Σάββατο 31 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκτεθειμένη για Κεφαλογιάννη

Εκτεθειμένοι είναι κυβέρνηση και πρωθυπουργός, μετά την απόφαση να παράσχουν κάλυψη στον άτυπο σύμβουλο του Κ. Καραμανλή, Γ. Κεφαλογιάννη, παρά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην βουλευτή για δύο πλημμελήματα.

Από την πρώτη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, ενώ στη συνέχεια πρόσφερε κάλυψη στον πρωθυπουργικό σύμβουλο, εφαρμόζοντας την ίδια τακτική που είχε ακολουθηθεί και σε άλλες περιπτώσεις συμβούλων του Κ. Καραμανλή. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Γ. Κεφαλογιάννη, αν και την ίδια στιγμή δε λείπουν οι παρασκηνιακές υποδείξεις προς τον Γ. Κεφαλογιάννη για «εθελούσια έξοδο» από το Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που, όπως αφήνουν σαφώς να εννοηθεί, θα έβγαζε τον πρωθυπουργό από τη δύσκολη θέση. Επίσημα πάντως ο Ευ. Αντώναρος άφησε να διαφανεί ότι οι κατηγορίες σε βάρος του πρώην βουλευτή Ρεθύμνου δεν ευσταθούν και στο τέλος θα δικαιωθεί. «Δεν πρέπει κανείς να σπεύδει να βγάζει οποιαδήποτε συμπεράσματα για έναν άνθρωπο της πολιτικής προσφοράς του Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος σε όλη του τη ζωή, σε όλη του την πολιτική σταδιοδρομία, σεβάστηκε το Σύνταγμα και τους νόμους», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα υποστήριξε ότι «δεν έχει αντικείμενο» το αίτημα για παραίτησή του: «Σας θυμίζω ότι λόγω της μακράς εμπειρίας του στην πολιτική ο κ. Κεφαλογιάννης είναι από το 2006 άτυπος και άμισθος σύμβουλος και όχι διορισμένος με μισθό, όπως οι άλλοι σύμβουλοι του πρωθυπουργού. Από πού να παραιτηθεί, λοιπόν;», αναρωτήθηκε.

Ο ίδιος ο Γ. Κεφαλογιάννης σε χτεσινή γραπτή δήλωσή του, αφού επικαλείται την 40χρονη θητεία του στη Βουλή και τη μακρά του παρουσία στο δημόσιο βίο, όπου «υπερασπίστηκε το Σύνταγμα και τους νόμους», κάνει λόγο για «προσπάθεια σπίλωσής μου, με βάση ουσιαστικά αστήρικτες κατηγορίες», που «θα καταρρεύσει ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης και οι υπαίτιοι της σκευωρίας αυτής θα κληθούν να λογοδοτήσουν». Αφήνοντας αιχμές κατά πολιτικών αντιπάλων του, καταλήγει επισημαίνοντας πως «όσοι από πολιτικά κίνητρα πιστεύουν ότι θα με πλήξουν απλώς τους υπενθυμίζω την παροιμία: Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται».

Επισημαίνεται ότι εναντίον του Γ. Κεφαλογιάννη ασκήθηκε ποινική δίωξη για δύο πλημμελήματα. «Πρόκληση σε τέλεση πλημμελήματος» και «απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία», που αφορούν σε πιέσεις που καταγγέλλεται ότι είχε ασκήσει σε αστυνομικούς, προκειμένου να μην καταθέσουν σε βάρος κατηγορουμένου για καλλιέργεια 1.500 δενδρυλλίων χασίς, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2005. Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ παραπέμπεται να δικαστεί στις 22 Σεπτέμβρη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου. Στο εδώλιο θα καθίσει και το στέλεχος της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου και υπεύθυνος στα θέματα Παιδείας στο νομό, Αρκάδιος Σπανουδάκης. Η υπόθεση έφτασε ενώπιον του εισαγγελέα όταν αστυνομικός σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ρεθύμνου, στις 9 Γενάρη 2006, κατήγγειλε ότι ο Γ. Κεφαλογιάννης είχε ζητήσει από δύο συναδέλφους του να αλλάξουν τις καταθέσεις τους προκειμένου να αθωωθεί κατηγορούμενος για υπόθεση ναρκωτικών.

Ο αστυνομικός είχε διατυπώσει τη συγκεκριμένη καταγγελία παρουσία του εισαγγελέα Ρεθύμνου, του νομάρχη, 11 δημάρχων του νομού και ακόμη 50 ατόμων που παρευρίσκονταν σε εκείνη τη σύσκεψη. Θέμα της σύσκεψης ήταν η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην περιοχή των Ζωνιανών και της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου. Ο αστυνομικός, που υπηρετεί στην ειδική υπηρεσία αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στην Κρήτη, την ΥΔΑΣΥΔΕ, και ήταν επικεφαλής αρκετών επιχειρήσεων στα Ζωνιανά, κατήγγειλε τον κ. Κεφαλογιάννη για «εκβιαστικές παρεμβάσεις προς όφελος των χασισοκαλλιεργητών». Υποστήριξε μάλιστα ότι «έταξε στον έναν αστυνομικό και διορισμό της γυναίκας του».

Η δίωξη για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και είναι πρωτοφανές ότι ασκείται σε έναν τέως υπουργό και εν ενεργεία σύμβουλο του πρωθυπουργού, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, συμπληρώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ περιμένει εξηγήσεις από τον ίδιο τον Γ. Κεφαλογιάννη, αλλά και τον τον πρωθυπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ