ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 20 Νοέμβρη 2022
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ - ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΕΣ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΘΩΡΑΚΙΖΕΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ

Χιλιάδες είναι τα εργατικά «ατυχήματα» που κάθε χρόνο καταγράφονται στους χώρους δουλειάς. Εργάτες που φεύγουν για το μεροκάματο δεν επιστρέφουν στο σπίτι τους ή επιστρέφουν σακάτηδες, πληρώνοντας με την ίδια τη ζωή και την ακεραιότητά τους ένα από τα πιο ακραία αποτελέσματα της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης: Τις ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, αφού αυτά περιλαμβάνονται στα «κόστη προς εξορθολογισμό». Λογίζονται δηλαδή ως κόστη δίχως όφελος, κι έτσι η πιο βασική ανάγκη του εργάτη - να επιστρέφει σώος και αβλαβής στο σπίτι του - τσακίζεται από τους σιδερένιους νόμους της αγοράς.

Η μακάβρια «λίστα» των εργατών που χάνουν τη ζωή τους την ώρα της δουλειάς ή φεύγουν με το φορείο, συμπληρώνεται όμως και από τις επαγγελματικές ασθένειες που φέρνουν χρόνιες παθήσεις και εκατοντάδες θανάτους εργαζομένων, τις περισσότερες φορές έξω από τον χώρο εργασίας, που όμως κι αυτές πρέπει να χρεωθούν στην εργοδοσία και το κράτος της.

Τη θλιβερή αυτή πραγματικότητα φροντίζουν να κρύψουν με κάθε τρόπο οι κυβερνήσεις και οι εργοδοτικές οργανώσεις. Με την υποκαταγραφή των εργατικών «ατυχημάτων», την παντελή απουσία μηχανισμών ακόμα και καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών, τις λειψές έως και ανύπαρκτες εκτιμήσεις επαγγελματικού κινδύνου στους χώρους δουλειάς, τη συστηματική υπονόμευση των αρμόδιων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών τήρησης των μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ). Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις κρατούν στα συρτάρια τους τις ετήσιες Εκθέσεις Πεπραγμένων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίες (υποτίθεται ότι) φτιάχνονται για να δίνουν στοιχεία για τα εργατικά «ατυχήματα», τους ελέγχους και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί. Με ευθύνη όμως των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των ετών 2018, 2019, 2020 και 2021. Να σημειωθεί ότι ανάλογη καθυστέρηση είχε σημειωθεί και με τις Εκθέσεις Πεπραγμένων των ετών 2015, 2016 και 2017, τις οποίες δημοσιοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μόνο μετά από σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Με τα εργατικά «ατυχήματα» ειδικά φέτος να καταγράφουν ραγδαία άνοδο, και με δεκάδες εργαζόμενους να έχουν χάσει τη ζωή τους την ώρα που έβγαζαν το ψωμί τους, ο «Ριζοσπάστης» φωτίζει ορισμένες από τις αιτίες του «ακήρυχτου» αυτού πολέμου στην εργατική τάξη, τις ευθύνες των επιχειρηματικών ομίλων, των κυβερνήσεων και του κράτους τους. Και αυτό που για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται είναι ότι αν και με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στην παραγωγή, ο επαγγελματικός κίνδυνος θα μπορούσε να περιοριστεί μέχρι και να εκμηδενιστεί σε μια σειρά από εργασίες, εντούτοις η εργατική τάξη θυσιάζεται στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας που δεν «αντέχει» ουσιαστικά μέτρα προστασίας: Από τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μέχρι τη μελέτη και την πρόληψη για κάθε πόστο εργασίας, την παροχή μέσων ατομικής προστασίας κ.ο.κ.

«Επαγγελματικός κίνδυνος» η εργοδοτική ασυδοσία και η κρατική ασυλία στους ομίλους

Τα στοιχεία για τα εργατικά «ατυχήματα» και τον βαρύ φόρο αίματος που πληρώνει η εργατική τάξη πραγματικά σοκάρουν. Από το 1999 μέχρι σήμερα, πάνω από 2.200 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους στον χώρο εργασίας. Μιλάμε για έναν νεκρό εργαζόμενο περίπου κάθε τρεις με τέσσερις μέρες!

Από την αρχή του 2022 εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών εργατών σε πάνω από εξήντα, με τον διοικητή της «Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας» (πρώην ΣΕΠΕ) να ...καταγράφει 43 περιπτώσεις. Συνολικά σύμφωνα με τον διοικητή το πρώτο 9μηνο του 2022 έχουν καταγραφεί σχεδόν 8.500 εργατικά «ατυχήματα», χωρίς να διευκρινίζεται πόσα από αυτά είχαν ως αποτέλεσμα το σακάτεμα εργαζομένων.

Η Eκθεση Πεπραγμένων του ΣΕΠΕ του 2017, η τελευταία που δημοσιεύτηκε, κατέγραψε 7.357 εργατικά «ατυχήματα», από τα οποία τα 76 θανατηφόρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2018, το 2019 και το 2020 καταγράφηκαν 46, 51 και 41 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» αντίστοιχα, στοιχεία που αν ευσταθούν δείχνουν ήδη «απογείωση» για το 2022.

Κάθε εργατικό «ατύχημα» φέρει την υπογραφή της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας

Μία ακόμα όψη της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ), η οποία δεν καταγράφεται σχεδόν πουθενά, είναι οι επαγγελματικές ασθένειες που θερίζουν στους χώρους δουλειάς. Επαγγελματική ασθένεια είναι μια ασθένεια που συνδέεται - οφείλεται σε παράγοντες κινδύνου του χώρου εργασίας.

Σε κάθε χώρο εργασίας, ανάλογα με τη δραστηριότητα, υπάρχουν κίνδυνοι ΥΑΕ που αν δεν προληφθούν μπορεί να οδηγήσουν σε εργατικά «ατυχήματα» και επαγγελματικές ασθένειες, τραυματισμούς, βαριές αναπηρίες, σοβαρά προβλήματα υγείας ή και στον θάνατο του εργαζόμενου. Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να σχετίζονται π.χ. με κίνδυνο πτώσης από ύψος, τραυματισμούς κατά την εργασία με μηχανήματα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας, ηλεκτροπληξίες, πυρκαγιές - εκρήξεις, έκθεση των εργαζομένων σε επικίνδυνους χημικούς ή και καρκινογόνους παράγοντες, έκθεση σε βιολογικούς παράγοντες.

Με βάση τις σημερινές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, κίνδυνοι όπως οι παραπάνω μπορούν να προληφθούν. Στην πράξη, όμως, με ευθύνη των εργοδοτών δεν γίνονται εκτιμήσεις επαγγελματικού κινδύνου σε πολλές επιχειρήσεις. Οπου γίνονται είναι προσαρμοσμένες όχι στην προστασία της ΥΑΕ αλλά στην εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, και ο έλεγχος από το κράτος είναι ψευδεπίγραφος. Το αποτέλεσμα είναι τα εκατοντάδες θύματα εργατικών «ατυχημάτων» και επαγγελματικών ασθενειών που στην πλειοψηφία τους δεν καταγράφονται καν. Αυτήν την πολιτική υπηρέτησαν μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της στρατηγικής της ΕΕ, που συνδέει την ΥΑΕ με την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

RIZOSPASTIS

Η απουσία μέτρων πρόληψης, με ευθύνη της εργοδοσίας, οδηγεί σε πρόωρη φθορά της υγείας και στην εκδήλωση επαγγελματικών ασθενειών (καρκίνος, μυοσκελετικές παθήσεις, βαρηκοΐα κ.ά.). Στη χώρα μας εκτιμάται ότι πεθαίνουν κάθε χρόνο από επαγγελματικές ασθένειες πάνω από 400 εργαζόμενοι, ωστόσο αυτά τα περιστατικά καταγράφονται ως «κοινή νόσος». Κρύβεται πρακτικά η εργοδοτική ευθύνη για τον φόρο αίματος των εργαζομένων. Η καταγραφή βέβαια των επαγγελματικών ασθενειών έχει τεράστια σημασία που ξεπερνά τα αυτονόητα, που είναι η κάλυψη του εργαζόμενου, η αποζημίωση, η αναζήτηση της εργοδοτικής ευθύνης κ.λπ. Η καταγραφή επαγγελματικών ασθενειών συνδέεται με την εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου και τη λήψη μέτρων αντιμετώπισής του, ώστε να μειώνονται τα θύματα.

Η εκτίναξη της επαγγελματικής νοσηρότητας συνδέεται με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη γενικευμένη εργολαβοποίηση, ειδικά σε μεγάλους χώρους δουλειάς, τη διάλυση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας μέσα και από τη «διευθέτηση». Κάθε ένα δηλαδή από όσα αποτελούν πηγή αύξησης της κερδοφορίας και μέτρο θωράκισης της ανταγωνιστικότητας για την εργοδοσία πληρώνεται με «ατυχήματα» από την εργατική τάξη. Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε τα παραδείγματα μόνο του τελευταίου χρόνου από θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», που το καθένα συνδέεται με τέτοιους παράγοντες: Η ασυντήρητη γερανογέφυρα με ευθύνη της εργοδοσίας της COSCO που συνέθλιψε τον Δημήτρη Δαγκλή, ο 67χρονος οικοδόμος στη Θεσσαλονίκη που αντί να είναι στη σύνταξη βρισκόταν ανεβασμένος στη σκαλωσιά και σκοτώθηκε, ο μηχανικός στις στοές βοξίτη της Φωκίδας που καταπλακώθηκε από τα βράχια παρά τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους κατάρρευσης, οι δύο εργάτες στο ιχθυοτροφείο της Πρέβεζας που σκοτώθηκαν από έκρηξη ενώ λίγο καιρό πριν προειδοποιούσαν ότι «κάποια στιγμή θα γίνουν κάρβουνο» και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Eurokinissi

Πώς απαντούν οι εργοδότες; Με τις πλάτες των κυβερνήσεων φορτώνουν την ευθύνη στα ίδια τα θύματα, στους εργαζόμενους. Γι' αυτό και τα μόνα μέτρα που έχουν να διαφημίσουν είναι κάτι «καμπάνιες ευαισθητοποίησης», κάτι διαφημιστικά σε χώρους δουλειάς με «συστάσεις» ατομικής ευθύνης, ώστε όταν γίνει το «ατύχημα» οι διευθυντές να μπορούν να ισχυριστούν ότι «εμείς σας προειδοποιήσαμε»... Τα παραπάνω συμπληρώνουν η εργοδοτική τρομοκρατία και η πολύμορφη νομική κάλυψη στην εργοδοσία να καταστέλλει τη συνδικαλιστική δράση, να διώκει σωματεία και συνδικαλιστές που καταγγέλλουν τα εγκλήματά της, όπως έγινε στα Λατομεία της «Ελληνικός Χρυσός», όπου εργολαβική εταιρεία απέλυσε τον πρόεδρο του Συνδικάτου επειδή κατήγγειλε τις ευθύνες της για τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχουν οι εργαζόμενοι.

Η σκόπιμη υπονόμευση της Επιθεώρησης Εργασίας

Η εγκληματική κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας αποκαλύπτει επίσης την τραγική υποστελέχωση και τις μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, που αποτελούν μόνιμα χαρακτηριστικά της Επιθεώρησης Εργασίας. Ολες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - υπονόμευσαν με κάθε τρόπο τις αρμοδιότητες της Επιθεώρησης: Τον έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, των μέτρων ασφάλειας και υγείας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Σήμερα υπηρετούν σε όλη την Ελλάδα μόνο 259 επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας, ακόμα δε λιγότεροι στις μάχιμες υπηρεσίες της πρώτης γραμμής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Επιθεώρηση για την Υγεία και Ασφάλεια που καλύπτει μια τεράστια περιοχή, από το Καματερό έως τη Γλυφάδα και από τα όρια του Πειραιά έως τη Νέα Ερυθραία, υπηρετούν σήμερα κάτω από 30 επιθεωρητές, ενώ υπάρχει διαθέσιμο μόνο ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Αν πάρουμε μόνο τις επιχειρήσεις μεταποίησης πανελλαδικά (αφήνοντας δηλαδή απέξω γιαπιά, δήμους, ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ.), με πρόχειρους υπολογισμούς αναλογούν στον κάθε επιθεωρητή γύρω στις 660 επιχειρήσεις για έλεγχο! Είναι αντιληπτό πόσο λίγο αποτελεσματικός και συχνός μπορεί να είναι αυτός ο έλεγχος και ο πάντα αναγκαίος επανέλεγχος.

Στον κάθε επιθεωρητή χρεώνονται κάθε χρόνο για διερεύνηση γύρω στα 250 εργατικά «ατυχήματα». Αυτό σημαίνει ότι μένει πίσω το έργο των προληπτικών ελέγχων, που αν γίνονταν θα μπορούσαν να περιοριστούν σε έναν βαθμό τα «ατυχήματα». Επιπλέον, λόγω της παντελούς απουσίας γραμματειακού προσωπικού, οι επιθεωρητές αναλαμβάνουν και όλο τον όγκο της γραφειοκρατικής δουλειάς, μέχρι και τη διαχείριση των τιμολογίων, την αρχειοθέτηση, τα πρωτόκολλα κ.λπ. Ανάλογη είναι η κατάσταση στις Επιθεωρήσεις όλης της χώρας.

Να σημειωθεί ότι από πέρυσι, με τον νόμο της ΝΔ για τα Εργασιακά, η Επιθεώρηση Εργασίας μετατράπηκε σε «Ανεξάρτητη Αρχή», με σαφή στόχευση να «προστατευτεί» κάθε κυβέρνηση από τις πολιτικές ευθύνες που της αναλογούν για την κατάσταση της Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Κάθε «ανεξάρτητη αρχή» του σάπιου κράτους, άλλωστε, αυτόν τον ρόλο καλείται να παίξει, ως άλλοθι για τις κυβερνήσεις και για τα αστικά κόμματα, ώστε να ξεκόβεται κάθε σχετική συζήτηση ή διεκδίκηση. Τον πρώτο χρόνο λοιπόν που λειτουργεί ως «ανεξάρτητη αρχή», ήδη καταγράφεται ένα ατέλειωτο μακελειό στους χώρους δουλειάς, με την «αυτοτέλεια» της Αρχής που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση να επιτρέπει απλά την ευκολότερη πρόσβαση των επιχειρηματικών συμφερόντων στις διοικητικές κορυφές της Επιθεώρησης, ενισχύοντας τη δυνατότητά τους να παρεμβαίνουν και να ακυρώνουν τα όποια μέτρα προστασίας έχει κατακτήσει η εργατική τάξη.

Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ανήλικη εργασία

Μια ενδιαφέρουσα καταγραφή του ΕΦΚΑ αποκαλύπτει την εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων για αύξηση αντί για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ακόμα και στις πιο επικίνδυνες εργασίες. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η μεγαλύτερη συχνότητα εργατικών «ατυχημάτων» σημειώνεται στην ηλικιακή ομάδα 50 - 59 ετών. Επίσης, ενώ σημειώνονται περίπου 2,3 εργατικά «ατυχήματα» ανά 1.000 εργαζόμενους, σε κλάδους με βαριές και ανθυγιεινές εργασίες αυτός ο δείκτης αλλάζει προς το χειρότερο. Ετσι, π.χ. στις Κατασκευές σημειώθηκαν 10,1 εργατικά «ατυχήματα» ανά 1.000 εργαζόμενους το 2018 και 9,3 ανά 1.000 εργαζόμενους το 2019.

Ενδεικτική της χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας, που μετατρέπει σε «κανονικότητα» και τα εργατικά «ατυχήματα», είναι και άλλη μια θλιβερή «πρωτιά»: Το 2022 έχουν ήδη θεωρηθεί 16.055 βιβλιάρια ανηλίκων (άνω των 15 ετών), έναντι 7.647 το 2017 και 2.780 το 2005, αύξηση 370% στην ανήλικη εργασία για την περίοδο 2005 - 2022 και ενώ ακόμα δεν έχει «κλείσει» ο χρόνος!

Ελεγχοι - «σταγόνα στον ωκεανό»

Ως προς τους ελέγχους, δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία των τελευταίων ετών, παρά μόνο όσα επιλεκτικά έχουν δώσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να εμφανίσουν ότι ελέγχονται οι εργοδότες. Το διάστημα 2013 - 2017 υπήρχε συνεχής μείωση των ελέγχων και επανελέγχων για την τήρηση των μέτρων Υγείας και Ασφάλειας, οι οποίοι έπεσαν στους 21.423 το 2017, τον μικρότερο αριθμό από το 2001. Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, σημειώθηκε αύξηση, χωρίς όμως αυτή να ανταποκρίνεται στην αύξηση της απασχόλησης και στην ένταση της εργοδοτικής ασυδοσίας. Το 2017 έγιναν 30.492 έλεγχοι και επανέλεγχοι, περισσότεροι απ' ό,τι τα έτη 2015 και 2016 αλλά λιγότεροι απ' ό,τι τα προηγούμενα.

Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των ελέγχων, τόσο για τα μέτρα ΥΑΕ όσο και για τις εργασιακές σχέσεις, η ελαστικοποίηση των οποίων αυξάνει την πιθανότητα εργατικών «ατυχημάτων» (εντατικοποίηση της εργασίας, υπερωρίες, καταπόνηση εργαζομένων κ.λπ.), είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Με δεδομένο ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων επιχειρήσεων είναι 236.500, απαιτούνται 17 χρόνια για να γίνουν έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις! Για τις εργασιακές σχέσεις πραγματοποιήθηκαν 30.000 έλεγχοι, που σημαίνει ότι για να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις απαιτούνται 8 χρόνια!

Στα χέρια των σωματείων η ευθύνη

Είναι φανερό ότι χρόνο με τον χρόνο και από κυβέρνηση σε κυβέρνηση η κατάσταση στους χώρους δουλειάς χειροτερεύει. Οι αντεργατικοί νόμοι μετατρέπουν σε ναρκοπέδιο ακόμα και εργασίες που μέχρι χθες ίσως να μη θεωρούνταν επικίνδυνες, κάτι που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους εργαζόμενους από την οργάνωση και τη διεκδίκηση κόντρα στην εργοδοτική αδιαφορία και ασυδοσία.

Η καλύτερη τιμή στους νεκρούς και σακατεμένους εργάτες είναι η πάλη για την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων από κάθε κίνδυνο. Η απάντηση που έδωσαν οι λιμενεργάτες της COSCO για τον νεκρό συνάδελφό τους πριν από έναν χρόνο, η πολυήμερη απεργία τους, αποτελεί παρακαταθήκη για όλη την εργατική τάξη, δείχνει τον δρόμο. Με τον αγώνα αυτό, άλλωστε, επέβαλαν να αυξηθεί το προσωπικό στις γερανογέφυρες, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι.

Με τη συγκρότηση Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, μπορούν να μπουν στο επίκεντρο τέτοια μέτρα πρόληψης, πριν γίνει το «κακό».

Η διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και η επιβολή τους με την αγωνιστική δράση δεν παίρνουν πια αναβολή. Δεν μπορεί να υπάρχει η παραμικρή ανοχή, κανένας συμβιβασμός για τον εργάτη να ζει με τον φόβο αν θα γυρίσει από τη δουλειά όρθιος, σε μια εποχή μάλιστα όπως η σημερινή, στην οποία η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής επιτρέπει την καλύτερη πρόληψη και αποτροπή των «ατυχημάτων» ακόμα και στα πιο δύσκολα επαγγέλματα.

Συνέδριο ΕΛΙΝΥΑΕ: «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»

Σε αυτές τις συνθήκες πραγματοποιήθηκε στις 10 - 11 Νοέμβρη το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την ΥΑΕ που οργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), το οποίο αποτελεί «φορέα» των λεγόμενων «κοινωνικών εταίρων» (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ).

Θα περίμενε κανείς σε ένα τέτοιο συνέδριο να παρουσιαστούν μελέτες για τους κλάδους με υψηλή επαγγελματική νοσηρότητα και μάλιστα σε μια περίοδο που παρουσιάζεται αύξηση των θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων», να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την πρόληψη και καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών στη χώρα μας, να παρουσιαστούν ερευνητικά δεδομένα για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς και τους νέους επαγγελματικούς κινδύνους.

Από το συνέδριο, λοιπόν, αυτό που πιο πολύ έμοιαζε με «φιέστα», παρέλασαν κυβερνητικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες, ενώ οι μόνοι που έλειπαν ήταν οι πραγματικοί ενδιαφερόμενοι, τα θύματα αυτής της κατάστασης, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους. Μάλιστα, για να συμμετάσχει κανείς στο συνέδριο έπρεπε να πληρώσει και 160 ευρώ!

Η διοίκηση δε του ΕΛΙΝΥΑΕ πρόβαλε μια έρευνα που διενεργήθηκε από την MRB Hellas, η οποία αφορούσε τις απόψεις των διευθυντών/ιδιοκτητών επιχειρήσεων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Μια έρευνα που επιβεβαιώνει αυτά που βιώνουν οι εργαζόμενοι, αφού οι εργοδότες απαντούν ότι τα θέματα ΥΑΕ δεν αποτελούν προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις, με τα «εργατικά ατυχήματα/ασθένειες» να κατατάσσονται μόλις στην 7η θέση ανάμεσα στις «μεγαλύτερες απειλές» που νιώθουν. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που δεν φαίνεται να προβληματίζει την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΕΛΙΝΥΑΕ, οι εργοδότες θεωρούν για τα εργατικά «ατυχήματα» ότι ευθύνονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που δεν προσέχουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματικών στελεχών που συμμετείχαν απάντησαν ότι φταίνε οι «τυχαίες απροσεξίες των εργαζομένων», η «έλλειψη ευαισθητοποίησης», η «άγνοια των εργαζομένων».

Στο πλαίσιο των κεντρικών ομιλιών του συνεδρίου, ακούστηκε για άλλη μια φορά ότι μια «νέα στρατηγική», ένας «νέος θεσμός», όπως η Ανεξάρτητη Αρχή του ΣΕΠΕ, η «αλλαγή κουλτούρας», η ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου κ.λπ., θα βελτιώσουν τις συνθήκες ΥΑΕ. Δεν μπορούν όμως να αποκρύψουν, όσο και αν προσπαθούν, ότι εδώ και δεκαετίες υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την ΥΑΕ που δεν εφαρμόζεται, ότι απουσιάζει ο ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αντικειμενικά η πρόταση του ΕΛΙΝΥΑΕ που παρουσιάστηκε συνοπτικά στο συνέδριο για δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας ελέγχου όπου θα μπορούν οι επιχειρήσεις να δηλώνουν οι ίδιες ηλεκτρονικά τη συμμόρφωσή τους στα σχετικά μέτρα ΥΑΕ, θα αξιοποιηθεί ως ένα βήμα ακόμη μεγαλύτερης υποβάθμισης των ελέγχων στους χώρους δουλειάς. Η ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου, χωρίς να εξασφαλίζεται η ουσιαστική καταγραφή της επαγγελματικής νοσηρότητας και στο πλαίσιο της επέκτασης της ιδιωτικοποίησης και της ανταποδοτικότητας της Κοινωνικής Ασφάλισης, θα αξιοποιηθεί κι αυτή υπέρ των επιχειρήσεων για να ξεμπερδεύουν με «εμπόδια» όπως τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, στο όνομα των ασφαλιστικών αποζημιώσεων.

Αυτή η πορεία επιδείνωσης είναι αποτέλεσμα της αλλαγής της σύνθεσης της διοίκησης του ΕΛΙΝΥΑΕ υπέρ των εργοδοτικών οργανώσεων. Αλλαγή η οποία έγινε με τη συνενοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που τώρα προσπαθεί υποκριτικά να αποστασιοποιηθεί από τις συγκεκριμένες επιλογές. Η διοίκηση της ΓΣΕΕ είναι ένοχη για την παράδοση του Ινστιτούτου στον ΣΕΒ και τους εργοδότες, για την υποβάθμιση και τον προσανατολισμό του έργου του, για τις απολύσεις επιστημονικού προσωπικού και το κλείσιμο παραρτημάτων του, τα οποία έχει καταγγείλει επανειλημμένα το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΛΙΝΥΑΕ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η εργοδοτική ασυδοσία κλιμακώνεται με θύματα τους εργαζόμενους

Ερώτηση για τη ραγδαία αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» - εργοδοτικών εγκλημάτων

Εχει χαθεί πλέον το μέτρημα των θανάτων και «ατυχημάτων» που σημειώνονται στους χώρους εργασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο απολογισμός είναι βαρύς και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποτροπή αυτού του μακελειού. Στην Ελλάδα τα εργατικά «ατυχήματα» - εργοδοτικά εγκλήματα από την αρχή του έτους είναι πάνω από 60, με αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναδεικνύει τα αίτια για τους νεκρούς και σακατεμένους εργαζόμενους στη βιομηχανία, στις κατασκευές, στις μεταφορές, στο εμπόριο, στον τουρισμό, στις ιχθυοκαλλιέργειες, στις τηλεπικοινωνίες, που είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς, η πίεση για να ολοκληρωθεί με οποιονδήποτε τρόπο το έργο, οι κόντρα βάρδιες, σε συνδυασμό με τα ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Δηλαδή, το κυνήγι της καπιταλιστικής κερδοφορίας και η ευρωενωσιακή στρατηγική που το υπηρετεί για πάμφθηνη εργατική δύναμη.

Σημειώνει ακόμα ότι οι εργαζόμενοι είναι διπλά εκτεθειμένοι, καθώς όχι μόνο η εργοδοσία δεν τηρεί βασικούς όρους υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποψιλωθεί πλήρως. Με τη μετατροπή του σε δήθεν «ανεξάρτητη αρχή» από τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη, κατά τα πρότυπα της «Ευρωπαϊκής Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας», έχει στη διάθεσή του ακόμη λιγότερους πόρους και προσωπικό από τους μόλις 373 επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και 245 επιθεωρητές για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία το 2017. Δεν είναι τυχαίο που η εργοδοτική ασυδοσία, λοιπόν, κλιμακώνεται επικίνδυνα, αφού οι έλεγχοι που μπορούν να γίνουν είναι λιγότεροι κι από σταγόνα στον ωκεανό.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε στην Επιτροπή τις εξής ερωτήσεις:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Στο γεγονός ότι οι κατευθύνσεις της ΕΕ και η υλοποίησή τους από τις ελληνικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νόμου Χατζηδάκη, έχουν οδηγήσει πρακτικά στην κατάργηση των ελέγχων της ασφάλειας και της υγιεινής στους χώρους εργασίας, λόγω της υποστελέχωσης των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

- Στο γεγονός ότι η ευρωενωσιακή στρατηγική "ελαστικοποίησης" της εργασίας, της διευθέτησης του χρόνου εργασίας με μέχρι και 13 ώρες τη μέρα, αποτελεί παράγοντα που έχει οδηγήσει στην αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων".

- Στα επείγοντα αιτήματα του εργατικού κινήματος για τη στήριξη με πλήρεις αποζημιώσεις των οικογενειών των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους και των εργαζομένων που έχουν τραυματιστεί σε ώρα εργασίας και των οικογενειών τους, καθώς και για την αύξηση των κυρώσεων στους εργοδότες που με κριτήριο την πολιτική του «κόστους - οφέλους» για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους παραβιάζουν τους όρους ασφαλούς εργασίας των εργαζομένων και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ