Σάββατο 31 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία

Eurokinissi

Σε πάνω από δέκα πόλεις σε όλη την Ελλάδα, φοιτητές και σπουδαστές διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι, με ανυπακοή και απειθαρχία απέναντι στην αντιεκπαιδευτική, αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης και διεκδίκησαν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν. Επανέλαβαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο σύνολο του νέου νόμου - πλαισίου, έκαναν καθαρό ότι όσο περνάει απ' το χέρι τους δε θα επιτρέπουν στις εταιρείες να υπάρχουν μέσα στις σχολές, ούτε στους καθηγητές που δουλεύουν για τις εταιρείες να κάνουν μπίζνες στις πλάτες της εκπαίδευσης. Και συνεχίζουν, δυναμώνουν την αντεπίθεση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και ανανεώνουν το ραντεβού τους για το Σάββατο 14 Ιούνη, στη Σύνοδο Πρυτάνεων στην Κρήτη.

Στην Αθήνα

Εκατοντάδες σπουδαστές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν από νωρίς στα Προπύλαια, με ξεκάθαρα αιτήματα μέσα από πανό και συνθήματα: Να καταργηθεί ο νόμος - πλαίσιο. Να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05 για τα ΚΕΣ. Οχι στην έμμεση αναθεώρηση του άρθρου 16. Ενώ δεν έλειψαν και τα πανό - καταγγελία για τον «πρύτανη» - δήμαρχο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη και τον πρόεδρο του ΣΕΒ για την πρόθεσή τους να μοιράσουν πτυχία αμορφωσιάς και ανεργίας.

Φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι (Φαρμακευτικής, Αρχιτεκτονικής, ΣΕΜΦΕ, Νέας Φοιτητικής Εστίας του ΕΜΠ, ΕΦΕ Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας, ΣΓΤΚΣ) πορεύτηκαν προς τη Βουλή στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα: «Οχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς. Αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς». «Ανυπακοή, απειθαρχία. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία». «Τέρμα πια στις αυταπάτες. ΄Η με το λαό ή με τους εργάτες». Μαζί τους και οι σπουδαστικοί σύλλογοι ΣΔΟ και ΣΤΕΦ Χαλκίδας, οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας νωρίτερα στο υπουργείο Παιδείας για να απαιτήσουν ανακαίνιση της ήδη υπάρχουσας εστίας και την ανέγερση νέας, χωρίς όμως να πάρουν καμία δέσμευση.

Σε πείσμα της κυβέρνησης και διάφορων ομόκεντρων κύκλων, που αξιοποιούν, στηρίζουν και καλύπτουν μια σειρά προβοκατόρικες ενέργειες, προκειμένου να αμαυρώσουν το φοιτητικό κίνημα και να το απομονώσουν από το λαό και τη συνολική πάλη, οι αγωνιζόμενοι φοιτητές και σπουδαστές δίνουν για άλλη μια φορά, απάντηση στο δρόμο: «Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό». Η πορεία καταλήγει στη Βουλή, όπου οι χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού («εφαρμογή του νόμου -πλαίσιο στο ακέραιο») σηματοδοτούν «διαρκή συναγερμό, διαρκή επαγρύπνηση». Γιατί «όσο τις Βρυξέλλες θα έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό».

Στη Θεσσαλονίκη

Με μαχητική διαδήλωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, απαντώντας και στα προβοκατόρικα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, οι φοιτητές έδωσαν ηχηρή απάντηση στην πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ και βιομηχάνων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανσπουδαστικής ΚΣ. Με πανό και συνθήματα διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Παιδείας με την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/05, το νόμο - πλαίσιο. «Ανυπακοή και απειθαρχία, καμία θυσία για την πλουτοκρατία», «Μέχρι τις Βρυξέλλες καλά να ακουστεί, ο νέος νόμος - πλαίσιο δε θα εφαρμοστεί», «Ακούστε καλά τι λεν οι φοιτητές, έξω το ΝΑΤΟ απ' τις σχολές» βροντοφώναξαν. Πορευόμενοι στην Εγνατία και την οδό Βενιζέλου κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης.

Σχολιάζοντας τα προχτεσινά και χτεσινά γεγονότα εκ μέρους της Πανσπουδαστικής ΚΣ, ο Αγγ. Κατσάνος σημείωσε: «Τέτοιες ενέργειες συμβαίνουν και εκεί που δεν υπάρχει άσυλο. Δεν είναι το άσυλο που δημιουργεί το έδαφος για τέτοιες ενέργειες...» και κάλεσε τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και τους πανεπιστημιακούς δασκάλους να συσπειρωθούν για να αποκρούσουν την αντιεκπαιδευτική λαίλαπα που έρχεται και πλήττει το δικαίωμα στη μόρφωση των λαϊκών οικογενειών.

Στα Γιάννενα, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πραγματοποίησαν μαχητική κινητοποίηση, στην οποία συμμετείχε με απόφαση ΓΣ και ο σύλλογος Επιστημών της Τέχνης, αναδεικνύοντας την ανάγκη οργανωμένης και συλλογικής αντίστασης απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Στο Ρέθυμνο, δυναμικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν οι επτά φοιτητικοί σύλλογοι, μετά από αγωνιστική απόφαση που πήραν κατά τη διάρκεια ενιαίας γενικής συνέλευσης, μαζί με τους σπουδαστές του ΤΕΙ Ρεθύμνου, από το δημαρχείο στην παλιά πόλη. Στο Ηράκλειο, οι φοιτητές του Βιολογικού πραγματοποίησαν με ιδιαίτερο παλμό κινητοποίηση από την πλατεία Ελευθερίας προς τη Νομαρχία. Στη Λάρισα, σπουδαστές του ΤΕΙ έκαναν πορεία από την πλατεία Εβραίων προς την πλατεία Ταχυδρομείου. Στην Καλαμάτα, με κάλεσμα της Πανσπουδαστικής ΚΣ, δεκάδες φοιτητές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, με αφορμή την επίσκεψη του δημάρχου Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη στην πόλη, και προχώρησαν σε κλείσιμο δρόμου. Στην Πάτρα, φοιτητές και σπουδαστές πραγματοποίησαν κινητοποίηση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πορεύτηκαν στη Νομαρχία και κατέληξαν στην πλατεία Γεωργίου. Στο Βόλο, σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στο Θόλο και πραγματοποίησαν εξόρμηση και ενημέρωση στο κέντρο της πόλης. Στην Αρτα, το Τμήμα Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση στις 2 Ιούνη, στις 11 το πρωί, στη Βιβλιοθήκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ