Σάββατο 19 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 20 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
Εντείνονται οι μαζικές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων

Οι ομαδικές απολύσεις συνοδεύονται από εκβιασμούς για εξαντλητικούς ρυθμούς και ένταση της εκμετάλλευσης

San Francisco Chronicle

Οι ομαδικές απολύσεις συνοδεύονται από εκβιασμούς για εξαντλητικούς ρυθμούς και ένταση της εκμετάλλευσης
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι μαζικές απολύσεις σε μονοπώλια νέων τεχνολογιών που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Τεράστιοι επιχειρηματικοί όμιλοι, με δισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτες, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια προβάλλονταν ως το απαύγασμα της «επιχειρηματικότητας», πρωτοπόροι της «ψηφιακής μετάβασης» που θα έφερνε τάχα «ανάπτυξη για όλους», απολύουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, σπεύδοντας να φορτώσουν σε αυτούς τη λυπητερή από την επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ, στην Ευρωζώνη κ.α, αλλά και από τις επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις στα μεγαθήρια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Στις αρχές Νοέμβρη, η «Meta» (μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram) απέλυσε 11.000 εργαζόμενους (περίπου το 13% του συνολικού προσωπικού), επειδή μειώνονταν τα ήδη τεράστια κέρδη από προηγούμενες χρονιές.

Στο Twitter, μετά τις απολύσεις 7.500 υπαλλήλων (περίπου το 50% επί του συνόλου) που ανακοίνωσε ο δισεκατομμυριούχος Ιλον Μασκ λίγο μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της εταιρείας, ακολούθησε πριν από λίγες μέρες εκβιαστικό τελεσίγραφο του νέου ιδιοκτήτη προς τους εργαζόμενους. Σε αυτό «προειδοποιούνταν» ότι για να παραμείνουν θα πρέπει να γίνουν «εξαιρετικά σκληροπυρηνικοί», εξηγώντας ότι «αυτό θα σημαίνει να δουλεύεις πολλές ώρες σε υψηλή ένταση»...

Σε διαφορετική περίπτωση, οι εργαζόμενοι καλούνταν να υποβάλουν την παραίτησή τους, παίρνοντας ως αποζημίωση μισθούς τριών μηνών. Πράγματι, μέχρι την Παρασκευή μαζικές ήταν οι παραιτήσεις εργαζομένων της εταιρείας, οι οποίοι δεν δέχθηκαν να προσυπογράψουν συμβόλαιο σκλαβιάς. Τελικά την Παρασκευή η διεύθυνση του Twitter προειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι τα γραφεία της εταιρείας θα παραμείνουν προσωρινά κλειστά για να ξανανοίξουν στις 21 Νοέμβρη.

Μαζικές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων έγιναν και σε άλλες - συγκριτικά μικρότερες - τεχνολογικές εταιρείες, όπως η «Lyft», η χρηματοπιστωτική πλατφόρμα «Stripe», η ψηφιακή κτηματομεσιτική «Zillow».

Την ίδια ώρα, ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου «Αmazon» ξεκίνησε από το τέλος αυτής της βδομάδας τουλάχιστον 10.000 απολύσεις, επιχειρώντας να θωρακίσει την κερδοφορία του, με φόντο τις προβλέψεις για νέα ύφεση, τον υψηλό πληθωρισμό κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι η «Amazon» τα τελευταία χρόνια ξεζουμίζει χιλιάδες εργάτες που δουλεύουν σε εξαντλητικές συνθήκες, για να αυξάνει τα τεράστια κέρδη της που «απογειώθηκαν» ακόμα περισσότερο στις συνθήκες της πανδημίας και της παραπέρα ενίσχυσης του διαδικτυακού εμπορίου. Το ίδιο μονοπώλιο κίνησε γη και ουρανό, με εκβιασμούς, αφόρητες πιέσεις κ.ο.κ., απέναντι στις προσπάθειες εργαζομένων να ιδρύσουν σωματεία σε εγκαταστάσεις της. Μεταξύ άλλων η εργοδοσία επικαλούνταν κάποια ψίχουλα παραπάνω που έδινε σε σχέση με τον άθλιο κατώτατο μισθό στις ΗΠΑ, όπως και ότι «δεν χρειάζεται σωματείο». Το τρίτο τρίμηνο του 2022 ωστόσο καταγράφηκε μείωση κερδών κατά 9%, γεγονός που έβαλε αμέσως μπροστά το σχέδιο 10.000 απολύσεων που δεν αποκλείεται να είναι οι πρώτες ενός μεγαλύτερου, επόμενου «κύματος»...

Απέναντι σε αυτήν την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, ελπιδοφόρες είναι οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες εργαζομένων σε μεγάλα μονοπώλια των ΗΠΑ, οι εντεινόμενες προσπάθειές τους για συνδικαλιστική οργάνωση και πάλη για τα δικαιώματά τους.

Την Πέμπτη, χιλιάδες υπάλληλοι της μεγάλης εταιρείας εστίασης και καφέ «Starbucks» ξεκίνησαν την πρώτη οργανωμένη κινητοποίηση, με στάσεις εργασίας και πικετοφορίες, διεκδικώντας το δικαίωμα συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης, καλύτερα ωράρια εργασίας και μισθούς. Την αλληλεγγύη του στην κινητοποίηση εξέφρασε με μήνυμά του το ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ