ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Προώθηση «συνεργασιών» για στρατιωτικές εγκαταστάσεις και πυρηνική ενέργεια από τις ΗΠΑ

Περιοδεία της Αμερικανίδας αντιπροέδρου σε Φιλιππίνες και Ταϊλάνδη

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Χάρις - Μάρκος
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Χάρις - Μάρκος
Την προτεραιότητα που οι ΗΠΑ δίνουν στην ισχυροποίηση της θέσης τους σε Ασία - Ειρηνικό, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής τους κυρίως με την Κίνα, επιβεβαίωσε η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία χτες βρέθηκε στις Φιλιππίνες.

Χαρακτηριστικά, στη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της χώρας, Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, έσπευσε να επισημάνει ότι «μία ένοπλη επίθεση κατά των Ενόπλων Δυνάμεων, των πλοίων ή των αεροσκαφών των Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) θα προκαλούσε (σ.σ. ενεργοποίηση για) τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για την αμοιβαία άμυνα».

Με φόντο την όξυνση των εντάσεων στη ΝΚΘ (όπου πολλές χώρες έχουν συνοριακές διαφορές με την Κίνα, μεταξύ τους και οι Φιλιππίνες), η Χάρις τόνισε στον Μάρκος ότι «στεκόμαστε στο πλευρό σας προς υπεράσπιση των διεθνών κανόνων αναφορικά με τη ΝΚΘ».

Ο δε Μάρκος δήλωσε μεταξύ άλλων - σύμφωνα με το «Reuters» - ότι «δεν βλέπω για τη χώρα μου μέλλον που να μην περιλαμβάνει τις ΗΠΑ».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τριήμερη επίσκεψη της Χάρις περιλαμβάνει επίσκεψη στα νησιά Παλαουάν, που βρίσκονται στην άκρη της ΝΚΘ, σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ Φιλιππίνων και Κίνας.

Πατώντας εξάλλου στην προγενέστερη συμφωνία ΗΠΑ - Φιλιππίνων για την «Ενισχυμένη Αμυντική Συνεργασία» (EDCA), η οποία προβλέπει «κυλιόμενη» αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα, η Ουάσιγκτον φέρεται να έχει προτείνει αύξηση του αριθμού των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο της EDCA, από τις υπάρχουσες 5 σε 10, συμπεριλαμβανομένης και μιας στρατιωτικής βάσης στα νησιά Παλαουάν.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», ΗΠΑ και Φιλιππίνες προετοιμάζουν συμφωνία για παροχή πυρηνικής τεχνολογίας από την Ουάσιγκτον, για τη δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής Ενέργειας. Επίσης, οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη εργοστασίου επεξεργασίας νικελίου και κοβαλτίου στις Φιλιππίνες, που εκτιμάται ότι θα επεκτείνει τη δυνατότητα παραγωγής εξευγενισμένου νικελίου και κοβαλτίου των Φιλιππίνων κατά 20.000 μετρικούς τόνους ανά έτος.

Σημειωτέον, πριν λίγες μέρες η Χάρις από την Μπανγκόγκ (όπου συμμετείχε και στο Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού) ανακοίνωσε τη σύναψη εταιρικής σχέσης των ΗΠΑ με την Ταϊλάνδη, στο πεδίο της «καθαρής» Ενέργειας, επίσης για την αμερικανική συμβολή στη δημιουργία μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων.

ΝΑΤΟικές «προειδοποιήσεις» για την αντιπαράθεση με την Κίνα

Οι επαφές της Χάρις στον Ειρηνικό συνεχίζονται ενώ χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές γιατί «βλέπουμε εντεινόμενες προσπάθειες της Κίνας να ελέγξει κρίσιμες υποδομές, αλυσίδες εφοδιασμού και βιομηχανικούς κλάδους - κλειδιά». Πρόσθεσε δε ότι «δεν μπορούμε να δώσουμε σε αυταρχικά καθεστώτα καμία ευκαιρία να εκμεταλλευτούν ευάλωτα στοιχεία μας και να μας υπονομεύσουν».

Ολα αυτά ενώ την ένταση στην περιφέρεια «ανεβάζουν» και οι εξελίξεις γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο: Μετά και τη νέα βαλλιστική δοκιμή της Πιονγιάνγκ, την Παρασκευή, που η ίδια ανακοίνωσε ότι αφορούσε πύραυλο «Hwasong-17» (διηπειρωτικό), δυναμώνουν οι προσπάθειες της Δύσης για επιβολή νέων κυρώσεων, κάτι που την άνοιξη είχαν εμποδίσει Κίνα και Ρωσία.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι ΥΠΕΞ του G7 αναφέρονται σε ανάγκη για νέα, «σημαντικά» μέτρα ώστε να σταματήσουν οι δοκιμές, για τις οποίες υποστηρίζουν ότι «αποσταθεροποιούν περαιτέρω την περιοχή». Σημειώνουν δε ότι η Βόρεια Κορέα «δεν θα αποκτήσει ποτέ καθεστώς πυρηνικής δύναμης».

Τέλος, ας καταγραφεί ότι στο περιθώριο της συνάντησης της APEC στην Μπανγκόκ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, συναντήθηκε με τον Βιετναμέζο ομόλογό του, Μπούι Ταν Σον. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, οι δύο αξιωματούχοι «έδωσαν έμφαση στην ισχύ της εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Βιετνάμ και στην επιθυμία των δύο χωρών να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους». Ακόμα, συζήτησαν τρόπους για «τη συνεργασία ώστε να αναπτυχθούν η ασφάλεια και η ευημερία στον Ινδο-Ειρηνικό, όπως επίσης η διατήρηση της βασισμένης σε διεθνείς κανόνες τάξης στη ΝΚΘ (σ.σ. το Βιετνάμ είναι μία από τις χώρες που έχουν διαφορές με την Κίνα εκεί), η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ανάπτυξη του Οικονομικού Πλαισίου για την Ευημερία στον Ινδο-Ειρηνικό», επενδυτική πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον για την περιοχή.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΖΕΝΙΝ.-- Εναν 18χρονο Παλαιστίνιο μαθητή Λυκείου δολοφόνησαν χτες στην πόλη Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης Ισραηλινοί στρατιώτες. Ο έφηβος χτυπήθηκε στην κοιλιά και πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία λίγα λεπτά αργότερα, στη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού κατοχικού στρατού εναντίον Παλαιστίνιων μαχητών. Το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι ο έφηβος πήγαινε στο σχολείο του την ώρα που σημειώθηκε το περιστατικό.

ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ.-- Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλοι 16 τραυματίστηκαν όταν ένα ΙΧ αυτοκίνητο τύπου SUV έπεσε σε βιτρίνα καταστήματος της «Apple» στη Μασαχουσέτη υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, Ιλον Μασκ, αποφάσισε να ξανανοίξει τον λογαριασμό του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ στο συγκεκριμένο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης. Ο Τραμπ το απέρριψε για την ώρα, λέγοντας πως δεν ενδιαφέρεται επειδή έχει «μια φανταστική πλατφόρμα, με λαμπρά μυαλά να γράφουν σε αυτή, την Truth Social». Ο Τραμπ είχε αποκλειστεί μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο τον Γενάρη του 2021.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, διέψευσε πληροφορίες της εφημερίδας «Sunday Times» ότι επιδιώκει ένα «ελβετικό μοντέλο» σχέσεων με την ΕΕ ώστε να αρθούν τα περισσότερα εμπόδια στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Δήλωσε ότι η Βρετανία δεν σκοπεύει να εναρμονίζει το νομικό της πλαίσιο με το αντίστοιχο της ΕΕ.

ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ ΣΠΡΙΝΓΚΣ.-- Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν σε επεισόδιο με πυροβολισμούς σε νυχτερινό κέντρο ΛΟΑΤΚΙ το βράδυ του Σαββάτου στο Κολοράντο Σπρινγκς του Κολοράντο. Ενας ύποπτος τέθηκε υπό αστυνομική κράτηση.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΚΚ
Νέος ΓΓ της ΚΕ ο σ. Πάουλο Ραϊμούντο

Συγχαρητήριο μήνυμα από τον Δ. Κουτσούμπα

Σε συνεδρίασή της στις 12/11 η Κεντρική Επιτροπή του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΠΚΚ) - μετά από αίτημα του έως τότε ΓΓ της ΚΕ, σ. Ζερόνιμο δε Σόουζα, να αντικατασταθεί για λόγους υγείας - εξέλεξε ομόφωνα νέο ΓΓ της ΚΕ του ΠΚΚ τον σ. Πάουλο Ραϊμούντο.

Ο σ. Ραϊμούντο είναι 46 χρονών. Οργανώθηκε στην Κομμουνιστική Νεολαία το 1991 και στη συνέχεια διατέλεσε στέλεχός της. Το 1996 εκλέχθηκε για πρώτη φορά μέλος της ΚΕ του ΠΚΚ, το 2000 εκλέχθηκε στην Πολιτική Επιτροπή της ΚΕ, ενώ στο τελευταίο, 21ο Συνέδριο του ΠΚΚ, εκλέχθηκε στην Πολιτική Επιτροπή και στη Γραμματεία της ΚΕ.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έστειλε το ακόλουθο συγχαρητήριο μήνυμα στον νέο ΓΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ, σ. Πάουλο Ραϊμούντο:

«Αγαπητέ σύντροφε Πάουλο,

Με την ευκαιρία της εκλογής σας στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΚΚ, εκφράζω τα συγχαρητήρια και τις ευχές μου για καλή δύναμη και επιτυχία στις νέες ευθύνες που αναλαμβάνετε, προς όφελος της εργατικής τάξης και του λαού της Πορτογαλίας.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

Δημήτρης Κουτσούμπας

Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ».

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ισχυρός σεισμός με πάνω από 160 νεκρούς

Τουλάχιστον 162 άτομα έχασαν τη ζωή τους, μετά από ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε χτες το πρωί κοντά στην πόλη Σιαντζούρ της νήσου Ιάβα, με 10 χλμ. εστιακό βάθος και σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα.

Οι τελευταίες πληροφορίες από τη χώρα έκαναν λόγο για τουλάχιστον 700 τραυματίες, ενώ υπήρχαν φόβοι για μεγάλη αύξηση των θυμάτων. Ακόμα, υπολογιζόταν ότι πάνω από 13.000 άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν. Εκπρόσωποι των αρχών εξέφρασαν φόβους για εγκλωβισμένους σε συντρίμμια κατοίκους, ενώ υπήρχαν και πληγείσες περιοχές όπου τα σωστικά συνεργεία δεν είχαν καταφέρει να φτάσουν.

Σημειωτέον ότι την περασμένη Παρασκευή, ισχυρός σεισμός (6,9 Ρίχτερ) έπληξε και τη νήσο Σουμάτρα (δυτικά της Ιάβα).

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Ολοκλήρωση με παζάρια, συμβιβασμούς και «εκκρεμότητες»

Τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς πίσω από το υποκριτικό «ενδιαφέρον για το περιβάλλον» αποτύπωσε η Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27) που πραγματοποιήθηκε στο Σαρμ ελ Σέικχ της Αιγύπτου.

Η διάσκεψη ολοκληρώθηκε ξημερώματα Κυριακής, μετά από πολλά παζάρια, με την υιοθέτηση ανακοίνωσης που μεταξύ άλλων προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου για την κάλυψη των «απωλειών και των ζημιών» που έχουν υποστεί οι «ιδιαίτερα ευάλωτες» φτωχές χώρες από περιβαλλοντικές καταστροφές. Το διά ταύτα του εν λόγω ταμείου ωστόσο, που θα περιλαμβάνει κρατικά πακέτα, επιχειρηματικές επενδύσεις, δάνεια κ.ά., όπως και οι όροι για την αποδέσμευση κονδυλίων, είναι ζητήματα που έμειναν μετέωρα για παραπέρα παζάρια.

Στο τελικό κείμενο προβλέπεται η προώθηση της ανάπτυξης «πράσινων μπίζνες» υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλων μορφών Ενέργειας «με χαμηλές εκπομπές» (άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης και «ερμηνειών...).

Ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες σχολίασε πως «πρέπει να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές τώρα και αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο αυτή η COP δεν απάντησε».

Η Κίνα χαιρέτισε την τελική ανακοίνωση, προειδοποιώντας ότι μένει ακόμη «πολύς δρόμος» σε ό,τι αφορά τη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Φρ. Τίμερμανς σχολίασε ότι «αυτό που έχουμε μπροστά μας δεν είναι ένα επαρκές βήμα για τους ανθρώπους και τον πλανήτη» επειδή «δεν προβλέπει αρκετές επιπλέον προσπάθειες από τους βασικούς ρυπαντές» (ως τέτοιους η ΕΕ περιγράφει βασικά την Κίνα αλλά και τις ΗΠΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ