Σάββατο 25 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΚΡΙΝΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Ενας τόπος που αργοπεθαίνει...

Περιοδεία στην περιοχή κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Αγγελο Τζέκη

Η Ακρινή, δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ελλησπόντου Κοζάνης, αργοπεθαίνει από τις αρρώστιες που έχει προκαλέσει η λειτουργία του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ, αλλά υποβαθμίζεται και οικονομικά - κοινωνικά και μαστίζεται από την ανεργία.

Πηγή των προβλημάτων είναι η λειτουργία του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και του ορυχείου του Νότιου Πεδίου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον οικισμό. Η μόλυνση του περιβάλλοντος που δημιουργείται εξαιτίας της εκπομπής ρύπων στην ατμόσφαιρα, από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τις εναποθέσεις τέφρας, δίπλα σχεδόν στα σπίτια του οικισμού, είναι τρομακτική. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε «κρανίου τόπο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου περιβάλλοντος και ανέργων Ακρινής, Κ. Πουτακίδης στον βουλευτή του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκη και στο κλιμάκιο της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ που επισκέφθηκε χτες το απόγευμα τον οικισμό και συζήτησε τα προβλήματα με τους κατοίκους.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο σύλλογος είναι τρομακτικά. Σύμφωνα με έρευνα που καλύπτει την περίοδο 1996 - 2002 υπάρχει αύξηση των θανάτων των κατοίκων της Ακρινής κατά 44%, αύξηση των περιπτώσεων καρκίνων κατά 440%, αύξηση καρδιοπαθειών κατά 240%. «Ο φυσικός θάνατος εδώ έχει μηδενιστεί», πρόσθεσε ο Κ. Πουτακίδης.

Το πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει την κοινότητα είναι οξύτατο. Η ΔΕΗ έχει αφαιρέσει μεγάλες εκτάσεις εύφορης γης από τους καλλιεργητές για την εξόρυξη λιγνίτη και σαν αποτέλεσμα στέρησε τους κατοίκους από τα χωράφια και τα μέσα επιβίωσής τους. Στη ΔΕΗ προσέλαβαν ελάχιστους κατοίκους και τώρα δεν προσλαμβάνουν κανέναν, αφού η εργατική δύναμη της ΔΕΗ στην περιοχή μειώνεται συνεχώς.

Το ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων στις 19 Οκτώβρη τονίζει χαρακτηριστικά: «Η υπερεκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων, η αφαίρεση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης και βοσκοτόπων, σε συνδυασμό με την απουσία πολιτικής που θα προέβλεπε την αναπλήρωση των χαμένων θέσεων εργασίας είναι ο δεύτερος και σημαντικότερος παράγοντας που βαραίνει τους κατοίκους της Ακρινής».

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ χαιρέτισε και αντιδήμαρχος Ελλησπόντου Κ. Ανουλίδης που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης τόνισε ότι η κατάσταση είναι όντως κρίσιμη, θα μπορούσαν όμως τα πράγματα να είναι διαφορετικά, αν υπήρχε πολιτική βούληση για μια άλλη ανάπτυξη που θα παίρνει υπόψη της το περιβάλλον και τις ανάγκες των κατοίκων. «Η ίδρυση ενός εργοστασίου, συνέχισε, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να καταστραφεί η γεωργική παραγωγή της περιοχής, υπάρχει σήμερα η τεχνολογία που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να λύσει τα προβλήματα της ρύπανσης. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα επιδεινώσει την κατάσταση».

«Το ΚΚΕ, όπως στο παρελθόν, κατέληξε, θα φέρει τα προβλήματα αυτά με επερωτήσεις και θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον αγώνα σας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ