ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 20 Νοέμβρη 2022
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Είμαστε «περήφανη δύναμη» που ήρθαμε «για να μείνουμε» λένε οι ΗΠΑ

Νέα γυμνάσια ΗΠΑ - Ιαπωνίας ως «απάντηση» σε άλλη μια βαλλιστική δοκιμή πυραύλου της Βόρειας Κορέας

Από πρόσφατα ναυτικά γυμνάσια της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους της Ουάσιγκτον
Από πρόσφατα ναυτικά γυμνάσια της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους της Ουάσιγκτον
Σε νέες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις προχώρησαν την Παρασκευή οι ΗΠΑ μαζί με την Ιαπωνία, καθώς η Ουάσιγκτον εντείνει τη στρατιωτική παρουσία και κινητικότητά της στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, με το βλέμμα στραμμένο στην όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με το Πεκίνο.

Τα νέα αμερικανο-ιαπωνικά γυμνάσια έγιναν πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και εμφανίστηκαν ως «απάντηση» στη νέα βαλλιστική πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας τα ξημερώματα της ίδιας μέρας, με πύραυλο που φέρεται να ήταν διηπειρωτικός και να έπεσε εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ.

Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας συνέδεσε τις ασκήσεις με το «πλαίσιο ασφαλείας που καθίσταται όλο και πιο δύσκολο γύρω από την Ιαπωνία», ενώ πρόσθεσε ότι «επαναβεβαιώνεται η σταθερή βούληση της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ να απαντήσουν σε κάθε κατάσταση (...) και να ενισχύσουν περαιτέρω τις ικανότητες αποτροπής και απάντησης της ιαπωνο-αμερικανικής συμμαχίας».

Στο ίδιο πλαίσιο, οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική συνεργασία με συμμάχους τους στην περιοχή σε όλα τα επίπεδα, με συζητήσεις για εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στην Κορεατική Χερσόνησο αλλά και στην Ιαπωνία, με δραστική αναβάθμιση οπλικών συστημάτων τους στην περιοχή (όπως η αντιπυραυλική ασπίδα THAAD) κ.ά.

Παράλληλα, «υψώνονται» οι τόνοι σε μια σειρά από μέτωπα, από το βορρά έως τον νότο της περιφέρειας: Από τις Κουρίλες νήσους, για τις οποίες Ρωσία - Ιαπωνία διαφιλονικούν και οι διμερείς δίαυλοι συνομιλιών «πάγωσαν» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μέχρι τη Νότια Κινεζική Θάλασσα και την Ταϊβάν, με την οποία μια σειρά δυτικών δυνάμεων αναβαθμίζουν το επίπεδο επαφών, παρά την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου, που τονίζει ότι η νήσος αποτελεί τμήμα της κινεζικής επικράτειας.

Χαρακτηριστικές εξάλλου της κατάστασης ήταν και οι εκτιμήσεις του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Ρέι Ντάλιο ότι «οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται επί του παρόντος σε εμπορικό πόλεμο, τεχνολογικό πόλεμο, πόλεμο γεωπολιτικής επιρροής, πόλεμο κεφαλαίων - οικονομίας και τώρα βρίσκονται επικίνδυνα κοντά σε έναν στρατιωτικό πόλεμο». Ανέφερε ότι πρόκειται για κάτι που «τρομάζει σχεδόν όλους, κάτι που παραλύει τη δραστηριότητα, οδηγώντας σε αναποτελεσματική οικοδόμηση αυτάρκειας από πολλές απόψεις, η οποία είναι οικονομικά δαπανηρή». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η αντίληψη και μόνο ότι ο στρατιωτικός πόλεμος είναι μια πιθανότητα, έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές και την οικονομική δραστηριότητα. Προφανώς, η πραγματοποίησή του θα ήταν καταστροφική».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, από την Μπανγκόκ όπου συμμετείχε σε Σύνοδο του φόρουμ Οικονομική Συνεργασία Ασίας - Ειρηνικού (APEC), έσπευσε να διαμηνύσει ότι η χώρα της αποτελεί «περήφανη δύναμη του Ειρηνικού» και - αφού υποστήριξε ότι οι συνεργασίες της Ουάσιγκτον στην ασφάλεια επέτρεψαν στην Ασία να ευημερήσει - κατέληξε πως «οι ΗΠΑ είναι εδώ για να μείνουν».

Καθώς το Πεκίνο ενισχύει συνεχώς τα οικονομικά «πατήματά» του στην ευρύτερη περιοχή, η Χάρις υπογράμμισε τη διάρκεια των μπίζνες των ΗΠΑ στην περιοχή, ως στοιχείο εγγύησης για τη συνέχισή τους, καθώς και τη βαρύτητα της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας.

«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Οι ΗΠΑ έχουν μακροχρόνια οικονομική δέσμευση προς την περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού, μια δέσμευση που δεν μετρά χρόνια αλλά δεκαετίες και γενιές», σημείωσε. Χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα» για την κυβέρνηση Μπάιντεν τις οικονομικές συνεργασίες, εξηγώντας ότι οι αμερικανικές εταιρείες επενδύουν 1 τρισ. δολάρια ετησίως στην περιοχή και υποστηρίζοντας ότι «η Αμερική είναι μια σταθερή εταίρος για τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις αυτής της περιοχής, διότι η Αμερική θα παραμείνει σημαντική μηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενισχυμένη και από την προσέγγιση της κυβέρνησής μας».

Ετοιμοι για «ισχυρή και αποφασιστική απάντηση»

Η νέα βαλλιστική δοκιμή της Βόρειας Κορέας έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) και σύμφωνα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Φούμιο Κισίντα, ο πύραυλος έπεσε μέσα στην ιαπωνική ΑΟΖ, στα ανοιχτά του βόρειου νησιού Χοκάιντο.

Ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας, Γιασουκάζου Χαμάντα, είπε ότι ο πύραυλος διένυσε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων και άρα είναι ικανός να πλήξει την αμερικανική ήπειρο, χαρακτηρίζοντάς τον «βαλλιστικό πύραυλο κλάσης ICBM» επειδή έφθασε σε μέγιστο ύψος 6.000 χιλιομέτρων. Πρόσθεσε πάντως ότι οι υπόλοιπες λεπτομέρειες «τελούν υπό ανάλυση».

Η Χάρις - που έσπευσε να καταδικάσει τη νέα δοκιμή και να καλέσει τη Βόρεια Κορέα «να σταματήσει κάθε νέα παράνομη και αποσταθεροποιητική ενέργεια» - επανέλαβε «τη σταθερή δέσμευσή μας προς τους συμμάχους μας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», ενώ στο περιθώριο της Συνόδου της APEC συναντήθηκε εκτάκτως με τους ηγέτες Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Καναδά.

Σε σχετική ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος επισήμανε ότι οι έξι ηγέτες δήλωσαν έτοιμοι για μια «ισχυρή και αποφασιστική απάντηση» αν χρειαστεί και ζήτησαν από την Πιονγιάνγκ «να σταματήσει τις ανώφελες προκλήσεις και να επιστρέψει σε μια σοβαρή διπλωματία».

Σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στην Κίνα (που μαζί με τη Ρωσία πριν από κάποιους μήνες εμπόδισαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφασίσει ενίσχυση κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ), κάλεσε όλα τα μέλη του ΟΗΕ «να εφαρμόσουν πλήρως» τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ), Εϊντριεν Γουότσον, έκανε λόγο για «επαίσχυντη παραβίαση πολλαπλών αποφάσεων» του ΣΑ που «αυξάνει ανώφελα τις εντάσεις και υπάρχει κίνδυνος να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Αντονι Αλμπανίζ, ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ με στόχο «να ενωθεί όλος ο κόσμος στην καταδίκη των ενεργειών της Βόρειας Κορέας και να υπερασπιστεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε μια παγκόσμια απάντηση» στις «ριψοκίνδυνες ενέργειες» της Πιονγιάνγκ.


ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Παζάρια και ανταγωνισμοί για τις «πράσινες» μπίζνες

Παράταση για το Σαββατοκύριακο πήραν την Παρασκευή οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27) στο Σαρμ ελ Σέικχ της Αιγύπτου, στο φόντο σφοδρών καπιταλιστικών αντιπαραθέσεων γύρω από τις περιβόητες «πράσινες» μπίζνες, για την εξασφάλιση κερδοφόρας διεξόδου για συσσωρευμένα κεφάλαια.

Ο προεδρεύων της Διάσκεψης, Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι, κάλεσε τους συνέδρους «να αυξήσουν ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις», επισημαίνοντας τις εκκρεμότητες σε μεγάλο αριθμό θεμάτων.

Οπως ήταν αναμενόμενο, στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων βρέθηκε το ζήτημα της τοποθέτησης κεφαλαίων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για την προώθηση της «πράσινης μετάβασης» στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ΕΕ πρότεινε τη δημιουργία ενός «ταμείου απάντησης σε απώλειες και ζημιές» αναπτυσσόμενων χωρών από φυσικές καταστροφές που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, απαιτώντας ωστόσο την ικανοποίηση αυστηρών όρων και επαναβεβαίωση στόχων για μείωση εκπομπών ρύπων, δεσμεύσεις για σταδιακή μείωση της χρήσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η πρόταση της ΕΕ αφορά ουσιαστικά την επιβολή μνημονίων, στα οποία η αποδέσμευση της χρηματοδότησης θα συνδέεται με την επιτάχυνση της «πράσινης μετάβασης», άρα με το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για ευρωπαϊκά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στους σχετικούς κλάδους. Οπως αναμενόταν, οι προτάσεις της ΕΕ προκάλεσαν τις αντιδράσεις αρκετών αναπτυσσόμενων χωρών με μεγάλο πληθυσμό, όπως το Πακιστάν.

Χαρακτηριστικές των ανταγωνισμών ήταν και οι δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία πίεσε την Κίνα να συμβάλει σημαντικά σε ένα λεγόμενο Ταμείο για τις Κλιματικές Καταστροφές, με το επιχείρημα ότι είναι από τους μεγάλους ρυπαντές, αλλά και της Γερμανίδας υπουργού Ανάπτυξης Σβένια Σούλτσε, η οποία είπε ότι «η Κίνα έχει το 28% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» και άρα «πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ζημιάς».

Εντείνονται οι κόντρες και μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ

Την ίδια ώρα εντείνονται οι «πράσινοι» ανταγωνισμοί και εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νόμος της κυβέρνησης Μπάιντεν για την πριμοδότηση αντίστοιχων μονοπωλίων που θα δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, ο οποίος προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της ΕΕ.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg» πολλές εταιρείες του κλάδου της «πράσινης Ενέργειας», αξιοποιώντας τη σχετική νομοθεσία για τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις και μεγάλες φοροαπαλλαγές, καταστρώνουν σχέδια για νέα εργοστάσια στις ΗΠΑ ή μονάδες παραγωγής Ενέργειας από ΑΠΕ, συνολικού κόστους τουλάχιστον 16,2 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα μεταβαίνουν στις ΗΠΑ για νέες μπίζνες και βιομηχανίες ηλεκτροκίνησης (οχημάτων και μπαταριών), όπως οι εταιρείες BMW, «Hyundai» και «Toyota».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ