Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Να προσληφθούν τώρα από την «Ελληνικός Χρυσός» οι 92 απολυμένοι

Στη Βουλή έφερε το θέμα το ΚΚΕ, αναδεικνύοντας ότι είναι «άνθρακες ο θησαυρός» των ...νέων καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας

Η κυβέρνηση να λάβει τώρα μέτρα ώστε οι 92 εργαζόμενοι που απολύθηκαν από την εργολαβική εταιρεία «Eldimac» στα μεταλλεία Ολυμπιάδας, στη Χαλκιδική, να προσληφθούν με ευθύνη της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ». Την απαίτηση αυτή μετέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής του Κόμματος υπενθύμισε ότι πρόκειται για 92 εργαζόμενους που εκτελούσαν μία κύρια, συνεχή παραγωγική δραστηριότητα στο μεταλλείο, που έχει να κάνει με την ανάπτυξη των υπόγειων στοών και όχι κάποια συμπληρωματική ή προσωρινή εργασία η οποία έλαβε τέλος. Παρ' όλα αυτά η «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» είχε αναθέσει τη συγκεκριμένη πάγια εργασία σε έναν εκ των εργολάβων της. Πρόσθεσε ότι το γεγονός πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα συνεχίζεται σήμερα από την ίδια την «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» αποδεικνύει την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης εργασίας αλλά και το γεγονός ότι εξαρχής οι απολυμένοι θα έπρεπε να απασχολούνται από την ίδια την «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ».

Ο Λ. Στολτίδης θύμισε ακόμα τα πανηγύρια της κυβέρνησης, στις 5 Φλεβάρη του 2021, όταν υπογραφόταν η τροποποίηση της σύμβασης με την «Ελληνικός Χρυσός». Ελεγε τότε η κυβέρνηση: «Με βάση αυτήν τη νέα συμφωνία, θα έχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας (...) Με την τροποποίηση της σύμβασης, από τις 1.650 θέσεις εργασίας που σήμερα υπάρχουν, σε πλήρη ανάπτυξη θα έχουμε συνολικά περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας». «Και τελικά έχουμε μόνο απολύσεις», σχολίασε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ν. Ταγαράς, παρείχε πλήρη κάλυψη στην ιδιωτική εργολαβική εταιρεία που απέλυσε τους εργαζόμενους, σημειώνοντας ότι υπήρξε συμφωνία για τις απολύσεις με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος. Για να χρυσώσει το χάπι, επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι η μητρική εταιρεία είναι δεσμευμένη - από τη σύμβαση του '21 - για νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες όμως δεν έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ επιδόθηκε στις γενικόλογες αναφορές περί των δήθεν ωφελημάτων που έχουν τέτοιες επενδύσεις κ.ά.

«Πρόκειται για σύμβαση με ληστρικό χαρακτήρα μεταξύ του Δημοσίου και της ιδιωτικής "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ" που όχι μόνο δεν διασφαλίζει νέες θέσεις εργασίας αλλά δεν εγγυάται ούτε τις υπάρχουσες», ανταπάντησε στη δευτερολογία του ο Λ. Στολτίδης. Κατήγγειλε ότι έτσι κι αλλιώς πρόκειται για ένα έγκλημα παραχώρησης σημαντικών ορυκτών, μη ανανεώσιμων - χρυσού και χαλκού - σε ιδιωτικά συμφέροντα, με τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων.

Κατήγγειλε ότι η σύμβαση προκλητικά προβλέπει ρήτρες αποζημίωσης από το Δημόσιο, ενώ καμία ευθύνη δεν αναγνωρίζει στην ίδια την εταιρεία, η οποία - εκτός των άλλων - έχει την ευθύνη του υδροφόρου ορίζοντα ολόκληρης της περιοχής και λειτουργεί χώρο υγειονομικής ταφής και τοξικών αποβλήτων πάνω σε ενεργό σεισμικό ρήγμα.

Ανέδειξε ότι το πρόσχημα των νέων καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, που επικαλείται κατά καιρούς η κυβέρνηση, καταρρέει μπροστά στην πραγματικότητα, αφού μαζικές απολύσεις έχουμε σε μια σειρά από εργοστάσια στρατηγικής σημασίας, όπως ΛΑΡΚΟ, «Μαλαματίνα», Πετρέλαια Καβάλας, και μάλιστα με την υποστήριξη και χρηματοδότηση των επιχειρηματιών από την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην «Ελληνικός Χρυσός» όταν έγιναν οι 92 απολύσεις, η εταιρεία είχε εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό ενώ αύξησε τα κίνητρα για εθελούσιες απολύσεις, προκειμένου να «ξεφορτωθεί» τους παλιούς εργαζόμενους και να ενισχύσει τις εργολαβίες, σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων. «Η επιχείρηση είναι ξένο σώμα σε σχέση με τα συμφέροντα του λαού και της περιοχής», κατέληξε, και αυτά τα συμφέροντα δεν τα προασπίζεται η κυβέρνηση, αλλά οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους και το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ