Σάββατο 31 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Επεμβάσεις και «πράσινες μπίζνες»

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του «Δικτύου Ανθρώπινης Ασφάλειας», που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών

Οι αναπτυσσόμενες και λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, παρά το γεγονός ότι έχουν τη μικρότερη συμβολή στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου, θα υποστούν τις οδυνηρότερες συνέπειες από τις κλιματικές αλλαγές. Αυτό ακριβώς, προβάλλοντας ως πρόσχημα η ΕΕ, με τη στήριξη και της ελληνικής κυβέρνησης, ετοιμάζει ένα μηχανισμό επέμβασης, που θα είναι έτοιμος να εισβάλει σε κάθε χώρα, προκειμένου να την «προσαρμόσει» στα νέα δεδομένα της «πράσινης» κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου, καθώς ...«οι πράσινες μπίζνες είναι οι καλύτερες μπίζνες»!

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της διήμερης 10ης υπουργικής Συνόδου των χωρών του επονομαζόμενου «Δικτύου Ανθρώπινης Ασφάλειας», που ολοκληρώθηκε χτες στην Αθήνα με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Ανθρώπινη Ασφάλεια». Χαρακτηριστική για τη βασική επιδίωξη του κεφαλαίου, μέσω των επεμβάσεων αυτών και της εφαρμογής της «πράσινης οικονομίας, αποτελεί η τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών Π. Δούκα:

«Βρισκόμαστε στο μέσο μιας διεθνούς οικονομικής, τραπεζικής και χρηματιστηριακής κρίσης», επισήμανε ο Π. Δούκας. Να μην ξεχνάμε όμως - πρόσθεσε με έμφαση - πως «όσοι επενδύσουν στην οικολογική επιδιόρθωση θα βγούνε κερδισμένοι! Green businees is good business (οι πράσινες μπίζνες είναι οι καλύτερες μπίζνες)!».

Σε αυτό ακριβώς το ...απόφθεγμα συμπυκνώνεται όλη η φιλοσοφία της «πράσινης» οικονομίας, με μόνο βέβαια κερδισμένο, όχι τους λαούς και το περιβάλλον, αλλά το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και το τι αναμένεται να επακολουθήσει μετά τους προαναγγελλόμενους μηχανισμούς επεμβάσεων με δικαιολογία τις κλιματικές αλλαγές.

Εκτός από την Ελλάδα, που ολοκλήρωσε με την εκδήλωση αυτή την Προεδρία της, μέλη του Δικτύου είναι, ακόμη, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Ιορδανία, το Μάλι, η Χιλή, η Κόστα Ρίκα, η Ταϊλάνδη και ως παρατηρητής η Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν και τις δύο μέρες, οι δύο βασικές θέσεις της κυβέρνησης είναι οι εξής:

  • Προγράμματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στις αναπτυσσόμενες χώρες, με στόχο ο ορισμός της «εύθραυστης κατάστασης» ενός κράτους να εμπλουτιστεί και με τη διάσταση της περιβαλλοντικής ασφάλειας.
  • Η σύσταση ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Πρόκειται προφανώς για τους μηχανισμούς αυτούς «ταχείας επέμβασης» παντού στον πλανήτη που περιέχονται στην «Εκθεση» του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Χ. Σολάνα, με στόχο βέβαια όχι να προστατευτεί το περιβάλλον, αλλά η «πολιτική ριζοσπαστικοποίηση», οι «κοινωνικές αναταραχές», οι «κοινωνικοοικονομικές πιέσεις», οι «απειλές κατά των οικονομικών περιουσιακών στοιχείων». Η Σύνοδος πρόσθεσε απλώς μερικές ακόμη αιτίες, όπως η υπονόμευση της «σταθερότητας», «ανθρώπινης ασφάλειας» «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», «κοινωνικής συνοχής», «ειρήνης» κ.ά.

Ως άλλοθι γι' αυτές τις επεμβάσεις, αλλά και για την εισβολή των μονοπωλίων με «πράσινη τεχνολογία» στις αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρθηκαν και χτες διάφορα στοιχεία από επιστήμονες και αξιωματούχους διεθνών οργανισμών, με τα οποία παρουσιάζεται ένα δυσοίωνο μέλλον λόγω κλιματικών αλλαγών. Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν χωρίς σπίτι λόγω πλημμυρών, εκατομμύρια θα υποφέρουν από ζέστη, θερμοπληξία, ερημοποίηση, έλλειψη νερού, επιμήκυνση της περιόδου που θα εκδηλώνονται δασικές πυρκαγιές κατά δύο με τρεις βδομάδες. Για το μόνο που διατυπώθηκαν κάποια ερωτηματικά ήταν το θέμα των βιοκαυσίμων, καθώς πλέον έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο δε βοηθούν στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, αλλά έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής βασικών τροφίμων και την αύξηση της πείνας στον πλανήτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ