Τρίτη 22 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Προώθηση «συνεργασιών» για στρατιωτικές εγκαταστάσεις και πυρηνική ενέργεια από τις ΗΠΑ

Περιοδεία της Αμερικανίδας αντιπροέδρου σε Φιλιππίνες και Ταϊλάνδη

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Χάρις - Μάρκος
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Χάρις - Μάρκος
Την προτεραιότητα που οι ΗΠΑ δίνουν στην ισχυροποίηση της θέσης τους σε Ασία - Ειρηνικό, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής τους κυρίως με την Κίνα, επιβεβαίωσε η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία χτες βρέθηκε στις Φιλιππίνες.

Χαρακτηριστικά, στη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της χώρας, Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, έσπευσε να επισημάνει ότι «μία ένοπλη επίθεση κατά των Ενόπλων Δυνάμεων, των πλοίων ή των αεροσκαφών των Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) θα προκαλούσε (σ.σ. ενεργοποίηση για) τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για την αμοιβαία άμυνα».

Με φόντο την όξυνση των εντάσεων στη ΝΚΘ (όπου πολλές χώρες έχουν συνοριακές διαφορές με την Κίνα, μεταξύ τους και οι Φιλιππίνες), η Χάρις τόνισε στον Μάρκος ότι «στεκόμαστε στο πλευρό σας προς υπεράσπιση των διεθνών κανόνων αναφορικά με τη ΝΚΘ».

Ο δε Μάρκος δήλωσε μεταξύ άλλων - σύμφωνα με το «Reuters» - ότι «δεν βλέπω για τη χώρα μου μέλλον που να μην περιλαμβάνει τις ΗΠΑ».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τριήμερη επίσκεψη της Χάρις περιλαμβάνει επίσκεψη στα νησιά Παλαουάν, που βρίσκονται στην άκρη της ΝΚΘ, σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ Φιλιππίνων και Κίνας.

Πατώντας εξάλλου στην προγενέστερη συμφωνία ΗΠΑ - Φιλιππίνων για την «Ενισχυμένη Αμυντική Συνεργασία» (EDCA), η οποία προβλέπει «κυλιόμενη» αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα, η Ουάσιγκτον φέρεται να έχει προτείνει αύξηση του αριθμού των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο της EDCA, από τις υπάρχουσες 5 σε 10, συμπεριλαμβανομένης και μιας στρατιωτικής βάσης στα νησιά Παλαουάν.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», ΗΠΑ και Φιλιππίνες προετοιμάζουν συμφωνία για παροχή πυρηνικής τεχνολογίας από την Ουάσιγκτον, για τη δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής Ενέργειας. Επίσης, οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη εργοστασίου επεξεργασίας νικελίου και κοβαλτίου στις Φιλιππίνες, που εκτιμάται ότι θα επεκτείνει τη δυνατότητα παραγωγής εξευγενισμένου νικελίου και κοβαλτίου των Φιλιππίνων κατά 20.000 μετρικούς τόνους ανά έτος.

Σημειωτέον, πριν λίγες μέρες η Χάρις από την Μπανγκόγκ (όπου συμμετείχε και στο Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού) ανακοίνωσε τη σύναψη εταιρικής σχέσης των ΗΠΑ με την Ταϊλάνδη, στο πεδίο της «καθαρής» Ενέργειας, επίσης για την αμερικανική συμβολή στη δημιουργία μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων.

ΝΑΤΟικές «προειδοποιήσεις» για την αντιπαράθεση με την Κίνα

Οι επαφές της Χάρις στον Ειρηνικό συνεχίζονται ενώ χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές γιατί «βλέπουμε εντεινόμενες προσπάθειες της Κίνας να ελέγξει κρίσιμες υποδομές, αλυσίδες εφοδιασμού και βιομηχανικούς κλάδους - κλειδιά». Πρόσθεσε δε ότι «δεν μπορούμε να δώσουμε σε αυταρχικά καθεστώτα καμία ευκαιρία να εκμεταλλευτούν ευάλωτα στοιχεία μας και να μας υπονομεύσουν».

Ολα αυτά ενώ την ένταση στην περιφέρεια «ανεβάζουν» και οι εξελίξεις γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο: Μετά και τη νέα βαλλιστική δοκιμή της Πιονγιάνγκ, την Παρασκευή, που η ίδια ανακοίνωσε ότι αφορούσε πύραυλο «Hwasong-17» (διηπειρωτικό), δυναμώνουν οι προσπάθειες της Δύσης για επιβολή νέων κυρώσεων, κάτι που την άνοιξη είχαν εμποδίσει Κίνα και Ρωσία.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι ΥΠΕΞ του G7 αναφέρονται σε ανάγκη για νέα, «σημαντικά» μέτρα ώστε να σταματήσουν οι δοκιμές, για τις οποίες υποστηρίζουν ότι «αποσταθεροποιούν περαιτέρω την περιοχή». Σημειώνουν δε ότι η Βόρεια Κορέα «δεν θα αποκτήσει ποτέ καθεστώς πυρηνικής δύναμης».

Τέλος, ας καταγραφεί ότι στο περιθώριο της συνάντησης της APEC στην Μπανγκόκ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, συναντήθηκε με τον Βιετναμέζο ομόλογό του, Μπούι Ταν Σον. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, οι δύο αξιωματούχοι «έδωσαν έμφαση στην ισχύ της εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Βιετνάμ και στην επιθυμία των δύο χωρών να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους». Ακόμα, συζήτησαν τρόπους για «τη συνεργασία ώστε να αναπτυχθούν η ασφάλεια και η ευημερία στον Ινδο-Ειρηνικό, όπως επίσης η διατήρηση της βασισμένης σε διεθνείς κανόνες τάξης στη ΝΚΘ (σ.σ. το Βιετνάμ είναι μία από τις χώρες που έχουν διαφορές με την Κίνα εκεί), η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ανάπτυξη του Οικονομικού Πλαισίου για την Ευημερία στον Ινδο-Ειρηνικό», επενδυτική πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον για την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ