Σάββατο 19 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 20 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Παζάρια και ανταγωνισμοί για τις «πράσινες» μπίζνες

Παράταση για το Σαββατοκύριακο πήραν την Παρασκευή οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27) στο Σαρμ ελ Σέικχ της Αιγύπτου, στο φόντο σφοδρών καπιταλιστικών αντιπαραθέσεων γύρω από τις περιβόητες «πράσινες» μπίζνες, για την εξασφάλιση κερδοφόρας διεξόδου για συσσωρευμένα κεφάλαια.

Ο προεδρεύων της Διάσκεψης, Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι, κάλεσε τους συνέδρους «να αυξήσουν ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις», επισημαίνοντας τις εκκρεμότητες σε μεγάλο αριθμό θεμάτων.

Οπως ήταν αναμενόμενο, στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων βρέθηκε το ζήτημα της τοποθέτησης κεφαλαίων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για την προώθηση της «πράσινης μετάβασης» στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ΕΕ πρότεινε τη δημιουργία ενός «ταμείου απάντησης σε απώλειες και ζημιές» αναπτυσσόμενων χωρών από φυσικές καταστροφές που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, απαιτώντας ωστόσο την ικανοποίηση αυστηρών όρων και επαναβεβαίωση στόχων για μείωση εκπομπών ρύπων, δεσμεύσεις για σταδιακή μείωση της χρήσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η πρόταση της ΕΕ αφορά ουσιαστικά την επιβολή μνημονίων, στα οποία η αποδέσμευση της χρηματοδότησης θα συνδέεται με την επιτάχυνση της «πράσινης μετάβασης», άρα με το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για ευρωπαϊκά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στους σχετικούς κλάδους. Οπως αναμενόταν, οι προτάσεις της ΕΕ προκάλεσαν τις αντιδράσεις αρκετών αναπτυσσόμενων χωρών με μεγάλο πληθυσμό, όπως το Πακιστάν.

Χαρακτηριστικές των ανταγωνισμών ήταν και οι δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία πίεσε την Κίνα να συμβάλει σημαντικά σε ένα λεγόμενο Ταμείο για τις Κλιματικές Καταστροφές, με το επιχείρημα ότι είναι από τους μεγάλους ρυπαντές, αλλά και της Γερμανίδας υπουργού Ανάπτυξης Σβένια Σούλτσε, η οποία είπε ότι «η Κίνα έχει το 28% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» και άρα «πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ζημιάς».

Εντείνονται οι κόντρες και μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ

Την ίδια ώρα εντείνονται οι «πράσινοι» ανταγωνισμοί και εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νόμος της κυβέρνησης Μπάιντεν για την πριμοδότηση αντίστοιχων μονοπωλίων που θα δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, ο οποίος προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της ΕΕ.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg» πολλές εταιρείες του κλάδου της «πράσινης Ενέργειας», αξιοποιώντας τη σχετική νομοθεσία για τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις και μεγάλες φοροαπαλλαγές, καταστρώνουν σχέδια για νέα εργοστάσια στις ΗΠΑ ή μονάδες παραγωγής Ενέργειας από ΑΠΕ, συνολικού κόστους τουλάχιστον 16,2 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα μεταβαίνουν στις ΗΠΑ για νέες μπίζνες και βιομηχανίες ηλεκτροκίνησης (οχημάτων και μπαταριών), όπως οι εταιρείες BMW, «Hyundai» και «Toyota».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πράσινες» μπίζνες για το κεφάλαιο, ακριβό ρεύμα και «πράσινα» χαράτσια για τον λαό (2022-07-29 00:00:00.0)
«Πράσινος» φερετζές στις σφοδρές ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις (2021-12-03 00:00:00.0)
Συμφέροντα (2020-01-17 00:00:00.0)
Η υποκρισία συνεχίζεται (2009-12-25 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις και προτάσεις για ...μπίζνες (2009-12-11 00:00:00.0)
Επεμβάσεις και «πράσινες μπίζνες» (2008-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ