendes», «Meyer Werft», «Siemens», «Thyssen-Krupp», με πορείες και απεργιακές συγκεντρώσεις σε δεκάδες γερμανικές πόλεις, με την IG Metall να προτίθεται να περάσει σε 24ωρες απεργίες, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα, ενώ σε πολλές επιχειρήσεις δεν έχει λήξει ακόμη η διωρία που έχει δοθεί στην εργοδοσία για απάντηση.

Σε απεργία κατεβαίνουν οι σιδηροδρομικοί στη Βρετανία

Σε προχτεσινή ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο συνδικάτο μεταφορών RMT (είναι το Συνδικάτο σε όλες τις μεταφορές) μεταξύ σιδηροδρομικών υπαλλήλων το 91,7% είπε «ναι» στην έναρξη απεργιών το επόμενο εξάμηνο σε 15 διαχειρίστριες εταιρείες των σιδηροδρόμων της Βρετανίας με στόχο την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, προσλήψεις προσωπικού κ.λπ.

θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο και πάλι οι σιδηροδρομικοί είχαν κατέβει σε μαζική απεργία διεκδικώντας αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και επίσης προστασία δικαιωμάτων που είχαν κατακτήσει. Επίσης την ίδια περίοδο σε μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν κατέβει και οι λιμενεργάτες σε βρετανικά λιμάνια.

ΗΠΑ
Απεργίες σε «Starbucks» και Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, απολύσεις σε «Amazon» και «Τwitter»

Από την απεργία στη «Starbucks»

Copyright 2022 The Associated

Από την απεργία στη «Starbucks»
Συντονισμένη απεργία, στάσεις εργασίας και πικετοφορίες σε πάνω από 100 καταστήματα της αλυσίδας καφέ και εστίασης «Starbucks» στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι διεκδικώντας καλύτερους μισθούς, βελτιωμένα ωράρια εργασίας και προσλήψεις προσωπικού σε καταστήματα με αυξημένη κίνηση, τονίζοντας πως η αισχροκέρδεια των μονοπωλίων είναι μία από τις αιτίες που ανεβάζουν τον πληθωρισμό και όχι οι αυξήσεις στους (εδώ και πολλά χρόνια) χαμηλούς μισθούς.

Εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων Starbucks Workers United αναφέρθηκαν και στις προσπάθειες της εργοδοσίας να παρεμποδίσει τις κινητοποιήσεις αλλά και τη συνδικαλιστική δράση καθώς μεταξύ άλλων προωθεί μικρές μισθολογικές αυξήσεις και «πλεονεκτήματα» σε όποια καταστήματα οι εργαζόμενοι δεν έχουν προχωρήσει στη σύσταση σωματείου (τα οποία ανέρχονται σε 53 σε σύνολο 9.000 σε 25 πολιτείες).

Επίσης, καταγγέλλουν εκδικητικές απολύσεις από την εταιρεία που σχετίζονται με τον συνδικαλισμό.

Μέσα στον τελευταίο χρόνο, περίπου 260 καταστήματα της εταιρείας στις ΗΠΑ έχουν ψηφίσει υπέρ της δημιουργίας συνδικάτου.

Η χτεσινή κινητοποίηση συνέπεσε με τη λεγόμενη μέρα της «Κόκκινης Κούπας» («Red Cup») στα «Starbucks», κατά την οποία μοιράζονται στους πελάτες εορταστικές κούπες πολλαπλών χρήσεων με συγκεκριμένες αγορές ποτών που δίνουν στους πελάτες το δικαίωμα εκπτώσεων σε μελλοντικές αγορές.

Στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας

Σε δυναμική απεργιακή κινητοποίηση κατέβηκαν το τελευταίο 48ωρο στις ΗΠΑ πάνω από 48.000 ακαδημαϊκοί και εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, σε 10 πανεπιστημιουπόλεις, απαιτώντας αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις και τερματισμό αθέμιτων εργασιακών πρακτικών.

Ειδικότερα, στην απεργία συμμετέχουν ερευνητές, μεταδιδακτορικοί επιστήμονες, βοηθοί καθηγητών, διοικητικοί και άλλοι υπάλληλοι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απεργία ακαδημαϊκών και εργαζομένων πανεπιστημίων στην Ιστορία των ΗΠΑ και αναμένεται να παραλύσει τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο οποίο φοιτούν περίπου 280.00 φοιτητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο παράρτημα στη Σάντα Μπάρμπαρα τάχθηκε υπέρ της απεργίας το 98% των εργαζομένων.

Την αλληλεγγύη του στους εκπαιδευτικούς εκφράζει το ΠΑΜΕ.

Στο μεταξύ, χτες, η «Amazon», που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου διεθνώς, ξεκίνησε τις πρώτες απολύσεις εργαζομένων στέλνοντάς τους τρίμηνη προειδοποίηση. Επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί ο αριθμός των ατόμων που θα χάσουν τις δουλειές τους.

Κύμα νέων απολύσεων αναμένεται και στο «Τwitter» καθώς έληξε αργά χτες βράδυ το νέο τελεσίγραφο που είχε δώσει στους υπαλλήλους ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας, Ιλον Μασκ, απαιτώντας να δουλέψουν εξαντλητικά για να διασφαλίσουν την κερδοφορία αλλά και την τεχνολογική καινοτομία του εν λόγω Μέσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ