ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΑΝΑΠΗΡΟΙ - ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ ΑμεΑ
Το Σάββατο το συλλαλητήριο για την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ

Στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα | Κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 3 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος, είναι το επόμενο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, τιμώντας μαχητικά και διεκδικητικά την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ. Στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες καλούν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ, απαιτώντας: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την Υγεία. Καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, τεχνολογικά βοηθήματα. Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής και αποκατάστασης.

Ηδη η ανταπόκριση σωματείων και φορέων μεγαλώνει για την κινητοποίηση, στην οποία θα συμμετάσχουν οι: Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών, ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης», Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων: ΚΕΑΤ, ΕΕΕΕΚ Τυφλών - Πολυαναπήρων Αιγάλεω, ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω, 10ου Ειδικού Σχολείου Αθήνας, 6ου Ειδικού Σχολείου Αθήνας, Ομοσπονδία Γονέων Αττικής. Επίσης καλούν η ΟΓΕ και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών».

Στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας ΑμεΑ το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στις 11 π.μ. από το Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο παλεύει ενάντια στα φαινόμενα σήψης και παρακμής στον χώρο της αναπηρίας και διεκδικεί σύγχρονες υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής και Φροντίδας.

ΟΣΕ
Απολύονται 160 εργαζόμενοι για να εκχωρηθεί η φύλαξη διαβάσεων σε ιδιώτες

Στον δρόμο πετιούνται 160 συμβασιούχοι εργαζόμενοι - φύλακες ισόπεδων διαβάσεων - από τον ΟΣΕ, αποτελώντας τα επόμενα θύματα της «απελευθέρωσης» των μεταφορών και της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης, αφού τα πόστα τους προορίζονται να ανατεθούν σε ιδιωτικές - εργολαβικές εταιρείες.

Πρόκειται για εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και τώρα δίνουν μάχη για να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας τους που εκτός από όλα τ' άλλα είναι και απαραίτητες για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού έργου.

«Μιλάμε για 160 εργαζόμενους όλων των ηλικιών, με πολλούς βέβαια να έχουν οικογένειες από πίσω, άλλους να κοντεύουν στη σύνταξη κ.ο.κ.», μας μεταφέρει εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Επιτροπής Απολυμένων. Και σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους σε προκήρυξη του ΑΣΕΠ το 2019 και εντέλει τους προσέλαβαν τμηματικά από τις αρχές του 2021. «Μάλιστα ενώ η προκήρυξη των θέσεων ήταν διάρκειας 18 μηνών εντέλει μας προσέλαβαν για 12 μήνες. Με το πέρας αυτών δεν έγιναν ανανεώσεις ενώ και οι τελευταίες από τις 160 λήγουν τον Δεκέμβρη», σημειώνει.

Τονίζει ότι για την πρόσληψή τους έκαναν όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που ορίζει ο κανονισμός και πέρασαν ειδική εκπαίδευση από τον ΟΣΕ λαμβάνοντας τη σχετική πιστοποίηση της ηλεκτροκίνησης.

Στη συνέχεια εξηγεί ότι το συγκεκριμένο πόστο έχει μεγάλη σημασία για την ασφάλεια της κυκλοφορίας όσο και για την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων, ενώ κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους δεν σημειώθηκε κανένα ατύχημα με δική τους υπαιτιότητα. Υπογραμμίζει δε ότι «πρόκειται για πάγιες και διαρκείς ανάγκες του οργανισμού, τη φύλαξη διαβάσεων δηλαδή σε πολλές περιοχές που δεν είναι αυτοματοποιημένες».

Με βάση όλα τα παραπάνω υπογραμμίζει ότι «η μη ανανέωσή μας και η παράδοση της δραστηριότητας σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, με εργαζόμενους που δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση, εγκυμονεί πρώτα από όλα κινδύνους για την ασφάλεια της κυκλοφορίας».

Τέλος, μας δηλώνει ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την επαναπρόσληψή μας», ενώ αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης επισημαίνει ότι «ο υπουργός Μεταφορών ούτε δέχτηκε συνάντηση μαζί μας, αγνοώντας μας επιδεικτικά».

Την επαναπρόσληψη των 160 φυλάκων ισόπεδων διαβάσεων διεκδικεί η «Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Σιδηροδρομικών» (ΔΕΣΚ-Σ).

Καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης για την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στις σιδηροδρομικές υποδομές, αφού οι απολύσεις είναι μέρος του σχεδιασμού της να χρηματοδοτήσει ιδιώτες που θα αναλάβουν το έργο της φύλαξης.

«Εκμεταλλεύονται με τον χειρότερο τρόπο τους εργαζόμενους, φέρνοντας ανθρώπους μη επαρκώς εκπαιδευμένους να δουλεύουν 12ωρα και σε αρκετές περιπτώσεις έχοντας δουλέψει επιπλέον τέσσερις ώρες σε άλλες εκτός ΟΣΕ φυλάξεις, σε τρίβαρδα φυλάκια με ελάχιστες ή και καθόλου αναπαύσεις, χωρίς να πληρώνονται (υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες), υλοποιώντας και σε αυτόν τον εργασιακό χώρο τον εργασιακό μεσαίωνα», σημειώνει η ΔΕΣΚ.

Η ΔΕΣΚ διεκδικεί μαζί με τους απολυμένους την επαναπρόσληψή τους και δηλώνει ότι στηρίζει τον αγώνα τους για διαφύλαξη των θέσεων εργασίας τους, για μόνιμη σταθερή 8ωρη, 5ήμερη εργασία. Ενώ αναδεικνύει και τις ευθύνες του κυβερνητικού συνδικαλισμού σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί τα Σωματεία και η Ομοσπονδία να αποδέχονται αυτές οι θέσεις που είναι καθοριστικές για την ασφάλεια της κυκλοφορίας (όπως και η φύλαξη των διαβάσεων) να καλύπτονται με μπλοκάκια, με ανειδίκευτους - ανεκπαίδευτους και απιστοποίητους "εργολαβικούς" εργαζόμενους».

«Ζητάμε να γίνουν προσλήψεις άμεσα μόνιμου προσωπικού σε όλες τις κενές θέσεις όλων των ειδικοτήτων με εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Τα Σωματεία και η Ομοσπονδία πρέπει να πάρουν θέση», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Η ΔΕΣΚ απαιτεί την επαναπρόσληψη των απολυμένων για να πάψει κάθε είδους ομηρία μέσα από συμβάσεις ή άλλης μορφής μη σταθερή απασχόληση.

ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
Δράση ευαισθητοποίησης για τα προβλήματα του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου

Συνεχίζουν τις δράσεις τους για λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το «Μαμάτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης οι Σύλλογοι Γονέων της περιοχής, απευθύνοντας κάλεσμα προς τους γονείς να ζητήσουν από τα παιδιά να δημιουργήσουν ζωγραφιές με θέμα «Το νοσοκομείο των ονείρων μας».

«Μέρος από τις ζωγραφιές αυτές θα προσφερθούν ως ένα "ευχαριστώ" προς τους γιατρούς της Παιδιατρικής αλλά και όλου του νοσοκομείου, μεταφέροντάς τους το μήνυμα ότι βρισκόμαστε δίπλα τους στους αγώνες», σημειώνουν οι Σύλλογοι. Το Σάββατο 10 Δεκέμβρη στις 12.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τις ζωγραφιές στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και περαιτέρω δημοσιοποίησης του προβλήματος.

Οι ζωγραφιές θα συλλέγονται μέχρι την Τετάρτη 7 Δεκέμβρη. Για ερωτήσεις στο kozanigoneis@gmail.com

Οι Σύλλογοι Γονέων διεκδικούν να μη μείνει καμία μέρα χωρίς εφημερία η Παιδιατρική του «Μαμάτσειου», να γίνει προκήρυξη του συνόλου των θέσεων για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό.

«Δεν δεχόμαστε η υγεία να γίνεται αντικείμενο κέρδους για το συμφέρον των λίγων!», τονίζουν στην ανακοίνωση και συμπληρώνουν ότι θα συμμετάσχουν στις δράσεις που διοργανώνονται από σωματεία και φορείς για ένα σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «PRAKTIKER»
Με τροποποιητικές Συμβάσεις και σπαστό ωράριο συνεχίζεται η επίθεση

Την προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει σπαστό ωράριο, μετατρέποντας τη δουλειά και τη ζωή των εργαζομένων σε «λάστιχο», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas». Οπως επισημαίνει, η εταιρεία «καλεί εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση», σε μια σειρά από καταστήματα σε Αλεξανδρούπολη, Πάτρα και Βόλο, «να εργαστούν με σπαστό ωράριο», ασκώντας πιέσεις για να υπογράψουν τροποποιητική σύμβαση. Οι αλλαγές στο ωράριο αποτελούν το επόμενο επεισόδιο στο σίριαλ της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η εταιρεία. Αποτέλεσμα της επίθεσης αυτής είναι στο κατάστημα της Αλεξανδρούπολης να «έχουν μείνει περίπου 10 πωλητές», ενώ στην Πάτρα έχουν απολυθεί «τουλάχιστον 15 πωλητές τον τελευταίο χρόνο». Τώρα, η εργοδοσία επιδιώκει να «αποτελειώσει ό,τι απέμεινε από παλιούς εργαζόμενους με 8ωρη απασχόληση και συνεχές ωράριο». Παράλληλα, προχωρά σε προσλήψεις εργαζομένων μέσα από γραφεία «ενοικίασης» προσωπικού, όπως έχει ήδη κάνει σε Μάνδρα και Ιωάννινα, «με στόχο τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν τις τροποποιητικές συμβάσεις που φέρνουν αρνητικές αλλαγές στα δικαιώματά τους και να επικοινωνούν μαζί του μπροστά σε κάθε πίεση που τους ασκείται από την εργοδοσία. Καλεί επίσης την εταιρεία να τηρήσει τη συμφωνία με την οποία έχει δεσμευτεί ότι «δεν θα αποτελέσει αιτία απόλυσης η μη αποδοχή του σπαστού ωραρίου» και προειδοποιεί πως σε αντίθετη περίπτωση θα απαντήσει με κινητοποιήσεις «ακόμα και μέσα στις γιορτές».

Στάσεις εργασίας σε «News Press Hold» και NEXI

Σε στάση εργασίας προχωρούν σήμερα Πέμπτη (από 7.30 μ.μ. μέχρι 10.30 μ.μ.) οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «News Press Hold», διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς στο ύψος του πληθωρισμού, μέτρα υγείας και ασφάλειας στον χώρο του εργοστασίου και αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους. Την κινητοποίηση έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων.

Στάση εργασίας σήμερα (12.30 μ.μ. - 4.30 μ.μ.) πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία NEXI, σε συνέχεια της πρόσφατης απεργίας και στάσης εργασίας τους ενάντια στη μετακίνηση, λόγω απόσχισης του τμήματος εκτύπωσης, 63 εργαζομένων σε θυγατρική της εταιρείας «Mellon». Τη στάση εργασίας έχει κηρύξει το επιχειρησιακό Σωματείο, μετά από απόφαση Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το Σάββατο 3 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, άλλοι φορείς του αναπηρικού και του γονεϊκού κινήματος, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ