Σάββατο 31 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Πάλη για να ριζώσει ο σπόρος της ανατροπής

Περιοδεία του Σπ. Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία»

Ο Σπύρος Χαλβατζής κουβεντιάζει με τους εργάτες της επιχείρησης
Ο Σπύρος Χαλβατζής κουβεντιάζει με τους εργάτες της επιχείρησης
Την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ παρουσίασε στους εργαζόμενους της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, κατά τη διάρκεια περιοδείας του χτες στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Ο Σπ. Χαλβατζής, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του Κόμματος και εργαζόμενους στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», περιόδευσε αρχικά στους χώρους παραγωγής του εργοστασίου, ενώ επισκέφτηκε και άλλα τμήματα της επιχείρησης (όπως γραφεία, αποθήκες κλπ.).

Οπως χαρακτηριστικά είπε το μέλος του ΠΓ, τα προβλήματα της εργατικής τάξης δεν περιορίζονται μονοσήμαντα στο 8ωρο της δουλειάς, αλλά την απασχολούν όλα τα μεγάλα προβλήματα, όπως αυτά της Υγείας, της Παιδείας και η γενικότερη διαδικασία εμπορευματοποίησης και παραπέρα ιδιωτικοποίησης αυτών των τομέων.

Ταξική επιλογή οι ανατροπές στην Ασφάλιση

Αναφερόμενος πιο αναλυτικά στις πρόσφατες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και στη λεηλασία των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, υπογράμμισε ότι όλη αυτή η εξέλιξη είναι μια σκληρή ταξική επιλογή. «Το Ασφαλιστικό - συνέχισε - δεν αφορά μόνο τη σύνταξη. Επιμηκύνει το χρόνο παραμονής στην εργασία. Μειώνει τις συντάξεις, ακρωτηριάζει τις επικουρικές συντάξεις και τα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Αυτή είναι η γενικότερη κατεύθυνση των εκπροσώπων των μονοπωλίων, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να συρρικνώνουν, να περιορίσουν το λεγόμενο εργασιακό κόστος».

Το ΚΚΕ, συνέχισε, για όλη αυτήν την κατάσταση ασκεί αυστηρή κριτική πρωτίστως στη ΝΔ γιατί είναι κυβέρνηση. Ευθύνη όμως έχει και το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο στην περίοδο που ήταν κυβέρνηση, αλλά και για τις θέσεις του σήμερα. «Εμείς - είπε - είμαστε το μόνο κόμμα που υποστηρίζει ότι πρέπει να καταργηθεί ο ιδιωτικός τομέας στην Παιδεία και στην Υγεία. Εδώ όμως συμβαίνει με κυβερνητικές πράξεις και παραλείψεις να υποβαθμίζεται συνειδητά ο δημόσιος τομέας της Υγείας και την ίδια στιγμή να ενισχύεται και με νόμους και με κυβερνητικές αποφάσεις ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος και συγκεντρώνει τεράστια, αμύθητα κέρδη».

Ο Σπ. Χαλβατζής έκανε εκτενή αναφορά και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και τα όσα διαδραματίζονται στα Βαλκάνια. «Εμείς λέμε - τόνισε - ότι όσο υπάρχουν ιμπεριαλιστές, Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι, οι οποίοι επεμβαίνουν στα Βαλκάνια, τόσο οι λαοί όχι μόνο δε θα βρίσκουν ησυχία αλλά θα κινδυνεύουν. Διότι αυτό που γίνεται σήμερα στα Βαλκάνια και σε άλλες περιοχές του κόσμου, είναι να οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τις πηγές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και τους δρόμους περάσματος αυτών των προϊόντων».

Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για το Μέτωπο

Ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι «το ουσιαστικό πρόβλημα είναι η εκ βάθρων αλλαγή της κατάστασης, η αλλαγή του συστήματος. Γι' αυτό μιλάμε για την ανάγκη μιας λαϊκής εξουσίας. Μιας λαϊκής εξουσίας, όπου οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, αυτοί οι οποίοι παράγουν τον πλούτο στην κοινωνία θα τον διαχειρίζονται. Θα οργανώσουν το σχεδιασμό της παραγωγής, θα ικανοποιούν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες που καθημερινά αυξάνονται. Θα λειτουργήσουν την κοινωνία προς όφελος της συγκριτικά μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της.

Λέμε, επίσης, ότι δημιουργούνται και πρέπει να δημιουργηθούν παραπέρα και με τη δική μας παρέμβαση όροι, συνθήκες και προϋποθέσεις για να συγκροτηθεί ένα αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο πάλης. Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη λαϊκή εξουσία, για τη σοσιαλιστική εξουσία. Και το συζητάμε τώρα, γιατί όλα αυτά δε θα γίνουν εν μία νυκτί. Αλλά θα γίνουν ως αποτέλεσμα της συνειδητής δράσης της εργατικής τάξης, της συμμαχίας της με τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης με τη φτωχομεσαία αγροτιά, με την εργαζόμενη διανόηση και τη νεολαία. Και εμείς προσπαθούμε αυτόν το σπόρο όχι απλά να τον σκορπάμε, αλλά δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να ριζώσει και να αναπτυχθεί. Και, βεβαίως, παλεύουμε για την αλλαγή των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα, από το πρωτοβάθμιο σωματείο μέχρι το επίπεδο της εξουσίας», κατέληξε.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν ερωτήσεις και αναπτύχθηκε διάλογος με τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ