Σάββατο 31 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: ΚΚΕ - ΚΝΕ
Τίμησαν τον Πέρδικα, τον αετό του Μοριά

Αφιερωμένη στον εκτελεστή των ειδικών αποστολών του ΔΣΕ, τον Δημήτρη Γιαννακούρα ή Πέρδικα, ήταν η χτεσινή, πρώτη μέρα των τριήμερων εκδηλώσεων στο Μαίναλο για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ

Στην εκδήλωση στο Βάγγο
Στην εκδήλωση στο Βάγγο
Στον αετό του Μοριά, τον άφθαστο εκτελεστή των ειδικών αποστολών του ΔΣΕ, τον Δημήτρη Γιαννακούρα ή Πέρδικα, ψευδώνυμο με το οποίο πέρασε στην ιστορία, ήταν αφιερωμένη η χτεσινή μέρα των τριήμερων εκδηλώσεων στο Μαίναλο που οργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και η Οργάνωση Πελοποννήσου της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ.

Από του Βάγγου, τη γενέτειρα του ήρωα, που βρίσκεται στους πρόποδες του Μαινάλου, νέοι κομμουνιστές, μέλη και στελέχη του Κόμματος, συμπατριώτες του και απλός κόσμος τίμησαν τον ήρωα.

Κρατώντας στα χέρια τους τις κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο οι νέοι κομμουνιστές, με πορεία από τη νότια πλευρά του χωριού, βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία και έστειλαν βροντερό χαιρετισμό, στις απέναντι κορυφές, στα παλικάρια του Μαινάλου: «Οι μαχητές του Μαίναλου δε λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στον ΔΣΕ», «Το δρόμο του Πέρδικα διαλέγει ο λαός, δε γίνεται καλύτερος ο καπιταλισμός».

Λαϊκός στρατιωτικός ηγέτης

Η κεντρική ομιλία έγινε από την Γεωργία Αργυροπούλου, γραμματέα του ΝΣ Αρκαδίας της ΚΝΕ, η οποία στην αρχή της ομιλίας της είπε: «Εκ μέρους του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αρκαδίας της ΚΝΕ, της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, όλων των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απευθύνουμε θερμό χαιρετισμό σε τούτη τη συγκέντρωση, την οποία αφιερώνουμε στη μνήμη του συντρόφου μας Πέρδικα, τιμώντας τα ηρωικά 90 χρόνια του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια της ΚΝΕ».

Από την πορεία στη Μεγαλόπολη
Από την πορεία στη Μεγαλόπολη
Αναφερόμενη στον Πέρδικα, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο Πέρδικας συγκέντρωνε όλα τα χαρίσματα του λαϊκού στρατιωτικού ηγέτη. Τον διέκρινε επιθετικό πνεύμα, ήταν ψύχραιμος, αποφασιστικός, τολμηρός στις αποφάσεις του στη διάρκεια της μάχης, κατείχε άριστα την αντάρτικη τακτική και την εφάρμοζε με αριστοτεχνικό τρόπο στη διάρκεια της μάχης».

«Το κυριότερο όμως χάρισμά του - συνέχισε - ήταν η ικανότητά του να προσαρμόζεται εύκολα σε κάθε χώρο που θα βρισκόταν το τμήμα του, πραγματοποιώντας τους απαραίτητους ελιγμούς πάντοτε με επιτυχία, γιατί ήταν γνώστης της μορφολογίας του εδάφους όλων των ορεινών περιοχών της Πελοποννήσου, ιδιαίτερα του Ανατολικού και Δυτικού Μαινάλου. Τον σκότωσαν οι χωροφύλακες στη "Συνέσοβα" του Μαινάλου, μετά από ενέδρα που του έστησαν, την 16η Αυγούστου του 1949».

Καταλήγοντας τόνισε: «Εχουμε κάθε δικαίωμα να νιώθουμε περηφάνια για την 90χρονη ιστορία του Κόμματός μας. Να νιώθουμε σεβασμό γι' αυτούς που αγωνίστηκαν πριν από εμάς, γι' αυτούς που μας κληροδότησαν σημαντικές παρακαταθήκες. Και αναφέρουμε τα 90 χρόνια που κλείνει το Κόμμα μας όχι για να κάνουμε μόνο αποτίμηση της πορείας μας, όχι μόνο για να αντλήσουμε δύναμη, αλλά κυρίως για να συνειδητοποιήσουμε ότι σήμερα οφείλουμε πάνω απ' όλα να ανεβάσουμε πιο ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων από τον εαυτό μας».

Ηλίας Γιαννακούρας: «Ξέρουν να τιμούν τους πραγματικούς ήρωες»

Αμέσως μετά την ομιλία στήθηκε μια μαρμάρινη πλάκα που ετοίμασε η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, φόρο τιμής προς τον Πέρδικα, η οποία γράφει: «Σε τούτο το χωριό γεννήθηκε ο Δ. Γιαννακούρας ή Πέρδικας, ο αετός του Μοριά, ταγματάρχης της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ».

Η συγκίνηση όλων ήταν μεγάλη, μα μεγαλύτερη αυτή του αδερφού του Πέρδικα, του Ηλία (μοναδικός διασωθείς της οικογένειας καθώς τα πέντε αδέρφια του και ο κουνιάδος του έπεσαν στον αγώνα), ο οποίος με δάκρυα στα μάτια έγινε μια αγκαλιά με τους συγκεντρωμένους που έσπευσαν να του σφίξουν το χέρι.

Λίγο αργότερα δήλωσε στο «Ρ»: «Εχει στομώσει η καρδιά μου από συγκίνηση. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στο ΚΚΕ και ιδιαίτερα στους νέους της ΚΝΕ που ξέρουν να τιμούν τους πραγματικούς ήρωες, αυτούς που πολέμησαν για την προκοπή του λαού και μεταξύ αυτών ήταν και ο αδερφός μου. Είμαι βέβαιος ότι η νέα γενιά θα πατήσει στέρεα στα χνάρια αυτών των ηρώων και θα δημιουργήσει το δικό της έπος με το φτιάξιμο ενός κόσμου χωρίς εκμετάλλευση».

Στη Μεγαλόπολη

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν προς τη Μεγαλόπολη, την πρωτεύουσα της περιοχής, όπου το 1947, η ΚΟ αποφάσισε να βγουν συγκροτημένα στο Μαίναλο οι πρώτοι αγωνιστές με επικεφαλής τον Πέρδικα. Οι νέοι της ΚΝΕ μαζί με τους κομμουνιστές «παρατάχθηκαν» στην είσοδο της πόλης, από τη βόρεια πλευρά και πορεύτηκαν μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης. «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή», «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Στη συγκέντρωση που ακολούθησε μίλησε ο Γιώργος Τάτσης, μέλος του Γραφείου του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ, ο οποίος τόνισε πως η «απόδοση τιμής στους ήρωές μας ποτέ δεν είχε μουσειακό χαρακτήρα για εμάς τους κομμουνιστές. Δεν ταιριάζει στη δράση, την προσφορά και θυσία των ίδιων και του κόμματός τους, του ΚΚΕ. Τιμούμε τον Πέρδικα και τους άλλους νεκρούς του αγώνα μας για πολύ ουσιαστικούς λόγους».

Ακολούθως υπογράμμισε πως «χωρίς το σκοπό του σοσιαλισμού, δε θα είχαμε την αντοχή να παλεύουμε καθημερινά, να προσδοκούμε καθημερινά, μικρότερες ή μεγαλύτερες, λαϊκές κατακτήσεις. Χωρίς το σκοπό του σοσιαλισμού, δε θα είχαμε καταλάβει τον αναντικατάστατο ρόλο της εργατικής τάξης, τη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας. Δε θα νιώθαμε με τον ίδιο βαθύ τρόπο την ευθύνη μας απέναντι στο λαό».

Αργά το βράδυ επέστρεψαν στο Μαίναλο και συγκεκριμένα στη Βυτίνα, όπου ακολούθησε λαϊκό γλέντι με αντάρτικα τραγούδια.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται ως εξής:

Σήμερα, Σάββατο

-- 10 π.μ. Ανάβαση στο Μαίναλο και επίσκεψη στο «πέρασμα» των μαχητών του ΔΣΕ.

-- 12.30 μ.μ. Παρουσίαση του βιβλίου του Α. Καμαρινού στο Μαίναλο από τον Δ. Τζαβάρα, μέλος του Γραφείου Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου.

-- 8 μ.μ. Εκδήλωση για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ και τη δράση του ΔΣΕ στο Μοριά, με προβολή DVD για το ΔΣΕ.

-- Ομιλία του Μ. Μαΐλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι.

-- Γλέντι με δημοτικό συγκρότημα.

Αύριο, Κυριακή

-- 11 π.μ. Εξορμήσεις - συγκεντρώσεις στη Δημητσάνα, με ομιλητή τον Νίκο Κουτουμάνο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Στη Στεμνίτσα, με ομιλητή τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Στο Λεβίδι, με ομιλητή τον Θοδωρή Ρούνη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Στα Λαγκάδια, με ομιλητή τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Στη Βυτίνα, με ομιλητή τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- 5 μ.μ. Ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης για την προστασία των δασών και των ορεινών όγκων. Ομιλητές:

  • Μ. Σκαρβέλης, διδάκτωρ, δασολόγος, ερευνητής.
  • Ν. Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Χρ. Γιαννόπουλος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας, στέλεχος της ΠΑΣΥ.

-- 7.30 μ.μ. Συγκέντρωση - διαδήλωση στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η προβολή του ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ (2017-04-21 00:00:00.0)
Τιμά τους μαχητές του ΔΣΕ (2014-08-14 00:00:00.0)
Αποκαλυπτήρια μνημείου για τον Πέρδικα (2013-08-22 00:00:00.0)
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ (2013-08-15 00:00:00.0)
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ (2013-08-11 00:00:00.0)
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ (2013-08-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ