Σάββατο 31 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Αγωγή της ΔΕΗ στους κατοίκους που αγωνίζονται

Ενα εκατομμύριο ευρώ ζητά η ΔΕΗ για κάθε μέρα κατάληψης από τους κατοίκους σε Ρυάκι και Αγιο Δημήτριο

Το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για κάθε μέρα κατάληψης ζητά με αγωγή της η ΔΕΗ από τους κατοίκους των δημοτικών διαμερισμάτων Ρυακίου και Αγίου Δημητρίου του Δήμου Ελλησπόντου Κοζάνης που, για 21 μέρα χθες, συνέχιζαν την κατάληψη των ταινιόδρομων μεταφοράς τέφρας και λιγνίτη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση της επιχείρησης, προειδοποιεί τους κατοίκους που παραμένουν στο μπλόκο, ότι είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την ομαλή επαναλειτουργία του σταθμού «με κάθε μέσο». Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι που κατέλαβαν το σταθμό, αν και βρίσκονται σε πολυήμερο αγώνα, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν, τονίζοντας ότι «στις 21 μέρες κατάληψης δεν ήρθε κανείς να συζητήσουμε, απεναντίας εδώ και χρόνια οι αρμόδιοι της ΔΕΗ και της κυβέρνησης μας εμπαίζουν με υποσχέσεις που δεν τηρούνται».

Στο μεταξύ, σύσκεψη σωματείων και φορέων που υποστηρίζουν τον αγώνα των κατοίκων του Δήμου Ελλησπόντου, όπως των σωματείων Οικοδόμων, Γούνας, της ΝΑΣ και της ΔΑΣ Κοζάνης, της ΠΚΣ, Επιτροπών Ειρήνης κλπ., πραγματοποιήθηκε, χτες, στην Κοζάνη και στη συνέχεια αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων επισκέφθηκε τους κατοίκους στο μπλόκο για να τους μεταφέρει ψήφισμα.

Οπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των φορέων, στηρίζουν τον αγώνα των κατοίκων του Αγ. Δημητρίου και Ρυακίου που συνεχίζουν την κατάληψη στη Βόρεια Πύλη του Αγίου Δημητρίου και έχουν ξεσηκωθεί, διεκδικώντας τα αυτονόητα: Αμεσα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας, καταπολέμηση της ανεργίας με μαζικές προσλήψεις στη ΔΕΗ ΑΕ και υπεράσπιση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων.

Αναφέρθηκε ακόμη ότι η πορεία του αγώνα των κατοίκων των πληττόμενων οικισμών αποτελεί ενθαρρυντικό παράδειγμα για το λαό του νομού Κοζάνης. Ο συντονισμός που οικοδομείται με εργατικά σωματεία και άλλες κοινωνικές, πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, η συσπείρωση που αναπτύσσεται μεταξύ λαού και εργαζομένων είναι απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχή έκβαση των κινητοποιήσεων. Η ΠΚΣ που συμμετείχε στην εκδήλωση με ανακοίνωσή της «χαιρετίζει και στηρίζει τον πολυήμερο και δύσκολο αγώνα των κατοίκων του Αγ. Δημητρίου και Ρυακίου και καταδικάζει την επιχείρηση τρομοκράτησής τους».

Η ΔΕΗ

Εκτός από την αγωγή, η ΔΕΗ επιστρατεύει και το φόβητρο των πιθανών διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, για να προκαλέσει την κοινωνική κατακραυγή απέναντι στον αγώνα των κατοίκων. Μετά από αίτημά της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που έγινε αποδεκτό σύμφωνα με πληροφορίες, εγκρίθηκε η δυνατότητα της μη χρήσης υδροηλεκτρικών μονάδων, οι οποίες κατά περίπτωση θα χαρακτηρίζονται από τη ΔΕΗ ως μη διαθέσιμες.

Πρακτικά, η ΔΕΗ θα πρέπει να αυξήσει τις εισαγωγές, ωστόσο προβλήματα της σύνδεσης με την Ιταλία περιορίζουν αυτές τις δυνατότητες, οπότε οι προγραμματισμένες διακοπές είναι ένα ενδεχόμενο, χωρίς να ανακοινώνεται προς το παρόν. Η ΔΕΗ δηλώνει λόγω της κατάληψης έχουν μειωθεί τα αποθέματα λιγνίτη και ισχυρίζεται ότι οι λιγνιτικές μονάδες μπορούν να λειτουργήσουν σε πλήρη ισχύ μόνο για πέντε συνεχόμενες μέρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικαστική απόφαση με σκοπό την τρομοκράτηση των κατοίκων (2009-06-17 00:00:00.0)
Αποφάσισαν συνέχιση του αγώνα (2008-06-04 00:00:00.0)
Με ΜΑΤ χημικά και συλλήψεις ενάντια στους κατοίκους (2008-06-03 00:00:00.0)
Συγκροτήθηκε σύλλογος πληττομένων (2007-10-09 00:00:00.0)
Παραμένουν σε επιφυλακή (2007-07-12 00:00:00.0)
Ενας τόπος που αργοπεθαίνει... (2003-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ