ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Συνεχίζονται οι παραδόσεις πυρομαχικών στην κυβέρνηση Ζελένσκι

Συνεχίζονται οι παραδόσεις πυρομαχικών από πλευράς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κυβέρνηση του Κιέβου, αποδεικνύοντας καθημερινά ότι η εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα δεν έχει πάτο.

Αλλωστε, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι, που ολοκληρώθηκε χτες (βλ. σχετικό θέμα), η ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε τη «δέσμευση» για στήριξη στην κυβέρνηση Ζελένσκι, ενώ πρόσφατα, στις 16/11, και στον απόηχο τηλεδιάσκεψης της «Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας» (την έστησαν οι ΗΠΑ για συντονισμό της τροφοδοσίας από τους Ευρωατλαντικούς των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων), ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, έκανε με δηλώσεις του γνωστό ότι η Ελλάδα θα στείλει στο Κίεβο νέα φορτία με βλήματα των 155 χιλιοστών - αναγκαία για την τροφοδοσία των οβιδοβόλων αυτού του διαμετρήματος που απέστειλαν οι ΗΠΑ στην κυβέρνηση Ζελένσκι και χρησιμοποιούνται κυρίως σε αποστολές «Αμέσου Υποστηρίξεως και Ενισχύσεως».

Θυμίζουμε, επίσης, ότι ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος παρέπεμπε, σε εκείνη την τηλεδιάσκεψη, «στην ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια που έχει παρασχεθεί, από τη χώρα μας, στην Ουκρανία, όπως πυρομαχικά 155 χλσ. και, προσφάτως, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1», ενώ ταυτόχρονα διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να στηρίζει τον δίκαιο αγώνα του ουκρανικού λαού για προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες κομβόι με νταλίκες (με βουλγαρικές και πολωνικές πινακίδες κυκλοφορίας), συνοδευόμενες από περιπολικά της Αστυνομίας, διέσχισε τον νομό Κοζάνης με κατεύθυνση τα σύνορα. Μια σειρά πηγές ανέφεραν ότι το φορτίο τους ήταν πυρομαχικά που φορτώθηκαν από αποθήκες του Στρατού Ξηράς.

Αλλωστε, διόλου τυχαία, την μπίζνα της μεταφοράς πήρε η βουλγαρική εταιρεία «Tempus link Ltd», που εξειδικεύεται στη μεταφορά εκρηκτικών και πυρομαχικών. «Η υπηρεσία μας "από πόρτα σε πόρτα" είναι πάντα διαθέσιμη για τα επικίνδυνα εμπορεύματά σας και τα προϊόντα που σχετίζονται με την Αμυνα», τονίζει στην ιστοσελίδα της.

Ολα αυτά ενώ παραμένει πάντα ζεστή η συζήτηση για παροχή «περισσότερης αεράμυνας» στην Ουκρανία, συζήτηση που πιάνει και τα ελληνικά τέτοια συστήματα, με τους Ουκρανούς να εστιάζουν ιδιαίτερα στους S-300 (ανεπτυγμένοι στην Κρήτη) και στα TOR-M1 (αυτοκινούμενα ερπυστριοφόρα αντιαεροπορικά συστήματα βραχέως βεληνεκούς παντός καιρού - ανεπτυγμένα σε Κρήτη και Θράκη, «αξιόλογο πυραυλικό σύστημα που παρέχει υψηλές δυνατότητες αντιαεροπορικής προστασίας στον Ελληνικό Στρατό» όπως τονίζει το ίδιο το ΓΕΣ), καθότι εξοικειωμένοι στη χρήση τους. Στο ίδιο κάδρο μπαίνουν αντικειμενικά και τα επίσης ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα «OSA-ΑΚ» (ανεπτυγμένα σε νησιά).

Για την παραχώρησή τους πιέζουν άλλωστε οι Αμερικανοί, που θέλουν, πάνω στο κενό που θα δημιουργηθεί από την παραχώρησή τους στο Κίεβο, να πουλήσουν εδώ τα δικά τους. Η αμερικανική πρόταση (για προμήθεια αμερικανοΝΑΤΟικών συστημάτων), όπως έχει ήδη παρουσιαστεί στην ελληνική κυβέρνηση (π.χ. από τον πρέσβη τους στην Ελλάδα Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις), αφορά χρηματοδότηση μέσω «εργαλείων» που διαθέτει ήδη το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, όπως το FMF (Foreign Military Funding), και θα ανοίξει τον δρόμο απευθείας επαφών μεταξύ των στρατιωτικών των δύο χωρών.

Σημειωτέον, το FMF θεωρητικά προβλέπει κάποιες πιστώσεις για σταδιακή απόσυρση («παρωχημένων» όπως προβάλλονται - αν και δεν εξηγούν γιατί τα θέλουν τότε οι Ουκρανοί) ρωσικών οπλικών συστημάτων από τις τάξεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην πράξη, βέβαια, οι πιστώσεις αυτές δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω». Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε, στο ΓΕΣ έχουν υπολογίσει ότι μόνο για την αντιαεροπορική άμυνα των νησιών χρειάζονται 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντικατασταθούν τα ρωσικά συστήματα με άλλα, δυτικής κατασκευής και προέλευσης. Επιπλέον, ακόμα κι αν παραχωρηθούν φτηνά ή και δωρεάν τέτοια συστήματα, οι Αμερικανοί ανοίγουν μια δική τους γραμμή για μπίζνες, καθώς η όποια συντήρηση, τεχνική υποστήριξη ή αναβάθμισή τους θα καθίσταται πια (χρυσοφόρα) υπόθεση αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων.

  • Τη μεταφορά των πυρομαχικών από στρατόπεδα της περιοχής για τη συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία κατήγγειλε με ανακοίνωσή της και η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης, καλώντας τον λαό της περιοχής να «δυναμώσει ο αγώνας, η πάλη για την αποδέσμευση της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον ίδιο νοικοκύρη στον τόπο μας».
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών

Ολοκληρώθηκε χτες στο Βουκουρέστι η τελευταία για το 2022 Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με νέες αποφάσεις εναντίον Ρωσίας και Κίνας και πρόσθετο «λάδι στη φωτιά» του ιμπεριαλιστικού πολέμου που καίει στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστικά, για πρώτη φορά στην ιστορία της λυκοσυμμαχίας, οι υπουργοί συνεδρίασαν παρουσία και των ομολόγων τους από Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γεωργία και Μολδαβία. Σε μια ανασκόπηση όσων έχουν ήδη γίνει τονίστηκε ότι η λυκοσυμμαχία έχει παράσχει «υποστήριξη» και στους τρεις «εταίρους» εδώ και πολλά χρόνια. «Σήμερα αυτοί οι εταίροι επηρεάζονται από την πίεση της Ρωσίας και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευτεί να τους υποστηρίξουν ακόμα περισσότερο», είπε στη συνεδρίαση ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, βάζοντας εξάλλου στο τραπέζι τις «κοινές μας ανησυχίες για την ασφάλεια, κυρίως στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων».

Ανά χώρα μπήκαν καθήκοντα: Στη Βοσνία να ολοκληρωθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις εκλογές, το δε ΝΑΤΟ να συνεχίσει το πρόγραμμα ανάπτυξης αμυντικών ικανοτήτων της χώρας, πάνω βέβαια σε ευρωατλαντικά πρότυπα και προτάγματα. Στη Γεωργία θα συνεχίσει τη λειτουργία του, ενισχυόμενη περαιτέρω, το Κέντρο Εκπαίδευσης, με δεκάδες «εκπαιδευτές» του ΝΑΤΟ.

Αλλωστε, και χτες στην ατζέντα ήταν η Ουκρανία, με τον Στόλτενμπεργκ σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ να τονίζει ότι «δεν πρέπει να υποτιμούμε τη Ρωσία». Επανέλαβε ότι οι υπουργοί ανέλαβαν «νέες δεσμεύσεις» για ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας (σημειωτέον, στη Σύνοδο εστίασαν περισσότερο στην παροχή ανταλλακτικών και πυρομαχικών για συστήματα που έχουν ήδη στείλει), όπως και για αποστολές καυσίμων και γεννητριών.

Σε ερώτημα, εξάλλου, για το αν και πότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» δεν το απέκλεισε, μόνο έβαλε ως «προϋπόθεση» να «επικρατήσει» έναντι της Ρωσίας, «και βοηθάμε την Ουκρανία να το κάνει», όπως τόνισε, με την παράμετρο αυτή επίσης να λειτουργεί στην κατεύθυνση όξυνσης. Επέμεινε, άλλωστε, ότι «οι Σύμμαχοι κατέστησαν σαφές σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης πως είναι έτοιμοι να συνεχίσουν την υποστήριξη με προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, με πυρομαχικά, με καύσιμα, με ό,τι χρειάζεται η Ουκρανία για να αμυνθεί. Αυτό είναι το επείγον, αυτό είναι το άμεσο και το πιο σημαντικό καθήκον για τους Συμμάχους». Εβαλε ως επόμενα στάδια, με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, οι Ουκρανοί «να περάσουν από τα πρότυπα εξοπλισμού της σοβιετικής εποχής στα σύγχρονα δόγματα εξοπλισμού του ΝΑΤΟ».

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών όπου Γης, οι υπουργοί εστίασαν και στην Κίνα εξετάζοντας τις «μακροπρόθεσμες προκλήσεις που θέτει για τα συμφέροντα, τις αξίες και την ασφάλεια» της λυκοσυμμαχίας. Εξέτασαν συγκεκριμένα τη στρατιωτική της ανάπτυξη, τις τεχνολογικές της προόδους και τις αυξανόμενες διαδικτυακές και υβριδικές της δραστηριότητες.

Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε, σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη - μέλη «να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας από άλλα αυταρχικά καθεστώτα, κυρίως από την Κίνα», αναφέροντας, για παράδειγμα, αλυσίδες εφοδιασμού, τεχνολογία, υποδομές για τις οποίες εκφράζουν ενδιαφέρον κινεζικοί όμιλοι.

Στο ίδιο πλαίσιο και σε υλοποίηση της κατεύθυνσης προς ένα «παγκόσμιο ΝΑΤΟ» αποφάσισαν να ενισχύσουν τη «συνεργασία» με χώρες - εταίρους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού (όπως Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Αυστραλία, Ινδία), καθώς και με την ΕΕ.

Τέλος, συζήτησαν για την «τρομοκρατία», «την πιο άμεση ασύμμετρη απειλή για την ασφάλειά μας», όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ, παραπέμποντας στην πρόσφατη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, χτύπημα που έδωσε πρόσχημα στην κυβέρνηση Ερντογάν για νέες αιματηρές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ, για τις οποίες δεν αναφέρεται λέξη στα κείμενα της Συνόδου.

ΕΕΔΥΕ: Απεμπλοκή από τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ!

Τις επικίνδυνες αποφάσεις της ΝΑΤΟικής Συνόδου καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Τονίζει ότι «πρόκειται για αποφάσεις που μυρίζουν μπαρούτι στο φόντο του πολύμηνου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ με τη Ρωσία, που έχει περάσει σε τροχιά κλιμάκωσης με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον ουκρανικό, τον ρωσικό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Είναι η υλοποίηση και η συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνη του 2022 και της νέας Στρατηγικής του Αντίληψης».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι σε αυτές τις συνθήκες απαιτείται η ενίσχυση της δράσης του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος «για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Για να σταματήσει οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Να σταματήσει η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων, κατά άλλων λαών. Για το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων. Για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία».

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ
Δημοσιεύματα για μεγάλα αποθέματα αερίου

Μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου σε δύο σημεία στη Μεσόγειο εντόπισε το γεωτρύπανο «Αμντουλχαμίντ Χαν», σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, που κατέγραφαν χτες «ενθουσιασμό για μεγάλα αποθέματα», σημειώνοντας ότι «για την ακριβή ποσότητα συνεχίζονται οι αναλύσεις», την ώρα που συνεχίζονται οι διεργασίες για «διευθετήσεις» στην περιοχή με άξονα τα σχέδια συνεκμετάλλευσης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε ότι στις 7 Δεκέμβρη θα γίνει στο «Λήδρα Πάλας» (στη Νεκρή Ζώνη στην Κύπρο) δεξίωση, όπου αναμένεται να έχουν «κοινωνικού χαρακτήρα» συνάντηση ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Σημειωτέον, ο Τατάρ υποδέχτηκε προχτές στα Κατεχόμενα τον Τούρκο αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Εκρέμ Σερίμ, ο οποίος επανέλαβε ότι «οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αφού καταγραφούν το διεθνές ισότιμο καθεστώς και τα δικαιώματα».

Ο δε Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανήλθε χτες στους όρους ολοκλήρωσης της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι «οι δύο χώρες έκαναν κάποια βήματα, το αναγνωρίζουμε. Ομως, δεν υπήρξαν βήματα σχετικά με αιτήματα έκδοσης και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της τρομοκρατίας».

Προσφυγή Οτσαλάν κατά της Ελλάδας

Στο μεταξύ, χτες, ανακοινώθηκε ότι ο πρώην ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά της Ελλάδας. Στην προσφυγή του σημειώνει ότι η παράδοσή του στις τουρκικές αρχές, όπως και η κράτησή του στην Ελλάδα, το γεγονός ότι η αίτησή του για άσυλο δεν εξετάστηκε από τις ελληνικές αρχές και δεν του δόθηκε η δυνατότητα να αναζητήσει τα δικαιώματά του στα ελληνικά δικαστήρια παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ