Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών

Ολοκληρώθηκε χτες στο Βουκουρέστι η τελευταία για το 2022 Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με νέες αποφάσεις εναντίον Ρωσίας και Κίνας και πρόσθετο «λάδι στη φωτιά» του ιμπεριαλιστικού πολέμου που καίει στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστικά, για πρώτη φορά στην ιστορία της λυκοσυμμαχίας, οι υπουργοί συνεδρίασαν παρουσία και των ομολόγων τους από Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γεωργία και Μολδαβία. Σε μια ανασκόπηση όσων έχουν ήδη γίνει τονίστηκε ότι η λυκοσυμμαχία έχει παράσχει «υποστήριξη» και στους τρεις «εταίρους» εδώ και πολλά χρόνια. «Σήμερα αυτοί οι εταίροι επηρεάζονται από την πίεση της Ρωσίας και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευτεί να τους υποστηρίξουν ακόμα περισσότερο», είπε στη συνεδρίαση ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, βάζοντας εξάλλου στο τραπέζι τις «κοινές μας ανησυχίες για την ασφάλεια, κυρίως στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων».

Ανά χώρα μπήκαν καθήκοντα: Στη Βοσνία να ολοκληρωθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις εκλογές, το δε ΝΑΤΟ να συνεχίσει το πρόγραμμα ανάπτυξης αμυντικών ικανοτήτων της χώρας, πάνω βέβαια σε ευρωατλαντικά πρότυπα και προτάγματα. Στη Γεωργία θα συνεχίσει τη λειτουργία του, ενισχυόμενη περαιτέρω, το Κέντρο Εκπαίδευσης, με δεκάδες «εκπαιδευτές» του ΝΑΤΟ.

Αλλωστε, και χτες στην ατζέντα ήταν η Ουκρανία, με τον Στόλτενμπεργκ σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ να τονίζει ότι «δεν πρέπει να υποτιμούμε τη Ρωσία». Επανέλαβε ότι οι υπουργοί ανέλαβαν «νέες δεσμεύσεις» για ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας (σημειωτέον, στη Σύνοδο εστίασαν περισσότερο στην παροχή ανταλλακτικών και πυρομαχικών για συστήματα που έχουν ήδη στείλει), όπως και για αποστολές καυσίμων και γεννητριών.

Σε ερώτημα, εξάλλου, για το αν και πότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» δεν το απέκλεισε, μόνο έβαλε ως «προϋπόθεση» να «επικρατήσει» έναντι της Ρωσίας, «και βοηθάμε την Ουκρανία να το κάνει», όπως τόνισε, με την παράμετρο αυτή επίσης να λειτουργεί στην κατεύθυνση όξυνσης. Επέμεινε, άλλωστε, ότι «οι Σύμμαχοι κατέστησαν σαφές σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης πως είναι έτοιμοι να συνεχίσουν την υποστήριξη με προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, με πυρομαχικά, με καύσιμα, με ό,τι χρειάζεται η Ουκρανία για να αμυνθεί. Αυτό είναι το επείγον, αυτό είναι το άμεσο και το πιο σημαντικό καθήκον για τους Συμμάχους». Εβαλε ως επόμενα στάδια, με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, οι Ουκρανοί «να περάσουν από τα πρότυπα εξοπλισμού της σοβιετικής εποχής στα σύγχρονα δόγματα εξοπλισμού του ΝΑΤΟ».

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών όπου Γης, οι υπουργοί εστίασαν και στην Κίνα εξετάζοντας τις «μακροπρόθεσμες προκλήσεις που θέτει για τα συμφέροντα, τις αξίες και την ασφάλεια» της λυκοσυμμαχίας. Εξέτασαν συγκεκριμένα τη στρατιωτική της ανάπτυξη, τις τεχνολογικές της προόδους και τις αυξανόμενες διαδικτυακές και υβριδικές της δραστηριότητες.

Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε, σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη - μέλη «να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας από άλλα αυταρχικά καθεστώτα, κυρίως από την Κίνα», αναφέροντας, για παράδειγμα, αλυσίδες εφοδιασμού, τεχνολογία, υποδομές για τις οποίες εκφράζουν ενδιαφέρον κινεζικοί όμιλοι.

Στο ίδιο πλαίσιο και σε υλοποίηση της κατεύθυνσης προς ένα «παγκόσμιο ΝΑΤΟ» αποφάσισαν να ενισχύσουν τη «συνεργασία» με χώρες - εταίρους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού (όπως Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Αυστραλία, Ινδία), καθώς και με την ΕΕ.

Τέλος, συζήτησαν για την «τρομοκρατία», «την πιο άμεση ασύμμετρη απειλή για την ασφάλειά μας», όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ, παραπέμποντας στην πρόσφατη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, χτύπημα που έδωσε πρόσχημα στην κυβέρνηση Ερντογάν για νέες αιματηρές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ, για τις οποίες δεν αναφέρεται λέξη στα κείμενα της Συνόδου.

ΕΕΔΥΕ: Απεμπλοκή από τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ!

Τις επικίνδυνες αποφάσεις της ΝΑΤΟικής Συνόδου καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Τονίζει ότι «πρόκειται για αποφάσεις που μυρίζουν μπαρούτι στο φόντο του πολύμηνου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ με τη Ρωσία, που έχει περάσει σε τροχιά κλιμάκωσης με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον ουκρανικό, τον ρωσικό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Είναι η υλοποίηση και η συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνη του 2022 και της νέας Στρατηγικής του Αντίληψης».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι σε αυτές τις συνθήκες απαιτείται η ενίσχυση της δράσης του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος «για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Για να σταματήσει οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Να σταματήσει η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων, κατά άλλων λαών. Για το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων. Για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ