Σάββατο 31 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Εσύ παράγεις, αυτοί κάθονται στο σβέρκο σου

Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Τι να φταίει, άραγε, για την ακρίβεια; Παλιότερα λέγανε πως φταίνε οι μισθοί, παίρνουν πολλά οι εργάτες κι αναγκάζονται οι βιομήχανοι να ακριβαίνουν τα προϊόντα. Ωσπου επέβαλαν σ' έναν τεράστιο πληθυσμό σ' όλον τον πλανήτη μεροκάματα 2 και 3 ευρώ. Οι τιμές όμως συνέχισαν να αυξάνονται. Ε, τώρα φταίει το πετρέλαιο. Ναι, αλλά αυτό το κατέχουν αυτοί που πουλάνε και τα υπόλοιπα. Α, φταίει η έλλειψη ρυζιού. Ναι, αλλά αυτό το έχουν προαγοράσει για την επόμενη δεκαετία αυτοί που έχουν το πετρέλαιο, τα άλλα προϊόντα, τώρα και το ρύζι.

Καθώς αυτή είναι η κατάσταση στην αγορά, συνεχίζουν διάφοροι να ψάχνουν τι είναι αυτό που φταίει για την ακρίβεια. Ετσι, τώρα μαθαίνουμε πως ανάμεσα στ' άλλα φταίει και πως λείπουν οι «κύριοι», άρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί μια συμφωνία κυρίων για να συγκρατηθούν οι τιμές.

Κανένας απ' όσους ψάχνουν μέσα από τις στήλες του αστικού Τύπου να βρουν τι φταίει για τις τιμές δε βρίσκει ένοχο αυτόν καθ' αυτόν τον καπιταλισμό.

Και πώς να βρούνε ένοχο τον καπιταλισμό, όταν σου πλασάρουν πως υπάρχουν και καλοί καπιταλιστές; Οι οποίοι βγάζουν 1.000.000 δολάρια τη μέρα και κάνουν παζάρι αν θα δώσουν στον πρωτοκαπετάνιο του βαποριού 5.000 δολάρια το μήνα, ίσα δηλαδή με 3.500 ευρώ. Κάποτε ίσχυε το «ναύλο και βαπόρι» μόνο σε εμπόλεμες ζώνες. Σήμαινε πως κάθε ναύλο που έπαιρνε ένας εφοπλιστής για να πάει στον Περσικό, για παράδειγμα, ισοδυναμούσε με ένα νέο πλοίο. Σήμερα, λένε στο λιμάνι, ισχύει το «ναύλο και βαπόρι» για όλη την υφήλιο. Σημαίνει αυτό πως όλη η γη είναι σε εμπόλεμη κατάσταση; Ακριβώς. Και είναι ακριβώς η ώρα για να σταματήσουν διάφορα παραμύθια για τις τιμές και τους μισθούς και να κοιτάξει κάποιος κατάματα μια πραγματικότητα: Την οξύτητα του πολέμου μεταξύ καπιταλιστών, ενός πολέμου στον οποίο κάποιοι κερδίζουν περισσότερα, κάποιοι λιγότερα, αλλά και σίγουρα, οι πολλοί, αυτοί που δουλεύουν για να κινηθούν οι μηχανές στα εργοστάσια, οι προπέλες των πλοίων, για να οργωθούν τα χωράφια, αυτοί οι πολλοί είναι διαρκώς χαμένοι.

Πάμε γι' άλλα: Οταν οι αστικές εφημερίδες φτάνουν να αναπαράγουν η μία το κύριο άρθρο της άλλης, για να αποδείξουν πως είναι μονόδρομος αυτή η πολιτική, κάτσε εσύ και χάζευε στο γυαλί ποιος Τράγκας τα χώνει σε ποια Μακρή. Οσο θα βλέπεις τον Πρετεντέρη σαν κάτι διαφορετικό από τον Τριανταφυλλόπουλο, τόσο θα χαζεύεις με τη «διαμάχη» Καραμανλή - Αλαβάνου, ξεχνώντας ότι και οι δύο τα κείμενα της ίδιας τάξης έχουν συνυπογράψει. Για μια τάξη, την αστική, πασχίζουν.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ