Σάββατο 31 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προώθηση των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων με κάθε τρόπο

Στη με κάθε τρόπο προώθηση των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, ακόμα και με παράκαμψη του Συντάγματος, εμμένει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, όπως φάνηκε από τις σχετικές αναφορές που έκανε χτες στη Βουλή, όπου απάντησε σε Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, σχετικά με τις εξελίξεις στα Πανεπιστήμια.

Αφού επανέλαβε ότι ο αντιδραστικός νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί στο σύνολό του, προανήγγειλε παράκαμψη του Συντάγματος, προκειμένου να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εκανε αναφορά για παράλληλη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου με τα «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα» και για τον σκοπό αυτό, είπε, «μελετούμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε όλα τα θεσμικά περιθώρια του άρθρου 16 σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου».

Τα περιθώρια για την παράκαμψη του άρθρου 16 υπάρχουν, είπε ο πρωθυπουργός «και έχουν εντοπιστεί, εδώ και πολύ καιρό, και από προηγούμενες κυβερνήσεις». Η αποστροφή αυτή του πρωθυπουργού είναι σαφές ότι αναφέρεται στην ίδρυση το 2003 από τον Γ. Παπανδρέου (τότε υπουργό Παιδείας) πανεπιστημίου στην Ολυμπία με καθεστώς Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου. Κατά τον Κ. Καραμανλή «υπάρχει η δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης η οποία να ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με τη μορφή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου».

Το ίδιο σαφής ήταν και για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών αφού είπε ότι «είναι υποχρέωση της χώρας μας να προσαρμοστεί στις κοινοτικές οδηγίες που προστατεύουν τις βασικές ευρωπαϊκές ελευθερίες». Ισχυρίστηκε ότι «η μη αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων σε απόφοιτους ισότιμων αναγνωρισμένων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, οδηγεί αναπόφευκτα τη χώρα μας στην καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Προκλητικά ισχυρίστηκε ότι οι αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις «θα αμφισβητήσουν την απόλυτη κυριαρχία κάποιων βολεμένων» και, αναφερόμενος στην «αξιολόγηση» των ΑΕΙ, είπε ότι η «απουσία αξιολόγησης βολεύει μόνο τους ανεύθυνους, τους βολεμένους και το συντεχνιακό κατεστημένο των λίγων». Δεν παρέλειψε να επιτεθεί κατά όσων αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «δεν μπορεί κάποιοι να πρωτοστατούν σε ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής και την ίδια στιγμή να παριστάνουν, τάχα τους προστάτες της συνταγματικότητας». Επικαλέστηκε τη «σιδηρά χείρα» του νόμου λέγοντας ότι «στις συντεταγμένες πολιτείες πρώτιστη υποχρέωση όλων είναι ο σεβασμός και η σύμπραξη στην εφαρμογή των νόμων» ενώ τόνισε ότι «κάνουν μεγάλη ζημιά στη νέα γενιά όποιοι αντιμετωπίζουν την παιδεία σαν πεδίο μικροκομματικής ή συντεχνιακής αντιπαράθεσης».

Οπως φάνηκε από τη χτεσινή ομιλία του Κ. Καραμανλή η κυβέρνηση θα επιλέξει την οδό της παράκαμψης του Συντάγματος και για το θέμα του άρθρου 24 για τα δάση, αφού είπε ότι με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο θα καλυφθεί «ένα τεράστιας σημασίας έλλειμμα το οποίο έχει πληρώσει ακριβά τόσο το περιβάλλον όσο και η ορθολογική ανάπτυξη», δηλαδή θα υπάρξουν πρακτικά αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων. Ο ίδιος δρόμος θα ακολουθηθεί και για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο, αφού με νομοθετική ρύθμιση θα προωθηθεί η στελέχωση του δημόσιου τομέα με υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι με καθεστώς μονιμότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ