Σάββατο 25 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Ιδιωτικό μητροπολιτικό πάρκο!

Την ταφόπλακα στο όνειρο των κατοίκων της πρωτεύουσας για τη δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου στην έκταση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, αποφάσισε χτες η κυβέρνηση, με όλες μάλιστα τις... τιμές, προκηρύσσοντας, δηλαδή, διεθνή διαγωνισμό για τη μελέτη «δημιουργίας» του!

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Τύπου, Τ. Χυτήρη, αμέσως μετά από κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου και Πολιτισμού Ε. Βενιζέλου, η μελέτη αυτή θα αφορά μόνο τα 4.000 στρέμματα (από τα 6.500 που αποτελούν το πρώην αεροδρόμιο και η πρώην αμερικάνικη βάση), ενώ τα υπόλοιπα θα εκποιηθούν σε ιδιώτες για οικιστική ανάπτυξη. Αλλά και τα 4.000 στρέμματα δε θα είναι αμιγές πάρκο, καθώς στα μισά περίπου από αυτά θα αναπτυχθούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ενώ στο κτίριο του πρώην Ανατολικού Αερολιμένα θα δημιουργηθεί συνεδριακό κέντρο. Φυσικά, τη διαχείριση και λειτουργία όλων αυτών θα αναλάβουν και πάλι οι ιδιώτες, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν αποφασίστηκε χτες η σύσταση διαχειριστικού φορέα, κάτι που είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε ανάλογες δηλώσεις του μόλις τον περασμένο Απρίλη.

Το βασικό συμπέρασμα από τη χτεσινή σύσκεψη είναι ότι οι περιβόητες εξαγγελίες για το «μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της Ευρώπης» δε σημαίνουν τίποτε άλλο παρά τη δημιουργία μιας, έστω και αρκετά εκτεταμένης, πρασιάς για τους ιδιώτες που θα εκμεταλλεύονται τις εγκαταστάσεις του «πάρκου» ή θα δημιουργήσουν την πολυτελή τους πόλη - γκέτο στις παρυφές του. Ο λαός καταδικάζεται το «πάρκο» αυτό να το βλέπει με το «κιάλι» ή να πληρώνει πανάκριβο εισιτήριο για να το γευτεί...

Ο ίδιος ο Τ. Χυτήρης δήλωσε ότι για το τμήμα που θα εκποιηθεί για οικιστική ανάπτυξη θα γίνει νέος διαγωνισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το «φιλέτο» αυτό ερίζουν διάφορες μεγάλες ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές και άλλες εταιρίες, οι οποίες βομβαρδίζουν ήδη με προτάσεις τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Οι περισσότερες από τις προτάσεις αυτές αφορούν τη δημιουργία εμπορικών κέντρων. Υπάρχουν, όμως, και αρκετές που αφορούν τη δημιουργία οικιστικών προγραμμάτων, με χαρακτηριστικότερη αυτή που προτείνει την κατασκευή... «Βυζαντινού οικισμού»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ