ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζονται οι εργασίες ανάδειξης του Νοσοκομείου του ΔΣΕ στον Γράμμο

Από τις εργασίες στον Γράμμο
Από τις εργασίες στον Γράμμο
Με τοπογράφηση του σημείου όπου βρισκόταν η γεννήτρια που τροφοδοτούσε με ηλεκτρικό ρεύμα το μεγάλο Νοσοκομείο του ΔΣΕ στον ανατολικό Γράμμο, στη θέση Σκάλα στο Λιανοτόπι, συνεχίστηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι εργασίες για την αποκάλυψη και ανάδειξη των εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου.

Γύρω από τον καταρράκτη όπου ήταν η γεννήτρια εντοπίστηκαν τοιχοδομές των κτιρίων υποστήριξης, καθώς και σημάδια από ξύλινες κατασκευές. Η περιοχή σημάνθηκε και χαράχτηκε ένα πρώτο μονοπάτι για την προσέγγισή της.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα, με αλλεπάλληλες εξορμήσεις, δεκάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ με εθελοντική εργασία αποκάλυψαν και ανέδειξαν τους βασικούς θαλάμους της Νοσοκομειούπολης του Γράμμου. Επίσης χαράχτηκαν τα βασικά μονοπάτια σύνδεσης των εγκαταστάσεων και συγκεντρώθηκαν υλικά που μαρτυρούν τη δράση του Υγειονομικού του ΔΣΕ στην περιοχή.

Το Νοσοκομείο άρχισε να στήνεται την άνοιξη του 1948, για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των μεγάλων μαχών που αναμένονταν. Στην κορύφωση της λειτουργίας του έφτασε να περιθάλπει 1.200 τραυματίες, ενώ οι εγκαταστάσεις του κάλυπταν και τις ανάγκες περίπου 300 μαχητών και νοσηλευτών που αποτελούσαν τη δύναμη υποστήριξης και ενδιαίτησης.

Εργασίες συντήρησης και στο Μνημείο στη Φλώρινα

Ετοιμο να υποδεχτεί τον σκληρό χειμώνα της Φλώρινας είναι το Μνημείο για τους νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ, που έχει στηθεί στην άκρη της πόλης από το ΚΚΕ.

Τις προηγούμενες μέρες έγιναν στον χώρο οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, τόσο σε αυτό καθαυτό το Μνημείο όσο και στα περιβάλλοντα στοιχεία (εργασίες στεγανοποίησης, βαφές, καθαρισμός του χωραφιού κ.λπ.).

Το Μνημείο έχει στηθεί «στο χωράφι που δεν οργώθηκε ποτέ», στον χώρο όπου τον Φλεβάρη του 1949 ο αστικός στρατός άνοιξε έναν λάκκο και πέταξε μέσα 800 νεκρούς και τραυματίες μαχητές του ΔΣΕ οι οποίοι είχαν δώσει τη μάχη για την κατάληψη της Φλώρινας.

Αυτό το χωράφι το αγόρασε το ΚΚΕ το 2009, για να γίνει το Μνημείο των ηρωικών και τιμημένων νεκρών της Φλώρινας. Τον Φλεβάρη του 2016 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, το οποίο είναι έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη Μέμου Μακρή.

ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Κατέθεσε ο αδελφικός φίλος του Παύλου Φύσσα

Με την περιγραφή του Γιώργου Δούλβαρη για τα γεγονότα της νύχτας που δολοφονήθηκε ο αδελφικός του φίλος, Παύλος Φύσσας, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

«Είχα δει ένα αυτοκίνητο πριν μπω ξανά μέσα στην καφετέρια, με δύο άτομα να μας κοιτάνε, απέναντι από το "Κοράλλι" (...) Οταν ξαναβγήκα ήταν μια παρέα με περισσότερα άτομα που μας έβριζαν (...) Προκαλούσαν, φορούσαν άρβυλα, μαύρα ρούχα, παντελόνια παραλλαγής, και κρατούσαν κράνη και ξύλα (...) Νιώθαμε απειλές, είπα ότι είμαστε στη γειτονιά μας και δεν θέλαμε φασαρίες, και αποφασίσαμε να φύγουμε από το σημείο εκείνο για να γλιτώσουμε, δεν υπήρχε χρόνος να σκεφτούμε να κάνουμε κάτι άλλο (...) Είχαν εξαγριωθεί, μας φώναζαν "κότες, πού θα πάτε, θα σας σκοτώσουμε" (...) Εκαναν οτιδήποτε για να έρθουμε σε συμπλοκή, την ίδια στιγμή που εμείς προσπαθούσαμε να απεμπλακούμε, είχαν εξαγριωθεί όσο απομακρυνόμασταν (...) Θυμάμαι 5 - 6 μηχανές να κατεβαίνουν και να ενσωματώνονται με τους άλλους (...) Σαν λόχος, ήταν πια πάρα πολλοί, παρατεταγμένοι με κράνη, ξύλα, οπλισμένοι... Είπα του Παύλου να απομακρυνθούμε, ήταν φανερό ότι θα μας έκαναν επίθεση, ταυτόχρονα δεχτήκαμε την επίθεση. Ξεκινάω, τρέχω, όπως και η παρέα μου, στρίβω δεξιά στο πρώτο στενό (...) Ο Παύλος είπε "τρέχουμε" και ξεκινήσαμε (...) Είδα όταν έστριψα ότι δεν ήταν κοντά μου (...) Εκανα τον γύρο του τετραγώνου και επέστρεψα. Οταν έφτασα τον είδα πεσμένο, χτυπημένο, στην αγκαλιά της Χρύσας. Μου είπε "τον Παύλο τον μαχαίρωσαν"».

Ο μάρτυρας τόνισε ότι οι αστυνομικοί «δεν έκαναν τίποτα απολύτως, παρέμειναν στατικοί». Μάλιστα η φίλη του Παύλου «τους ζήταγε βοήθεια για να σωθούμε (...) Από τα 40 - 50 άτομα που μας κυνηγούσαν, δεν συνέλαβαν ούτε έναν». Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του δικαστηρίου, επεσήμανε ότι στην καφετέρια «Κοράλλι» οι δύο χρυσαυγίτες κοιτούσαν επίμονα την παρέα τους και με τα τηλέφωνά τους.

Η δίκη διακόπηκε για τη Δευτέρα, για να λυθεί από τον ΔΣΑ θέμα που ανέκυψε με την παράσταση δικηγόρου από τη Νομική Βοήθεια (βρίσκονται σε αποχή, καθώς έχουν να πληρωθούν τρία χρόνια, και εκπροσωπούν κρατούμενους κατηγορούμενους).

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Επικοινωνία με τον δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας

Ο Νίκος Σερετάκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, είχε συνομιλία με τον δήμαρχο Γιάννη Βούρο αναφορικά με τα αποτελέσματα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, τις θέσεις που πρόβαλε ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και τις απαντήσεις που δόθηκαν από τους εκπρόσωπους της κυβέρνησης στα προβλήματα των δήμων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότησή τους.

Ο Νίκος Σερετάκης επανέλαβε την αντίθεση του ΚΚΕ στη λειτουργία των δήμων με όρους επιχειρηματικότητας και ανταποδοτικότητας, σημείωσε την τεράστια μείωση της χρηματοδότησής τους την τελευταία 15ετία και καυτηρίασε τον ωμό εκβιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ για αποκλεισμό από τις προσλήψεις όσων φορέων του Δημοσίου δεν περιορίσουν κατά 10% την κατανάλωση Ενέργειας. Στους δήμους αυτό μεταφράζεται σε πίεση για περικοπές στη θέρμανση των σχολείων.

Επίσης ενημέρωσε τον Γ. Βούρο για τη σημαντική επιτυχία της εκδήλωσης του ΚΚΕ με τίτλο «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Νοέμβρη σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα Πέμπτη

- Οι κλαδικές ΚΟΒ της Τομεακής Οργάνωσης Λάρισας πραγματοποιούν σύσκεψη στις 7 μ.μ. στις «Μουσικές Διαδρομές». Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας.

Αύριο Παρασκευή

- Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιεί σύσκεψη στις 7 μ.μ. στο ΚΑΠΗ Φιλύρου, με ομιλητή τον Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή του Κόμματος.

Σάββατο 26 Νοέμβρη

- Οι Οργανώσεις Ηλιούπολης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιούν εκδήλωση προς τιμήν της μαχήτριας του ΔΣΕ, Αθηνάς Κοττή - Λάτση, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης. Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών.

- Οι ΚΟ Αμπελοκήπων και Ελληνορώσων της Τομεακής Οργάνωσης Α' Αθήνας καλούν σε παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής», επιμέλειας του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, «1922 - Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», στις 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Δημιουργικής Μάθησης του δήμου Αθηναίων (Λ. Αλεξάνδρας 152). Την παρουσίαση θα κάνει ο Στρατής Δουνιάς, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

- Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιεί συσκέψεις στις 6 μ.μ. στην αίθουσα της κοινότητας Καλοχωρίου, με ομιλητή τον Λεωνίδα Στολτίδη, και στις 7 μ.μ. στο δημαρχείο Χαλάστρας, με ομιλήτρια την Ελένη Τσιτσιρούδη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

- Η ΚΟΒ Πρόνοιας Βόρειων Συνοικιών Αττικής πραγματοποιεί σύσκεψη στις 11 π.μ. στο cafe - βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή» (Μαυροκορδάτου 3, Αθήνα).

- Σύσκεψη με νέους γεωτεχνικούς πραγματοποιείται στις 6.30 μ.μ. στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη (οδός Βελισσαρίου 5), με ομιλητή τον Ευθύμη Δημάκη, μέλος της ΚΕ.

«Παραμύθι χωρίς όνομα» στον Περισσό

Η παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που ανεβάζει η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, παρουσιάζεται την Κυριακή 27 Νοέμβρη στις 19.30 στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό.

Το «Παραμύθι χωρίς όνομα», η θεατρική διασκευή του Ιάκωβου Καμπανέλλη, βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα. Παρότι το μυθιστόρημα δημοσιεύτηκε το 1910 και η διασκευή του «ανέβηκε» στις θεατρικές αίθουσες για πρώτη φορά το 1959, το κείμενο παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού το κεντρικό του θέμα είναι ο πόλεμος και η στάση που καλείται να κρατήσει ο λαός σε τέτοιους καιρούς.

Η παράσταση αφιερώνεται στον αγαπημένο σύντροφο Κώστα Καζάκο που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή. Συγκίνηση προκαλεί το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κ. Καζάκος είχε συμβάλει καθοριστικά στην πρώτη απόπειρα της θεατρικής ομάδας να ανεβάσει το συγκεκριμένο έργο.

  • Προσκλήσεις διατίθενται μέσω των Οργανώσεων Αττικής της ΚΝΕ.
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις σε κάθε δήμο το Σαββατοκύριακο 26 - 27 Νοέμβρη

Η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ συνεχίζει το πλατύ πολιτικό της άνοιγμα και πραγματοποιεί πλήθος εκδηλώσεων το Σαββατοκύριακο 26 - 27 Νοέμβρη, με θέμα «Απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, καμία αναμονή! Αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού, για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής».

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σάββατο 26 Νοέμβρη

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη καλούν στον Πολυχώρο «Μ. Λοΐζος». Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Κορυδαλλού καλούν στο Πνευματικό Κέντρο Δ. Κορυδαλλού, στην αίθουσα «Πλειάδες». Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Στις 7 μ.μ. η ΚΟΒ Περάματος καλεί στην αίθουσα της Ενωσης Ποντίων Περάματος (Λ. Ειρήνης 211). Θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας καλούν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μ. Μερκούρη» (Εμ. Μπενάκη 70). Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος της ΚΕ.

Κυριακή 27 Νοέμβρη

-- Στις 11 π.μ. στον Δημοτικό Κινηματογράφο «ΣΙΝΕΑΚ» (πλατεία Κοραή). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. η ΚΟΒ Σαλαμίνας καλεί στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου Αμπελακίων. Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης.

ΚΚΕ
Εκδηλώσεις - συζητήσεις με πανεπιστημιακούς

Εκδήλωση - συζήτηση με πανεπιστημιακούς δασκάλους και ερευνητές του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ και του ΔΙΠΑΕ, με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και ο αντίκτυπός τους στα ΑΕΙ», πραγματοποιεί η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Παρασκευή 25 Νοέμβρη.

Η εκδήλωση θα γίνει στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ στις 3 μ.μ. Την κεντρική εισήγηση θα κάνει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύσκεψη με μέλη διδακτικού προσωπικού του ΠΑΔΑ

Σύσκεψη με μέλη του διδακτικού προσωπικού από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής διοργανώνουν οι ΚΟ ΠΑΔΑ του ΚΚΕ, αύριο Παρασκευή 25 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» (Μαυροκορδάτου 3, Αθήνα).

Ομιλήτρια στη σύσκεψη θα είναι η Αφροδίτη Κτενά, καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ και μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ