Σάββατο 31 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Οργιάζει η εγκατάλειψη «ανθεί» η φιλανθρωπία

Ο «Ρ» επισκέφτηκε το χώρο στον Αγιο Ανδρέα όπου είχαν μεταφερθεί οι 123 πρόσφυγες, τη φροντίδα των οποίων η κυβέρνηση ανέθεσε σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση

Από τις εγκαταστάσεις στον Αγ. Αντρέα, όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες
Από τις εγκαταστάσεις στον Αγ. Αντρέα, όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες
Πλήρης ανυπαρξία της κυβερνητικής πολιτικής και κοινωνικής μέριμνας για πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα αναζητώντας μια διέξοδο. Ανάθεση του ευαίσθητου και σοβαρού αυτού θέματος σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για «εκτόνωση» του προβλήματος. Κατά τα άλλα, η αντιμεταναστευτική πολιτική, οι διωγμοί, οι απελάσεις και η μη παροχή των κατάλληλων εγγράφων για όσους επιθυμούν να φύγουν από την Ελλάδα, «καλά κρατούν».

Αυτό αναδείχτηκε και από τη χθεσινή επίσκεψη του «Ρ» στην Ε' παιδική εξοχή του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας στον Αγιο Ανδρέα, όπου το περασμένο Σαββατοκύριακο μεταφέρθηκαν 123 πρόσφυγες από τη Λέρο και τη Ρόδο, τη φροντίδα των οποίων το υπουργείο Υγείας έχει αναθέσει στη ΜΚΟ PRAKSIS.

Χθες, ο αριθμός των προσφύγων - σχεδόν όλοι Αφγανοί - που βρίσκονται στον οικισμό είχε φτάσει στους 40. Οι 22 πιστοποιημένοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν την Τετάρτη σε Κέντρα Υποδοχής Ανηλίκων, που στην πλειοψηφία τους διαχειρίζονται άλλες ΜΚΟ.

Συγκεκριμένα, όπως μας είπαν οι άνθρωποι της PRAKSIS: 5 μεταφέρθηκαν στη Μακρυνίτσα Βόλου (της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ), 5 στη Θεσσαλονίκη (της ΜΚΟ «Κοινωνική Αλληλεγγύη»), 7 στη Θεσσαλονίκη (της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ), 4 στα Ανώγεια Κρήτης (Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας) και 1 κοπέλα από την Αιθιοπία στο Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας - Παιδούπολη. Ενδεικτικό της κρατικής εγκατάλειψης είναι ότι και η μεταφορά ακόμα των παιδιών έγινε συνοδεία εργαζομένων των ΜΚΟ.

Επιπλέον, οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στις 13 Ιούνη στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο, το οποίο λειτουργεί, όπως μας είπαν, με ευθύνη του «Ερυθρού Σταυρού».

Οι υπόλοιποι 61 επέλεξαν να μην κάνουν καν αίτηση για άσυλο και να φύγουν αναζητώντας την τύχη τους. Ο Κανονισμός του Δουβλίνου σχετίζεται άμεσα με αυτή τους την απόφαση, καθώς καταστρατηγεί το δικαίωμα του πρόσφυγα να επιλέξει τη χώρα στην οποία θέλει να πάει και η «τύχη» του καθορίζεται από τη χώρα όπου θα υποβάλει αίτηση ασύλου.

Στοιχεία κάνουν λόγο για μείωση των αιτήσεων αναλογικά με τον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στην ΕΕ. Οι πρόσφυγες όταν ξέρουν πως ούτε άσυλο θα πάρουν και θα έρθουν σε επαφή με έλεγχο και καταγραφή των δεδομένων τους, προτιμούν να μην κάνουν καν αίτηση παρά να είναι «φακελωμένοι», εγκλωβισμένοι και διά βίου παράνομοι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ