ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Διαδηλώνουν σήμερα στην Αθήνα με διεκδικήσεις που αφορούν την επιβίωσή τους

Στις 2.30 μ.μ. η προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Στην Αθήνα θα βρεθούν σήμερα το μεσημέρι μηλοπαραγωγοί από τη Λάρισα, την Καστοριά, την Εορδαία, τη Νάουσα και τη Μαγνησία, κλιμακώνοντας τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους.

Θα συναντηθούν από όλες τις περιοχές στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 2.30 μ.μ. και με πορεία θα πάνε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων και οργανώθηκαν περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά, όπου εκφράστηκε η αγανάκτηση για τα οξυμένα προβλήματα αλλά και η διάθεση για αγωνιστική απάντηση, καθώς οι μηλοπαραγωγοί γνωρίζουν καλά όχι μόνο ότι δεν υπάρχουν «σωτήρες» που θα λύσουν τα προβλήματά τους, αλλά και ότι μόνο με τα τρακτέρ στους δρόμους και τον πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα, τη συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, κατάφεραν να αποσπάσουν συγκεκριμένα μέτρα που τους έδωσαν μικρή ανάσα στον μακρόχρονο αγώνα επιβίωσης που δίνουν.

Γι' αυτόν τον λόγο αναμένεται να υπάρξει μαζική συμμετοχή, ιδιαίτερα από περιοχές όπως η Αγιά Λάρισας, όπου οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με αντίστοιχες καθόδους στην Αθήνα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση, στον προσανατολισμό και στον συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων παίζουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες που συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ενώ ταυτόχρονα σε αυτές τις κινητοποιήσεις συμμετέχουν νέοι σε ηλικία αγρότες, αλλά και αγρότες από χωριά όπου μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε δραστηριότητα.

Απ' αυτήν την άποψη, είναι ελπιδοφόρες οι διεργασίες για το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν, τη μαζικοποίηση και το ζωντάνεμά τους εκεί που ήταν ανενεργοί, ώστε να αποτελέσουν τον πραγματικό οργανωτή των αγώνων.

Παλεύουν για την επιβίωση απέναντι στα οξυμένα προβλήματα

Τα προβλήματα των μηλοπαραγωγών δεν είναι ούτε προσωρινά, ούτε συγκυριακά, ούτε «εισαγόμενα», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Εδώ και μια δεκαετία περίπου, όπως και οι υπόλοιποι βιοπαλαιστές αγρότες, βλέπουν τα προβλήματα να μεγαλώνουν και το εισόδημά τους να συρρικνώνεται εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις στο πλαίσιο της ΕΕ.

Απέναντι έχουν σταθερά τους εμποροβιομήχανους, που εκμεταλλεύονται τον μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους, αγοράζοντας πάμφθηνα τα μήλα και άλλα προϊόντα, κάτω από το κόστος παραγωγής, αξιοποιώντας και το αίσχος των ανοιχτών τιμών, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην ξέρουν πόσο και πότε θα πληρωθούν ή αν θα παραμείνουν αδιάθετες ποσότητες στα χέρια τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος παραγωγής για τα μήλα είναι διαμορφωμένο περίπου στα 0,35 ευρώ/κιλό ενώ η τιμή πώλησης των μήλων στους μεγαλεμπόρους διαμορφώνεται κυρίως στα 0,15 ευρώ - 0,20 ευρώ/κιλό. Βέβαια, στα σούπερ μάρκετ οι τιμές είναι 5 με 10 φορές πάνω από την τιμή στην οποία τα παραδίδει ο παραγωγός, γεγονός που αναδεικνύει ότι την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων από όλες τις κυβερνήσεις την πληρώνει συνολικά ο λαός, όχι μόνο οι βιοπαλαιστές αγρότες, πληρώνοντας ακριβά τα φρούτα, τα τρόφιμα, το γάλα κ.λπ.

Ταυτόχρονα οι μηλοπαραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής. Ενδεικτικά, η τιμή του αγροτικού ρεύματος πριν έναν χρόνο ήταν 0,07 λεπτά ανά κιλοβατώρα και σήμερα την πληρώνουν 0,21 λεπτά, δηλαδή τριπλάσιο κόστος ρεύματος σε έναν χρόνο. Αντίστοιχα αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου, με τους αγρότες να καταγγέλλουν ότι το πετρέλαιο που απαιτείται για την εκτέλεση καλλιεργητικών εργασιών μίας χρονιάς είναι περίπου 70 λίτρα το στρέμμα, με το κόστος του να ξεπερνά σήμερα τα 150 ευρώ το στρέμμα, όταν πριν δύο χρόνια το πλήρωναν περίπου 80 ευρώ.

Οι μηλοπαραγωγοί διαμαρτύρονται και για την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης όλες τις μηλοπαραγωγές περιοχές της χώρας οι οποίες δεν έχουν ΠΟΠ προϊόν, μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023 - 2027. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλην των ενισχύσεων στα μήλα χάνονται και οι ενισχύσεις στους καρπούς με κέλυφος, όπως αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα, φιστίκια.

Η συνδεδεμένη ενίσχυση δόθηκε για πρώτη φορά σαν ψίχουλα και μικρό αντιστάθμισμα στην τεράστια απώλεια εισοδήματος από το ρωσικό εμπάργκο. Επιπλέον, πέρυσι τέτοια εποχή, μετά από κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα παραμείνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε αυτά τα προϊόντα τουλάχιστον μέχρι το 2027.

Με την απόφαση της κυβέρνησης να μείνουν εκτός συνδεδεμένων ενισχύσεων τα μήλα και άλλα προϊόντα, το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημα των παραγωγών θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, ενώ προβλήματα θα προκύψουν συνολικά στις επαρχίες όπου απασχολούνται χιλιάδες αγρότες.

Δίκαια αιτήματα για να συνεχίσουν να παράγουν

Οι μηλοπαραγωγοί διεκδικούν:

-- Να ισχύσει έως το 2027 - όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι η κυβέρνηση - η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, φιστίκια.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, με ευθύνη της κυβέρνησης.

-- Αμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 ευρώ/KWh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.

-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες, καθώς και να επιτρέπουν προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.

Αλλη μια απόπειρα αρπαγής λαϊκής περιουσίας χαμηλοσυνταξιούχου

Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη σήμερα ενάντια σε πλειστηριασμό

Αλλη μια απόπειρα αρπαγής λαϊκής περιουσίας καταγγέλλει ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Πέμπτη, στις 11 το πρωί, έξω από το κατάστημα της ERB RECOVERY DAC (Λέοντος Σοφού 18, δίπλα στην Eurobank).

Σπίτι χαμηλοσυνταξιούχου δασκάλου, στους Αμπελόκηπους, βγαίνει στο σφυρί για 56.000 ευρώ. Το χρέος προς την τράπεζα αφορά στεγαστικό δάνειο.

Με ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Αμπελοκήπων καταγγέλλει τις προκλητικές απαιτήσεις των «κορακιών» και τους πλειστηριασμούς. Αναδεικνύει ότι οι εταιρείες - «κοράκια» έχουν ξεσαλώσει με το νομοθετικό πλαίσιο που νομιμοποιεί τη ληστεία και την τοκογλυφία και στοχοποιεί τους οφειλέτες και το οργανωμένο κίνημα ως κοινούς εγκληματίες. Καλεί τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, τις λαϊκές οικογένειες «απέναντι στο ενιαίο μέτωπο τραπεζιτών - κυβέρνησης, να αντιτάξουν τα όπλα της συλλογικής πάλης και της αλληλεγγύης. Να απαιτήσουν να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις».

Αντιδρούν στις διακοπές νερού στο Ηράκλειο Κρήτης

Κινητοποίηση σήμερα στις 6 μ.μ. στο Ηράκλειο Κρήτης, στην πλατεία στη συμβολή Κονδυλάκη - Θερίσου, πραγματοποιεί η Επιτροπή Συνδικάτων ενάντια στην Ακρίβεια, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη κίνηση της ΔΕΥΑΗ να προχωρήσει σε διακοπές νερού! Καλεί τους κατοίκους να δημοσιοποιήσουν ανάλογα προβλήματα στην Επιτροπή, να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει, «να γιγαντωθεί αυτό το κίνημα για να μπορέσουμε σε κάθε γειτονιά να αποτρέψουμε τη μεγάλη επίθεση, γιατί είναι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση».

Χτες η Επιτροπή προχώρησε σε παρέμβαση στη ΔΕΥΑΗ, καθώς μέσω εργολάβου προχώρησε σε διακοπή νερού σε αυτοαπασχολούμενο λόγω οφειλών. Η διακοπή έγινε μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί διακανονισμός της οφειλής, και μέρα Σάββατο, «για να μείνει από νερό χωρίς δυνατότητα άμεσης επανασύνδεσης». Μετά την παρέμβαση της Επιτροπής δόθηκε δέσμευση για άμεσο διακανονισμό και επανασύνδεση του ρολογιού.

Τα συνδικάτα απαιτούν ο δήμος Ηρακλείου και το ΔΣ της ΔΕΥΑΗ να σταματήσουν τώρα τις διακοπές νερού στις λαϊκές οικογένειες. Να πάνε να αναζητήσουν τα διαφυγόντα κέρδη τους από τις πισίνες και τα ξενοδοχεία!

Την Επιτροπή έχουν συγκροτήσει τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου.

Νέα συγκέντρωση αύριο από τους εργαζόμενους στη «Μαλαματίνα»

Στις 8.30 π.μ. στα δικαστήρια, όπου εκδικάζεται η προσφυγή του Σωματείου

Σε νέα συγκέντρωση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Μαλαματίνα» αύριο Παρασκευή στις 8.30 π.μ., την ώρα που έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί η προσφυγή του Σωματείου ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει δικό της «σωματείο», με στελέχη της επιχείρησης και τους απεργοσπάστες που απασχολεί παράνομα.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρησης, με περισσότερα από 40 χρόνια ιστορία, «η νέα εργοδοσία της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ έχει επιστρατεύσει όλους τους ύπουλους τρόπους για να πλήξει τον αγώνα των εργαζομένων και του Σωματείου μας για την ακύρωση όλων των απολύσεων και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Δεν αρκεί που επιστράτευσε τα ΜΑΤ για να σπάσει την απεργία και να μας εξαναγκάσει να υποταχθούμε στα κελεύσματά της, δεν αρκεί που χρησιμοποιεί παράνομο απεργοσπαστικό μηχανισμό για να υπολειτουργεί περιστασιακά το εργοστάσιο, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης προχώρησε τώρα και στην προσπάθεια συγκρότησης εργοδοτικού σωματείου, από στελέχη των γραφείων της επιχείρησης και τους απεργοσπάστες που απασχολεί παράνομα.

Η τρομοκρατία, τα εκβιαστικά διλήμματα και ο εκφοβισμός των εργαζομένων δεν θα περάσουν».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ «VODAFONE - 360 CONNECT»
Κινητοποίηση σήμερα στο κατάστημα της Σταδίου

Στη σημερινή κινητοποίηση, στις 6 μ.μ., έξω από το κατάστημα της «Vodafone», στη Σταδίου, καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στη «Vodafone - 360 Connect και λοιπές θυγατρικές» ενάντια σε μια σειρά από σχεδιασμούς που προωθεί η εργοδοσία πετσοκόβοντας δικαιώματα.

Η εργοδοσία συνεχώς και τμηματικά προβαίνει σε αλλαγές που χειροτερεύουν τους όρους εργασίας, σημειώνει το Σωματείο και αναφέρει μια σειρά περιπτώσεων σε τμήματα της εταιρείας που η εργοδοσία πιέζει για υπερωρίες, θέτει άπιαστους στόχους, εντατικοποιεί την εργασία, ανατρέπει το σταθερό ωράριο εργασίας.

Το Σωματείο έχει διαμορφώσει σχέδιο επιχειρησιακής Σύμβασης που συζητήθηκε σε Γενική Συνέλευση και καλεί τους εργαζόμενους «σε μαζικό και ενιαίο αγώνα, μαζί με το Σωματείο, ώστε να επιβάλουμε τις δικές μας ανάγκες έτσι όπως αποτυπώνονται και στο σχέδιο της Σύμβασης».

Επίσης σήμερα θα συζητηθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας Αγίας Παρασκευής η καταγγελία που έχει καταθέσει το Σωματείο για τις ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις για τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, που έχει φέρει η εργοδοσία στη «Vodafone».

ΠΑΜΕ
Το Σάββατο η γιορτή για τα παιδιά

Γιορτή για τα παιδιά με θέατρο, παραμύθια, παιχνίδι και τραγούδι οργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 26 Νοέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα του κινηματογράφου «STUDIO» (Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής). Αυτήν τη μέρα, η παιδική ραδιοφωνική εκπομπή «Αγριόχηνες» του διαδικτυακού ραδιοφώνου του ΠΑΜΕ θα μεταδοθεί ζωντανά από τη γιορτή και καλεί τους μικρούς της ακροατές και όλα τα παιδιά να γνωριστούν από κοντά.

Η γιορτή περιλαμβάνει θέατρο, παραμύθι, παιχνίδι και τραγούδι. Θα συμμετάσχει και η Ιρίνα Μπόικο με τον «Παντζαράκη» και τις κούκλες της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ